DOCUMENTAR: Prof. dr. Irinel Popescu împlineşte 70 de ani (22 aprilie)

Prof. dr. Irinel Popescu, reputat medic chirurg şi realizatorul primului transplant hepatic din România (cu supravieţuirea bolnavului), s-a născut la 22 aprilie 1953, la Filiaşi, judeţul Dolj.
După ce a urmat cursurile Liceului "Fraţii Buzeşti" din Craiova (1971), a absolvit Facultatea de Medicină Generală din Bucureşti (1977), cu premiul "Elena Dimitriu", pentru cel mai bun rezultat la absolvire şi examenul de internat. În 1990 a devenit doctor în ştiinţe medicale, la Universitatea de Medicină şi Farmacie ''Carol Davila''. A efectuat studii postdoctorale ca Research Fellow la University of Pittsburgh (ianuarie-iunie 1992) şi apoi la Mount Sinai Hospital New York (iulie 1992-decembrie 1994).
Tot în 1990 a devenit medic primar chirurg la Spitalul Clinic Fundeni. Coordonatorul tezei sale de doctorat, susţinută în acelaşi an, a fost prof. dr. Dan Setlacec. În ceea ce priveşte activitatea didactică, a fost asistent stagiar (1980-1983), asistent (1983-1992), şef de lucrări (1992-1995), conferenţiar (1995-1999), iar din anul 1999, profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti.
Prof.univ.dr. Irinel Popescu, şeful Clinicii de chirurgie generală şi Transplant Hepatic Fundeni, 2002.
Foto: (c) ROMULUS BOANCA/Arhiva istorică AGERPRES
În aprilie 2000 a fost efectuat primul transplant hepatic cu supravieţuirea bolnavului de către prof. dr. Irinel Popescu, la Institutul Clinic Fundeni, iar în octombrie 2000 - primul transplant de ficat de la donator în viaţă, de către aceeaşi echipă (transplant de la mamă la fiică). În 2005, tot la Fundeni, prof. dr. Irinel Popescu şi dr. Simona Dima au realizat primul allotransplant de insule pancreatice la un bolnav cu ciroză şi diabet, căruia i s-a efectuat un transplant combinat de ficat şi insule pancreatice.
Prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele congresului, participă la al XXIV-lea Congres National de Hepatologie, a IV-a Întâlnire Româno-Franceză de Hepatologie şi al V-lea Curs Balcanic de Hepatologie, manifestări ştiinţifice desfăşurate concomitent la Hotel Pullman din Bucureşti, 2014.
Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
Profesorul Irinel Popescu a desfăşurat o activitate de pionierat în domeniul transplantului hepatic şi în organizarea Programului Naţional de Transplant. În anul 2000 a înfiinţat Programul de transplant hepatic în Institutul Clinic Fundeni, în cadrul căruia au fost efectuate, până în anul 2021, peste 1.000 de intervenţii chirurgicale. Începând din 2006, a fost iniţiată colaborarea cu prof. dr. S.G. Lee din Seul, Coreea, unde mai mulţi medici specialişti în chirurgie şi rezidenţi ai Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni s-au specializat în transplantarea ficatului de la donator viu.
Profesorului Irinel Popescu i se datorează introducerea chirurgiei robotice în România (2008) în cadrul primului program sistematizat de operaţii robotice (peste 1.000 de intervenţii), la Institutul Clinic Fundeni. Are importante contribuţii în dezvoltarea cercetării din domeniul medical, precum promovarea "cercetării translaţionale" în domeniul oncologiei digestive şi înfiinţarea primei biobănci de probe biologice din România - şi una dintre primele din Europa de Est (2002), dar şi în înfiinţarea Centrului de Excelenţă în Medicina Translaţională (CEMT) la Institutul Clinic Fundeni.
Prof. dr. Irinel Popescu, vicepreşedinte al Consiliului Ştiinţific al SIMCR, înainte de a participa la Conferinţa Naţională de Medicină şi Chirurgie Regenerativă, organizată de Societatea Internaţională de Medicină şi Chirurgie Regenerativă (SIMCR), la Biblioteca Academiei Române - Amfiteatrul 'Ion Heliade Rădulescu', 2014.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Reputatul medic, profesor şi om de ştiinţă a fost ales preşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale în 2011, fiind membru titular al acesteia din anul 1998. Este membru fondator al Asociaţiei Române de Chirurgie Endoscopică şi alte tehnici intervenţionale (ARCE) şi al Asociaţiei Române de Telemedicină şi Aplicaţii Spaţiale pentru Sănătate (ARTASS). De asemenea, este preşedinte de onoare al Asociaţiei Române de Chirurgie Hepato-bilio-pancreatică şi Transplant Hepatic.
Eminentul chirurg a contribuit în mod esenţial la înfiinţarea programelor de transplant hepatic de la Spitalul Republican din Chişinău (Republica Moldova - 2013), Spitalul "Sfânta Maria" din Bucureşti (2014), Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iaşi (2016). Este coordonator naţional al specializării postuniversitare de chirurgie hepato-bilio-pancreatică.
În 2013 a devenit membru corespondent al Academiei Române, făcând parte din comisii ale Secţiei de ştiinţe medicale - Comisia de oncologie (vicepreşedinte), Comisia de istoria medicinei (membru). De asemenea, a colaborat şi cu alte secţii ale Academiei Române - Secţia de filologie şi literatură, Secţia de ştiinţe biologice, Secţia de ştiinţe istorice şi arheologie, Secţia de ştiinţe chimice, Secţia de ştiinţe matematice, Secţia de ştiinţe agricole şi silvice.
Medicul Irinel Popescu s-a implicat o perioadă şi în viaţa politică. A fost membru al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin şi Democrat (1998-2003), senator de Dolj (2004-2008) din partea Uniunii Naţionale PSD+PUR, apoi din partea Partidului Conservator. În legislatura 2004-2008 a fost preşedintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senat. În 2013 a hotărât să se retragă din toate funcţiile politice pentru a se dedica integral activităţii medicale.
Gala 'Zece pentru România' organizată de Realitatea TV. În imagine: Irinel Popescu - locul 1 la categoria chirurgi şi Regina Ana, 2006.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/Arhiva istorică AGERPRES
Pe parcursul bogatei sale cariere medicale de succes, i-au fost acordate numeroase distincţii, premii, titluri onorifice, decoraţii - atât în ţară, cât şi în străinătate. Dintre cele conferite în ţară, amintim: Ordinul Naţional ''Steaua României'' în grad de Mare Ofiţer, pentru "merite deosebite în chirurgia hepatică şi în transplantul de organe" (2000) şi Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Cruce, în semn de "recunoaştere deosebită a valorii profesionale, abnegaţiei şi devotamentului faţă de pacienţi, pentru rezultatele de excepţie obţinute în perfecţionarea actului medical" (2013), din partea Preşedinţiei României; Ordinul ''Coroana României'' în grad de ofiţer, din partea Casei Regale a României (2013); "Crucea Patriarhală", din partea Patriarhiei Române (2012).
Principesa Margareta, în numele Majestăţii Sale Regele Mihai I i-a acordat profesorului doctor Irinel Popescu Ordinul Coroana României in Grad de Ofiţer, in cadrul unei ceremonii desfasurată la Castelul Peleş, 2013.
Foto: (c) SIMION MECHNO/AGERPRES FOTO
De asemenea, profesorului Irinel Popescu i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa din partea următoarelor instituţii de învăţământ superior: Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova (2006), Universitatea "Ovidius" din Constanţa (2007), Universitatea "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca (2012), Universitatea "Apollonia" din Iaşi (2018), Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi (2019).
Dintre distincţiile primite de profesorul Irinel Popescu din partea altor ţări, amintim: "Officier de l'Ordre national du Mérite"/Ofiţer al Ordinului Naţional al Meritului, acordat de preşedintele Franţei şi înmânat de ambasadorul acestei ţări la Bucureşti (2012 - distincţie acordată în premieră unui medic român de către statul francez); Ordinul Republicii, acordat de preşedintele Republicii Moldova (2013); Doctor Honoris Causa al Universităţii "Nicolae Testemitanu" din Chişinău (2010).
Dr. Irinel Popescu, la lansarea volumului Dincolo de limită. Convorbiri cu chirurgul Irinel Popescu, 2003.
Foto: (c) PAUL BUCIUTA/Arhiva istorică AGERPRES
Profesorul Irinel Popescu a susţinut sute de comunicări ştiinţifice, a publicat numeroase articole, monografii, tratate, manuale de specialitate şi este membru al colegiului de redacţie al unor publicaţii ştiinţifice din ţară şi din străinătate. Între cele mai recente monografii publicate - la care remarcabilul medic a lucrat - amintim: "File din istoria medicinei româneşti", vol. 29 şi vol. 30, din seria "Civilizaţia românească" (Editura Academiei Române, 2020); "Pandemia Covid-19 în România: aspecte clinice şi epidemiologice" (Editura Academiei Române, 2020), "Pandemia Covid-19 în România: aspecte patogenice, clinice şi farmacoterapeutice" (Editura Academiei Române, 2021); "Maladia lui Eminescu şi maladiile imaginare ale eminescologilor" (Editura FNSA, 2021), "Viaţa şi opera profesorului Dan Setlacec" (Editura Academiei-Editura Rao, 2021). AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)
Surse text: site-urile https://acad.ro/, https://www.romtransplant.ro/, https://arce.ro/, https://chirurgiehbp.ro/, https://icfundeni.ro/, https://www.cdep.ro/
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)
Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar
CITATUL ZILEI
'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie
Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie
Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului
Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei
24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator
La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat
24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)
La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip
24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)
Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi
Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)
Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu
CITATUL ZILEI
'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie
Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie
Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)
Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, s-a produs la 23 aprilie 2025, la ora 12:49 (09:49 GMT) în Turcia. Epicentrul cutremurului a fost în zona Silivri, la aproximativ 80 de kilometri vest de Istanbul, la o adâncime de 6,92 kilometri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a
PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române
Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197
DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)
În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î