TM2023/Ecouri ale expoziţiei 'Brâncuşi': Cultura poate deveni un proiect de ţară; poate uni oamenii

Cultura poate deveni un proiect de ţară care poate uni oamenii în jurul marilor valori naţionale - este unul dintre mesajele transmise de expoziţia "Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale", deschisă în anul Capitalei Europene a Culturii TM2023, la Muzeul Naţional de Artă Timişoara (MNArT), şi care s-a încheiat recent (30 septembrie 2023 - 28 ianuarie 2024).
Expoziţia ''Brâncuşi'', eveniment cultural al unei generaţii, care a atras peste 130.000 de vizitatori, obligă MNArT să păstreze la un nivel nemaiatins până acum valoarea viitoarelor saloane plastice pe care le va găzdui, spune directorul Muzeului, Filip Petcu. Pragul expoziţiei a fost trecut şi de aproape 30.000 de elevi organizaţi în 900 de excursii şcolare, copii veniţi din judeţ, din ţară, dar şi din întreg spaţiul european (Germania, Austria, Franţa, Italia, Polonia, Bulgaria, Canada, Cehia, Ungaria).
Foto: (c) Otilia Halunga/AGERPRES
"Este un exemplu de reuşită, o premieră la nivel naţional, care ilustrează o colaborare la cel mai înalt nivel cu muzee partenere de prim rang din ţară şi cu muzee europene, printre care 'Centre Pompidou' şi 'Tate Modern', toate aceste forţe coagulându-se în jurul lui Constantin Brâncuşi, un simbol puternic pentru români. Expoziţia a generat un aflux impresionant de vizitatori, cu mult peste ceea ce ne-am aşteptat. Cred că, în esenţă, această expoziţie va creşte apetitul publicului şi aşteptările acestuia în ceea ce priveşte calitatea expoziţiilor, pe viitor", subliniază Filip Petcu, pentru AGERPRES.
Şi pentru că numele lui Brâncuşi rămâne legat de Muzeul Naţional de Artă din Timişoara, un vis se creionează: dorinţa oficialilor locali de a aduce aici lucrarea marelui artist "Cuminţenia Pământului".
"Aşteptăm să vedem; să fie pusă în vânzare ('Cuminţenia Pământului'). Dacă va fi disponibilă opera, cred că nu doar MNArT va fi interesat de participarea la păstrarea acestei opere în patrimoniul României. Noi ne-am dori să fie la Timişoara şi suntem deschişi în acest sens", a declarat pentru AGERPRES preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica.
Foto: (c) Otilia Halunga/AGERPRES
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, declara, la închiderea expoziţiei "Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale", de la Timişoara, că BNR nu a ignorat niciodată valorile româneşti şi este pregătită să participe la o nouă încercare de aducere a "Cuminţeniei Pământului" în patrimoniul naţional. La o astfel de licitaţie ar putea participa oricare alt muzeu din ţară care şi-ar dori opera brâncuşiană.
"Pentru şase luni, în holul de marmură şi Muzeul BNR a fost găzduită 'Cuminţenia Pământului', în speranţa că subscripţia publică din 2016 ar fi putut duce la achiziţia operei, o misiune eşuată în prezent, dar pentru care probabil că ar trebui să găsim soluţii să o reluăm într-o altă formă. Vă spun aici că noi, cei de la BNR, suntem pregătiţi să participăm la această nouă încercare. Am înţeles de la bun început importanţa expoziţiei Brâncuşi", afirma Mugur Isărescu.
Foto: (c) Otilia Halunga/AGERPRES
Comisarul expoziţiei, Ovidiu Şandor, a comentat, pentru AGERPRES, că "Brâncuşi: surse româneşti şi perspective europene" a devenit aproape un fenomen, care a reunit public din toată ţara, dovedind că, spune el, cultura poate deveni un proiect de ţară.
"Cred că reacţia publicului la expoziţia Brâncuşi s-a datorat şi acestui context politic foarte nefericit din jurul nostru. Cred că în vremuri tulburi şi complicate avem nevoie, ca naţie, să ne adunăm în jurul unor simboluri certe şi cred că Brâncuşi este această formă de certitudine pe care o avem. Cred cu putere că România, dacă vrea să se promoveze, trebuie să o facă nu cu frunze de plante, ci în primul rând cu cultura noastră. Vedem că ecourile acestei expoziţii sunt bune exemple de cum poate sta România cu fruntea sus în presa internaţională. Cred că este o expoziţie care ne-a unit, care a adus în acelaşi spaţiu oameni foarte diverşi de pretutindeni, de toate vârstele, de toate nivelurile de educaţie, persoane cu dizabilităţi. Cred că este nevoie de astfel de puncte de reper care să ne adune şi să ne facă pe toţi mai încrezători şi mai buni. Am văzut oameni care, în expoziţie, vorbeau în şoaptă, ca într-un templu, în care Brâncuşi era semizeul. Cred că mulţi dintre cei care ne-au vizitat nu merg adesea în muzee şi cred că această expoziţie este transformatoare pentru ei şi i-am câştigat pentru cultură", a spus Ovidiu Şandor, preşedintele Fundaţiei Art Encounters.
Curatoarea expoziţiei, Doina Lemny, mărturiseşte că îi va lipsi acest moment Brâncuşi, pentru că opera lui este atât de puternică şi de senzuală, încât de câte ori ai vedea-o, te impresionează.
Foto: (c) Otilia Halunga/AGERPRES
"Dacă eu însămi, care îi cunosc opera şi am mângâiat-o de atâtea ori şi continui să o fac, vizitatorii care au văzut-o sunt aproape obsedaţi de unele imagini. Nu este neapărat să reţii totul; dar dacă au fost impresionaţi de o operă, de o pasăre, de un chip de femeie sau de acea 'Piatră de hotar', eu zic că este suficient. Sunt istorici de artă tineri care pot continua această muncă de reunire de opere, să organizeze nu numai Brâncuşi, să nu ne blocăm doar pe Brâncuşi. O ţară care are doar un reprezentant este o ţară săracă, or noi suntem o ţară bogată cultural. În paralel cu Brâncuşi a fost şi o expoziţie a Suzanei Fântânariu, pe care o recomand să o prezentăm şi la Bucureşti şi poate chiar şi în străinătate. Cred că avem artişti contemporani care ne pot reprezenta şi pot fi la înălţimea artei lui Brâncuşi", concluzionează Doina Lemny.
După retragerea lucrărilor lui Brâncuşi, spaţiul este pregătit de MNArT pentru vernisajul de la sfârşitul lunii martie, cu lucrări semnate de Paula Modersohn-Becker (n. 8 februarie 1876, Dresda - d. 20 noiembrie 1907, Worpswede), pictoriţă germană şi unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai expresionismului timpuriu. În cei aproape 14 ani de activitate artistică, a creat 750 de picturi, aproximativ 1.000 de desene şi 13 gravuri, care unesc cele mai importante aspecte ale artei de la începutul secolului XX, a precizat Biroul de presă al MNArT.
Următorul eveniment care va pune Muzeul Naţional de Artă Timişoara pe harta artei plastice europene va fi
expoziţia "Caravaggio şi discipolii săi", pentru a cărei organizare au început deja diligenţele internaţionale, vernisajul fiind programat pentru sfârşitul anului. AGERPRES/(A - autor: Otilia Halunga, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Hunedoara: CJ solicită reclasificarea Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva în unul de interes național
Consiliul Județean (CJ) Hunedoara solicită Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor reclasificarea Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva la statutul de interes național. Documentația necesară acestui demers, de trecere de la statutul de muzeu regional la cel de muzeu de interes național, a fost semnată, luni, de președintele C
Dragoș Buhagiar (UNITER): Teatrul a fost și va fi un loc de dezbateri care ne dau forță și ne eliberează de traume moștenite
Uniunea Teatrală din România - UNITER a tras un semnal de alarmă, luni, în legătură cu 'linșajul mediatic' din jurul spectacolului 'Proorocul Ilie', o producție a TNB, arătând că 'toată avalanșa de remarci răuvoitoare despre acest spectacol riscă să se transforme într-un atac la cultură, pe cât de nefondat, pe at&acir
Severin (CNA) despre eliminarea clipului video al lui Marius Tucă: Nu ar trebui sancționate opinii jurnalistice
Georgică Severin, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a transmis, luni, o opinie separată față de decizia CNA referitoare la eliminarea materialului audiovizual intitulat 'Democrația a fost călcată în picioare', publicat pe canalul MariusTucaShow de pe platforma YouTube. Severin, care declară că susține 'o inte
VIDEO Jucan (CNA) despre eliminarea clipului video al lui Marius Tucă: Discutăm de lege, despre deontologie
Valentin Jucan, vicepreședinte al Consiliului Național al Audiovizualului, a declarat, luni, într-un interviu acordat AGERPRES, că va semna ordinul de eliminare a clipului video în care jurnalistul Marius Tucă afirma că decizia Biroului Electoral Central de a nu-i permite lui Călin Georgescu să candideze la alegerile prezidențiale din luna mai a fost o lo
Trupa Akcent a lansat single-ul 'She Cries'
Formația Akcent a lansat single-ul 'She Cries', piesa care deschide sezonul estival 'cu un joc al seducției la malul mării', informează Roton, într-un comunicat transmis luni AGERPRES.
Dirijorul Paavo Jarvi și Orchestra Tonhalle din Zurich concertează la Sala Palatului pe 2 și 3 septembrie
Dirijorul Paavo Jarvi și Orchestra Tonhalle din Zurich, alături de Alisa Weilerstein, concertează la Sala Palatului din Capitală, în cadrul Festivalului 'Enescu' din acest an, pe 2 și 3 septembrie, de la ora 20:00, informează un comunicat transmis, luni, AGERPRES. Primul concert propune: Preludiu la Oedip de George Enescu, Concer
Bihor: Simpozion internațional pe tema Art Nouveau, cu invitați de renume, la Casa Darvas
Casa Darvas-La Roche din Oradea, monument istoric și de arhitectură, obiectiv turistic, va găzdui, în data de 5 aprilie, un simpozion internațional unic, pe tema Art Nouveau, cu trei specialiști invitați de renume, a informat luni, Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Bihor (Oradea Heritage). 'Acest eveniment inedit întrunește trei
ICR: Expoziție cu portretele unor condamnați la moarte în timpul 'Marii terori din URSS' (1937 - 1938)
Expoziția 'Ultima privire sub gloanțele comunismului', în cadrul căreia sunt prezentate 25 de portrete ale unor victime ale 'Marii terori din URSS' din perioada 1937 - 1938, va putea fi vizitată în perioada 4 aprilie - 15 iunie, la sediul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței. La deschiderea expoziției vor lua cuv&a
Ziua Internațională a Păsărilor - sărbătorită, marți, la Muzeul Antipa
Muzeul Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' invită, marți, elevii și cadrele didactice din unitățile de învățământ să descopere frumusețea și diversitatea păsărilor, printr-o serie de activități educative și interactive, cu ocazia Zilei Internaționale a Păsărilor. Potrivit unui comunicat al Muzeului Antipa transmis
'Traviata' de Verdi, producție 'Oleg Danovski' - luni, la Sala Palatului
Spectacolul extraordinar 'Traviata' de Giuseppe Verdi, cu regia artistică semnată de Anghel I. Arbore, producție a Teatrului Național de Operă și Balet 'Oleg Danovski', va aduce 100 de artiști pe scena Sălii Palatului din Capitală, luni, de la ora 19:00. Potrivit site-ului salapalatului.ro,
Lucrarea 'Măști' de Ion Țuculescu - în licitație la 40.000-60.000 de euro
Lucrarea 'Măști' de Ion Țuculescu este cel mai bine cotată la licitația colecției de artă a familiei filosofului Ioan Drăgan organizată de casa Artmark pe 8 aprilie la Palatul Cesianu-Racoviță, fiind pusă în vânzare la suma estimativă de 40.000-60.000 de euro. Sesiunea cuprinde peste 200 de loturi, între lucrările sco
Patriarhul Daniel - mesaj transmis arhiepiscopului Albaniei, la întronizare: Vă felicităm cu ocazia acestui eveniment binecuvântat
Patriarhul Daniel i-a transmis sâmbătă un mesaj, cu prilejul întronizării, arhiepiscopului Tiranei, Durresului și al Întregii Albanii, Preafericitului Părinte Ioan. 'Biserica Ortodoxă Română a primit, cu multă bucurie, vestea întronizării Preafericirii Voastre în demnitatea de Arhiepiscop al Tiranei, Dur
Botond Nagy, regizorul spectacolului 'Proorocul Ilie': Voi continua să îmi desfășor activitatea cu aceeași pasiune
Regizorul Botond Nagy a anunțat că, în contextul controversei create în jurul spectacolului 'Proorocul Ilie', montat la Teatrul Național 'I.L. Caragiale'' din București, a primit mesaje cu caracter amenințător și discriminator pe platformele de socializare, drept pentru care a făcut plângeri penale și a sesizat Consiliul Național
Spectacolul 'Procesul lui Eichmann' - sâmbătă, în premieră absolută, pe scena Operei Naționale București
Opera 'Procesul lui Eichmann' de Gil Shohat, un libret (în două acte și 66 de scene) bazat pe piesa de teatru omonimă a dramaturgului israelian Motti Lerner, va fi prezentată, sâmbătă, de la ora 18:30, în premieră absolută, pe scena Operei Naționale București. Acest proiect cultural își propune, potrivit ONB, să
ActiveWatch: CNA nu trebuie să cenzureze abuziv dreptul constituțional al cetățenilor la libertatea de opinie
ActiveWatch și Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) constată 'cu îngrijorare' că 'CNA și-a lărgit de facto jurisdicția la tot conținutul video online, într-un mod abuziv, dincolo de baza legală și, mai mult, a ajuns să ia decizii care echivalează cu acte de cenzură, dispunând ștergerea din online a unor conținuturi protejate de dreptul