DOCUMENTAR: 65 de ani de la intrarea în vigoare a Convenţiei de înfiinţare a Organizaţiei Maritime Internaţionale (17 martie)

Organizaţia Maritimă Internaţională (OMI, în engleză - International Maritime Organization, IMO) reprezintă o agenţie specializată guvernamentală în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), cu sediul la Londra (Marea Britanie) şi care a fost creată în 1948, când, la o conferinţă internaţională la Geneva, în Elveţia, a fost adoptată o convenţie care stabilea, în mod formal, înfiinţarea organizaţiei maritime.
Potrivit www.imo.org, OMI îşi începe, însă, activitatea în ianuarie 1959, în urma Conferinţei Maritime a Naţiunilor Unite de la Geneva. Convenţia a intrat în vigoare la 17 martie 1958, prin ratificarea acesteia de către 21 state.
Organizaţia a fost înfiinţată în scopul facilitării cooperării în domeniul navigaţiei maritime internaţionale, asigurării securităţii maritime, prevenirii poluării mărilor şi oceanelor şi al elaborării convenţiilor internaţionale privind navigaţia maritimă. Până la 22 mai 1982, s-a numit Organizaţia Interguvernamentală Consultativă pentru Navigaţie Maritimă (IMCO).
OMI are în componenţă 175 de membri, printre care şi România, precum şi trei membri asociaţi: Insulele Feroe, Hong Kong - China şi Macao - China. Primul stat care a ratificat convenţia a fost Marea Britanie în 1949. Cel mai recent membru este Botswana, din 2021. Există 66 de organizaţii interguvernamentale care au statut de observator la OMI şi 88 de organizaţii internaţionale neguvernamentale cu statut consultativ.
România este membră a acestei organizaţii din 20 martie 1965 şi, în această calitate, este parte la toate convenţiile internaţionale majore privind siguranţa navigaţiei, prevenirea poluării şi facilitarea traficului maritim internaţional.
Obiectivele OMI vizează "siguranţa navigaţiei şi oceane nepoluate". OMI contribuie la ameliorarea procedeelor de transport maritim internaţional şi a normelor de securitate pe mare, precum şi la reducerea poluării mediului maritim de către navele maritime. De asemenea, OMI are în vedere realizarea colaborării interstatale, a unui schimb de informaţii eficient şi armonizarea politicilor statelor membre în ceea ce priveşte reglementarea oricăror probleme tehnice legate de navigaţia comercială internaţională.
Structura maritimă internaţională elaborează convenţii internaţionale privind: încărcătura vaselor; responsabilitatea civilă în domeniul transportului maritim de materii nucleare; securitatea containerelor; prevenirea abordajelor în largul mării; facilitarea traficului maritim internaţional; crearea Organizaţiei internaţionale pentru telecomunicaţii maritime prin satelit INMARSAT; securitatea navelor de pescuit; reprimarea actelor ilicite împotriva navigaţiei maritime; prevenirea poluării mărilor de către nave. În acelaşi timp, OIM face recomandări privind transportul pe mare al bunurilor periculoase, semnalizarea pe mare, siguranţa vaselor comerciale nucleare etc. şi elaborează coduri de conduită.
OMI este constituită din următoarele organisme principale, direct răspunzătoare de modul de îndeplinire a obiectivelor asumate prin actul constitutiv şi modificările aduse acestuia: Adunarea, Consiliul, Secretariatul şi cinci Comitete principale.
Adunarea este un organ plenar, compus din reprezentanţii tuturor statelor membre, se întruneşte la intervale de doi ani, dar se poate întruni şi în sesiune extraordinară, dacă este necesar. Adunarea OIM aprobă programul bienal de lucru al organizaţiei, adoptă recomandări privind securitatea maritimă şi poluarea, precum şi alte instrumente internaţionale, aprobă bugetul, alege Consiliul şi aprobă numirea Secretarului General.
Consiliul este compus din reprezentanţii a 40 state membre, menţionează www.imo.org. Acesta îndeplineşte totalitatea funcţiilor organizaţiei, cu excepţia emiterii de recomandări privind securitatea maritimă şi poluarea, şi numeşte Secretarul General.
Din Consiliu, fac parte, pentru perioada 2022-2023, zece state mari furnizoare de servicii de transport maritim internaţional: R.P. Chineză, Grecia, Italia, Japonia, Norvegia, Panama, Republica Coreea, Federaţia Rusă, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. De asemenea, sunt membre ale Consiliului alte zece ţări importante în comerţul maritim internaţional: Australia, Brazilia, Canada, Franţa, Germania, India, Ţările de Jos, Spania, Suedia, Emiratele Arabe Unite. În fine, ultimele 20 de state, membre ale Consiliului, care au interese speciale în transportul maritim sau în navigaţie şi care asigură reprezentarea tuturor zonelor geografice majore ale lumii sunt: Bahamas, Belgia, Chile, Cipru, Danemarca, Egipt, Indonezia, Jamaica, Kenya, Malaezia, Malta, Mexic, Maroc, Filipine, Qatar, Arabia Saudită, Singapore, Thailanda, Turcia şi Vanuatu.
Secretariatul este condus de un secretar general, care îndeplineşte atribuţii cu caracter administrativ. Actualul secretar general este Kitack Lim (Republica Coreea), din 2016. Foştii secretari generali ai organizaţiei sunt: 1959 - Ove Nielsen (Danemarca), 1961 - William Graham (Marea Britanie), 1963 - Jean Roulier (Franţa), 1968 - Colin Goad (Marea Britanie), 1974 - Chandrika Prasad Srivastava (India), 1990 - William O'Neil (Canada), 2003 - Efthimios E. Mitropoulos (Grecia), 2012 - Koji Sekimizu (Japonia).
Comitetele sunt organe cu caracter tehnic, gestionând probleme cum ar fi: securitatea maritimă, protecţia mediului marin, cooperarea tehnică, problemele juridice. Cele cinci comitete principale sunt: Comitetul pentru siguranţa maritimă, Comitetul pentru protecţia mediului marin, Comitetul pentru probleme juridice, Comitetul pentru cooperare tehnică şi Comitetul de facilitare. Acestora li se alătura o serie de subcomitete.
Bugetul organizaţiei este realizat din contribuţiile statelor membre, contribuţie stabilită în baza unei formule diferite de cele folosite de alte agenţii ONU şi anume tonajul flotei comerciale. Bugetul aprobat pentru 2023 a fost de 38,321 milioane de lire sterline.
Conform site-ului organizaţiei, prima sarcină a OMI a fost acea de a elabora o nouă versiune a Convenţiei internaţionale pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare (SOLAS), cel mai important dintre toate tratatele care se ocupă cu siguranţa maritimă. Acest lucru a fost realizat în 1960. OMI şi-a îndreptat atenţia asupra unor probleme cum ar fi facilitarea traficului maritim internaţional, liniile de încărcare şi transportul de mărfuri periculoase, în timp ce sistemul de măsurare a tonajului navelor a fost revizuit. O nouă problemă a început să apară la orizont, poluarea, mai ales după dezastrul "Torrey Canyon" din 1967, când au fost vărsate în mare 120.000 de tone de petrol.
În următorii ani, OMI a introdus o serie de măsuri menite să prevină accidentele ecologice marine. Cea mai importantă dintre toate aceste măsuri a fost Convenţia internaţională pentru prevenirea poluării de către nave, din 1973, modificată prin Protocolul din 1978 (MARPOL 73/78). Aceasta se referă nu numai la poluarea accidentală şi operaţională cu petrol, ci şi la poluarea cu substanţe chimice, produse în formă ambalată, poluarea cu ape uzate şi gunoi. Organizaţia a adoptat şi o serie de reglementări pentru furnizarea de compensaţii financiare, ca urmare a poluării. Au fost adoptate două tratate, în 1969 şi 1971, ceea ce a permis victimelor poluării cu hidrocarburi să obţină despăgubiri mult mai uşor decât înainte. Ambele tratate au fost modificate în 1992, şi din nou în 2000, când au fost mărite limitele despăgubirilor.
De asemenea, în anii '70 a fost iniţiat un sistem de căutare şi salvare la nivel mondial, prin înfiinţarea Organizaţiei Mobile Satellite International (IMSO). În anii 2000 s-a pus un accent deosebit pe securitatea maritimă, odată cu intrarea în vigoare, în iulie 2004, a unui nou regim de securitate pentru transportul maritim internaţional. În 2005 au fost adoptate modificările la Convenţia pentru reprimarea actelor ilicite împotriva siguranţei navigaţiei maritime, se mai arată pe site-ul www.imo.org.
Problemele-cheie de pe agenda OMI, în perioada actuală, se referă la: eficienţa energetică, noi tehnologii şi inovare, educaţie şi formare în domeniul maritim, securitatea maritimă, gestionarea traficului maritim şi dezvoltarea infrastructurii maritime, etc. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: imo.org
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)
Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul
CITATUL ZILEI
'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai
Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și
12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)
Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot
12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali
La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
CITATUL ZILEI
'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)