logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Prof. dr. Irinel Popescu împlineşte 70 de ani (22 aprilie)

Imagine din galeria Agerpres

Prof. dr. Irinel Popescu, reputat medic chirurg şi realizatorul primului transplant hepatic din România (cu supravieţuirea bolnavului), s-a născut la 22 aprilie 1953, la Filiaşi, judeţul Dolj.

După ce a urmat cursurile Liceului "Fraţii Buzeşti" din Craiova (1971), a absolvit Facultatea de Medicină Generală din Bucureşti (1977), cu premiul "Elena Dimitriu", pentru cel mai bun rezultat la absolvire şi examenul de internat. În 1990 a devenit doctor în ştiinţe medicale, la Universitatea de Medicină şi Farmacie ''Carol Davila''. A efectuat studii postdoctorale ca Research Fellow la University of Pittsburgh (ianuarie-iunie 1992) şi apoi la Mount Sinai Hospital New York (iulie 1992-decembrie 1994).

 


Tot în 1990 a devenit medic primar chirurg la Spitalul Clinic Fundeni. Coordonatorul tezei sale de doctorat, susţinută în acelaşi an, a fost prof. dr. Dan Setlacec. În ceea ce priveşte activitatea didactică, a fost asistent stagiar (1980-1983), asistent (1983-1992), şef de lucrări (1992-1995), conferenţiar (1995-1999), iar din anul 1999, profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti.

 

 

Prof.univ.dr. Irinel Popescu, şeful Clinicii de chirurgie generală şi Transplant Hepatic Fundeni, 2002.

Foto: (c) ROMULUS BOANCA/Arhiva istorică AGERPRES 


În aprilie 2000 a fost efectuat primul transplant hepatic cu supravieţuirea bolnavului de către prof. dr. Irinel Popescu, la Institutul Clinic Fundeni, iar în octombrie 2000 - primul transplant de ficat de la donator în viaţă, de către aceeaşi echipă (transplant de la mamă la fiică). În 2005, tot la Fundeni, prof. dr. Irinel Popescu şi dr. Simona Dima au realizat primul allotransplant de insule pancreatice la un bolnav cu ciroză şi diabet, căruia i s-a efectuat un transplant combinat de ficat şi insule pancreatice.

 

 

Prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele congresului, participă la al XXIV-lea Congres National de Hepatologie, a IV-a Întâlnire Româno-Franceză de Hepatologie şi al V-lea Curs Balcanic de Hepatologie, manifestări ştiinţifice desfăşurate concomitent la Hotel Pullman din Bucureşti, 2014.

Foto: (c)  SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO 


Profesorul Irinel Popescu a desfăşurat o activitate de pionierat în domeniul transplantului hepatic şi în organizarea Programului Naţional de Transplant. În anul 2000 a înfiinţat Programul de transplant hepatic în Institutul Clinic Fundeni, în cadrul căruia au fost efectuate, până în anul 2021, peste 1.000 de intervenţii chirurgicale. Începând din 2006, a fost iniţiată colaborarea cu prof. dr. S.G. Lee din Seul, Coreea, unde mai mulţi medici specialişti în chirurgie şi rezidenţi ai Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni s-au specializat în transplantarea ficatului de la donator viu.

 


Profesorului Irinel Popescu i se datorează introducerea chirurgiei robotice în România (2008) în cadrul primului program sistematizat de operaţii robotice (peste 1.000 de intervenţii), la Institutul Clinic Fundeni. Are importante contribuţii în dezvoltarea cercetării din domeniul medical, precum promovarea "cercetării translaţionale" în domeniul oncologiei digestive şi înfiinţarea primei biobănci de probe biologice din România - şi una dintre primele din Europa de Est (2002), dar şi în înfiinţarea Centrului de Excelenţă în Medicina Translaţională (CEMT) la Institutul Clinic Fundeni.

 

 

Prof. dr. Irinel Popescu, vicepreşedinte al Consiliului Ştiinţific al SIMCR, înainte de a participa la Conferinţa Naţională de Medicină şi Chirurgie Regenerativă, organizată de Societatea Internaţională de Medicină şi Chirurgie Regenerativă (SIMCR), la Biblioteca Academiei Române - Amfiteatrul 'Ion Heliade Rădulescu', 2014.

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO 


Reputatul medic, profesor şi om de ştiinţă a fost ales preşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale în 2011, fiind membru titular al acesteia din anul 1998. Este membru fondator al Asociaţiei Române de Chirurgie Endoscopică şi alte tehnici intervenţionale (ARCE) şi al Asociaţiei Române de Telemedicină şi Aplicaţii Spaţiale pentru Sănătate (ARTASS). De asemenea, este preşedinte de onoare al Asociaţiei Române de Chirurgie Hepato-bilio-pancreatică şi Transplant Hepatic.

Eminentul chirurg a contribuit în mod esenţial la înfiinţarea programelor de transplant hepatic de la Spitalul Republican din Chişinău (Republica Moldova - 2013), Spitalul "Sfânta Maria" din Bucureşti (2014), Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iaşi (2016). Este coordonator naţional al specializării postuniversitare de chirurgie hepato-bilio-pancreatică.

 


În 2013 a devenit membru corespondent al Academiei Române, făcând parte din comisii ale Secţiei de ştiinţe medicale - Comisia de oncologie (vicepreşedinte), Comisia de istoria medicinei (membru). De asemenea, a colaborat şi cu alte secţii ale Academiei Române - Secţia de filologie şi literatură, Secţia de ştiinţe biologice, Secţia de ştiinţe istorice şi arheologie, Secţia de ştiinţe chimice, Secţia de ştiinţe matematice, Secţia de ştiinţe agricole şi silvice.

 


Medicul Irinel Popescu s-a implicat o perioadă şi în viaţa politică. A fost membru al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin şi Democrat (1998-2003), senator de Dolj (2004-2008) din partea Uniunii Naţionale PSD+PUR, apoi din partea Partidului Conservator. În legislatura 2004-2008 a fost preşedintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senat. În 2013 a hotărât să se retragă din toate funcţiile politice pentru a se dedica integral activităţii medicale.

 

 

Gala 'Zece pentru România' organizată de Realitatea TV. În imagine: Irinel Popescu - locul 1 la categoria chirurgi şi Regina Ana, 2006.

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/Arhiva istorică AGERPRES 


Pe parcursul bogatei sale cariere medicale de succes, i-au fost acordate numeroase distincţii, premii, titluri onorifice, decoraţii - atât în ţară, cât şi în străinătate. Dintre cele conferite în ţară, amintim: Ordinul Naţional ''Steaua României'' în grad de Mare Ofiţer, pentru "merite deosebite în chirurgia hepatică şi în transplantul de organe" (2000) şi Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Cruce, în semn de "recunoaştere deosebită a valorii profesionale, abnegaţiei şi devotamentului faţă de pacienţi, pentru rezultatele de excepţie obţinute în perfecţionarea actului medical" (2013), din partea Preşedinţiei României; Ordinul ''Coroana României'' în grad de ofiţer, din partea Casei Regale a României (2013); "Crucea Patriarhală", din partea Patriarhiei Române (2012).

 

 

Principesa Margareta, în numele Majestăţii Sale Regele Mihai I i-a acordat profesorului doctor Irinel Popescu Ordinul Coroana României in Grad de Ofiţer, in cadrul unei ceremonii desfasurată la Castelul Peleş, 2013.

Foto: (c)  SIMION MECHNO/AGERPRES FOTO 


De asemenea, profesorului Irinel Popescu i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa din partea următoarelor instituţii de învăţământ superior: Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova (2006), Universitatea "Ovidius" din Constanţa (2007), Universitatea "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca (2012), Universitatea "Apollonia" din Iaşi (2018), Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi (2019).

Dintre distincţiile primite de profesorul Irinel Popescu din partea altor ţări, amintim: "Officier de l'Ordre national du Mérite"/Ofiţer al Ordinului Naţional al Meritului, acordat de preşedintele Franţei şi înmânat de ambasadorul acestei ţări la Bucureşti (2012 - distincţie acordată în premieră unui medic român de către statul francez); Ordinul Republicii, acordat de preşedintele Republicii Moldova (2013); Doctor Honoris Causa al Universităţii "Nicolae Testemitanu" din Chişinău (2010).

 

 

Dr. Irinel Popescu, la lansarea volumului Dincolo de limită. Convorbiri cu chirurgul Irinel Popescu, 2003.

Foto: (c) PAUL BUCIUTA/Arhiva istorică AGERPRES  


Profesorul Irinel Popescu a susţinut sute de comunicări ştiinţifice, a publicat numeroase articole, monografii, tratate, manuale de specialitate şi este membru al colegiului de redacţie al unor publicaţii ştiinţifice din ţară şi din străinătate. Între cele mai recente monografii publicate - la care remarcabilul medic a lucrat - amintim: "File din istoria medicinei româneşti", vol. 29 şi vol. 30, din seria "Civilizaţia românească" (Editura Academiei Române, 2020); "Pandemia Covid-19 în România: aspecte clinice şi epidemiologice" (Editura Academiei Române, 2020), "Pandemia Covid-19 în România: aspecte patogenice, clinice şi farmacoterapeutice" (Editura Academiei Române, 2021); "Maladia lui Eminescu şi maladiile imaginare ale eminescologilor" (Editura FNSA, 2021), "Viaţa şi opera profesorului Dan Setlacec" (Editura Academiei-Editura Rao, 2021). AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)

Surse text: site-urile https://acad.ro/, https://www.romtransplant.ro/, https://arce.ro/, https://chirurgiehbp.ro/, https://icfundeni.ro/, https://www.cdep.ro/

Afisari: 116

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 18-05-2025 08:30

18 mai - Ziua internațională a muzeelor

În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag

Documentare 18-05-2025 08:00

18 mai - Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA

Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată în fiecare an în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-urilor dedicate acestei zile - Global Network of People Living with HIV (https://gnpplus.net/) și International AI

Documentare 18-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit

Documentare 18-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,

Documentare 18-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai

Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 17-05-2025 11:00

17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a

La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională

Documentare 17-05-2025 10:00

17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy

Documentare 17-05-2025 09:00

17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)

În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători

Documentare 17-05-2025 08:00

17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului

Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează

Documentare 17-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982) 

Documentare 17-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai

Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&

Documentare 17-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai

Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 16-05-2025 16:22

Săptămâna europeană 12-16 mai 2025

Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.

Documentare 16-05-2025 14:48

Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025

Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate

Documentare 16-05-2025 12:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa