logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Lumina palidă a durerii'' (1980)

Image

Drama istorică "Lumina palidă a durerii" (1981), regizată de Iulian Mihu după un scenariu de George Macovescu, a avut premiera în 1980. Acţiunea se petrece la începutul secolului XX, în preajma Primului Război Mondial, într-un sat din apropierea oraşului Buzău.

"Zona de acţiune - mediul agrar al începutului de secol - îl plasa aparent în cortegiul filmelor sociale, cu şi despre ţărani. Dar autorii au ridicat ţeava puştii şi au ţintit o idee mai sus, în una dintre temele din literatura clasică şi până în cinematograful modern: tema universului arhaic, patriarhal, închis în sine şi constrâns la însingurare, cu tot ce presupune ea ca implicaţie etico-morală de însăşi condiţia lui istorică", scria criticul Eva Sârbu într-o cronică publicată în revista "Cinema" din noiembrie 1980, potrivit site-ului https://www.cinemagia.ro/.


"Este vara anului 1913 şi Ionică, fiul învăţătorului, este martorul vieţii grele a sătenilor. Oamenii muncesc şi câte 16 ore pe zi la sondele de petrol în schimbul unor salarii foarte mici. În plus, războiul se apropie şi speranţele lor încep să se năruie. Filmul insistă pe ilustrarea unui mod de viaţă arhaic, cu tradiţii şi autenticitate.", scrie site-ul https://www.cinemaraton.ro/ în prezentarea filmului.

 


Criticul de film Călin Căliman nota că "Lumina palidă a durerii" rămâne "una dintre capodoperele nepieritoare ale cinematografiei naţionale", iar regizoarea Malvina Urşianu aprecia "năvala de idei, efervescenţa acestui dăruit cineast", Iulian Mihu.

"El (Iulian Mihu - n.r.) rămâne interesant în succese ca şi în căderi şi, dacă putem fi o clipă obiectivi, trebuie să admitem că ceea ce era considerat, uneori, eşec, este consemnat drept reuşită la alţii. Chestiune de ştachetă. 'Lumina palidă' a durerii îl descoperă la vârsta cinematografică la care alţii se anchilozează, în plină căutare de forme noi de expresie. Generaţia noastră, dar şi a celor ce vin din urmă, datorează lui Iulian Mihu acest reper de febrilă căutare, care ne aduce aminte tuturor că nu trebuie să ruginim în formule şi prejudecăţi, îi datorăm fermentul de nelinişte pe care îl strecoară în fiecare dintre noi, îi datorăm faptul că, fără el, s-o recunoaştem cu toţii, prieteni şi mai puţin prieteni, cinematografia noastră ar fi mai monocordă şi mai tristă.", spunea Malvina Urşianu, conform site-ului https://www.istoriafilmuluiromanesc.ro/.

În opinia lui Călin Căliman, "Lumina palidă a durerii" reprezintă "o operă de care, neîndoios, filmul românesc avea nevoie, pentru a-şi demonstra sieşi, şi altora, capacitatea de a se plasa în circuitul de valori al culturii naţionale şi universale", adăugând că "este primul film românesc în care se face simţit spaţiul mioritic, în sensul pe care îl avea în vedere Lucian Blaga".

"Filmul înfăţişează un sat autentic, o imagine 'nefolclorizată' a vieţii rurale, care stă la baza construcţiei estetice. (...) Este, în filmul lui Iulian Mihu, o secvenţă zguduitoare, de antologie: într-o sfântă zi de Duminică a Floriilor, cu un plug şi-un jug de împrumut, cu Sâmbotina - o văcuţă cam costelivă -, urmată de copii, Văduva iese la arat; ' - Cine a văzut vacă înjugată? - Vezi tu acum! - Şi pe cine pui de partea cealaltă? - Vin' în ţarină şi-ai să vezi!'... Şi vedem... 'Boul' de hăis este Sâmbotina, iar în locul celui de cea, într-un calm şi un firesc de început de lume ('Pune resteul, Lixandre!') se înjugă femeia. Mânat de băieţaşul cu nuieluşa ('Hai mamă, hai Sâmbotină!') nemaipomenitul atelaj porneşte... Dincolo de asemenea secvenţe, absolut antologice, Iulian Mihu a cenzurat 'la sânge' melodrama. Metaforele filmului, contrapunctele dialogului cu imaginea, aburul fantast în care sunt învăluite întâmplările, funcţia dramaturgică şi dramatică a peisajului, portretele aspre, totul şi toate conferă dimensiuni cosmice universului rural cu dimensiuni spaţiale, temporale şi sociale, altfel, foarte exacte.", scria Călin Căliman, potrivit site-ului https://www.istoriafilmuluiromanesc.ro/

 



"Lumina palidă a durerii, nobleţea sufletească a ţăranului român se întruchipează în două femei tinere şi un băiat adolescent. Moartea pluteşte asupra fiecărei zile. Moartea de foame, de boală, de accidente. Moartea e însă privită fără frică. Curajul în faţa morţii e, de fapt, o veche moştenire dacă. Geţii socoteau că moartea nu întrerupe viaţa, ci o prelungeşte.", nota D.I. Suchianu în revista "România literară", în noiembrie 1980, potrivit site-ului http://tvr2.tvr.ro/.

Drama se derulează având ca fundal sonor o doină de jale, despre un băiat ucis care s-a transformat într-un porumbel alb. Pe tot parcursului peliculei se întâlnesc imagini din zona Buzăului, inclusiv imagini cu vulcanii noroioşi. Filmul prezintă tipologii umane diferite puse în situaţii diferite - familia de învăţători (Nicolae şi Florenţa) care soseşte în sat împreună cu cei doi copii şi care e plină de compasiune faţă de săteni; noul preot care încuie biserica şi nu oficiază slujbe pentru că sătenii nu-i dau bani sau produse şi le spune "Sunteţi un sat de oameni ai dracului!"; fiul cel mare al învăţătorului, Ionică, dornic să înveţe, care citeşte şi caută cărţi pe la oamenii din sat şi e mereu gata să sară în ajutor dacă un sătean are un necaz; Lina, frumoasa satului, de care se îndrăgosteşte Fane, un muncitor la sonde; călugărul Atanasie care uită că poartă haine monahale şi se îndrăgosteşte şi el de Lina; plecarea pe front a învăţătorului Nicolae şi a lui Fane, alături de alţi săteni; sosirea neamţului Hans Dietrich, care anunţă că satul e ocupat şi că el e comandant, cerându-le sătenilor să-i aducă zilnic pâine şi 10-12 ouă fierte, dar cărora le omoară câinii; întoarcerea de pe front a învăţătorului şi plecarea lui Ionică la liceu, în oraş.

Distribuţia filmului este "amestecată", întrucât regizorul a apelat atât la actori (Violeta Andrei, Florina Luican, Emanoil Petruţ, Rodica Mureşan, Siegfried Siegmund, Andrei Finţi, Liliana Tudor) şi la regizori cu talent actoricesc (Geo Saizescu, Savel Stiopul), cât şi la neprofesionişti - copii, săteni (Gheorghe Marin, Al. Racoviceanu, Ruxandra Macovescu şi alţii). Coloana sonoră a peliculei cuprinde partituri semnate de Ludovic Feldman, Antonio Vivaldi, Hector Berlioz şi Dorin Liviu Zaharia, menţionează site-ul https://www.istoriafilmuluiromanesc.ro/.

Filmul "Lumina palidă a durerii" a primit, în 1980, premiul pentru regie (Iulian Mihu) din partea ACIN, conform site-ului https://www.cinemaraton.ro/. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: cinemagia.ro

Afisari: 32

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 14-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 mai

Este a 134-a zi a anului 2025. Au mai rămas 231 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 50 m și apune la 20 h 35 m. Luna răsare la 22 h 55 m și apune la 06 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 13-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii

Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a

Documentare 13-05-2025 10:00

Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)

În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B

Documentare 13-05-2025 09:00

Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)

Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul

Documentare 13-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge

Documentare 13-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o

Documentare 13-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai

Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 12-05-2025 10:00

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și

Documentare 12-05-2025 09:30

12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)

Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot

Documentare 12-05-2025 08:30

12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 12-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)

Documentare 12-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan