O PERSONALITATE PE ZI: Rainier al III-lea, prinţ de Monaco

Rainier al III-lea (Rainier Louis Henri Maxence Bertrand Grimaldi), prinţul ereditar al Principatului Monaco timp de aproape 56 de ani, s-a născut la 31 mai 1923, la Monaco, ca singurul fiu al prinţului Pierre de Monaco, duce de Valentinois şi a prinţesei ereditare Charlotte, ducesă de Valentinois. Născută în Algeria, mama lui a fost singurul copil (nelegitim) al prinţului Louis al II-lea şi al Mariei Juliette Louvet. Tatăl lui Rainier a fost un nobil franco-mexican care a adoptat, după căsătorie, numele soţiei sale, Grimaldi, şi a fost numit prinţ de socrul său, conform site-urilor https://monaconow.com/ şi https://www.notablebiographies.com/.
După ce mama sa, prinţesa Charlotte de Monaco, a renunţat la drepturile ei la succesiune, Rainier a devenit prinţ de Monaco în 1949, la vârsta de 26 de ani, când bunicul său a murit. Domnia sa de 56 de ani a fost marcată de paşi importanţi înainte pentru Principatul Monaco.
După ce a studiat în Anglia, Elveţia şi Franţa, în 1944, Rainier s-a înrolat în armata franceză ca voluntar străin.
Prinţul Rainier al III-lea a pus în practică numeroase programe de construcţie, care au schimbat radical Monaco şi i-au adus numele de "Prinţul Constructor". În plan extern, prinţul Rainier al III-lea a reprezentat Monaco pe tot parcursul domniei sale.
Prinţesa Grace, cu care s-a căsătorit în 1956, a contribuit la această nouă vizibilitate pentru Principatul Monaco. Rainier şi Grace au avut împreună trei copii: Caroline, prinţesă de Hanovra; Albert II, prinţ de Monaco şi prinţesa Stéphanie de Monaco, notează site-ul https://www.palais.mc/.
Prinţul Rainier al III-lea şi prinţesa Grace (dr.) alături de cei trei copii - Caroline, prinţesă de Hanovra; Albert II, prinţ de Monaco şi prinţesa Stéphanie de Monaco.
Sursa foto: www.imdb.com
În 1962, conflictul care l-a înfruntat pe prinţul Rainier al III-lea cu preşedintele francez, generalul de Gaulle, a avut ca rezultat proclamarea unei noi constituţii monegasce, care garanta suveranitatea şi independenţa statului Monaco, reafirmând, în acelaşi timp, relaţia specială cu Franţa, aşa cum este definită în tratatul din 17 iulie 1918, mai scrie site-ul https://monaconow.com/.
În 2002, prinţul Rainier al III-lea avea să semneze un nou tratat cu Franţa, înlocuindu-l pe cel din 1918 şi consolidând în continuare suveranitatea monegască.
În timpul domniei sale, în 1993, Monaco a devenit ce de-al 183-lea stat membru al Naţiunilor Unite şi, în 2004, al 46-lea stat membru al Consiliului Europei.
Prinţul Rainier a murit la 6 aprilie 2005, fiul său, Albert, devenind apoi prinţul Albert al II-lea de Monaco. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Marina Bădulescu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.thefamouspeople.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 mai
Este a 121-a zi a anului 2025. Au mai rămas 244 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 06 m și apune la 20 h 20 m. Luna răsare la 08 h 25 m și apune la 00 h 19 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
Săptămâna europeană 28-30 aprilie 2025
Evenimente desfășurate la nivelul instituțiilor europene în perioada 28-30 aprilie 2025: Consiliul a decis să prelungească măsurile restrictive ale UE împotriva celor responsabili de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova; În Balcanii de Vest, Muntenegru și Albania sunt cel mai
30 aprilie - Ziua cooperării civili-militari
iua cooperării civili-militari este este marcată anual, la 30 aprilie, aceasta fiind data la care, în anul 1997, a fost înființată, în baza HG nr. 110/14 aprilie 1997, prima structură CIMIC din Armata României, în cadrul Direcției Planificare Strategică și Control Armamente. CIMIC (cooperarea civili - militari) este un concept NAT
30 aprilie - Ziua Infanteriei Române
Ziua Infanteriei Române este sărbătorită la 30 aprilie, aceasta fiind data la care în anul 1830, a luat naștere Infanteria ca armă modernă a Principatelor Române, potrivit portalului www.rumaniamilitary.ro. Înființarea Infanteriei a fost posibilă după semnarea Tratatului de la
PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Beatrix, fosta regină a Țărilor de Jos (1980-2013)
La 30 aprilie 2013, regina Beatrix a abdicat, iar fiul său, Willem-Alexander, a fost încoronat rege, după 123 de ani în care tronul Țărilor de Jos a fost ocupat consecutiv de personalități feminine. Anunțul abdicării a fost făcut la 28 ianuarie 2013, cu câteva zile înainte de împlinirea vârstei de 75 de ani. Regina Beatrix și-a exprimat, c
Retrospectiva evenimentelor interne 28-30 aprilie 2025
Cele trei dezbateri prezidențiale, achiziționarea de către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) - Patriot prin fonduri externe nerambursabile, ședința CSAT despre participarea României la Planul de Răspuns European - Readiness 2030, adoptarea moțiunii simple împotriva ministrului muncii reprezintă o parte dintre evenimentel
CITATUL ZILEI
''Bine-i când la a durerii școală te deprinzi să fii înțelept'' - Eschil (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 30 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu Greco-catolice Sf. ap. Iacob cel Mare, fratele Sf. ap. Ioan Romano-catolice Ss. Pius al V-lea, pp.; Iosif Cottolengo, pr.; Sofia, fc. m. Sfântul Apostol Iacob este pomenit în calendarul creștin ortodox
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost anulat d
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014, 2019 și 2024 (turul I, pe ore)
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2014 s-a desfășurat în ziua de 2 noiembrie, iar primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 a avut loc la 10 noiembrie. În 2024, primul tur al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat la 24 noiembrie, dar a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin Hotărârea nr.
CSAT, convocat pentru 30 aprilie: pe agendă, Planul de Răspuns European - Readiness 2030 (procedura reuniunilor)
Președintele interimar, Ilie Bolojan, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru 30 aprilie, ora 14:00, la Palatul Cotroceni, informează Administrația Prezidențială. Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la: * Participarea României la Planul de Răspuns European - Read
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din perioada 1990-2024
Alegerile prezidențiale din 1990 au fost singurele, din istoria electorală de după 1989, în urma cărora președintele României a fost ales din primul tur de scrutin. S-au prezentat la urne 86,19% dintre cetățenii cu drept de vot, procent care nu a putut fi egalat ulterior. În 1992, la primul tur al alegerilor prezidențiale au venit să voteze 1
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 30 aprilie
Este a 120-a zi a anului 2025. Au mai rămas 245 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 08 m și apune la 20 h 19 m. Luna răsare la 07 h 27 m. Luna nu apune în această zi. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Explozii și incendii la uzine și laboratoare de armament (cronologie 2005-2025)
O explozie, urmată de un incendiu, a avut loc marți, 29 aprilie 2025, în incinta Laboratorului artileristic al Armatei, din localitatea Pantelimon, județul Ilfov, în urma căreia și-a pierdut viața un angajat civil al unității.
A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii (fișă biografică)
Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat, la 29 aprilie, decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de