logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

LEACURI DIN NATURĂ: Ienupărul

Imagine din galeria Agerpres

Ienupărul (Juniperus communis) face parte din familia Cupresacee şi este cel mai răspândit conifer din lume. Există multe soiuri de ienupăr, dar Juniperus communis este cel mai des întâlnit în America de Nord, potrivit site-ului webmd.com. Creşte la altitudini de 700-2.400 m, la marginea pădurilor şi poienilor, în păşuni, coline şi zone muntoase, potrivit site-ului euforgen.org. Este rezistent la ger, la secetă şi preferă locurile luminoase.

La noi este cunoscut şi sub denumirile: archiş, boabe de brad, brădişor, brazi pitici, cetină, feniar, inibahar, jinept, jip mic, etc.

Este un arbust conifer, răşinos, spontan, care în funcţie de soiuri poate creşte în înălţime între 4 - 8 metri. Are frunze aciculare, cu o dungă albă pe faţă şi verzi-închis pe dos. Fructele de formă sferică şi dimensiuni mici au culoarea negru-albăstrui, sunt aromate, având un gust uşor dulceag.

Fructele sunt recoltate toamna când sunt complet coapte şi apoi sunt uscate, pentru o utilizare ulterioară. Atât, fructele, cât şi diferite părţi ale arborelui conţin uleiuri esenţiale folosite pentru diferite terapii medicinale.

În medicina pe bază de plante, ienupărul a fost utilizat drept carminativ şi ca inhalant în tratamentul bronşitelor. În medicina tradiţională suedeză, Juniperus communis a fost utilizat pentru tratarea rănilor şi a bolilor inflamatorii, potrivit drugs.com. Grecii au folosit ienupărul ca plantă purificatoare. Fructele sunt adesea folosite ca aromă în diferite mâncăruri şi reprezintă un ingredient esenţial al ginului.

Fructele pe deplin coapte sunt puternic antiseptice, aromatice, carminative, diuretice şi tonice. Acestea sunt utilizate în tratamentul cistitei, afecţiunilor digestive, în cazul artritei cronice şi al afecţiunilor reumatice, potrivit site-ului naturalmedicinalherbs.net. Pot fi consumate crude sau folosite într-un ceai.

Uleiul esenţial obţinut din ienupăr este folosit în aromaterapie şi ajută la eliminarea toxinelor din organism.

Ceaiul de ienupăr, obţinut prin fierberea frunzelor şi a tulpinilor, poate ajuta la funcţionarea normală a sistemului urinar, prin ameliorarea diurezei şi a capacităţii de detoxifiere a rinichilor (infecţii şi litiază urinară).

De asemenea, infuzia din fructele zdrobite poate fi utilizată ca adjuvant în edeme, afecţiuni ale tractului urinar, afecţiuni digestive (infecţii gastro-intestinale, enterite, enterocolite, colite de fermentaţie, dispepsie, flatulenţă, anorexie), bronşite acute şi cronice, reumatism, artrite, gută.

Pulberea din planta de ienupăr poate rezolva din problemele apărute în sistemul digestiv, prin detoxifierea tractului intestinal (prin eliminarea florei de fermentaţie şi de putrefacţie şi a viermilor intestinali) şi totodată creşte şi pofta de mâncare, potrivit site-ului webmd.com.

Pentru reducerea disconfortului care apare la nivelul articulaţiilor, ligamentelor şi muşchilor se pot folosi cataplasme, realizate din pulberea obţinută prin măcinarea fructelor uscate, amestecată cu apă caldă, şi care se aplicată extern. Deasupra se aplică un pansament ocluziv, care să poată să menţină cataplasma la locul afectat minim 30 de minute şi maxim două ore (în funcţie de sensibilitatea pielii).

Prin aplicarea uleiului esenţial diluat de ienupăr, se obţine un efect uşor de încălzire la nivelul pielii şi se consideră că promovează îndepărtarea deşeurilor din ţesuturile subiacente. Uleiul esenţial de ienupăr poate fi inhalat pentru a trata bronşita şi ameliorarea durerii, potrivit site-ului herbwisdom.com.

Există şi contraindicaţii. Astfel, fructele nu ar trebui consumate de către femeile însărcinate, deoarece pot cauza un avort. Consumarea îndelungată a fructelor poate produce iritaţii la nivelul căilor urinare şi hematurie. În caz de nefrită acută, cronică şi nefroză, ceaiul de ienupăr se administrează numai la recomandarea medicului. În cazul administrării pe durate mai lungi de timp (peste 3 săptămâni) se recomandă asocierea ienupărului cu plante cu efect protector asupra epiteliului renal, cum ar fi nalba, coada şoricelului, muşeţelul. La copii se administrează pe perioade scurte de maxim 7-10 zile. Dozele se adaptează în funcţie de vârstă şi greutate, potrivit site-ului csid.ro. AGERPRES / (Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Horia Plugaru, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 13-05-2025 10:00

Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)

În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B

Documentare 13-05-2025 09:00

Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)

Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul

Documentare 13-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge

Documentare 13-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o

Documentare 13-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai

Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 12-05-2025 10:00

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și

Documentare 12-05-2025 09:30

12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)

Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot

Documentare 12-05-2025 08:30

12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 12-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)

Documentare 12-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)

Documentare 11-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.