logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Concertul eveniment ''Oameni - Tribut Aurelian Andreescu''

Image

Cele mai frumoase şlagăre pe care marele artist Aurelian Andreescu le-a cântat de-a lungul celor 23 de ani de carieră pot fi ascultate în concertul eveniment "Oameni - Tribut Aurelian Andreescu", organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB, la Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti, marţi, 5 martie, de la ora 19.00.

Programat la început de martie, în preajma Zilei Internaţionale a Femeii, spectacolul conceput şi prezentat de artistul Aurelian Temişan reuneşte pe scenă compozitori şi cântăreţi invitaţi să interpreteze live cele mai frumoase declaraţii de dragoste muzicale, şlagăre ale interpretului Aurelian Andreescu.

Aurelian Temişan şi invitaţii săi vor cânta melodii reorchestrate de compozitorul George Natsis, în acompaniamentul a trei orchestre - Cardinal Show Orchestra, Bucharest Jazz Orchestra şi renumita Orchestră Simfonică Bucureşti - care reunesc 53 de muzicieni de top. Din repertoriul concertului fac parte melodii care au făcut istorie în muzica uşoară românească, precum "Oameni", "Copacul", "Tu eşti primăvara mea", "Fluierând pe stradă", "Dorul", "Cântec de leagăn", "Ar fi de ajuns", "Şi ploua" sau "De ieri, până azi".

 


"Un artist de aur, a cărui voce impunătoare a făcut să treacă, peste timp, piese care au devenit etalon în muzica din România. Pe 5 martie, vă dăruiesc un concert extraordinar, în care ne amintim cu bucurie muzica şi mesajele cântate de el. (...) Eram mic. Aveam acasă, la Craiova, pick-up. Printre discurile mele de suflet, pe care le ascultam aproape zilnic, era şi cel cu Aurelian Andreescu. Eram fascinat de forţa glasului lui, dar şi de sensibilitatea cu care transmitea mesajele superbelor melodii. Încercam să îl imit, sperând să îmi iasă. Anii au trecut, regretul că nu l-am cunoscut nu a putut fi anulat cu nimic, dar împlinirea de a-i face un tribut, îmbrăcând muzical, cu trei orchestre, parte dintre capodoperele scrise pentru el, este visul meu cel mare, legat strict de artistul Aurelian Andreescu", scrie Aurelian Temişan, pe pagina sa de facebook, referindu-se la spectacolul dedicat lui Aurelian Andreescu.

***

Proiectul "Oameni - Tribut Aurelian Andreescu" a fost prezentat prima dată publicului în 18 decembrie 2018, acel concert fiind dedicat Centenarului Marii Uniri şi artistului Aurelian Andreescu, "cel ce 'va fi veşnic pe pământ' prin moştenirea muzicală lăsată în urmă'".

"În an Centenar, reuşesc să sfidez timpul şi să produc miracolul de a-l readuce alături de noi, (...) într-un fel sau altul, pe nemuritorul Aurelian Andreescu. (...) Aurelian Andreescu a avut un mesaj de dăruit. A reuşit să o facă până la un punct. Acum simt că este rolul şi timpul meu să îi duc mesajul mai departe. De aceea am creat 'Tribut Aurelian Andreescu"', spunea Aurelian Temişan.

La spectacolul din decembrie 2018 au fost prezenţi pe scenă, în calitate de invitaţi, artiştii Adrian Daminescu, Ionuţ Ungureanu şi Nico. Ei au cântat, împreună cu Aurelian Temişan, melodii din repertoriul lui Aurelian Andreescu. Nico şi Temişan au reluat un duet celebru - melodia "Septembrie", pe care regretatul Aurelian Andreescu o cânta cu Aura Urziceanu.

Au fost prezenţi în sală compozitori care i-au încredinţat lui Andreescu creaţiile lor - Marius Ţeicu, Horia Moculescu, Jolt Kerestely -, dar şi artiştii Andrei Kerestely, Stela Enache (soţia compozitorului Florin Bogardo), Silvia Dumitrescu, precum şi Mariana Cristinoiu (soţia compozitorului Ion Cristinoiu).

 


"Acest spectacol tribut Aurelian Andreescu a fost cel mai mare cadou pentru mine. Tata se numea tot Aurelian Temişan şi în scurta lui carieră muzicală s-a întâlnit de câteva ori pe scenă cu Aurelian Andreescu. Dacă e s-o luăm prin legătură de sânge, eu numindu-mă tot Aurelian Temişan, aş putea spune că am cântat cu Aurelian Andreescu prin tata. Aurelian Andreescu a dispărut în 1986, eu m-am lansat în 1989, deci n-am avut ocazia să-l cunosc. Dar am fost atât de mult legat de muzica lui, de forţa cu care interpreta melodiile, încât mi-am dorit foarte mult să fac acest spectacol tribut. E adevărat, mi-am dorit să-l fac acum doi ani, când aveam 44 de ani - vârsta la care el s-a prăpădit. N-am avut susţinere financiară atunci, proiectul exista în capul meu, dar pentru că nu s-a arătat nimeni dispus - din punct de vedere financiar - să investească în el, am zis că îl ţin până când va rezona cineva cu acest proiect. Şi l-am făcut la Sala Studio a Teatrului Naţional, în decembrie 2018. Îl reiau în martie 2019, la Sala Mare a Teatrului Naţional, pentru că s-a dus zvonul despre acest spectacol şi sunt mulţi oameni care şi-au manifestat dorinţa să-l vadă. Repet, este cel mai mare cadou muzical pe care mi l-am făcut în scurta carieră de 30 de ani, cât am până în momentul de faţă. Anul acesta împlinesc 30 de ani de la debut", declara pentru AGERPRES Aurelian Temişan, într-un interviu în ianuarie 2019.

 


Sursa foto: Aurelian Temisan / Facebook


Absolvent de Arhitectură, autodidact în muzică, Aurelian Andreescu a fost unul dintre cei mai căutaţi interpreţi de muzică uşoară de către compozitorii vremii. Supranumit "Vocea", Aurelian Andreescu a înregistrat, într-o carieră de 23 de ani, peste 200 de piese de succes. Debutează la vârsta de 21 de ani, la Festivalul Naţional de Muzică de la Mamaia 1963, cu melodia "În tot ce e mai frumos pe lume". Alături de Aura Urziceanu şi Mihaela Mihai cucereşte Cupa Europei în 1971, în Belgia, iar doi ani mai târziu, Aurelian Andreescu reprezintă România la Olimpiada Cântecului de la Atena şi deschide recitalul lui Johnny Hallyday, potrivit unui comunicat al ARCUB.

Cu o voce greu de confundat, Aurelian Temişan şi-a făcut debutul pe scena Festivalului Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia, în 1989. Un artist polivalent ce jonglează uşor cu ipostazele de actor, om de televiziune şi solist, Aurelian Temişan s-a menţinut în topul preferinţelor muzicale pe parcursul unei cariere de 30 de ani. Cu o energie echilibrată, caldă, pozitivă şi plină de umor, Aurelian tinde "să fie omul potrivit, la locul potrivit" reuşind spectaculos, la fiecare apariţie, să ofere publicului energia de care are nevoie, îmbinând piese de referinţă din muzica internaţională cu celebre cover-uri româneşti şi piese proprii, precizează comunicatul. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Daniela Juncu)

 

Sursa foto: Aurelian Temisan / Facebook

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 13-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge

Documentare 13-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o

Documentare 13-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai

Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 12-05-2025 10:00

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și

Documentare 12-05-2025 09:30

12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)

Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot

Documentare 12-05-2025 08:30

12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 12-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)

Documentare 12-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)

Documentare 11-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.

Documentare 11-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai

Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On