Lidia Bodea (Asociaţia Editorilor): Bookfest - 200 de expozanţi, 150 de edituri, peste 400 de evenimente

Directorul general al Editurii Humanitas, Lidia Bodea, reprezentanta Asociaţiei Editorilor din România (AER), a anunţat joi că ediţia a XVII-a a Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2024, care se va desfăşura între 29 mai - 2 iunie, în Pavilionul B2 de la Romexpo, reuneşte 200 de expozanţi, 150 de edituri din toată România, edituri şi din Republica Moldova, care vor organiza peste 400 de evenimente.
"Continuăm o tradiţie pe care am început-o cu câţiva ani în urmă, tradiţia unor dezbateri, discuţii, evenimente care trec dincolo de tipul obişnuit de evenimente - lansare de carte şi autografe. Avem o dezbatere despre importanţa votului, pentru că suntem într-un an 'foarte electoral şi suntem cu o săptămână înainte de alegerile de primărie, alegerile europene, de asemenea o miză foarte importantă. Expert Forum va prezenta un raport despre şapte primejdii cu care se confruntă în România; va fi apoi o dezbatere în jurul profilului ideal pe care ar trebui să-l valideze viitorul candidat la Preşedinţie", a spus Bodea, la conferinţa de presă organizată în contextul Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2024, la care Republica Moldova este invitată de onoare, desfăşurată la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.
Lidia Bodea a amintit şi "recuperarea" în programul Bookfest a câtorva dintre marile evenimente din calendarul cultural universal.
"400 de ani Kant, 100 de ani Kafka şi vom încerca la ediţiei următoare să fim chiar mai branşaţi la astfel de aniversări. Mai e o aniversare, la care ţin mult, e o aniversare de suflet într-un fel, 20 de ani de la 'Votaţi literatura tânără!', (2004). Colecţia Ego Proză de la Polirom împlineşte 20 de ani. E o reuşită nu doar a Editurii Polirom, e o reuşită a literaturii române, e cea mai longevivă şi mai dinamică colecţie de literatură română contemporană. Într-un cuvânt, foarte scurt, vă garantăm că nu vă veţi plictisi de miercuri până duminică seară. Vă puteţi muta, dacă vreţi, în pavilionul de la Romexpo. Avem cu ce să vă umplem timpul", a mai spus editorul.
Ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, care a menţionat că, asemenea autorilor de peste Prut care vor fi prezenţi la Bookfest, face parte din generaţia care a început prin a căra, "la propriu", "aproape ilegal", cărţi în limba română de la Moscova spre Chişinău, a subliniat că este pentru prima dată când Republica Moldova participă la un salon internaţional de carte în calitate de ţară invitată de onoare.
"Deci, iată, parcursul de la valiza cu cărţi spre Chişinău la prezenţa noastră în calitate de ţară invitată la acest prestigios salon. (...) Este onoare pentru noi şi o mare oportunitate de a spune un cuvânt, de a avea o imagine şi de a declara că literatura română, cultura română în general, ca parte componentă a familiei culturale europene, este incompletă fără autorii din Republica Moldova, fără cultura din partea stângă a Prutului şi parcursul nostru de integrare europeană, pe care Guvernul Republicii Moldova îl parcurge acum cu paşi grăbiţi, cu muncă asiduă, este de fapt de a veni în familia europeană pentru a completa cultura românească. Noi nu ne vom integra cu propria cultură, cu propria literatură, noi ne vom integra ca parte componentă a culturii (române n.r.) - şi în cazul de faţă vorbim de literatura română - şi acei autori care scriu şi creează în alte limbi a etniilor convieţuitoare cu noi în Republica Moldova şi ei fac parte din acea cultură românească, pe care o vor sluji cu toţii", a spus Sergiu Prodan.
Ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, a afirmat că organizatorii participării ţării sale la Bookfest îşi doresc foarte mult ca mulţi invitaţi români "să viziteze salonul, să participe la dezbaterile şi la lansările de carte, care vor avea loc în târg săptămâna viitoare.
"Veţi descoperi că avem aceleaşi preocupări, dar exprimate prin gândurile noastre, prin îngrijorările noastre, cu graiul nostru specific, un pic dulce, plin de afecţiune, aşa cum suntem noi. De aceea, veniţi pentru că vrem să vă cuprindem (sloganul participării Republicii Moldova la Bookfest, 'Te cuprind' n.r.). Te cuprind este adresat nu doar Republicii Moldova, este adresat tuturor vizitatorilor care vor veni să ne audă, să ne înţeleagă, să ne pătrundă creaţiile. Te cuprind este adresat şi limbii române şi culturii române şi României în general", a explicat diplomatul.
Victor Chirilă a subliniat că România a fost mereu alături de Republica Moldova, mai ales în ultimii 30 de ani, de când şi-a declarat independenţa.
"România a fost necondiţionat alături de noi şi mereu a fost deschisă, chiar şi atunci când politicienii de la Chişinău au fost fie reticenţi, fie aroganţi, din lipsă de respect sau lipsă de recunoştinţă. Dar România a înţeles lucrul acesta, pentru că sunt valori mult mai importante pentru noi. Şi valoarea supremă este, evident, tezaurul cultural, istoric, care ne leagă indiferent de vicisitudinile timpului, în special vicisitudini politice, care, din când în când, ne mai creează obstacole în lucrarea noastră. Încă o dată, vă invităm să veniţi la Bookfest, să sărbătorim cultura noastră, literatura noastră, poeţii noştri şi să ne redescoperiţi", a adăugat Chirilă.
Potrivit Oanei Boca Stănescu, coordonatoarea campaniei de comunicare, printre autorii moldoveni care vor fi prezenţi la Bookfest se numără poetul şi autorul de cărţi pentru copii Vasile Romanciuc, cunoscutul poet, eseist şi publicist Arcadie Suceveanu, Oleg Serebrian - scriitor, politolog, diplomat şi politician, Iulian Ciocan - unul dintre cei mai traduşi autori de limba română, scriitorul, jurnalistul şi traducătorul Emilian Galaicu-Păun, poetul şi dramaturgul Dumitru Crudu, cunoscuţii scriitori şi publicişti Vitalie Ciobanu şi Maria Pilchin, scriitorul şi editorul Gheorghe Erizanu, Moni Stănilă şi Alexandru Vakulovski - scriitori-punte între România şi Republica Moldova.
Şi reprezentanţii noii generaţii de scriitori din Republica Moldova vor fi prezenţi la Bookfest 2024, cititorii români putând întâlni nume precum Ion Buzu, Valentina Şcerbani, Alex Bordian, Alex Popescu, Paula Erizanu, Dinu Guţu, Emanuela Iurkin, Alex Cosmescu, Saşa Zare sau Dumitru Fanfarov.
Lista participanţilor la evenimentele organizate de ţara invitată de onoare va fi completată de o serie de scriitori născuţi în Republica Moldova care s-au stabilit şi au cunoscut succesul în România: Vasile Ernu, Liliana Corobca, Dinu Guţu, Cătălina Bălan, Diana Iepure, alături de autori români importanţi.
Programul de vizitare al Salonului Bookfest va fi următorul: miercuri, 29 mai: 10,00 - 20,00; joi, 30 mai: 10,00 - 20,00; vineri, 31 mai şi sâmbătă 1 iunie: 10, 00 - 21,00; duminică, 2 iunie: 10,00 - 20,00.
Un proiect co-finanţat de Ministerul Culturii, Salonul Internaţional de Carte Bookfest este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.
La ediţiile internaţionale anterioare ţările invitate au fost: Spania, Ungaria, Franţa, ţările de limbă germană (Germania, Austria, Elveţia), Polonia, Cehia, Israel, Suedia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Japonia şi Italia.
Salonul de Carte Bookfest are ediţii locale în Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Braşov şi o altă ediţie internaţională la Chişinău. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CNDB: 11 spectacole de dans contemporan și performance, în perioada 24 - 27 aprilie
Semimaratonul de dans contemporan & perfomance 'Dans.Context.Showcase', eveniment care prezintă unele dintre cele mai relevante producții de dans ale ultimilor ani din România, va fi organizat de Centrul Național al Dansului București (CNDB) în perioada 24-27 aprilie. Vor fi 11 spectacole de dans contemporan și performance, în pat
Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - temelia și începutul învierii tuturor; Paștile - o revărsare de bucurie
Paștile sunt o revărsare de bucurie ce perpetuează bucuria ucenicilor care au văzut pe Domnul Iisus Hristos înviat din morți, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în Pastorala de Sfintele Paști. 'Învierea lui Hristos este temelia și începutul învierii tuturor oamenilor. Această taină este
Galați: Peste 600 de copii din localitățile afectate de inundații vor primi îmbrăcăminte și încălțăminte de Paște
Peste 600 de copii din cele 18 localități din județul Galați afectate de inundațiile din septembrie 2024 vor primi îmbrăcăminte și de încălțăminte din partea Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin programul social-filantropic 'Ne înnoim de Sfintele Paști'. 'În Arhiepiscopia Dunării de Jos, cu binecuvântare
Prahova: Depozite de arme și unelte agricole de fier din perioada medievală, descoperite de un profesor într-o pădure
Mai multe depozite de arme și unelte agricole de fier din perioada medievală au fost identificate de către un profesor în pădurea aflată pe teritoriul comunei Plopu, printre obiectele descoperite aici de către specialiști fiind inclusiv piese de echipament militar. Potrivit datelor postate, miercuri, pe pagina de
Mănăstirea Cernica își serbează hramul vineri
Mănăstirea Cernica își va serba hramul vineri, în ziua de pomenire a Sfântului Calinic de la Cernica, de la a cărui canonizare se împlinesc, anul acesta, 75 de ani. Potrivit Agenției Basilica a Patriarhiei Române, programul liturgic va începe joi, la ora 13:00, cu așezarea spre închinare a raclei cu mo
Art Safari: Expoziția 'Flori. De la Luchian la Câlția' se va deschide joi, la Palatul Dacia-România
Expoziția temporară 'Flori. De la Luchian la Câlția' se va deschide, joi, la Palatul Dacia-România. Sunt prezentate lucrări semnate de Ștefan Luchian, Alexandru Ciucurencu, Alma Redlinger, Andy Warhol, Carmen Sylva, Constantin Piliuță, Eustațiu Stoenescu, Ion Alin Gheorghiu, Ion Pacea, Ștefan Câlția, Ștefan Popescu și Vasile Grigore,
Muzeul Național al Țăranului Român - redeschis din 25 aprilie
Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, miercuri, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au
Iași: Premiul Special Centenar, pentru Palatul Culturii, la Gala Destinația Anului 2025
Palatul Culturii din Iași a primit Premiul Special Centenar în cadrul Galei Destinația Anului 2025, eveniment în cadrul căreia sunt premiate regiunile, orașele și cele mai valoroase și reprezentative destinații turistice și culturale din țară. 'Ne întoarcem încântați de la Sibiu, cu acest Premiu Special Centen
Pelerinaj de Florii, organizat sâmbătă de Arhiepiscopia Dunării de Jos în Brăila și Galați
Arhiepiscopia Dunării de Jos organizează sâmbătă, 12 aprilie, în municipiile Brăila și Galați, tradiționalul Pelerinaj de Florii, care amintește de momentul Intrării Mântuitorului Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului, la ambele evenimente fiind prezent arhiepiscopul Casian. Potrivit unui comunicat de presă transmis mi
Raportul de activitate al CNA pe anul 2024, aprobat de Consiliu; amenzi de peste 2,2 milioane lei
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a acordat amenzi în valoare totală de peste 2,2 milioane de lei în cursul anului 2024, relevă Raportul de activitate al instituției pe anul trecut adoptat, miercuri, în unanimitate, de Consiliu. Potrivit documentului, pe parcursul anului 2024, CNA s-a întrunit în 89 de ș
Arhiepiscopia Romano-Catolică: Procesiune de Florii, duminică, pe străzile Capitalei
Tradiționala Procesiune de Florii, la care sunt așteptați să ia parte credincioși, persoane consacrate și preoți din comunitățile și parohiile romano-catolice din București și împrejurimi, va fi organizată, duminică, în Capitală, de Arhiepiscopia Romano-Catolică. Potrivit unui comunicat al organizatorilor, postat pe site-ul Arhiepi
Pelerinajul de Florii - sâmbătă, în Capitală
Arhiepiscopia Bucureștilor organizează sâmbătă, în București, tradiționalul Pelerinaj de Florii, la care vor participa ierarhi, preoți, monahi și credincioși mireni din Capitală și din județul Ilfov. Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Bucureștilor, postat, miercuri, pe site-ul Agenției Basilica a Patriarhiei Române, or
Muzeul Național de Istorie a României - închis de Paști
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) va fi închis în zilele Sărbătorilor Pascale din acest an. 'Vă informăm că programul de vizitare a Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), cu ocazia Sărbătorilor Pascale, va fi următorul: Miercuri - Joi, 16 - 17 aprilie: deschis/Vineri - Duminică, 18 - 20 aprilie:
Părintele Crîngașu: Catedrala Națională e monumentală și din punctul de vedere al evenimentelor unice din istoria construirii ei
Catedrala Națională este monumentală și din punctul de vedere al evenimentelor unice din istoria construirii ei, afirmă părintele Nicolae Crîngașu, consilier patriarhal coordonator la Sectorul monumente și construcții bisericești al Patriarhiei Române, care a mărturisit că a simțit permanent, pe parcursul executării lucrărilor, 'mâna lui Dumneze
Jennifer Lopez concertează pe 27 iulie la București
Artista americană Jennifer Lopez va concerta la București pe 27 iulie, potrivit unui anunț pe care l-a postat pe Instagram. 'Pentru toți fanii mei internaționali, voi susține câteva spectacole selecte în această vară. Abia aștept să mă întorc și să vă revăd pe toți. A trecut prea mult timp! Va fi o vară extraordinară', a scris artista