Pop: Buzura - sufletul ''Smithsonian Folklife Festival''; vedea o serbare ca la Washington, anual, în marile oraşe americane

Augustin Buzura a fost sufletul "Smithsonian Folklife Festival", a afirmat, marţi, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, care a subliniat că regretatul scriitor spera în organizarea anuală a câte unei serbări asemenea celei de la Washington în toate marile oraşe americane.
"Augustin Buzura a fost, acum un sfert de secol, sufletul manifestării de la Smithsonian Institution. Născut undeva la marginile Maramureşului, s-a bucurat să vadă biserica de lemn de acasă străpungând cerul de lângă Capitoliu. Pentru domnia sa, stilul arhitecturii de lemn era un gotic românesc ancestral. Aveam discuţii în legătură cu Blaga şi cu viziunea lui Blaga asupra spaţiului românesc. A lăsat ca testament dorinţa de continuare a acţiunilor de cunoaştere a României în Statele Unite, sperând ca, an de an, să se facă câte o serbare ca la Washington în toate marile oraşe americane, a spus Pop, la evenimentul "Romania at the Smithsonian Folklife Festival - 25th Anniversary Celebration 1999-2024".
Evenimentul, care a marcat prezenţa culturală a României în Statele Unite ale Americii, aşa cum a fost susţinută de Smithsonian Institution începând cu 1999, a avut loc în Aula Academiei Române.
Pop a arătat că Augustin Buzura "vedea o colaborare între Fundaţia Culturală Română, devenită între timp Institutul Cultural Român, şi Academia Română, urmând să fie activate în această misiune Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Muzeul Naţional de Istorie, toate marile muzee ale ţării, "pentru a face câte un fel de manifestare a la Smithsonian în toate oraşele americane".
"Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat, dar amintirea marelui om de cultură ne obligă să milităm pentru aşa ceva. Cu toate că miniştrii noştri s-a schimbat cam la fiecare şase luni, opt luni, şi n-am putut avea o continuitate necesară, nădăjduiesc ca măcar de acum - domnul profesor Sorel este martor, a fost prieten cu Augustin Buzura - şi sperăm ca măcar de acum să putem impune o asemenea ţinută", a mai spus Ioan-Aurel Pop.
Profesorul Eliot Sorel, de la Universitatea George Washington din Washington DC, a rememorat evenimentele din urmă cu 25 de ani, pledând pentru continuarea colaborării româno-americane în domeniul academic şi ştiinţific, în timp ce prof. univ. Daniel David, membru corespondent al Academiei Române, rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai", a declarat pentru AGERPRES că "evenimentul major care a avut loc în 1999" a generat "o expunere culturală foarte puternică a României".
"Astăzi onorăm acel eveniment. Să vedem ce s-a realizat din ce s-a promis atunci. Gândim un proiect similar pentru următorii ani, fiindcă aşteptăm un moment similar. Aşteptăm ridicarea vizelor şi, odată cu aceasta, România din nou trebuie să fie bine reprezentată şi să se prezinte, ca să spun aşa, americanilor, astfel încât să putem exporta acolo cele mai bune lucruri ale noastre: cultură, educaţie, sport, business de calitate", a spus David.
El a subliniat că Universitatea "Babeş-Bolyai" este cea mai mare comunitate academică a ţării, are cea mai mare comunitate de alumni din Statele Unite ale Americii şi de asemenea este universitatea românească cel mai bine conectată cu SUA, prin programe şi proiecte comune. "Şi atunci, acesta a fost motivul pentru care, împreună cu Academia Română şi Smithsonian Institution, ne-am asumat acest proiect", a adăugat profesorul Daniel David.
Consilierul prezidenţial Diana Loreta Păun a arătat că prezenţa României la "Smithsonian Folklife Festival" a reprezentat o oportunitate pentru ţara noastră de a prezenta bogăţia sa culturală şi de a crea legături între poporul român şi restul lumii.
"Astăzi este important să onorăm munca şi devotamentul celor care au contribuit la succesul acestei iniţiative, de la primii participanţi şi organizatori, până la cei care continuă să ducă mai departe acest proiect, fiecare a avut un rol vital în promovarea culturii noastre pe scena globală. În mod special doresc să menţionez contribuţia profesorului Eliot Sorel, de la Universitatea George Washington din Washington DC. Datorită viziunii şi eforturilor sale, România a avut o prezenţă remarcabilă la acest prestigios festival, aşa cum am văzut cu toţii. Am fost extrem de încântată să ne revedem recent la George Washington University Hospital, acum două săptămâni. Contribuţia extraordinară a profesorului Sorel îl face un ambasador desăvârşit al României, iar pentru aceasta îi mulţumesc din suflet", a spus Păun.
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen A. Kavalec, a reafirmat angajamentul de a păstra şi promova patrimoniul cultural pentru o lume în care primează pacea şi respectul reciproc, în timp ce preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Sebastian Jicman, preşedintele EUNIC, a vorbit despre importanţa diplomaţiei şi democraţiei culturale în contextul relaţiilor internaţionale.
Au luat cuvântul Emil Constantinescu, fost preşedinte al României, Simona-Mirela Miculescu, ambasador UNESCO, preşedinte al Conferinţei Generale UNESCO, academicienii Daniel Dăianu şi Mircea Dumitru, vicepreşedinte al Academiei Române, precum şi dr. Richard Kurin, ambasador general al Smithsonian Institution, Mircea Geoană, Secretar general NATO, care a pledat pentru lărgirea colaborării româno-americane şi Alfred Moses, fost ambasador al SUA în România, ultimii trei în cadrul unor intervenţii online.
La manifestare au fost prezenţi miniştrii Educaţiei, Ligia Deca, Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, şi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care au evidenţiat calitatea proiectelor şi programelor desfăşurate în colaborare cu mediul academic şi de afaceri american.
Evenimentul a fost organizat de Academia Română şi Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Smithsonian Institution din SUA, având ca partener ştiinţific Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti. Aceasta a vizat dezvoltarea prezenţei culturii şi ştiinţei româneşti în Statele Unite ale Americii, pe baza coordonatelor iniţiate în urmă cu 25 de ani de academicianul Augustin Buzura şi Fundaţia Culturală Română şi de profesorul Eliot Sorel, de la Universitatea George Washington, în cadrul Proiectului România la "Smithsonian Folklife Festival". Acesta a fost precedat de un concert, care a avut loc luni seara, la Ateneul Român. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Vlad Alexandrescu despre Victor Rebengiuc: O personalitate excepțională a culturii românești
Președintele Consiliului Director al Grupului de Dialog Social, Vlad Alexandrescu, i-a înmânat marți actorului Victor Rebengiuc premiul GDS pe anul 2024. 'Ne aflăm astăzi aici pentru a onora o personalitate excepțională a culturii românești, un artist a cărui voce și prezență scenică au marcat generații întregi. Gru
Bihor: Avocata dr. Iulia-Maria Said și-a lansat cartea 'Ecourile divorțului în viața copiilor'
Avocata dr. Iulia-Maria Said și-a lansat marți cartea 'Ecourile divorțului în viața copiilor', apărută anul acesta la Editura Presa Universitară Clujeană, fiind lucrarea sa de doctorat în sociologie, adaptată pentru a fi utilă unui public foarte larg. Lansarea de carte a avut loc la Librăria Humanitas, în mijlocul unu
Vrancea: Galele Teatrale Focșănene - sold-out la toate spectacolele
Galele Teatrale Focșănene, eveniment dedicat Zilei Mondiale a Teatrului care s-a desfășurat pe parcursul lunii martie la Teatrul Municipal 'Maior Gheorghe Pastia', au fost un succes răsunător și în acest an, toate spectacolele jucându-se cu casa închisă. Evenimentul, început în 1993, a reușit să atragă și
Directorul general al AGERPRES: Rolul jurnalistului este de a păstra istoria și de a transmite realitatea generațiilor viitoare
Rolul unui jurnalist este de a păstra istoria și de a transmite realitatea generațiilor viitoare, a declarat directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae, în cadrul unei conferințe desfășurate marți la Clubul Național de Presă al BTA din București, în cadrul proiectului 'Europa în Balcani: capacitatea de coeziune', derulat de agenția bulg
Covasna: Mircea Cărtărescu și scriitorii finlandezi Sofi Oksanen și Timo Parvela, invitați la târgul de carte SepsiBook
Mircea Cărtărescu și scriitorii finlandezi Sofi Oksanen și Timo Parvela se numără printre invitații speciali ai celei de-a patra ediții a Târgului de carte și festivalului de literatură contemporană SepsiBook, ce va avea loc în perioada 22-25 mai la Arena Sepsi din municipiul Sfântu Gheorghe, au anunțat, marți, organizatorii.
Timiș: Muzeul Satului Bănățean se redeschide publicului; biserica arsă rămâne închisă
Muzeul Satului Bănățean (MSB) din Timișoara se va redeschide pentru public, de miercuri, după ce a fost închis, pe 26 martie, în urma unui incendiu care a mistuit biserica din lemn de la Topla, monument istoric construit în anul 1746, amplasată în centrul civic al MSB. Muzeul Satului Bănățean va funcționa după programul
Dolj: Muzeul Olteniei Craiova sărbătorește 110 ani de la înființare
Muzeul Olteniei Craiova, fondat la 1 aprilie 1915, sărbătorește în aceste zile 110 ani de la înființare, prilej cu care a inaugurat, marți, o expoziție aniversară în care sunt prezentate documente fondatoare, dar și imagini din timpul unor cercetări arheologice și obiecte de referință. 'Fondat la 1 aprilie 1915, prin ordi
Vizite ghidate gratuite - în aprilie, la Muzeul Național de Artă al României
Muzeul Național de Artă al României (MNAR) va organiza, începând cu luna aprilie, o serie de vizite ghidate gratuite în galeriile permanente și în muzeele satelit, menite să ofere publicului o experiență culturală captivantă. Programul vizitelor ghidate include atât Galeria Națională, cât și Galeria Eu
Iași: Cristal de Heliodor de 980 de carate, provenit din Ucraina, expus la Palatul Culturii
Un cristal de Heliodor de 980 de carate, provenit din Ucraina, va putea fi admirat în cadrul 'Minerale Expo', eveniment care se va desfășura în perioada 4 - 6 aprilie, în holul Muzeului Științei și Tehnicii 'Ștefan Procopiu' din cadrul Palatului Culturii. Potrivit reprezentanților Palatului Culturii, piesa centrală a e
Spectacolul 'Perspective grandioase' de Bess Wohl - premieră pe 5 aprilie, la Teatrul Nottara
Spectacolul 'Perspective grandioase' de Bess Wohl, în regia lui Cristi Juncu, va fi prezentat în premieră națională, pe 5 aprilie, la Sala 'George Constantin' a Teatrului Nottara. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, 'Perspective grandioase' este o piesă provocatoare, dulce-amară despre comunicare și i
Dirijorul Ion Marin și pianista Martha Argerich - joi și vineri, în concert la Paris
Dirijorul Ion Marin va conduce Orchestre Philharmonique de Radio France, joi și vineri, la Paris, având-o drept solistă pe legendara pianistă Martha Argerich. Potrivit unui comunicat al Corului Național de Cameră 'Madrigal - Marin Constantin' transmis, marți, AGERPRES, desfășurate în impunătorul spațiul al Auditoriumului Ra
VIDEO INTERVIU Valentin Jucan (CNA): Jurnalismul autentic trebuie protejat, în perioada următoare
Valentin Jucan, vicepreședinte al Consiliului Național al Audiovizualului, a subliniat, într-un interviu acordat AGERPRES, necesitatea protejării, în perioada următoare, a actului jurnalistic, în condițiile creșterii influenței platformelor digitale și a inteligenței artificiale. 'Trebuie protejat, trebuie foarte bine pro
Bacău: Un tipar creștin vechi de 1.500 ani, exponatul lunii aprilie la Complexul Muzeal 'Iulian Antonescu'
Un tipar creștin datând din secolul al șaselea este exponatul lunii aprilie în cadrul Complexului Muzeal 'Ion Antonescu' Bacău, au anunțat, marți, reprezentanții instituției de cultură. Descoperit în anul 1961 în satul Zăpodia, punctul 'Movilă', din comuna Traian, obiectul are o lungime de 8,9 centimetri
Hooverphonic concertează, pe 9 aprilie, la Arenele Romane
Trupa Hooverphonic revine în formula originală la București, unde va susține, pe 9 aprilie, un concert la Arenele Romane, în cort încălzit. Potrivit unui comunicat al organizatorilor, trupa sărbătorește în turneu 25 de ani de la lansarea albumului 'The Magnificent Tree', care a dat hituri precum: 'Mad About
Hunedoara: CJ solicită reclasificarea Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva în unul de interes național
Consiliul Județean (CJ) Hunedoara solicită Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor reclasificarea Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva la statutul de interes național. Documentația necesară acestui demers, de trecere de la statutul de muzeu regional la cel de muzeu de interes național, a fost semnată, luni, de președintele C