logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

FESTIVALURI MUZICALE ROMÂNEŞTI: "Florin Bogardo"

Image

Prima ediţie a Festivalului-concurs "Florin Bogardo" are loc la Teatrul "Constantin Tănase" din Bucureşti, în perioada 23-25 noiembrie 2018. Durata festivalului este de trei zile (două zile de concurs, o zi - premierea şi gala laureaţilor), fiecare dintre ele fiind urmată de recitaluri. Acompaniamentul orchestral (live) este asigurat de Big-band-ul Dan Dimitriu.

Prin acest festival, organizatorii îşi propun să contribuie la "crearea unei imagini de calitate a României, o imagine care în timp să fie dezvoltată, pe un sistem corect de valori, de care să fim mândri", precizează site-ul festivalulflorinbogardo.ro.

Această primă ediţie este desfăşurată în anul celebrării Marii Uniri şi este dedicată acestui eveniment important pentru poporul român. Preselecţia şi jurizarea sunt realizate de juriul festivalului, care alege 20 de finalişti plus 4 rezerve. Lista concurenţilor admişi la preselecţie este publicată pe site-ul festivalului, www.festivalulflorinbogardo.ro, iar ordinea intrării în concurs se decide prin tragere la sorţi. Concurenţii care trec de preselecţie şi ajung în finală trebuie să prezinte în concurs, obligatoriu, o piesă din creaţia compozitorului Florin Bogardo, prezentă în repertoriul festivalului, şi o piesă de muzică uşoară din repertoriul românesc/internaţional.

Concursul şi gala laureaţilor sunt prezentate de Octavian Ursulescu. Juriul este alcătuit din personalităţi recunoscute în domeniul muzicii pop româneşti, membri ai Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, personalităţi din domeniul culturii, artişti de renume. În caz de egalitate, pentru unul sau mai mulţi concurenţi, departajarea se face în funcţie de nota dată de preşedintele juriului. Notele şi clasamentele finale sunt confidenţiale şi vor fi făcute publice numai pe scena galei laureaţilor, ulterior fiind publicate pe site-ul festivalului.

Se vor acorda mai multe premii - Trofeul Festivalului "Florin Bogardo", Premiul I, Premiul II, Premiul III şi trei menţiuni. De asemenea, sunt acordate premii speciale.

Vor susţine recitaluri Stela Enache, Marina Florea, Paul Surugiu - Fuego, Gabriel Dorobanţu. Gala de închidere a primei ediţii a Festivalului "Florin Bogardo" va fi spectaculoasă, o reverenţă adusă valorii, şlagărului românesc, de ieri până azi. Legende ale muzicii uşoare româneşti care au strălucit prin eleganţă, prin decenţă şi printr-o viaţă artistică trăită demn şi deplin, cu nenumărate succese şi şlagăre, adăugate unei imagini de aur ce sigur va dăinui, vor pute fi ascultate cântând melodii nemuritoare, într-un frumos dialog între generaţia de ieri şi cea de azi. Între numele mari ale muzicii româneşti se regăsesc Marina Voica, Mirabela Dauer, Corina Chiriac, Cătălin Crişan, Sanda Ladoşi, Silvia Dumitrescu, Oana Sârbu, Stela Enache. Lor li se alătură actorul Alexandru Arşinel, compozitorii Horia Moculescu şi Jolt Kerestely, precum şi tinerii solişti ai Teatrului "Constantin Tănase" Alin Gherghişan şi Bianca Sârbu.

"Sunt onorată şi fericită că pot duce memoria soţului meu, renumitul compozitor Florin Bogardo, mai departe. Vrem să facem un show, vrem să punem muzica în prim plan şi să creăm emoţie. Totodată, tinerii talentaţi ai României au ocazia acum să abordeze un alt repertoriu. Florin Bogardo a fost esenţă de muzică, a fost fragilitate şi putere la un loc, visare şi poate că cea mai specială etapă a vieţii mele!", declară Stela Enache într-o postare pe pagina de Facebook a festivalului.

***

Florin Bogardo a fost un artist complet. Compozitor, interpret, instrumentist, orchestrator, textier, regizor muzical. Piese precum "Cum e oare?", "Ora cântecului", "Să nu uităm trandafirii", "Un fluture şi o pasăre", "Tu eşti primăvara mea", "Balada pescăruşilor albaştri", "Ani de liceu" şi multe altele au devenit mari succese ale muzicii româneşti.

Pe lângă creaţiile de muzică uşoară, Florin Bogardo a compus muzică simfonică, vocal-simfonică, de cameră, coruri, cântece pentru copii, muzică electronică. A realizat aranjamente şi orchestraţii de muzică uşoară românească şi internaţională.

 



Florin Bogardo s-a născut la 16 august 1942, în Bucureşti. La cinci ani începe să ia lecţii de pian. În perioada 1956-1960, a urmat cursurile Liceului "Nicolae Bălcescu" din Capitală. În perioada 1961-1967, a studiat la Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti, secţia compoziţie, clasa prof. Anatol Vieru.

În perioada 1967-1982, Florin Bogardo a fost angajat ca regizor muzical la Radioteleviziunea Română. Debutează, ca textier şi compozitor, cu piesa "Un cântec pentru tine", interpretată de Valentin Baciu. Debutul oficial şi consacrarea definitivă în faţa publicului are loc în cadrul primei ediţii a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia 1963. Piesa "Cum e oare?", care a fost distinsă cu Premiul Uniunii Scriitorilor, devine un mare succes, în interpretarea inegalabilă a Margaretei Pâslaru.

Margareta Pâslaru şi Florin Bogardo au avut o colaborare de mare succes. Margareta Pâslaru a interpretat şi a scris textele pieselor "Ca tine nu e nimeni" (1963) şi "Nu-i nimic" (1966), Florin Bogardo fiind primul compozitor care o solicitat-o ca textieră. Câţiva ani târziu, Margareta Pâslaru a mai lansat alte două piese semnate Florin Bogardo - "Să nu uităm trandafirii" (1968) şi "Casa mea" (1976), conform biografiei prezentate pe site-ul festivalului.

Din 1967, începând cu "Iubirea cea mare", îşi interpretează propriile compoziţii. Printre succesele sale de cantautor se numără: "Atunci când am venit pe lume", "Eminescu ţie", "Frumoaso cu ochi limpezi", "Iertarea", "Izvorul nopţii", "Ora cântecului", "Tablouri", "Un om, o viaţă" etc.

În perioada 1963-1976 a compus piese care au fost interpretate de cei mai în vogă solişti ai momentului cum ar fi: Dorin Anastasiu, Aurelian Andreescu, Doina Badea, Valentin Baciu, Sergiu Cioiu, Mihai Dumbravă, Ruxandra Ghiaţă, Puica Igiroşanu, Mihaela Mihai, Horia Moculescu, Margareta Pâslaru, Smaranda Toscani etc.

Florin Bogardo a compus muzică pe versuri de Aurel Baranga, Geo Bogza, Lucian Blaga, Virgil Carianopol, Ioana Diaconescu, Mihai Dumbravă, Nicolae Dumitru, Ovidiu Dumitru, Mihai Eminescu, Madeleine Fortunescu, Eugen Frunză, Saşa Georgescu, Tania Lovinescu, Teodora Popa Mazilu, Ion Popa Argeşanu, Margareta Pâslaru, Marin Sorescu, Mihai Stănescu, Nicolae Tăutu etc. Ca textier, Florin Bogardo a scris versurile pieselor "Iubirea cea mare", "Tablouri" (adaptare după Marin Sorescu), "Plop înfrânt".

În 1968 devine membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Tot în 1968 lansează unul dintre cele mai mari succese ale sale şi totodată o piesă de referinţă din muzica românească - "Să nu uităm trandafirii". Melodia a fost lansată de Margareta Pâslaru şi, ulterior, preluată de un număr impresionant de interpreţi - Mihaela Mihai, Marina Voica, Stela Enache. La Festivalul Naţional de Muzică Uşoară Mamaia din 1971, Florin Bogardo o cunoaşte pe Stela Enache, cea care avea să-i fie alături timp de 38 de ani. Cei doi s-au căsătorit în acelaşi an. Din 1971, Florin Bogardo compune aproape în exclusivitate pentru Stela Enache, din colaborarea lor rezultând 76 de piese.
 

În perioada 1976-1992, a compus muzica pentru 10 filme artistice, cele mai cunoscute fiind "Declaraţie de dragoste" (1985), "Liceeni" (1986) şi "Extemporal la dirigenţie" (1988).

La începutul anilor '90, Florin Bogardo se retrage din lumea artistică. În perioada 1990-1992, în interpretarea Stelei Enache, compozitorul a mai lansat piese precum "Învaţă-ne, Doamne, iubirea" (1990), "Rugăciune" (1990) (ambele Premiate de Uniunea Compozitorilor), "Ca un tren ne pare viaţa" (1990), "Care din noi?" (1991).

În 2008, cu prilejul lansării albumului de colecţie "80 de ani de muzică în 80 de melodii" (4 CD-uri), editat de Radio România cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la înfiinţarea Radio România, dintre cele 80 de melodii selecţionate, Florin Bogardo a ocupat locul 1 cu piesa "Tu eşti primăvara mea", interpretată de Aurelian Andreescu.

Compozitorul Florin Bogardo a murit la 15 august 2009, cu o zi înainte de a împlini 67 de ani. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Doina Lecea, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

Sursa foto: festivalulflorinbogardo/Facebook.com

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 01-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 mai

Este a 121-a zi a anului 2025. Au mai rămas 244 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 06 m și apune la 20 h 20 m. Luna răsare la 08 h 25 m și apune la 00 h 19 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 30-04-2025 17:05

Săptămâna europeană 28-30 aprilie 2025

Evenimente desfășurate la nivelul instituțiilor europene în perioada 28-30 aprilie 2025: Consiliul a decis să prelungească măsurile restrictive ale UE împotriva celor responsabili de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova; În Balcanii de Vest, Muntenegru și Albania sunt cel mai

Documentare 30-04-2025 16:30

30 aprilie - Ziua cooperării civili-militari

iua cooperării civili-militari este este marcată anual, la 30 aprilie, aceasta fiind data la care, în anul 1997, a fost înființată, în baza HG nr. 110/14 aprilie 1997, prima structură CIMIC din Armata României, în cadrul Direcției Planificare Strategică și Control Armamente. CIMIC (cooperarea civili - militari) este un concept NAT

Documentare 30-04-2025 15:55

30 aprilie - Ziua Infanteriei Române

Ziua Infanteriei Române este sărbătorită la 30 aprilie, aceasta fiind data la care în anul 1830, a luat naștere Infanteria ca armă modernă a Principatelor Române, potrivit portalului www.rumaniamilitary.ro. Înființarea Infanteriei a fost posibilă după semnarea Tratatului de la

Documentare 30-04-2025 15:42

PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Beatrix, fosta regină a Țărilor de Jos (1980-2013)

La 30 aprilie 2013, regina Beatrix a abdicat, iar fiul său, Willem-Alexander, a fost încoronat rege, după 123 de ani în care tronul Țărilor de Jos a fost ocupat consecutiv de personalități feminine. Anunțul abdicării a fost făcut la 28 ianuarie 2013, cu câteva zile înainte de împlinirea vârstei de 75 de ani. Regina Beatrix și-a exprimat, c

Documentare 30-04-2025 14:51

Retrospectiva evenimentelor interne 28-30 aprilie 2025

Cele trei dezbateri prezidențiale, achiziționarea de către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) - Patriot prin fonduri externe nerambursabile, ședința CSAT despre participarea României la Planul de Răspuns European - Readiness 2030, adoptarea moțiunii simple împotriva ministrului muncii reprezintă o parte dintre evenimentel

Documentare 30-04-2025 08:55

CITATUL ZILEI

''Bine-i când la a durerii școală te deprinzi să fii înțelept'' - Eschil (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) 

Documentare 30-04-2025 08:46

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 30 aprilie

Ortodoxe Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu Greco-catolice Sf. ap. Iacob cel Mare, fratele Sf. ap. Ioan Romano-catolice Ss. Pius al V-lea, pp.; Iosif Cottolengo, pr.; Sofia, fc. m. Sfântul Apostol Iacob este pomenit în calendarul creștin ortodox

Documentare 30-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost anulat d

Documentare 30-04-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014, 2019 și 2024 (turul I, pe ore)

Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2014 s-a desfășurat în ziua de 2 noiembrie, iar primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 a avut loc la 10 noiembrie. În 2024, primul tur al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat la 24 noiembrie, dar a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin Hotărârea nr.

Documentare 30-04-2025 07:00

CSAT, convocat pentru 30 aprilie: pe agendă, Planul de Răspuns European - Readiness 2030 (procedura reuniunilor)

Președintele interimar, Ilie Bolojan, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru 30 aprilie, ora 14:00, la Palatul Cotroceni, informează Administrația Prezidențială. Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la: * Participarea României la Planul de Răspuns European - Read

Documentare 30-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din perioada 1990-2024

Alegerile prezidențiale din 1990 au fost singurele, din istoria electorală de după 1989, în urma cărora președintele României a fost ales din primul tur de scrutin. S-au prezentat la urne 86,19% dintre cetățenii cu drept de vot, procent care nu a putut fi egalat ulterior. În 1992, la primul tur al alegerilor prezidențiale au venit să voteze 1

Documentare 30-04-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 30 aprilie

Este a 120-a zi a anului 2025. Au mai rămas 245 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 08 m și apune la 20 h 19 m. Luna răsare la 07 h 27 m. Luna nu apune în această zi. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 29-04-2025 17:01

Explozii și incendii la uzine și laboratoare de armament (cronologie 2005-2025)

O explozie, urmată de un incendiu, a avut loc marți, 29 aprilie 2025, în incinta Laboratorului artileristic al Armatei, din localitatea Pantelimon, județul Ilfov, în urma căreia și-a pierdut viața un angajat civil al unității.

Documentare 29-04-2025 14:14

A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii (fișă biografică)

Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat, la 29 aprilie, decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de