logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Phoenix pregăteşte un turneu care să înceapă în noiembrie, în memoria lui Nicu Covaci

Image

Formaţia Phoenix pregăteşte un turneu în memoria lui Nicu Covaci, care să înceapă în noiembrie, urmând să fie pregătită şi o operă rock, "Nemuritorul", a declarat chitaristul Cristi Gram, pentru AGERPRES, la concertul susţinut de trupă la festivalul Romula Fest de la Dobrosloveni, alături de Ovidiu Lipan "Ţăndărică".

"Nicu (Covaci) şi-a dorit să mergem mai departe şi asta vom face ţinând cont de de dorinţa lui. Vom compune mai departe şi vom cânta peste tot pe unde lumea ne cheamă", a declarat Lavinia Săteanu, răspunzând unei întrebări referitoare la proiectele de viitor ale formaţiei.

Chitaristul Cristi Gram a declarat că formaţia pregăteşte piese care până acum nu au fost cântate live, iar turnul ar putea începe în luna noiembrie.

"Deocamdată facem concerte în memoria lui Nicu pentru că suntem afectaţi de dispariţia lui şi probabil că vom fi afectaţi tot timpul, dar fiind proaspăt acum asta-i, asta facem. Lucrez la câteva piese după care o să lucrăm cu toţii. Întâi o să-l fac eu, structura, schiţă şi astea, pentru că am mai mult timp şi stau acasă foarte mult şi îmi bat capul cu asta şi vrem să facem şi un turneu, tot în memoria lui. Managera noastră parcă a zis că în noiembrie (va începe turneul n.r.). Piese în special din Baba Novak, unde eu îl am pe Nicu imprimat. Am tot materialul de 20 de ani încoace pe canale şi am vrea să folosim amintirea lui cât mai prezent şi să ne folosim de vocea lui ca publicul încă să poată să asculte piese care nu s-au cântat live pentru că n-am apucat să le facem, deşi totdeauna ne-am plănuit să facem aceste piese. Vrem să cântăm 'Oraşul scufundat', 'Fluier în cer', 'Singur', 'Hăituit', piese care îl reprezentau pe Nicu, toate", a spus Cristi Gram.

Totodată, chitaristul Cristi Gram a menţionat şi pregătirea unui spectacol, "Nemuritorul", o operă rock dedicată lui Nicu Covaci, spectacol ce va fi susţinut în actuala formulă a formaţiei.

"O operă rock ce se va numi Nemuritorul, tot pentru Nicu dedicată, care va fi un concept complet, un spectacol complet. (Cu n.r.) formaţia pe care a lăsat-o Nicu moştenire, Lavinia Săteanu - vioară, Costin Adam - voce, Vlady Săteanu - bass şi voce, Flavius Hosu - tobe şi voce pe viitor şi Cristi Gram - chitară şi voce", a adăugat Cristi Gram.

Chitaristul a subliniat că formaţia va rămâne în formula lăsată de Nicu Covaci şi este ca o familie.

"Eu când am fost la Nicu în spital, mi-a spus 'Cristi, tu eşti cel mai mare, ai grijă de formaţie', dar grija asta înseamnă, fiind foarte mult timp alături de Nicu şi trecând prin foarte multe formule, de la cea de aur până la cea actuală şi aici aş putea să spun că au fost cam vreo 10 artişti diferiţi până s-a ajuns această formulă care are complet alţi artişti în afară de mine şi Nicu care nu mai e din păcate, am auzit toate poveştile lui Nicu şi toate poveţile şi toate sfaturile care le-a dat fiecărui artist în parte, în funcţie de formulă şi cred că aş putea să am o o imagine de ansamblu asupra ce a vrut Nicu şi ce şi-ar fi dorit să fie mai departe Phoenix. Atâta pot eu să fac. În rest va fi democraţie, în sensul că toată lumea o să îşi spună părerea, păsul, ideile şi de comun acord să le aplicăm poate imediat sau pe viitor sau eu ştiu, să schimbăm anumite chestii care nu merg bine, să îmbunătăţim totdeauna, fiecare poate să zică, deci fiecare e lider în trupă. (...) Noi suntem o formaţie, noi nu mai colaborăm, noi sunt o familie, Nicu Covaci aşa ne-a lăsat şi aşa rămânem", a mai declarat Cristi Gram.

În contextul în care Flavius Hosu nu a fost prezent la concertul de la Dobrosloveni, iar pe scenă a fost prezent Ovidiu Lipan "Ţăndărică", Cristi Gram a explicat că Hosu a avut alte angajamente şi "este o onoare că a venit Ovidiu Lipan"

"Flavius nu e cu noi acum pentru că mai are angajamente şi cu alţi artişti, angajamente ce le avea de când am fost în pandemie şi îi place să exploreze şi alte genuri muzicale şi se mai întâmplă să se suprapună uneori evenimentele. Dar pentru noi este onoare că a venit Ovidiu Lipan, nu să îl înlocuiască, ci să cânte cu noi", a mai spus Gram.

Referitor la relaţia cu foşti membri Phoenix, violonista Lavinia Săteanu, a arătat că Ovidiu Lipan "Ţăndărică" cântă alături de trupă iar Mircea Baniciu este deschis în a colabora cu trupa.

"Cred că este evident că există o relaţie, câtă vreme Ovidiu Lipan este cu noi, aici, în această seară şi ne ajută, la fel şi Mircea Baniciu este foarte deschis în a colabora cu trupa Phoenix", a afirmat Lavinia Săteanu.

Vocalistul Costin Adam a punctat că în măsura în care va exista disponibilitate Phoenix va colabora cu foşti membri ai formaţiei.

"Phoenix este o moştenire, o moştenire la care participăm toţi. În măsura în care există disponibilitate, vom colabora pe viitor, de ce nu? Dar formula formaţiei Phoenix rămâne aceea pe care a lăsat-o Nicolae Covaci", a subliniat Costin Adam.

Basistul Vlady Săteanu a vorbit despre stilul formaţiei, menţionând că se încearcă păstrarea liniilor cunoscute însă adaptate momentului.

"Spiritul trupei este oarecum similar cu cel al anilor marilor creaţii, adaptat zilelor noastre. Adică noi încercăm cu tot ce avem la îndemână ca artişti să ducem estetica şi stilistica acestei formaţii undeva, în nişte hotare în care ele au fost stabilite, raportate la zilele noastre. Se respectă maniera de a cânta, repet cu toate ustensilele şi lucrurile complementare actuale, din zilele noastre. Adică încercăm cumva să păstrăm, din ce au ascultat ei, de pe vechile discuri, să păstrăm liniile, să păstrăm aranjamentele cât de cât şi să le aducem în zilele noastre, să le şi recunoască publicul, dar să şi sune actualul şi frumos, să ne aliniem cu trendurile", a spus Vlady Săteanu.

"Phoenix are, ca orice formaţie, o anumită reţetă stilistică, reţetă pe care noi o ştim. În jurul acestei reţete ne vom exprima făcând piese noi, actuale, cum a spus şi Vlady, pentru că echipamentele din anii 2024 sunt complet diferite faţă de cele din anii '70. Şi cum am zis, dacă piesele în anii '70 nu ar fi existat şi s-ar fi făcut în zilele noastre cu echipamentele de acum, deci ar fi sunat complet altfel", a completat Cristi Gram.

Trupa Phoenix a susţinut sâmbătă seara, în judeţul Olt, la festivalul Romula Fest ce a avut loc la Dobrosloveni, un concert avându-l alături, la tobe, pe Ovidiu Lipan "Ţăndărică". AGERPRES/(A - autor: Cristina Matei, editor: Karina Olteanu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Afisari: 20

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Cultura - Media 05-05-2025 08:38

Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' - prezentat de Tudor Gheorghe, la Sala Palatului

Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' va fi prezentat de Tudor Gheorghe, luni, la Sala Palatului din Capitală, începând cu ora 19:00. Potrivit site-ului www.tudor-gheorghe.ro, artistul va fi acompaniat de Orchestra Concertino din Chișinău, sub bagheta dirijorului și orchestratorului Marius Hristescu.

Cultura - Media 05-05-2025 06:00

Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei' - la Muzeul Geologic Național

Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei', dedicată prezentării valorilor patrimoniului național din județele Constanța și Tulcea, se deschide, luni, la Muzeul Geologic Național. Expoziția cuprinde 50 de panouri grupate în cinci secțiuni: Patrimoniul cultural construit, Patrimoniul cultural imaterial al etniilor dob

Culte 04-05-2025 18:22

Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de

Cultura - Media 04-05-2025 18:21

Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă la vot

Regizoarea și scenarista Lia Bugnar, regizorul Vlad Massaci, cântărețele Alina Eremia și Andra și actrița Ofelia Popii sunt câțiva dintre artiștii care îi îndeamnă pe români să își exprime, duminică, la alegerile prezidențiale, dreptul la vot. Lia Bugnar este de părere că alegerile 'vor fi o oglindă în care vom afl

Cultura - Media 04-05-2025 15:27

Botoșani: Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni, resfințită la 70 de ani de la moartea marelui muzician român

Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni a fost resfințită, duminică, în urma unui proces de restaurare printr-un proiect cu fonduri europene. Ceremonia de resfințire a casei în care s-a născut Enescu a avut loc cu prilejul marcării a 70 de ani de la moartea marelui muzician român.  

Cultura - Media 04-05-2025 15:25

CNA: România TV - obligată să difuzeze pe 7 mai doar textul deciziei de sancționare

Postul România TV este obligat să difuzeze, în data de 7 mai, în intervalul 18:00 și 21:00, doar decizia de sancționare primită de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Potrivit unui comunicat al CNA transmis, duminică, AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat raportul de monitorizare întocmit de

Cultura - Media 04-05-2025 14:50

Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă să voteze

Artiștii îi îndeamnă pe români să meargă la urne duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, subliniind importanța votului. Regizorul Erwin Șimșensohn a afirmat c

Culte 04-05-2025 09:07

CORECTURĂ Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare

În știrea cu titlul 'Tulcea: Catedrala ortodoxă din Sulina caută sprijin financiar pentru reabilitare', difuzată duminică, la ora 9:07, pe fluxurile Culte și Muntenia, în al doilea, al treilea și al optulea paragraf se va citi corect Marian Măcăilă Ivanov, în loc de Marian Mihăilă Ivanov. Retransmitem știrea în forma cor

Cultura - Media 03-05-2025 10:04

Ziua mondială a libertății presei/ Mediasind cere clasei politice să înceteze atacurile împotriva valorilor jurnalismului

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită clasei politice, într-un mesaj transmis de Ziua mondială a libertății presei, să înceteze atacurile împotriva valorilor fundamentale ale jurnalismului și să respecte clauza

Cultura - Media 02-05-2025 17:49

CNA: România TV, obligată să difuzeze 10 minute numai decizia de sancționare pentru abateri în 'Punctul culminant'

România TV a fost sancționată de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cu obligarea de a difuza, sâmbătă, timp de zece minute, în intervalul orar 19:00 - 19:10, numai textul deciziei de sancționare, pentru abateri în emisiunea 'Punctul culminant' de joi. Potrivit unui comunicat al CNA, întrunit &icir

Cultura - Media 02-05-2025 10:17

Sibiu: Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, la Muzeul Brukenthal

Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, în 2027, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în urma unui schimb cultural cu Galeria Borghese din Roma (Italia), a anunțat muzeul sibian printr-un comunicat de presă. Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chit

Cultura - Media 01-05-2025 14:15

Timiș: MNArT trece la orarul de vară; simezele - pline de lucrări din arta românească și europeană

Muzeul Național de Artă din Timișoara trece de joi la orarul de vară și așteaptă publicul, în minivacanța de 1 Mai, cu un 'Bufet al simțurilor', proiect lansat în anul Capitalei Europene a Culturii - Timișoara 2023, prin care se dorește deschiderea instituției spre comunitate, dar și promovarea inițiativelor care și-au lăsat amprenta asupra potenț

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Cultura - Media 30-04-2025 18:48

Vlad Drăgulescu, președintele Festivalului Shakespeare: Publicul din mediul rural este fabulos

Caravana 'Shakespeare - peste tot' poposește miercuri și joi în județul Timiș, cu intenția de a aduce teatrul mai aproape de comunitățile din Timișoara și comuna Balinț, unde s-au amenajat scene de spectacol deschise tuturor, oferind ateliere de teatru, recitalul 'Galeria Shakespeare: Sonete Itinerante' și spectacolul 'Shakespeare redus'

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni