logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Alba: Biserica săsească de la Veseuş, monument istoric din secolul XV, în pragul prăbuşirii

Image

Patru biserici evanghelice au rămas mărturie pe Valea Târnavei Mici că aici au locuit odinioară saşi, ultimii dintre aceştia emigrând după 1989 din Şona, Bălcaciu, Jidvei şi Veseuş.

 

 

Cu excepţia celei din Veseuş, bisericile construite în urmă cu mai multe secole sunt bine conservate, datorită interesului pe care saşii plecaţi în Germania îl manifestă în continuare faţă de patrimoniul lăsat moştenire de înaintaşii lor.

 

 

Cel mai bun exemplu este cel de la Şona, unde o familie de români face periodic lucrări de întreţinere, fiind în strânsă legătură cu asociaţia pe care saşii din acest sat au înfiinţat-o în ţara în care locuiesc în prezent. Ei s-au constituit, în 1995, în "comunitatea vecinilor", "ţighidiş", după modelul din satul natal. În 1996, pentru uşurarea comunicării între şonenii care locuiesc în Germania şi Austria, s-a hotărât ca aceste zone să fie împărţite în cinci "comunităţi ale vecinilor", aşa cum erau odinioară în satul natal.

Saşii din Şona îşi petrec şi acum Paştele împreună în Germania şi nu îşi uită locul de baştină. Ei se întorc la câţiva ani în satul pe care încă îl descriu drept "acasă", venind cu copiii şi nepoţii să nu uite tradiţiile din locurile natale ale părinţilor şi bunicilor. Chiar în această vară este planificată o nouă întrunire a saşilor în Şona.

Din 2003, "comunităţile vecinilor" execută în mod regulat reparaţiile necesare la biserica evanghelică şi casa parohială şi se îngrijesc în mod special ca cimitirul unde odihnesc rudele lor să fie întreţinut.

 

 

Destul de bine îngrijite sunt şi bisericile din Jidvei şi Bălcaciu.

În schimb, biserica evanghelică din Veseuş este, după cum a afirmat directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Alba, Matei Drîmbărean, "cea mai năpăstuită" dintre bisericile rămase în Alba în urma saşilor. Biserica este desacralizată, a spus acesta, un lucru vizibil pentru oricine intră în ea.

Ansamblul bisericii evanghelice din Veseuş se regăseşte pe lista Monumentelor Istorice. Construită tot în secolul al XV-lea la fel ca biserica fortificată din Bălcaciu, care se păstrează însă foarte bine, biserica din Veseuş este foarte deteriorată.

 

 

Biserica-sală, construită în stil gotic, datează din 1504, fiind transformată în sti baroc în 1794. Turnul-clopotniţă şi de poartă a fost construit în 1825.

 

 

Ambele se prezintă într-o stare extremă de degradare.

Situat pe o colină, ansamblul este năpădit de vegetaţie şi de spini, iar ceea ce odată era curtea bisericii este acum un loc în care câinii îşi fac veacul. Niciun semn că s-ar îngriji cineva de acest monument istoric.

 

 

Viguros altădată, turnul clopotniţă prezintă crăpături, iar din el se desprind cărămizi.

În biserică poate pătrunde oricine, dovadă resturile de ambalaje, de suc sau sticle de alcool, lăsate pe jos.

 

 

Uşa de la intrare nu mai există, în schimb se mai păstrează, larg deschisă, pe lateral, o splendidă uşă de lemn sculptată.

 

În interior mai sunt câteva bănci, precum şi scara care duce în pod. Mai este şi o strană, pe care se află o inscripţie din 1928.

 

 

Tavanul de deasupra altarului nu mai există, fiind vizibilă tâmplăria de pe acoperiş. De fapt, după toate aparenţele, oricând biserica se poate prăbuşi.

 

 

Mormintele din cimitirul bisericii sunt acoperite şi ele de vegetaţie. Unele pietre funerare au căzut, iar numele celor înmormântaţi nu se mai pot descifra decât în puţine cazuri. Doar două morminte dau impresia că ar fi cât de cât întreţinute, fiind posibil ca urmaşii să plătească vreun localnic în acest sens.

 

 

Preotul evanghelic din Sebeş, Adrian Dahinten, care a preluat din 2009 slujirea în bisericile săseşti de pe Valea Târnavei Mici, spune că este "o situaţie tristă" la Veseuş.

El susţine că de vină pentru situaţia în care arată ansambul bisericii monument istoric din Veseuş ar fi, în principal, faptul că nu mai sunt enoriaşi şi dezinteresul saşilor care au emigrat de-aici şi care nu au o asociaţie în Germania şi nici nu ar păstra legătura între ei.

"Nu mai este niciun enoriaş acolo. Saşii care au fost în Veseuş au plecat toţi în Germania. Din păcate, spre deosebire de saşii din Şona, ei în Germania nu au făcut nici o asociaţie, sunt răspândiţi, ei nu se mai întâlnesc. Cei din alte sate, cum e Şona, au asociaţii, iar aceste asociaţii ne ajută foarte mult să întreţinem patrimoniul. Dar în Veseuş nu există absolut nimic. Unde mai avem enoriaşi sau avem organizaţii în Germania, acolo mai reuşim să le întreţinem, dar, din păcate, acolo unde nu mai e nimeni şi nu mai e niciun fel de susţinere, nu sunt fonduri pe care să le putem folosi", a declarat preotul Adrian Dahinten, la solicitarea AGERPRES.

El a adăugat că ar fi încercat să ia legătura cu saşi din Veseuş stabiliţi în Germania, dar că nu a reuşit.

Adrian Dahinten afirmă şi că ar fi încercat la un moment dat să securizeze intrările în biserică, lucru care se pare însă că nu s-a întâmplat sau nu a ţinut.

În ceea ce priveşte cimitirul, Adrian Dahinten a menţionat că, potrivit tradiţiei săseşti, fiecare enoriaş are obligaţia să îngrijească mormântul familiei, însă aici nemaifiind niciun sas şi cimitirul este, în consecinţă, părăsit.

 

 

Preot la Sebeş din 2004, Adrian Dahinten nu a putut să spună când anume a fost oficiată ultima slujbă în biserica din Veseuş. Cert este că din 2009 de când a preluat şi slujirea la bisericile de pe Târnave, preotul nu a ţinut nicio slujbă aici, neavând cui, a spus acesta.

Întrebat despre posibilitatea accesării de fonduri în vederea conservării şi restaurării, aşa cum s-a întâmplat în alte cazuri, preotul spune că doar în Protopopiatul Sebeş sunt peste 50 de biserici, atât în Alba, cât şi în Sibiu, şi că nu se pot face proiecte pentru toate.

În ceea ce priveşte administraţia locală, Primăria Jidvei nu se implică, deoarece, spune edilul Alin Trif, ansamblul bisericii şi casa parohială, aparent întreţinută, nu se află în proprietatea autorităţilor locale. La fel ca Primăria, nici localnicii nu au considerat că ar putea măcar să igienizeze curtea bisericii sau cimitirul.

Acum, satul înfiinţat de cel puţin de şapte secole este locuit preponderent de populaţie romă. Mulţi dintre locuitorii români s-au mutat din Veseuş, ei cumpărându-şi după 1989 în centrul de comună, Jidvei, situat la 8 kilometri distanţă, case lăsate în urmă de saşii care au emigrat şi de aici. AGERPRES / (A, AS - autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)

 

Foto: (c) Marinela BRUMAR/AGERPRES

Afisari: 8

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 04-04-2025 16:12

Călin Pop a lansat single-ul 'La fundul sacului'

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'La fundul sacului'.

Cultura - Media 04-04-2025 15:24

Mureș: Cetatea Țărănească din Saschiz se redeschide în mai; taxă de vizitare pe întreg situl UNESCO

Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită, a anunțat, vineri, că Cetatea Țărănească sau Cetatea de Refugiu din comună, construită în secolul al XIV-lea, va fi deschisă oficial pentru vizitare începând cu primul weekend din luna mai, odată cu Sărbătoarea Rabarbărului, și că administrația publică locală a luat decizia instituirii unei taxe de vizitare a

Cultura - Media 04-04-2025 14:28

Ziua Academiei/ O nouă Aulă, clădire administrativă și consolidarea sediului actual - proiecte majore în trei-patru ani

Secretarul general al Academiei Române, Ioan Dumitrache, a prezentat, vineri, pentru prima dată în cadrul unei sesiuni festive aniversare, câteva dintre proiectele de construcție și de reabilitare a unor imobile din patrimoniul instituției, anunțând că noua Aulă și complexul care va fi realizat în preajma sediului istoric al Academiei di

Cultura - Media 04-04-2025 14:27

Iași: Palatul Culturii, gazda expoziției itinerante 'Jandarmeria Română 1850 - 2020'

Expoziția itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' poate fi vizitată începând de vineri, până în data de 8 iunie, la Palatul Culturii din Iași. Directorul Palatului Culturii, Andrei Apreotesei, a declarat că expoziția este organizată pentru a celebra 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rom&a

Cultura - Media 04-04-2025 14:24

CNA: Zece eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 29 martie - 4 aprilie, zece ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (șase) și Facebook (patru). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările

Cultura - Media 04-04-2025 12:59

Ioan-Aurel Pop: Proiectele Academiei Române sunt totuna cu marile întreprinderi ale culturii naționale

Academia Română a marcat, vineri, 159 de ani de la fondare în cadrul unei sesiuni festive, prilej cu care președintele acestui for, Ioan-Aurel Pop, a afirmat că proiectele prestigioasei instituții sunt totuna cu marile întreprinderi al

Cultura - Media 04-04-2025 09:48

Gorj: 13 trupe de teatru și 18 tineri actori participă la Festivalul concurs 'Sabin Popescu'

Un număr de 13 trupe de teatru din județul Gorj și 18 tineri actori vor participa la cea de-a XXV-a ediție a Festivalului concurs de teatru 'Sabin Popescu', a cărui deschide are loc vineri, la Novaci. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, evenimentul

Cultura - Media 04-04-2025 08:36

Buzău: 'Weekend de adio', un spectacol în premieră la Teatrul 'George Ciprian'

La Teatrul 'George Ciprian' din Buzău va avea loc, pe 12 aprilie, premiera spectacolului 'Weekend de adio', o comedie de două ore, cu răsturnări de situație și evenimente care decurg în cascadă, puse în scenă de actori celebri. Spectacolul este pus în scenă de regizorul Dan Tudor, iar producția aparține Teatru

Cultura - Media 04-04-2025 08:24

Stagiunea Internațională de Teatru se deschide la ARCUB cu one man show-ul 'Reminiscencia'

Prima ediție a Stagiunii Internaționale de Teatru, eveniment organizat de ARCUB, un proiect cultural de anvergură care își propune să redefinească scena teatrală a Capitalei, va fi deschis, vineri, cu spectacolul 'Reminiscencia' (Chile), în regia lui Malicho Vaca Valenzuela. Spectacolul, care a impresionat publicul la Festivalul de Teatru d

Cultura - Media 03-04-2025 19:11

Rețeaua Națională a Muzeelor din România nu va coordona organizarea celei de-a 21-a ediții a Nopții Muzeelor

Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță că nu va coordona organizarea ediției din acest an a Nopții Muzeelor și solicită Ministerului Culturii să includă evenimentul pe lista de proiecte strategice ale instituției, pentru a beneficia de finanțarea necesară. 'Acesta este acel gen de comunicat pe care nu am fi dorit să îl

Cultura - Media 03-04-2025 18:18

Mari voci feminine ale lumii - pe scena ediției din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu'

Ediția din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu' va aduce pe scenă unele dintre cele mai apreciate soprane și mezzosoprane ale momentului - de la Asmik Grigorian, Sonya Yoncheva, Kristine Opolais, Magdalena Kozena, Julia Lezhneva sau Sarah Aristidou până la Jennifer Holloway, Aylin Perez, Elsa Dreisig, Rachel Willis-Sorensen, Ruxandra Do

Cultura - Media 03-04-2025 18:00

Ioan-Aurel Pop: Academia rămâne poate cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, afirmă că înaltul for de consacrare rămâne poate 'cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor', care se cuvine să-și reamintească mereu obiectivele sale inițiale legate de cultivarea limbii și literaturii române, a istoriei naționale, a etnografiei și a artei r

Cultura - Media 03-04-2025 15:16

Vaslui: Specialistul în folclor Dan Ravaru, omagiat în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean

Specialistul în folclor Dan Ravaru, discipol al profesorului ieșean Vasile Adăscăliței, a fost omagiat, joi, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean Vaslui. Autor a numeroase volume și studii de referință în folclorul românesc, Dan Ravaru s-a născut pe 3 aprilie 1941 și a decedat în 2020, după o b

Cultura - Media 03-04-2025 14:40

Recitaluri vocal-instrumentale, pe 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești'

Mai multe recitaluri vor avea loc, în zilele de 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului'. * Sâmbătă, 12 aprilie, începând cu ora 15:00, va avea loc primul recital din cadrul Proiectului Opera2People, coordonat de soprana Angela Șindeli, informează centrul

Cultura - Media 03-04-2025 11:05

Centenarul Patriarhiei Române/ Expoziția 'Sfinți militari în reprezentări iconografice', vernisată pe 8 aprilie la Muzeul Militar

Expoziția ''Sfinți militari în reprezentări iconografice'' va fi vernisată pe 8 aprilie la Muzeul Militar Național 'Regele Ferdinand I', în contextul Centenarului Patriarhiei Române. Acest eveniment cultural, care are loc în apropierea sfintelor sărbători de Paști, reprezintă modalitatea prin care Muzeul Militar