Ziua europeană de comemorare a Holocaustului romilor

La 2 august este marcată Ziua europeană de comemorare a Holocaustului romilor pentru comemorarea celor 500.000 de romi, însemnând cel puţin un sfert din numărul total al populaţiei rome de la acel moment, care au fost ucişi în Europa de regimul nazist, conform https://europa.eu.
În acest sens, la această dată, comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourova, participă la ceremonia de comemorare de la Auschwitz-Birkenau, prilej cu care este marcată împlinirea a 75 de ani de la exterminarea ultimilor romi rămaşi în lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau.
Evenimentul de comemorare, unul de amploare, este organizat de Consiliul central german al populaţiei sinti şi romă împreună cu Asociaţia romilor din Polonia şi în cooperare cu Muzeul de stat Auschwitz-Birkenau şi la acesta vor lua parte peste 1.500 de romi din întreaga Europă. Totodată, vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai guvernelor, delegaţiilor, organizaţiilor internaţionale şi societăţii civile.
''Deşi au trecut 75 ani, nu am uitat. Amintirea ororilor trecutului trebuie să ne inspire să apărăm valorile în care credem, să îi vedem pe fiecare dintre concetăţenii noştri aşa cum sunt, ca indivizi, şi să ne întrebăm cum ne-am simţi dacă am fi în locul lor. Aceasta este lecţia pe care am învăţat-o de la părinţii şi bunicii noştri care au trăit pe viu una dintre cele mai întunecate epoci din istoria noastră. Aşadar, împreună cu statele membre şi cu comunităţile locale, vom continua să luptăm împotriva tuturor formelor de rasism şi de discriminare etnică, atât aici, în Europa, cât şi în restul lumii'', au transmis cu acest prilej, vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi comisarul european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourova, la Bruxelles, într-un mesaj pentru marcarea la nivel european a acestui eveniment.
''Facem apel la toate statele membre să recunoască Holocaustul romilor şi să consacre data de 2 august drept Ziua de comemorare a Holocaustului romilor în întreaga UE'', se mai arată în mesajul celor doi oficiali ai executivului comunitar.
Instituţiile comunitare şi fiecare stat membru al Uniunii Europene poartă responsabilitatea comună de a lupta împotriva discriminării şi a comportamentului rasist faţă de romi şi de a contribui semnificativ la integrarea acestora. Comisia Europeană a cerut, în 2011, elaborarea unor strategii naţionale de integrare a romilor. În anul 2017 a fost lansată evaluarea intermediară care a trecut în revistă progresele înregistrate de la lansarea cadrului Uniunii Europene.
Romii constituie minoritatea cea mai numeroasă din Europa, la nivelul Uniunii Europene trăiesc 6 milioane de romi şi alte 4 milioane în ţările implicate în procesul de aderare la spaţiul comunitar - Muntenegru, Serbia, Macedonia de Nord, Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo şi Turcia. Romii s-au confruntat pentru o perioadă lungă de timp cu inegalităţi, excluziune socială, discriminare şi marginalizare.
Din martie 2017 până în martie 2020 se derulează proiectul pilot Roma Civil Monitor, finanţat de Comisia Europeană, care are drept obiectiv principal consolidarea mecanismelor de monitorizare ale implementării strategiilor de integrare ale romilor la nivel naţional prin monitorizarea sistematică a societăţii civile. Acest proiect este implementat cu participarea activă a circa 90 de organizaţii non-guvernamentale din 27 de state membre. Până în prezent, în cursul derulării proiectului este scos la iveală faptul că s-au înregistrat unele îmbunătăţiri, mai ales în domeniul educaţiei, însă este nevoie de eforturi suplimentare pentru combaterea discriminării şi pentru promovarea incluziunii sociale şi economice a comunităţilor de romi.
Comisia Europeană contribuie la procesul de incluziune al romilor prin finanţarea diferitelor programe dar şi prin numeroase proiecte. La nivelul politicii de coeziune, Comisia propune privind Noul Fond social european Plus pentru perioada 2021-2027 promovarea incluziunii sociale a grupurilor marginalizate. De asemenea, programul JUSTROM urmăreşte intensificarea gradului de autonomie a femeilor rome şi sprijină victimele discriminării. Prin programul INSCHOOL este promovată educaţia incluzivă şi desegregarea copiilor romi. În plus, programele ROMACT şi ROMACTED, iniţiative create în 2013 şi, respectiv, în 2016, ajută comunităţile de romi prin sprijinirea autorităţilor locale din 180 de municipalităţi din statele Uniunii Europene şi din cele candidate în procesul de elaborare, finanţare şi punere în aplicare a politicilor şi serviciilor publice menite să creeze o societate mai favorabilă incluziunii romilor. Comisia Europeană colaborează la nivelul acestor programe cu Consiliul Europei.
Executivul comunitar se implică pentru sprijinirea guvernelor şi societăţii civile din statele regiunii Balcanii de Vest şi din Turcia la nivel local, naţional şi regional în procesul de punere în aplicare a proiectelor de integrare a romilor. În acest sens, pentru perioada 2021-2027, acţiunile care vor fi întreprinse se vor axa pe educaţie, ocuparea forţei de muncă, asistenţă medicală, locuinţe şi documentele de stare civilă, precum şi pe aspecte transversale ce contribuie la egalitatea de gen şi la combaterea discriminării.
Pentru al treilea an consecutiv, Comisia Europeană, alături de organizaţii-umbrelă ale societăţii civile europene, s-a alăturat iniţiativei Parlamentului European de găzduire a unei serii de evenimente pentru marcarea Zilei internaţionale a Romilor, la data de 8 aprilie.
Conform unui raport al Agenţiei Uniunii Europene pentru Drepturile Fundamentale, dat publicităţii la 6 aprilie 2018, continuă să existe inegalităţi persistente care au afectat îndelung comunităţile de romi în Europa, în multe dintre statele uneia dintre cele mai bogate regiuni ale planetei. Condiţiile de viaţă pentru comunităţile de romi din Uniunea Europeană nu s-au schimbat mult între anii 2011-2016, astfel că 80% dintre romi trăiesc în pericol de sărăcie comparativ cu o medie la nivelul Uniunii Europene de 17%, iar 30% trăiesc în locuinţe fără apă potabilă, potrivit https://fra.europa.eu.
''Atitudinea împotriva romilor, de la discriminare la ură, alimentează cercul vicios al excluziunii romilor. Îi menţine drept excluşi ai societăţii şi îi tratează într-un mod stereotip ceea ce este intolerabil. Trebuie să punem capăt acestui cerc vicios. Şi atunci de ce să nu începem cu cel mai evident lucru - să ne asigurăm că fiecare membru al comunităţii rome se bucură de aceleaşi oportunităţi ca oricare cetăţean al Uniunii Europene'', a declarat directorul Agenţiei Uniunii Europene pentru Drepturile Fundamentale, profesorul Michael O'Flaherty, cu prilejul lansării raportului, conform https://fra.europa.eu. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit
10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan
Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir
10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus
Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace
10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil
În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita
10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)
Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra
10 mai - Ziua Românității Balcanice
La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,
10 mai - Ziua Independenței Naționale a României
La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec
CITATUL ZILEI
'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 mai
Ortodoxe Sf. Cuv. Calistrat de la Timișeni și Vasiova; Sf. Ap. Simon Zilotul Greco-catolice Sf. ap. Simon Zelotul Romano-catolice Sf. Ioan de Avila, pr. înv.; Fer. Ivan Merz, laic Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (1900-197
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 mai
Este a 130-a zi a anului 2025. Au mai rămas 235 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 54 m și apune la 20 h 31 m. Luna răsare la 18 h 34 m și apune la 04 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Săptămâna europeană 5-11 mai 2025
Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve
Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025
Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea
FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)
La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f