logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ROMÂNIA POST-REVOLUŢIE, 1990: ''Deşteaptă-te, române!'', noul imn de stat al României

Imagine din galeria Agerpres

La 24 ianuarie 1990, imediat după încheierea Revoluţiei din decembrie 1989, printr-un Decret-lege al CFSN, a fost adoptat noul imn de stat al României, "Deşteaptă-te, române!", notează lucrarea "Istoria României în date" (Editura Enciclopedică, 2003).

Versurile imnului naţional "Deşteaptă-te, române!" aparţin poetului şi publicistului Andrei Mureşanu. Născut la 16 noiembrie 1816, la Bistriţa, acesta a învăţat la şcoala săsească (1825-1826) şi la liceul călugărilor piarişti (1827-1832) din Bistriţa. Mai târziu, a urmat, la Blaj, cursuri de filosofie şi teologie, unde i-a avut profesori pe Timotei Cipariu şi Simion Bărnuţiu, fruntaşi transilvăneni ai revoluţiei paşoptiste. În 1838, colegul şi prietenul său George Bariţiu l-a chemat la Braşov, unde a fost institutor la şcoala românească condusă de acesta, apoi profesor de gimnaziu (până în 1849), notează "Dicţionarul general al literaturii române" (Editura Univers Enciclopedic, 2005).

A participat la revoluţia de la 1848 din Transilvania şi a trecut în Muntenia, după înfrângerea ei, împreună cu Bariţiu. Întors la Sibiu, a fost numit funcţionar şi translator la buletinul oficial al guvernului.

 

Foto: Tina ŢUCUI / AGERPRES FOTO


Andrei Mureşanu a debutat cu versuri, fiind influenţat de poezia romantică franceză (Lamartine, în primul rând), dar şi de cea a poeţilor din Principate (Cezar Bolliac, Grigore Alexandrescu, I. Heliade-Rădulescu). A colaborat la "Gazeta Transilvaniei" şi la "Foaie pentru minte, inimă şi literatură". Alături de poezii semnate Sereţeanu şi Urziceanu sau, mai frecvent, Eremitul din Carpaţi, a publicat articole, istorioare, fabule în versuri, unele prelucrate după Schiller, Wieland, Burger, Herder, M.G. Saphir sau Kisfaludy, cele mai multe culese din revistele străine, fără indicarea autorului. Câteva fragmente din "Nopţile" lui Young transpuse spre sfârşitul vieţii au apărut postum. Pentru educaţia copiilor a tradus din germană "Icoana creşterii rele cu mijloace de a o face şi mai rea", după Chr. F. Salzman şi Karl Han (1848). A colaborat cu articole la "Telegraful român" din Sibiu, iar în 1862 şi-a adunat versurile într-un volum, "Din poesiele lui Andreiu Mureşanu", care a fost premiat de Astra.

Şi-a relevat vocaţia pentru poezia socială şi patriotică după 1843, cu "Glasul unui român", şi mai ales la 1848, prin poezia "Un răsunet", devenită repede imn popular. Poezia a circulat în epocă în formă manuscrisă fiind cântată de elevii lui Andrei Mureşanu de la gimnaziul romano-catolic din Cetatea Braşovului.

Mulţi dintre revoluţionarii moldoveni care s-au refugiat la Sibiu şi la Braşov, în urma înăbuşirii revoluţiei din Moldova (martie 1848), redactau, printre altele, broşuri şi manifeste politice care se constituiau în material de propagandă răspândit în diferite provincii româneşti, încercând să reaprindă revoluţia în principat, notează volumul ''Revoluţia română de la 1848'' (Apostol Stan, Editura Politică, 1987).

Poetul Vasile Alecsandri, aflat în contact cu redactorii foilor din Braşov, cu George Bariţiu, Andrei şi Iacob Mureşanu mai ales, a scos la iveală versuri inspirate, pătrunse de un profund sentiment naţional şi patriotic, ca poezia "15 mai 1848", semnată "Un român", scrisă pentru a omagia Marea Adunare Naţională de la Blaj din 3/15-5/17 mai 1848, precum şi o alta, "Către români" devenită "Deşteptarea Românei", publicată la Braşov.

 


În aceeaşi atmosferă apărea şi poezia lui Andrei Mureşanu, "Un răsunet", cunoscută mai târziu sub titlul "Deşteaptă-te, române!", în nr. 25 din iunie-iulie (21 iun./3 iul.) 1848 al suplimentului "Foaie pentru minte, inimă şi literatură", editat de George Bariţiu:

"Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
În care te-adânciră barbarii de tirani!
Acum ori niciodată, croieşte-ţi altă soarte,
La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani.

Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume
Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman,
Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume
Triumfător în lupte, un nume de Traian!

(...)

Priviţi, măreţe umbre, Mihai, Ştefan, Corvine,
Româna naţiune, ai voştri strănepoţi,
Cu braţele armate, cu focul vostru-n vine,
"Viaţa-n libertate ori moarte!" strigă toţi.

(...)

Preoţi, cu crucea-n frunte căci oastea e creştină,
Deviza-i libertate şi scopul ei preasfânt.
Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,
Decât să fim sclavi iarăşi în vechiul nost' pământ!"

La 29 iulie 1848, în cadrul unei reuniuni populare organizate la Râmnicu Vâlcea, Anton Pann (1796-1854), cunoscut poet şi culegător de folclor, împreună cu alţi "cântăreţi", a alcătuit "o musică vocală cu nisce versuri frumoase puse pe un ton naţional plin de armonie şi triumfal, cu care, a ajuns entuziasmul de patrie în inimile tuturor cetăţenilor". Acele "versuri prea frumoase" erau poezia lui Andrei Mureşanu "Un răsunet".

Revoluţionarul paşoptist Nicolae Bălcescu, rememorând în "Mişcarea românilor din Ardeal la 1848" evenimentele la care participase, în special prezenţa sa în tabăra lui Avram Iancu, spunea că fusese fascinat de aceeaşi ţărani, care în timpul zilei luptaseră cu duşmanul, iar seara se adunau pe lângă focuri, povestind întâmplări obişnuite sau din trecut, cântând din fluiere, buciume sau cimpoaie, iar văile răsunau de "cântări de vitejie şi de naţionalitate, mai ales de acea puternică şi frumoasă marselieză" a lui Andrei Mureşanu "Deşteaptă-te, române!", cântată "chiar în mijlocul focurilor şi a urletelor de tunuri", consemnează acelaşi volum.

"Deşteaptă-te române!" a fost intonat în timpul Războiului de Independenţă (1877-1878), în Primul Război Mondial şi la Marea Unire din 1918. A fost, de asemenea, cântat în cel de-al Doilea Război Mondial. Timp de aproape o jumătate de secol, "Deşteaptă-te române!" a fost interzis de regimul totalitar.

 

Foto: (c) Constantin DUMA / AGERPRES FOTO


A fost cântat din nou în timpul revoltei de la Braşov din 15 noiembrie 1987 şi la 16 decembrie 1989, la Timişoara, oraşul unde a izbucnit Revoluţia română, alături de "Libertate", "Dreptate", dar şi în zilele următoare la Bucureşti şi în întreaga ţară.

La 24 ianuarie 1990, "Deşteaptă-te române!" a fost ales imn naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991, modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003. Astfel, în forma actuală, Constituţia prevede, prin Articolul 12, că imnul naţional este "Deşteaptă-te, române!", un simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului, se arată pe site-ul www.cdep.ro.

Ziua Imnului Naţional - "Deşteaptă-te, române !" - este sărbătorită, începând cu 1998, la data de 29 iulie. AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea, editor: Doina Lecea, editor online: Gabriela Badea) 

 

*** Explicaţie fotografie din deschidere: Ceremonie organizată de Ministerul Apărării Naţionale în Piaţa Tricolorului, cu prilejul Zilei Imnului Naţional, eveniment sărbătorit la 29 iulie 2019, în Bucureşti

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 01-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 mai

Este a 121-a zi a anului 2025. Au mai rămas 244 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 06 m și apune la 20 h 20 m. Luna răsare la 08 h 25 m și apune la 00 h 19 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 30-04-2025 17:05

Săptămâna europeană 28-30 aprilie 2025

Evenimente desfășurate la nivelul instituțiilor europene în perioada 28-30 aprilie 2025: Consiliul a decis să prelungească măsurile restrictive ale UE împotriva celor responsabili de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova; În Balcanii de Vest, Muntenegru și Albania sunt cel mai

Documentare 30-04-2025 16:30

30 aprilie - Ziua cooperării civili-militari

iua cooperării civili-militari este este marcată anual, la 30 aprilie, aceasta fiind data la care, în anul 1997, a fost înființată, în baza HG nr. 110/14 aprilie 1997, prima structură CIMIC din Armata României, în cadrul Direcției Planificare Strategică și Control Armamente. CIMIC (cooperarea civili - militari) este un concept NAT

Documentare 30-04-2025 15:55

30 aprilie - Ziua Infanteriei Române

Ziua Infanteriei Române este sărbătorită la 30 aprilie, aceasta fiind data la care în anul 1830, a luat naștere Infanteria ca armă modernă a Principatelor Române, potrivit portalului www.rumaniamilitary.ro. Înființarea Infanteriei a fost posibilă după semnarea Tratatului de la

Documentare 30-04-2025 15:42

PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Beatrix, fosta regină a Țărilor de Jos (1980-2013)

La 30 aprilie 2013, regina Beatrix a abdicat, iar fiul său, Willem-Alexander, a fost încoronat rege, după 123 de ani în care tronul Țărilor de Jos a fost ocupat consecutiv de personalități feminine. Anunțul abdicării a fost făcut la 28 ianuarie 2013, cu câteva zile înainte de împlinirea vârstei de 75 de ani. Regina Beatrix și-a exprimat, c

Documentare 30-04-2025 14:51

Retrospectiva evenimentelor interne 28-30 aprilie 2025

Cele trei dezbateri prezidențiale, achiziționarea de către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) - Patriot prin fonduri externe nerambursabile, ședința CSAT despre participarea României la Planul de Răspuns European - Readiness 2030, adoptarea moțiunii simple împotriva ministrului muncii reprezintă o parte dintre evenimentel

Documentare 30-04-2025 08:55

CITATUL ZILEI

''Bine-i când la a durerii școală te deprinzi să fii înțelept'' - Eschil (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) 

Documentare 30-04-2025 08:46

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 30 aprilie

Ortodoxe Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu Greco-catolice Sf. ap. Iacob cel Mare, fratele Sf. ap. Ioan Romano-catolice Ss. Pius al V-lea, pp.; Iosif Cottolengo, pr.; Sofia, fc. m. Sfântul Apostol Iacob este pomenit în calendarul creștin ortodox

Documentare 30-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost anulat d

Documentare 30-04-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014, 2019 și 2024 (turul I, pe ore)

Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2014 s-a desfășurat în ziua de 2 noiembrie, iar primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 a avut loc la 10 noiembrie. În 2024, primul tur al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat la 24 noiembrie, dar a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin Hotărârea nr.

Documentare 30-04-2025 07:00

CSAT, convocat pentru 30 aprilie: pe agendă, Planul de Răspuns European - Readiness 2030 (procedura reuniunilor)

Președintele interimar, Ilie Bolojan, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru 30 aprilie, ora 14:00, la Palatul Cotroceni, informează Administrația Prezidențială. Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la: * Participarea României la Planul de Răspuns European - Read

Documentare 30-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din perioada 1990-2024

Alegerile prezidențiale din 1990 au fost singurele, din istoria electorală de după 1989, în urma cărora președintele României a fost ales din primul tur de scrutin. S-au prezentat la urne 86,19% dintre cetățenii cu drept de vot, procent care nu a putut fi egalat ulterior. În 1992, la primul tur al alegerilor prezidențiale au venit să voteze 1

Documentare 30-04-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 30 aprilie

Este a 120-a zi a anului 2025. Au mai rămas 245 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 08 m și apune la 20 h 19 m. Luna răsare la 07 h 27 m. Luna nu apune în această zi. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 29-04-2025 17:01

Explozii și incendii la uzine și laboratoare de armament (cronologie 2005-2025)

O explozie, urmată de un incendiu, a avut loc marți, 29 aprilie 2025, în incinta Laboratorului artileristic al Armatei, din localitatea Pantelimon, județul Ilfov, în urma căreia și-a pierdut viața un angajat civil al unității.

Documentare 29-04-2025 14:14

A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii (fișă biografică)

Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat, la 29 aprilie, decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de