logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Pop: Buzura - sufletul ''Smithsonian Folklife Festival''; vedea o serbare ca la Washington, anual, în marile oraşe americane

Imagine din galeria Agerpres

Augustin Buzura a fost sufletul "Smithsonian Folklife Festival", a afirmat, marţi, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, care a subliniat că regretatul scriitor spera în organizarea anuală a câte unei serbări asemenea celei de la Washington în toate marile oraşe americane.

"Augustin Buzura a fost, acum un sfert de secol, sufletul manifestării de la Smithsonian Institution. Născut undeva la marginile Maramureşului, s-a bucurat să vadă biserica de lemn de acasă străpungând cerul de lângă Capitoliu. Pentru domnia sa, stilul arhitecturii de lemn era un gotic românesc ancestral. Aveam discuţii în legătură cu Blaga şi cu viziunea lui Blaga asupra spaţiului românesc. A lăsat ca testament dorinţa de continuare a acţiunilor de cunoaştere a României în Statele Unite, sperând ca, an de an, să se facă câte o serbare ca la Washington în toate marile oraşe americane, a spus Pop, la evenimentul "Romania at the Smithsonian Folklife Festival - 25th Anniversary Celebration 1999-2024".

Evenimentul, care a marcat prezenţa culturală a României în Statele Unite ale Americii, aşa cum a fost susţinută de Smithsonian Institution începând cu 1999, a avut loc în Aula Academiei Române.

Pop a arătat că Augustin Buzura "vedea o colaborare între Fundaţia Culturală Română, devenită între timp Institutul Cultural Român, şi Academia Română, urmând să fie activate în această misiune Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Muzeul Naţional de Istorie, toate marile muzee ale ţării, "pentru a face câte un fel de manifestare a la Smithsonian în toate oraşele americane".

"Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat, dar amintirea marelui om de cultură ne obligă să milităm pentru aşa ceva. Cu toate că miniştrii noştri s-a schimbat cam la fiecare şase luni, opt luni, şi n-am putut avea o continuitate necesară, nădăjduiesc ca măcar de acum - domnul profesor Sorel este martor, a fost prieten cu Augustin Buzura - şi sperăm ca măcar de acum să putem impune o asemenea ţinută", a mai spus Ioan-Aurel Pop.

Profesorul Eliot Sorel, de la Universitatea George Washington din Washington DC, a rememorat evenimentele din urmă cu 25 de ani, pledând pentru continuarea colaborării româno-americane în domeniul academic şi ştiinţific, în timp ce prof. univ. Daniel David, membru corespondent al Academiei Române, rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai", a declarat pentru AGERPRES că "evenimentul major care a avut loc în 1999" a generat "o expunere culturală foarte puternică a României".

"Astăzi onorăm acel eveniment. Să vedem ce s-a realizat din ce s-a promis atunci. Gândim un proiect similar pentru următorii ani, fiindcă aşteptăm un moment similar. Aşteptăm ridicarea vizelor şi, odată cu aceasta, România din nou trebuie să fie bine reprezentată şi să se prezinte, ca să spun aşa, americanilor, astfel încât să putem exporta acolo cele mai bune lucruri ale noastre: cultură, educaţie, sport, business de calitate", a spus David.

El a subliniat că Universitatea "Babeş-Bolyai" este cea mai mare comunitate academică a ţării, are cea mai mare comunitate de alumni din Statele Unite ale Americii şi de asemenea este universitatea românească cel mai bine conectată cu SUA, prin programe şi proiecte comune. "Şi atunci, acesta a fost motivul pentru care, împreună cu Academia Română şi Smithsonian Institution, ne-am asumat acest proiect", a adăugat profesorul Daniel David.

Consilierul prezidenţial Diana Loreta Păun a arătat că prezenţa României la "Smithsonian Folklife Festival" a reprezentat o oportunitate pentru ţara noastră de a prezenta bogăţia sa culturală şi de a crea legături între poporul român şi restul lumii.

"Astăzi este important să onorăm munca şi devotamentul celor care au contribuit la succesul acestei iniţiative, de la primii participanţi şi organizatori, până la cei care continuă să ducă mai departe acest proiect, fiecare a avut un rol vital în promovarea culturii noastre pe scena globală. În mod special doresc să menţionez contribuţia profesorului Eliot Sorel, de la Universitatea George Washington din Washington DC. Datorită viziunii şi eforturilor sale, România a avut o prezenţă remarcabilă la acest prestigios festival, aşa cum am văzut cu toţii. Am fost extrem de încântată să ne revedem recent la George Washington University Hospital, acum două săptămâni. Contribuţia extraordinară a profesorului Sorel îl face un ambasador desăvârşit al României, iar pentru aceasta îi mulţumesc din suflet", a spus Păun.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen A. Kavalec, a reafirmat angajamentul de a păstra şi promova patrimoniul cultural pentru o lume în care primează pacea şi respectul reciproc, în timp ce preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Sebastian Jicman, preşedintele EUNIC, a vorbit despre importanţa diplomaţiei şi democraţiei culturale în contextul relaţiilor internaţionale.

Au luat cuvântul Emil Constantinescu, fost preşedinte al României, Simona-Mirela Miculescu, ambasador UNESCO, preşedinte al Conferinţei Generale UNESCO, academicienii Daniel Dăianu şi Mircea Dumitru, vicepreşedinte al Academiei Române, precum şi dr. Richard Kurin, ambasador general al Smithsonian Institution, Mircea Geoană, Secretar general NATO, care a pledat pentru lărgirea colaborării româno-americane şi Alfred Moses, fost ambasador al SUA în România, ultimii trei în cadrul unor intervenţii online.

La manifestare au fost prezenţi miniştrii Educaţiei, Ligia Deca, Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, şi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care au evidenţiat calitatea proiectelor şi programelor desfăşurate în colaborare cu mediul academic şi de afaceri american.

Evenimentul a fost organizat de Academia Română şi Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Smithsonian Institution din SUA, având ca partener ştiinţific Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti. Aceasta a vizat dezvoltarea prezenţei culturii şi ştiinţei româneşti în Statele Unite ale Americii, pe baza coordonatelor iniţiate în urmă cu 25 de ani de academicianul Augustin Buzura şi Fundaţia Culturală Română şi de profesorul Eliot Sorel, de la Universitatea George Washington, în cadrul Proiectului România la "Smithsonian Folklife Festival". Acesta a fost precedat de un concert, care a avut loc luni seara, la Ateneul Român. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Afisari: 20

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 26-04-2025 07:00

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif. Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc care vor avea loc, începâ

Cultura - Media 25-04-2025 19:16

Sibiu: Ministrul Natalia Intotero a discutat cu reprezentanții Rețelei Naționale a Muzeelor din România

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a discutat vineri, la Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului, cu reprezentanții Rețelei Naționale a Muzeelor din România (RNMR). Natalia Intotero a precizat, într-o postare pe Facebook, că a avut 'o întâlnire aplicată'. Discuțiile au vizat 'direcții clare pentru viitorul muz

Cultura - Media 25-04-2025 15:21

România - la cea de-a XIX-a ediție a jazzahead! de la Bremen

România este prezentă cu un stand organizat de Institutul Cultural Român, pentru a treia oară consecutiv, la cea de-a XIX-a ediție jazzahead!, care și-a deschis porțile în Germania, la Bremen. Potrivit unui comunicat al ICR transmis vineri AGERPRES, în standul de la Bremen sunt promovați artiști profesioniști și organiz

Cultura - Media 25-04-2025 14:46

Bucharest Opera Festival - în perioada 15 - 24 iunie

Cea de-a IV-a ediție a Bucharest Opera Festival, care va alterna producții de operă, balet, operetă, musical-operă rock și operă în concert prezentate de mai multe companii, printre care două din afara țării - Teatrul Național de Operă și Balet 'Maria Bieșu' din Chișinău și Opera din Ruse, se va desfășura în perioada 15 - 24 iunie.

Cultura - Media 25-04-2025 14:23

Festivalul Filmului European începe pe 8 mai în București și alte nouă orașe din țară

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European va începe pe 8 mai la București și va fi urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, marcând un record în ceea ce privește numărul de orașe în care festivalul va fi prezent, informează un comunicat transmis, vineri, AGERPRES. În Buc

Cultura - Media 25-04-2025 13:49

Reprezentațiile teatrelor bucureștene vor fi precedate, sâmbătă, de momente de reculegere în semn de omagiu față de Papa Francisc

Teatrele bucureștene și-au adaptat programul de spectacole pentru sâmbătă, zi declarată de Guvernul României, prin Hotărârea nr 403/24.04.2025, Zi de doliu național, în semn de omagiu față de sanctitatea sa Papa Francisc. * Teatrul Național 'I.L. Caragiale' a anunțat că sâmbătă va fi coborât în bernă drapelul R

Culte 25-04-2025 11:01

Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu

Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din

Culte 25-04-2025 05:05

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:

Cultura - Media 24-04-2025 19:39

Filmul lui Bogdan Mureșanu 'Anul Nou care n-a fost' - în cinematografele din Franța și Belgia

Lungmetrajul 'Anul Nou care n-a fost', scris, regizat și produs de Bogdan Mureșanu, va ajunge în cinematografele din Franța și Belgia, din 30 aprilie. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, avanpremiere speciale, cu participarea regizorului, au avut loc luna aceasta la Paris și Bruxelles. Din distribuția

Cultura - Media 24-04-2025 19:16

Muzeul Țăranului - redeschis oficial după reabilitare; Intotero: Un lăcaș al credinței, al tradiției și al artei populare autentice

Muzeul Național al Țăranului Român a fost redeschis oficial joi, după un amplu proces de consolidare și reabilitare, ministrul Culturii, Natalia Intotero, subliniind la ceremonie că instituția este 'un lăcaș al credinței, al tradiției și al artei populare autentice'. 'Muzeul Național al Țăranului Român nu este doar un muzeu, ci un lăcaș

Culte 24-04-2025 18:45

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va

Cultura - Media 24-04-2025 17:43

Sibiu: Ansamblul Folcloric 'Cindrelul - Junii Sibiului' va reprezenta România la EuropaFest în Germania

Ansamblul Folcloric Profesionist 'Cindrelul - Junii Sibiului' va reprezenta România, între 17 și 20 mai, la EuropaFest, eveniment găzduit de orașul german Landshut, potrivit unei hotărâri adoptate joi în ședința Consiliului Județean, instituție care finanțează acest ansamblu. 'Artiștii vor prezenta dansuri populare reprezent

Cultura - Media 24-04-2025 17:29

Neversea Kapital - între 4 și 6 iulie, pe Arena Națională din Capitală

Prima ediție a festivalului Neversea Kapital va avea loc în perioada 4 - 6 iulie, pe Arena Națională din Capitală, organizatorii evenimentului semnând în acest sens un protocol de colaborare cu Primăria Municipiului București. Prima ediție Neversea Kapital va aduce bucureștenilor show-uri speciale ale unor artiști internaționali apreciați și

Cultura - Media 24-04-2025 16:59

Mureș: Replici fidele ale soldaților de teracotă descoperiți la Xi'an, într-o expoziție la Muzeul Județean

Replici fidele ale soldaților de teracotă descoperiți la Xi'an, reconstituiri istorice și de obiecte de artă din timpul dinastiei Qin vor putea fi admirate în expoziția internațională 'Soldații de Teracotă - Armata nemuritoare a primului împărat chinez', care urmează să fie deschisă la Târgu Mureș de Muzeul Județean Mureș, în colaborare cu

Cultura - Media 24-04-2025 15:01

Mureș: Tezaurul dacic de argint descoperit la Ațintiș va fi expus în premieră la Noaptea Muzeelor

Un tezaur dacic din argint, cu nouă piese, descoperit în toamna anului trecut în comuna Ațintiș de către doi detectoriști, va fi expus, în premieră, de către Muzeul Județean Mureș, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor din acest an, programat în 17 mai. 'În toamna anului 2024, un tezaur dacic de argin