FRAGMENT DE ISTORIE: 55 de ani de la inaugurarea Teatrului ''Ion Creangă'' din Bucureşti

La 24 decembrie 1964, a fost inaugurat Teatrul pentru copii ''Ion Creangă'' din Bucureşti cu premiera ''Harap Alb'', în regia lui Ion Lucian, directorul fondator al teatrului.
"Harap Alb", primul personaj care a păşit pe scena Teatrului "Ion Creangă", a deschis porţile fermecate ale universului poveştilor copilăriei, invitând publicul bucureştean să pătrundă în lumea plină de candoare a artelor spectacolului pentru copii. De atunci, mii de reprezentaţii de succes, sute de programe şi proiecte, zeci de turnee desfăşurate în lumea întreagă au transformat Teatrul "Ion Creangă" într-una dintre cele mai prestigioase instituţii de spectacol din ţară, într-un teatru pentru întreaga familie, dedicat comunităţii, menţionează site-ul Festivalului "Amintiri din Copilărie" - www.amintirifest.ro.
Teatrul care avea sediul în Piaţa Lahovari nu avea însă un act de identitate. Decretul de constituire al Teatrului "Ion Creangă" va fi emis abia pe 4 mai 1965, an în care ia fiinţă şi Asociaţia Internaţională a Teatrelor pentru Copii şi Tineret (ASSITEJ), din care făcea parte şi Teatrul "Ion Creangă", România fiind una dintre ţările fondatoare, potrivit site-ului instituţiei teatrale, www.teatrulioncreanga.ro.
Foto: (c) Constantin CIOBOATĂ / Arhiva istorică AGERPRES
În 1966, se pune în scenă "Cocoşelul neascultător", regia Ion Lucian, scenografia Ion Luscalov, spectacol cu o lungă carieră internă şi internaţională, iar în 1968 are loc primul turneu în străinătate cu "Năzdrăvăniile lui Păcală" de Letiţia Popa, regia Barbu Dumitrescu, scenografia Elena Simirad Munteanu.
Trei ani mai târziu (1971) au loc premierele a două spectacole de succes: "Snoave cu măşti" de Ion Lucian şi Virgil Puicea, regia Ion Cojar, şi "Pinocchio", după Carlo Collodi, regia Barbu Dumitrescu. "Snoave cu măşti" va fi reprezentat, în anul următor, în Italia, Canada, Statele Unite şi Cuba. În distribuţia celor două spectacole erau câteva nume care vor face carieră în teatrul pentru copii: Ion Arcudeanu, Alexandrina Halic, Daniela Anencov, Mişu Andriescu, Genoveva Preda, Anca Zamfirescu, Jeanin Stavarache, Aura Andriţoiu, Ion Lucian, Gheorghe Gâmă.
În anul 1974, este numit în fruntea teatrului scriitorul Alecu Popovici, binecunoscut în lumea micilor spectatori şi cititori printr-o operă prolifică, în cea mai mare parte dedicată copiilor.
Peste doi ani, în 1976, regizorul Cornel Todea debutează pe scena "teatrului din Piaţa Amzei", noul sediu al Teatrului "Ion Creangă", cu spectacolul "Hocus pocus şi-o găleată", de A.E. Greidanus, scenografia Ion Dogar Marinescu, muzica Johnny Răducanu, din distribuţie făcând parte: Genoveva Preda, Anca Zamfirescu, Dumitru Anghel, Gabriel Iencec, Boris Petroff, Gelu Colceag.
Premiera piesei "Albă ca Zăpada", de Ioan Roman, regia artistică Ileana Cârstea, cu Florina Luican în rolul titular, are loc în 1979, spectacolul fiind jucat timp de 11 ani, cu peste 600 de reprezentaţii.
Anul "marilor deschideri" este considerat 1982; se montează, într-o nouă formulă regizorală, "Pinocchio", în regia lui Cornel Todea, spectacol care va repurta un mare succes în turneul din Italia şi va avea o existenţă îndelungată, mai mult de 500 de reprezentaţii; în rolul titular, Alexandrina Halic. În acelaşi an, au loc primul spectacol de Eugen Ionesco, "Imaginile sunt imagini", în regia lui Ion Lucian, şi primul spectacol rock, pe scena Teatrului Creangă, "Cădere liberă", de Colin Mortimer, regia Cornel Todea, scenografia Dan Jitianu.
Anul 1986 este cel al "marilor recorduri": pe parcursul a 110 zile, "Snoave cu măşti" realizează 80 de reprezentaţii în Japonia; un al doilea turneu, tot în Japonia, în acelaşi an, 54 de reprezentaţii, cu "Cenuşăreasa".
În 1988, după 20 de ani de la premiera cu "Regele cerb", Carlo Gozzi revine pe scena teatrului cu "Turandot"; în rolul principal, Marioara Sterian; regia, Gelu Colceag, scenografia Nicolae Ularu şi Mihaela Ularu.
După Revoluţie, în 1990, Grigore Gonţa, fostul actor şi regizor al Naţionalului bucureştean, devenit director al Teatrului "Ion Creangă", îşi impune programul estetic cu un text ionescian, "Ce nemaipomenită harababură", spectacol a cărui regie o şi semnează. În rolul principal, Marin Moraru.
Foto: (c) Ilie BUMBAC / Arhiva istorică AGERPRES
După un an, în 1991, revine la direcţia teatrului regizorul Cornel Todea, an în care spectacolul "Ţiganiada", în regia lui Mircea Cornişteanu, participă la Festivalul de Teatru Balcanic de la Skopje.
În 1993, are loc primul spectacol pe scena teatrului montat de o echipă de creatori englezi: "Matilda", după Roald Dahl, dramatizare de Alexandru Pleşcan, în regia lui Thomas de Mallet Burgess şi scenografia lui Spyros Coscinas. Din distribuţie: Claudia Revnic, Cristian Irimia, Florina Luican, Gheorghe Petcu, Cornelia Pavlovici, Anca Zamfirescu. "Ivan Turbincă", de Alecu Popovici, dramatizare după basmul omonim al lui Ion Creangă, regia Cornel Todea, participă la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii din Grecia.
În 1994, are loc premiera spectacolului "Furtuna", al doilea mare text shakespearian din istoria teatrului; regia Cornel Todea, scenografia, Anca Pâslaru. În rolurile principale: Florin Busuioc, Cristian Irimia, Mirela Busuioc, Tania Popa, Ştefan Mareş, Ionuţ Ciocea, Lucian Ifrim. În luna decembrie, "Furtuna" a participat la Festivalul Internaţional de Teatru de la Taipei, Taiwan.
În anul 1996, Teatrul "Ion Creangă" devine membru al EU NET ART, o reţea europeană cu sediul la Amsterdam, care reuneşte 100 de membri: teatre, asociaţii şi organizaţii de profesionişti din lumea spectacolului pentru copii.
În 1997, "Peripeţiile vrăjitoarei Meg", de David Wood, participă la Festivalul de teatru pentru copii de la Aberdeen, Scoţia. "Albă ca Zăpada", după Fraţii Grimm, spectacol în limba franceză, în regia lui Cornel Todea, efectuează un turneu în mai multe oraşe din Franţa. De-a lungul existenţei sale, efectuând turnee în străinătate, actorii teatrului şi-au susţinut partiturile în italiană, japoneză, franceză, greacă, engleză şi chineză.
În 1998, are loc premiera spectacolului "Farsa jupânului Pathelin", în regia lui Cornel Todea, spectacol jucat atât în limba franceză, cât şi în limba română, în varianta franceză fiind prezent pe scene din Austria, Cehia, Danemarca, Belgia, Egipt, Siria şi Cipru.
Regizorul Cornel Todea realizează în 2003 o nouă premieră cu spectacolul "Pinocchio", în scenografia lui Viaceslav Vutcariov, cu o trupă nouă, în care se mai regăsesc doar puţini dintre interpreţii spectacolelor anterioare cu acelaşi titlu. În rolul Pinocchio, se impune o tânără actriţă, Ani Creţu. În toamna aceluiaşi an, spectacolul primeşte Premiul Naţional pentru Spectacolul de Teatru pentru Copii, acordat de Ministerul Culturii.
În 2004, teatrul devine membru al EPICENTRE, o reţea profilată pe promovarea teatrelor profesioniste şi artiştilor profesionişti din regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est, cu sediul la Zagreb.
În 2005, "Harap Alb" revine pe scena teatrului, un spectacol care, dincolo de semnificaţia sa culturală şi artistică, reprezintă şi un omagiu adus celor care, în urmă cu 40 de ani, deschizători de drumuri, dădeau viaţă personajelor şi întâmplărilor din basmul omonim al lui Ion Creangă. Regia a fost semnată de Cornel Todea, scenografia - Viaceslav Vutcariov, muzica - Nicu Alifantis, mişcare scenică şi lupte - Bogdan Uritescu. În rolurile principale: Lucian Ifrim, Cristian Creţu, Vera Linguraru, Anca Zamfirescu, Mihai Verbiţchi, Cristian Irimia, Ionuţ Antonie, Daniel Tudorică. La Gala UNITER, teatrul primeşte "Premiul Special pentru Teatrul de Copii". În acelaşi an, are loc prima ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii "100, 1.000, 1.000.000 de poveşti", în cadrul căruia spectacolul "Harap Alb " primeşte Premiul pentru cea mai bună creaţie în teatrul pentru copii.
Foto: (c) Constantin CIOBOATĂ / AGERPRES FOTO
În 2006, are loc un turneu în Cipru cu spectacolul "Theatre sans animaux" de Jean Michel Ribes, în regia lui Cornel Todea, în cadrul Săptămânii Francofoniei, organizată de Centrul Cultural Francez din această ţară. În acelaşi an, teatrul participă la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii din Italia, MONDOINSCENA, cu spectacolul "Farsa jupânului Pathelin", în regia lui Cornel Todea.
În 2009, actorii Teatrului "Ion Creangă" participă cu reprezentaţii în Italia, Croaţia, Spania, Japonia şi Bulgaria. Din 31 octombrie 2009, din cauza lucrărilor de consolidare a imobilului din Piaţa Amzei nr.13, lucrări demarate de administratorul clădirii, Primăria sectorului 1, Teatrul "Ion Creangă" a prezentat, pentru o perioadă spectacolele sale pe scena Cinematografului Gloria, situat în sectorul 3 al Capitalei.
În 2010, au loc turnee în Italia şi Ungaria, iar din 22 mai, Teatrul "Ion Creangă" îşi prezintă spectacolele la Sala Rapsodia din strada Lipscani nr. 53.
La 29 octombrie 2011 a avut loc cea de a 200-a reprezentaţie a unuia dintre cele mai îndrăgite spectacole - "Pinocchio", regia Cornel Todea.
La 2 aprilie 2012, în parteneriat cu Teatrul Naţional Radiofonic, se lansează suportul digital intitulat "Poveştile lui Creangă". ''Capra cu trei iezi'', ''Fata babei şi fata moşului'', ''Punguţa cu doi bani'' sunt primele trei scenarii adaptate radiofonic de Sanda Socoliuc, în interpretarea actorilor Teatrului "Ion Creangă", iar regia îi aparţine lui Cornel Todea.
În 2013, actorul Lucian Ghimişi este numit în funcţia de manager al Teatrului.
În prezent, managerul instituţiei teatrale este actorul Petre-Gabriel Coveşeanu (Cove).
Anual, peste 50.000 de spectatori vizionează spectacolele teatrului (de la teatru non-verbal la basme muzicale, de la clovnerie la dans contemporan), instituţia teatrală propunându-şi ca toate producţiile sale să reprezinte întâlniri relevante între micii spectatori şi artele spectacolului, experienţe semnificative, menite să inspire, să bucure şi să îndemne la reflecţie. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Roxana Mihordescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
1 Mai - Ziua internațională a muncii
Ziua internațională a muncii este o celebrare a muncitorilor, a clasei muncitoare, în general, și a luptei lor istorice în vederea obținerii unor drepturi sociale și economice, și este marcată în fiecare an la data de 1 mai, potrivit https://www.calendarpedia.com/. În multe al
CITATUL ZILEI
''Cale de mijloc între dușmani nu există'' - Herodot (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Ieremia; Sf. Cuv. Mc. Eftimie, Ignatie și Acachie; Sf. Cuv. Isidora Greco-catolice Sf. pf. Ieremia; Sf. Iosif Muncitorul Romano-catolice Ss. Iosif Muncitorul; Ieremia, profet Sfântul Proroc Ieremia, unul dintre profeții mari a
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 mai
Este a 121-a zi a anului 2025. Au mai rămas 244 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 06 m și apune la 20 h 20 m. Luna răsare la 08 h 25 m și apune la 00 h 19 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
Săptămâna europeană 28-30 aprilie 2025
Evenimente desfășurate la nivelul instituțiilor europene în perioada 28-30 aprilie 2025: Consiliul a decis să prelungească măsurile restrictive ale UE împotriva celor responsabili de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova; În Balcanii de Vest, Muntenegru și Albania sunt cel mai
30 aprilie - Ziua cooperării civili-militari
iua cooperării civili-militari este este marcată anual, la 30 aprilie, aceasta fiind data la care, în anul 1997, a fost înființată, în baza HG nr. 110/14 aprilie 1997, prima structură CIMIC din Armata României, în cadrul Direcției Planificare Strategică și Control Armamente. CIMIC (cooperarea civili - militari) este un concept NAT
30 aprilie - Ziua Infanteriei Române
Ziua Infanteriei Române este sărbătorită la 30 aprilie, aceasta fiind data la care în anul 1830, a luat naștere Infanteria ca armă modernă a Principatelor Române, potrivit portalului www.rumaniamilitary.ro. Înființarea Infanteriei a fost posibilă după semnarea Tratatului de la
PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Beatrix, fosta regină a Țărilor de Jos (1980-2013)
La 30 aprilie 2013, regina Beatrix a abdicat, iar fiul său, Willem-Alexander, a fost încoronat rege, după 123 de ani în care tronul Țărilor de Jos a fost ocupat consecutiv de personalități feminine. Anunțul abdicării a fost făcut la 28 ianuarie 2013, cu câteva zile înainte de împlinirea vârstei de 75 de ani. Regina Beatrix și-a exprimat, c
Retrospectiva evenimentelor interne 28-30 aprilie 2025
Cele trei dezbateri prezidențiale, achiziționarea de către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) - Patriot prin fonduri externe nerambursabile, ședința CSAT despre participarea României la Planul de Răspuns European - Readiness 2030, adoptarea moțiunii simple împotriva ministrului muncii reprezintă o parte dintre evenimentel
CITATUL ZILEI
''Bine-i când la a durerii școală te deprinzi să fii înțelept'' - Eschil (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 30 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu Greco-catolice Sf. ap. Iacob cel Mare, fratele Sf. ap. Ioan Romano-catolice Ss. Pius al V-lea, pp.; Iosif Cottolengo, pr.; Sofia, fc. m. Sfântul Apostol Iacob este pomenit în calendarul creștin ortodox
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost anulat d
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014, 2019 și 2024 (turul I, pe ore)
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2014 s-a desfășurat în ziua de 2 noiembrie, iar primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 a avut loc la 10 noiembrie. În 2024, primul tur al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat la 24 noiembrie, dar a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin Hotărârea nr.
CSAT, convocat pentru 30 aprilie: pe agendă, Planul de Răspuns European - Readiness 2030 (procedura reuniunilor)
Președintele interimar, Ilie Bolojan, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru 30 aprilie, ora 14:00, la Palatul Cotroceni, informează Administrația Prezidențială. Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la: * Participarea României la Planul de Răspuns European - Read
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din perioada 1990-2024
Alegerile prezidențiale din 1990 au fost singurele, din istoria electorală de după 1989, în urma cărora președintele României a fost ales din primul tur de scrutin. S-au prezentat la urne 86,19% dintre cetățenii cu drept de vot, procent care nu a putut fi egalat ulterior. În 1992, la primul tur al alegerilor prezidențiale au venit să voteze 1