ATUNCI ŞI ACUM: Institutul Clinic Fundeni

Spitalul Fundeni a fost inaugurat în anul 1957 - odată cu epidemia de gripă ce a dus la transformarea acestei clădiri, care avea iniţial altă destinaţie, într-o unitate spitalicească de prim rang, conform site-ului http://www.urologiefundeni.ro/. Director la acea dată a fost prof. dr. Voinea Marinescu.
Au fost inaugurate o serie de clinici universitare conduse de profesori de valoare şi având cadre medicale de înaltă specializare: prof. dr. Dan Setlacec şi dr. Marian Ionescu - la clinicile de Chirurgie Generală şi Cardiovasculară; prof. dr. C. G. Dumitriu - la Medicină Internă; prof. dr. Stefan Berceanu - la Hematologie; prof. dr. Tiberiu Spârchez şi prof. dr. Alexandru Oproiu - veniţi cu clinica de Gastroenterologie de la Spitalul Griviţa (actualul Spital ''Sfânta Maria''); prof. C. C. Iliescu - la Cardiologie etc. În anul 1959 a fost transferată şi Clinica de Urologie - condusă de prof. dr. Gh. Olănescu, care venea, împreună cu colaboratorii săi, de la Spitalul Cantacuzino.
Clinica de Chirurgie Urologică Fundeni a fost înglobată în Facultatea de Învăţământ şi Specializare Postuniversitară a Institutului de Medicină şi Farmacie ''Carol Davila'' Bucureşti. Clinica, al cărei şef era prof. dr. Gheorghe Olănescu, alături de Clinica de Chirurgie şi Urologie de la Spitalul Panduri, condusă de prof. Theodor Burghele, au perfecţionat atât chirurgia urologică de exereză, cât şi chirurgia reconstructivă, funcţională, menţionează sursa citată.
Poza 1 - Spitalul Fundeni în construcţie, 1957 (placă fotografică)/ AGERPRES/ARHIVA FOTO AGERPRES
Poza 2 - Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, 2022/SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
În anul 1975, conducerea clinicii a fost preluată de prof. dr. c, colaborator apropiat al prof. dr. Theodor Burghele, care făcea parte din pleiada de valoroşi urologi formaţi la Clinica Spitalului Panduri. Venirea prof. dr. Eugen Proca la Clinica de Urologie Fundeni a însemnat o schimbare radicală şi o abordare modernă a Urologiei, menţionează site-ul http://www.urologiefundeni.ro/. Acesta a introdus tehnici noi chirurgicale, nu doar de exereză oncologică, ci şi de reconstrucţie a tractului urinar, iniţiind procedee noi de tratament, precum: dializa renală (a fost cel care a introdus rinichiul artificial în România), endoscopia tractului urinar inferior şi investigaţiile urodinamice. De asemenea, sub conducerea reputatului medic s-a realizat, la Clinica de Chirurgie Urologică Fundeni, primul transplant renal de la donator viu, în 1980, ulterior ajungându-se la 45 de transplanturi renale în perioada 1980-1997.
Din anul 1997, Clinica de Chirurgie Urologică Fundeni este condusă de prof. dr. Ioanel Sinescu, colaborator apropiat al prof. Proca, el ducând mai departe activitatea urologică începută de acesta şi ridicând-o la un nivel superior, atât din punct de vedere calitativ, cât şi din punct de vedere cantitativ. Sub conducerea prof. Sinescu, Clinica de Chirurgie Urologică a devenit Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni.
Un alt compartiment renumit al Institutului Clinic Fundeni este Centrul de Boli Digestive şi Transplant Hepatic, condus, din 2012, de prof. dr. Irinel Popescu. Fost asistent, din 1980, al profesorului Dan Setlacec în Clinica de Chirurgie a Spitalului Fundeni, medicul Irinel Popescu a efectuat mai multe stagii de pregătire în transplantul hepatic la Berlin, Paris, Pittsburgh, New York.
În 2000, prof. dr. Irinel Popescu a introdus transplantul hepatic la nivel clinic (primele operaţii reuşite la adult, cu ficat întreg, şi copil, cu fragment de ficat) în Centrul de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni.
În prezent, Institutul Clinic Fundeni dispune de următoarele specialităţi: ATI, Chirurgie generală, Gastroenterologie, Hematologie, Medicină internă, Nefrologie, Neurologie, Oncologie, Pediatrie, Urologie, Unitate Transfuzie Sanguină, Bancă celule stem, Ambulatoriu. De asemenea, institutul are centre medicale pentru transplant medular, pentru boli digestive şi transplant hepatic, pentru uronefrologie şi transplant renal, precizează site-ul instituţiei medicale, https://icfundeni.ro/.
Poza 1 - Spitalul Fundeni în construcţie, 1957 (placă fotografică)/ AGERPRES/ARHIVA FOTO AGERPRES
Poza 2 - Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, 2022/SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
În 2015, la Institutul Clinic Fundeni au fost efectuate multiple lucrări de reamenajare şi reabilitare cu impact major în activitatea medicală. Printre acestea se numără camera de primire pacienţi, intrarea pentru cazurile de urgenţă, a ambulanţelor (separat de intrarea pacienţilor cronici), reamenajarea spaţiului dedicat anatomiei patologice şi prosecturii, reamenajarea sectorului de pretransplant medular, reamenajarea unui spaţiu dedicat fizioterapiei şi recuperării medicale, precum şi secţiilor de neurologie. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; redactor Arhiva foto: Vlad Ruşeanu; editor: Marina Bădulescu, editor online: Andreea Preda)
* Explicaţie foto din deschidere: Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, 2022
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
18 mai - Ziua internațională a muzeelor
În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag
18 mai - Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA
Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată în fiecare an în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-urilor dedicate acestei zile - Global Network of People Living with HIV (https://gnpplus.net/) și International AI
CITATUL ZILEI
'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai
Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a
La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională
17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale
Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy
17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)
În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători
17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului
Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează
CITATUL ZILEI
'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai
Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai
Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
Săptămâna europeană 12-16 mai 2025
Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.
Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025
Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa