DOZA DE CULTURĂ: ''Masca lui Dimitrios''

"Masca lui Dimitrios" ("The Mask of Dimitrios") este un film noir al regizorului american de origine română Jean Negulescu (1900-1993).
Pelicula a fost lansată în 1944. Scenariul, semnat de Frank Gruber, a fost inspirat de cartea omonimă a scriitorului englez Eric Clifford Ambler (1909-1998), apărută în 1939, cunoscută şi sub titlul "Un sicriu pentru Dimitrios" ("A Coffin for Dimitrios").
Din distribuţie fac parte Sydney Greenstreet, Faye Emerson şi Peter Lorre, potrivit imdb.com. Rolul principal i-a revenit lui Zachary Scott, primul de la semnarea contractului acestuia cu Warner Bros. Pictures.
Firul narativ începe cu vizita pe care autorul olandez de romane poliţiste Cornelius Leyden o face la Istanbul, în 1938. Aici este abordat de Colonelul Haki, cititor împătimit al cărţilor semnate de olandez. Haki îi atrage atenţia acestuia din urmă asupra unui personaj cu totul ieşit din comun: Dimitrios Makropoulos, al cărui cadavru tocmai fusese descoperit pe o plajă.
Leyden devine cu adevărat fascinat de cele auzite şi este hotărât să afle mai multe despre trecutul misteriosului personaj.
Începe, astfel, o călătorie prin diverse ţări europene, unde foştii asociaţi ai răposatului îi povestesc lucruri aproape incredibile despre inteligenţa, versatilitatea dar şi lipsa de scrupule ale lui Dimitrios. În tot acest timp, lucruri inexplicabile i se întâmplă scriitorului olandez, de exemplu camera de hotel îi este scotocită de persoane neidentificate.
Pe parcurs, firul deducţiei îl conduce pe olandez la concluzia că Dimitrios era implicat în afaceri care presupuneau traficul cu secrete de stat, şantaje la nivel înalt, obţinerea în condiţii dubioase ale unor contracte de proprietate asupra unor mari bogăţii naturale şi altele.
Şocul cel mai mare abia de aici urmează, când nici măcar moartea controversatului personaj nu mai pare veridică.
Potrivit revistei americane TV Guide, Masca lui Dimitrios este "unul dintre cele mai importante filme noir ale anilor 1940, care deşi nu cuprinde în distribuţie staruri de prim rang de la Hollywood, se remarcă prin scenariul plin de intrigi subtile şi suspans, precum şi datorită regiei lui Negulescu", conform tvguidemagazine.com.
Jean Negulescu s-a născut în Craiova. A urmat Belle-Arte la Bucureşti şi Paris, rămânând în Franţa vreme de peste un deceniu (1918-1929).
În 1929, a fost invitat în America pentru o expoziţie personală, stabilindu-se, ulterior, în California, unde şi-a făcut rapid o faimă în lumea colecţionarilor de artă. În America, Jean Negulescu a făcut carieră, nu numai ca pictor, ci şi ca regizor şi actor. A debutat sub egida studiourilor Paramount, fiind angajat mai târziu la "Warner Brothers", iar între 1948 şi 1970 a lucrat pentru celebra firmă "20th Century Fox", colaborând cu toate marile vedete americane şi europene.
Dintre peliculele sale amintim: "Johnny Belinda" (1948), "Cum să te căsătoreşti cu un milionar" ("How to Marry a Millionaire", 1953), "Titanic" (1953), "Trei monede în fântână" ("Three Coins in the Fountain", 1954).
În 1963 a vizitat pentru prima dată Madridul şi a rămas impresionat, astfel încât a decis să-şi petreacă restul vieţii în Spania. Din 1992, a fost membru de onoare al Academiei Române. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Adrian Dădârlat)
Sursa foto: imdb.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CITATUL ZILEI
''Cale de mijloc între dușmani nu există'' - Herodot (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Ieremia; Sf. Cuv. Mc. Eftimie, Ignatie și Acachie; Sf. Cuv. Isidora Greco-catolice Sf. pf. Ieremia; Sf. Iosif Muncitorul Romano-catolice Ss. Iosif Muncitorul; Ieremia, profet Sfântul Proroc Ieremia, unul dintre profeții mari a
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 mai
Este a 121-a zi a anului 2025. Au mai rămas 244 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 06 m și apune la 20 h 20 m. Luna răsare la 08 h 25 m și apune la 00 h 19 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
Săptămâna europeană 28-30 aprilie 2025
Evenimente desfășurate la nivelul instituțiilor europene în perioada 28-30 aprilie 2025: Consiliul a decis să prelungească măsurile restrictive ale UE împotriva celor responsabili de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova; În Balcanii de Vest, Muntenegru și Albania sunt cel mai
30 aprilie - Ziua cooperării civili-militari
iua cooperării civili-militari este este marcată anual, la 30 aprilie, aceasta fiind data la care, în anul 1997, a fost înființată, în baza HG nr. 110/14 aprilie 1997, prima structură CIMIC din Armata României, în cadrul Direcției Planificare Strategică și Control Armamente. CIMIC (cooperarea civili - militari) este un concept NAT
30 aprilie - Ziua Infanteriei Române
Ziua Infanteriei Române este sărbătorită la 30 aprilie, aceasta fiind data la care în anul 1830, a luat naștere Infanteria ca armă modernă a Principatelor Române, potrivit portalului www.rumaniamilitary.ro. Înființarea Infanteriei a fost posibilă după semnarea Tratatului de la
PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Beatrix, fosta regină a Țărilor de Jos (1980-2013)
La 30 aprilie 2013, regina Beatrix a abdicat, iar fiul său, Willem-Alexander, a fost încoronat rege, după 123 de ani în care tronul Țărilor de Jos a fost ocupat consecutiv de personalități feminine. Anunțul abdicării a fost făcut la 28 ianuarie 2013, cu câteva zile înainte de împlinirea vârstei de 75 de ani. Regina Beatrix și-a exprimat, c
Retrospectiva evenimentelor interne 28-30 aprilie 2025
Cele trei dezbateri prezidențiale, achiziționarea de către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) - Patriot prin fonduri externe nerambursabile, ședința CSAT despre participarea României la Planul de Răspuns European - Readiness 2030, adoptarea moțiunii simple împotriva ministrului muncii reprezintă o parte dintre evenimentel
CITATUL ZILEI
''Bine-i când la a durerii școală te deprinzi să fii înțelept'' - Eschil (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 30 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu Greco-catolice Sf. ap. Iacob cel Mare, fratele Sf. ap. Ioan Romano-catolice Ss. Pius al V-lea, pp.; Iosif Cottolengo, pr.; Sofia, fc. m. Sfântul Apostol Iacob este pomenit în calendarul creștin ortodox
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost anulat d
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014, 2019 și 2024 (turul I, pe ore)
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2014 s-a desfășurat în ziua de 2 noiembrie, iar primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 a avut loc la 10 noiembrie. În 2024, primul tur al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat la 24 noiembrie, dar a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin Hotărârea nr.
CSAT, convocat pentru 30 aprilie: pe agendă, Planul de Răspuns European - Readiness 2030 (procedura reuniunilor)
Președintele interimar, Ilie Bolojan, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru 30 aprilie, ora 14:00, la Palatul Cotroceni, informează Administrația Prezidențială. Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la: * Participarea României la Planul de Răspuns European - Read
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din perioada 1990-2024
Alegerile prezidențiale din 1990 au fost singurele, din istoria electorală de după 1989, în urma cărora președintele României a fost ales din primul tur de scrutin. S-au prezentat la urne 86,19% dintre cetățenii cu drept de vot, procent care nu a putut fi egalat ulterior. În 1992, la primul tur al alegerilor prezidențiale au venit să voteze 1
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 30 aprilie
Este a 120-a zi a anului 2025. Au mai rămas 245 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 08 m și apune la 20 h 19 m. Luna răsare la 07 h 27 m. Luna nu apune în această zi. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)