O PERSONALITATE PE ZI: Mina Minovici, fondatorul şcolii româneşti de medicină judiciară

Mina Minovici, medic legist, fondatorul şcolii româneşti de medicină judiciară şi întemeietorul Institutului Medico-Legal din Bucureşti, s-a născut la Brăila, la 30 aprilie 1858.
A urmat cursurile şcolii primare şi cursul inferior al gimnaziului în oraşul natal. S-a înscris la Şcoala Superioară de Farmacie, înfiinţată de Carol Davila în 1855. Aici a urmat trei ani de practică farmaceutică, ca bursier intern, apoi un stagiu de doi ani de practică la farmacia Petuzalis din Brăila.
A obţinut, în anul 1878, certificatul de asistent în Farmacie, care îi dădea dreptul să urmeze cursurile academice de doi ani, pentru a obţine licenţa în Farmacie. Fiind încă student, în 1879, a devenit preparator al cursului de chimie, iar în iunie, acelaşi an, a obţinut, în urma unui concurs, postul de farmacist extern al Eforiei Spitalelor Civile. Dând dovadă de o mare tenacitate, s-a înscris şi la Facultatea de Medicină, pe care a terminat-o, după o perioadă de muncă asiduă, în 1885.
Beneficiind de o bursă de studii la recomandarea lui Carol Davila, în 1885 a plecat la Paris pentru a obţine doctoratul în medicină, sub îndrumarea renumitului profesor Paul Brouardel, potrivit inml-mm.ro. În pofida greutăţilor materiale cu care se confrunta, a refuzat, în 1887, oferta lui Paul Brouardel, de a cere naturalizarea franceză pentru a urma o carieră universitară la Paris. La 7 iunie 1888, Mina Minovici şi-a susţinut teza de doctorat în medicină cu lucrarea "Étude medico-legale sur la mort subite a la suite de coups sur l'abdomen et le larynx" ("Studiu medico-legal despre moartea subită în urma loviturilor primite în abdomen şi în laringe"). În acelaşi an, a fost ales membru al Societăţii de medicină legală din Franţa.
S-a întors în ţară în 1888, activând ca medic la Galaţi. Doi ani mai târziu, a devenit medicul legist şef al Capitalei, arată inml-mm.ro.
La data de 20 decembrie 1892, Mina Minovici a inaugurat Morga Oraşului Bucureşti, instituţie înfiinţată din iniţiativa sa, dedicată exercitării medicinei legale. La această realizare au contribuit ministrul Justiţiei, Alexandru Marghiloman, şi primarul Bucureştiului, Pake Protopopescu. A fost primul institut de medicină legală din România, Mina Minovici fiind primul său director, funcţie deţinută timp de 40 de ani. Din 1898, instituţia s-a numit Institutul Medico-Legal, primul cu acest titlu din lume. La acel moment, institutul deţinea cea mai performantă tehnologie de laborator din Europa, cu precădere în domeniul toxicologic, conform www.legmed.ro.
Din 1887, Mina Minovici a predat medicina legală la Facultatea de Medicină din Bucureşti, iniţial ca suplinitor, apoi, din 1899, ca profesor definitiv. Începând cu 1894, a fost şi profesor titular de medicină legală la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti.
În cursul de medicină legală, profesorul Minovici nota: "Medicul legist nu trebue să aibă decât un singur guid: adevărul şi sciinţa, şi un singur judecător, consciinţa sa, al cărui răspuns secret să-l poată asculta totdauna în orele de linişte fără închietudine şi fără turburare", arată inml-mm.ro.
În 1904, la propunerea lui Mina Minovici, a luat fiinţă Comisia medico-legală, care funcţiona pe lângă ministerul Sănătăţii şi avea, printre alte atribuţii, verificarea şi aprobarea actelor medico-legale şi chimico-legale la solicitarea autorităţilor competente.
La 15 iunie 1919, a fost ales decan al Facultăţii de Medicină din Bucureşti.
A rămas faimos pentru studiile aprofundate despre alcaloizii cadaverici, putrefacţie, simularea bolilor mintale şi antropologie medico-legală.
Printre lucrările sale se numără: "Etude médico-légale sur les alcaloides cadavériques" (1888), "De l'influence des ptomaines dans la recherche toxicologique des alcaloides végétaux" (1891), "Quelques considérations médico-légales sur les maladies mentales simulées" (1899), "Putrefacţia din punct de vedere medico-legal şi igienic" (1899), "Sur la criminalité féminine en Roumanie", în "Arhives d'anthropolgie criminelle" (1907), "Tratat complet de medicină legală" (1928-1930) (2 volume) ş.a.
În anul 1930, Institutul Medico-Legal din Bucureşti a fost redenumit Institutul Medico-Legal prof. dr. Mina Minovici, prin decret de stat, notează inml-mm.ro.
Institutul Medico-Legal prof. dr. Mina Minovici, Bucureşti, 15 iulie 2010.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Savantul Mina Minovici s-a stins din viaţă, la 25 aprilie 1933, la Bucureşti, fiind depus la capela Institutului Medico-Legal şi apoi înmormântat la cimitirul Bellu, conform dorinţei sale testamentare. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: Biblioteca Judeteană Gh. Asachi Iasi/facebook.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)
La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip
24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)
Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi
Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)
Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu
CITATUL ZILEI
'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie
Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie
Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române
Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197
DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)
În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î
23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)
Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De
23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)
Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază
23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)
Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc
23 aprilie - Ziua Forțelor Terestre
Ziua Forțelor Terestre este marcată la 23 aprilie, odată cu sărbătoarea creștină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, patronul spiritual și ocrotitorul acestei categorii de forțe ale armatei. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, reprezentat în iconografie călare pe un cal și străpungând cu sulița un balaur, a rămas peste
CITATUL ZILEI
'Bătrânețea e și trebuie să fie suprema realizare a înțelepciunii.' - Nicolae Mărgineanu (Omul și conviețuirea socială - 'Cugetări și reflecții', Ed. Albatros, 1975 )
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 aprilie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Gheorghe, purtătorul de biruință; Sf. Mc. Valerie Greco-catolice Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință Romano-catolice Ss. Gheorghe, m.; Adalbert, ep. m. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit de Bis
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 aprilie
Este a 113-a zi a anului 2025. Au mai rămas 252 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 19 m și apune la 20 h 10 m. Luna răsare la 04 h 13 m și apune la 14 h 45 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)