Alba: Cuvântarea lui Vasile Goldiş de la 1 Decembrie 1918 - singurul act original păstrat cu Rezoluţia Unirii

Singurul act original păstrat, care cuprinde Rezoluţia Unirii, este cuvântarea lui Vasile Goldiş din 1 Decembrie 1918, citită în faţa delegaţilor la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, cea mai preţioasă piesă ca încărcătură simbolică din colecţiile Muzeului Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia.
Cuvântarea a avut în prima parte "o incursiune în istorie", Vasile Goldiş fiind profesor de istorie, urmată de proiectul Rezoluţiei Unirii, cu cele 9 puncte, adoptată în ovaţiile mulţimii strânse în ceea ce numim astăzi Sala Unirii din Alba Iulia, la 1918 - casină militară.
"Manuscrisul, 'mapa Goldiş' cum mai este cunoscut, e un document care conţine toată cuvântarea lui Vasile Goldiş din 1 Decembrie 1918. (...). E foarte important şi pentru că pare a fi singurul act original cu acest manuscris, mă refer aici la Rezoluţia Unirii, pentru că documentele ce le avem şi care trec drept Rezoluţia Unirii sunt, de fapt, nişte pastişe (copii - n.r.) târzii, realizate cu ocazia Semicentenarului din 1968. Deci aşa-numita Rezoluţia Unirii arhicunoscută, document pe pergament, este o copie, documentul original lipsind", a declarat, pentru AGERPRES, istoricul Tudor Roşu - director general adjunct al MNU Alba Iulia.
Tudor Roşu a explicat că, după ce evenimentul de la Alba Iulia s-a încheiat, urma să se constituie o delegaţie care să meargă la Regele Ferdinand pentru a-i remite actul Unirii.
"Însă el nu exista la momentul respectiv, nu era un document propriu-zis şi atunci documentul respectiv a fost scris pe pergament în jur de 8 -10 decembrie 1918 şi în Sala tronului, în 14 decembrie 1918, delegaţia ardeleană, din care făceau parte Alexandru Vaida-Voevod, Vasile Goldiş, Iuliu Hossu, Miron Cristea, i-a înmânat Regelui Ferdinand documentul respectiv", a spus istoricul.
Tudor Roşu a menţionat că nu se ştie unde a ajuns acel document, cu Rezoluţia Unirii, înmânat Regelui Ferdinand.
"El a dispărut la un moment dat. Existau voci cum că ocupaţia sovietică de după 1944 ar fi fost responsabilă (de dispariţia documentului - n.r.), însă nu avem date certe în acest sens. Şi atunci, această cuvântare, acest manuscris al lui Vasile Goldiş, devine cu atât mai important cu cât este probabil cel mai aproape de originalul textului. Deşi nici acesta nu ştim exact când a fost scris de Goldiş sau ce a avut efectiv Goldiş în mână la 1 Decembrie 1918 şi poate că textul l-a transcris ulterior pe curat. Oricum, e scrisul lui Vasile Goldiş", a arătat Roşu.
El a subliniat că rezoluţia a fost publicată la momentul respectiv în toată presa românească şi ulterior, când s-au strâns documentele unirii, a fost republicată, deci nu e niciun mister în privinţa conţinutului ei. "Mă refeream înainte la manuscrisul olograf, la primele puneri pe hârtie ale acestui document", a ţinut să clarifice istoricul.
Tudor Roşu a adăugat că este până la urmă cel mai important document care cuprinde "chintesenţa" Adunării de la Alba Iulia.
"Pe lângă toată emulaţia, pe lângă toată bucuria, efuziunea existentă atunci, ideea de bază a fost votarea acestui proiect de unire, proiect care a fost citit de Vasile Goldiş. Cuvântarea lui are două părţi mari, o introducere istorică, o prezentare istorică ce pleacă de la împăratul Traian, vorbeşte despre jugul milenar al românilor, Horea, Avram Iancu, deci o prezentare istorică vastă, după care se dă citire acestui proiect de Rezoluţie, pe 9 puncte. Aceste puncte nu sunt deloc întâmplător formulate. Primele 2 puncte au rol de decizie, ele impun, iar celelalte 7 sunt principii de urmat pe viitor. Aşa au gândit ardelenii atunci că trebuie să formuleze, până la urmă să exprime ideea aceasta de unire", a spus Roşu.
Cuvântarea istorică îi aparţine în întregime lui Vasile Goldiş, el fiind profesor de istorie, iar textul Rezoluţiei a fost "dezbătut, reformulat în şedinţa preliminară din 30 noiembrie care s-a ţinut la hotel Hungaria în Alba Iulia", o şedinţă la care au participat membri din Consiliul Naţional Român Central şi alţi reprezentanţi ai Partidului Naţional Român, ai Partidului Socialist - secţia română. "A fost o chestiune îndelung dezbătută şi discutată în această şedinţă care a durat multe ore", a menţionat Tudor Roşu.
"Mapa lui Vasile Goldiş", îmbrăcată în piele, a fost donată muzeului din Alba Iulia în 1929 de către Societatea ASTRA, care s-a ocupat cu strângerea documentelor unirii. Tot atunci au fost donate şi cele 6 volume ale documentelor unirii, fotografii şi alte piese.
Legătura din piele a fost executată la o legătorie de cărţi din Alba Iulia, aparţinând lui Sabin Solomon Luca. Pe copertă, în partea centrală, este fotografia lui Vasile Goldiş, de formă ovală, încadrată pe partea stângă cu frunze de stejar, iar în dreapta de măslin, sub care stă scris, cu majuscule, Cuvântarea lui Vasile Goldiş la 1 Dec. 1918. Pe revers se găseşte un pătrat, în care se află două dreptunghiuri.
Fiecare pagină este numerotată cu cifre romane, de la I la XIII. La paginile I-XII se găseşte cuvântarea propriu-zisă, iar la paginile X-XIII Hotărârea Adunării Naţionale, care se termină cu semnătura lui Vasile Goldiş.
Cel mai important punct este primul, care stabilea în fond unirea cu România: "Adunarea naţională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba Iulia în ziua de 1 Decembrie 1918 decretează unirea acelor Români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România. Adunarea naţională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al naţiunii române la întreg Banatul, cuprins între râurile Murăş, Tisa şi Dunăre".
Cuvântarea lui Vasile Goldiş va putea fi văzută, din 30 noiembrie, în noua expoziţie permanentă a Sălii Unirii, unde va fi expusă în încăperea centrală, alături de doar alte două piese - Cartea de Aur a Serbărilor Unirii şi Cartea Centenar.
La 1 Decembrie se împlinesc 105 ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.
Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia a fost considerată de contemporani decisivă pentru ''unitatea naţională a tuturor românilor''. AGERPRES/(A, AS - autor: Marinela Brumar, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sibiu: Ministrul Natalia Intotero a discutat cu reprezentanții Rețelei Naționale a Muzeelor din România
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a discutat vineri, la Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului, cu reprezentanții Rețelei Naționale a Muzeelor din România (RNMR). Natalia Intotero a precizat, într-o postare pe Facebook, că a avut 'o întâlnire aplicată'. Discuțiile au vizat 'direcții clare pentru viitorul muz
România - la cea de-a XIX-a ediție a jazzahead! de la Bremen
România este prezentă cu un stand organizat de Institutul Cultural Român, pentru a treia oară consecutiv, la cea de-a XIX-a ediție jazzahead!, care și-a deschis porțile în Germania, la Bremen. Potrivit unui comunicat al ICR transmis vineri AGERPRES, în standul de la Bremen sunt promovați artiști profesioniști și organiz
Bucharest Opera Festival - în perioada 15 - 24 iunie
Cea de-a IV-a ediție a Bucharest Opera Festival, care va alterna producții de operă, balet, operetă, musical-operă rock și operă în concert prezentate de mai multe companii, printre care două din afara țării - Teatrul Național de Operă și Balet 'Maria Bieșu' din Chișinău și Opera din Ruse, se va desfășura în perioada 15 - 24 iunie.
Festivalul Filmului European începe pe 8 mai în București și alte nouă orașe din țară
Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European va începe pe 8 mai la București și va fi urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, marcând un record în ceea ce privește numărul de orașe în care festivalul va fi prezent, informează un comunicat transmis, vineri, AGERPRES. În Buc
Reprezentațiile teatrelor bucureștene vor fi precedate, sâmbătă, de momente de reculegere în semn de omagiu față de Papa Francisc
Teatrele bucureștene și-au adaptat programul de spectacole pentru sâmbătă, zi declarată de Guvernul României, prin Hotărârea nr 403/24.04.2025, Zi de doliu național, în semn de omagiu față de sanctitatea sa Papa Francisc. * Teatrul Național 'I.L. Caragiale' a anunțat că sâmbătă va fi coborât în bernă drapelul R
Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu
Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din
Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală
La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:
Filmul lui Bogdan Mureșanu 'Anul Nou care n-a fost' - în cinematografele din Franța și Belgia
Lungmetrajul 'Anul Nou care n-a fost', scris, regizat și produs de Bogdan Mureșanu, va ajunge în cinematografele din Franța și Belgia, din 30 aprilie. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, avanpremiere speciale, cu participarea regizorului, au avut loc luna aceasta la Paris și Bruxelles. Din distribuția
Muzeul Țăranului - redeschis oficial după reabilitare; Intotero: Un lăcaș al credinței, al tradiției și al artei populare autentice
Muzeul Național al Țăranului Român a fost redeschis oficial joi, după un amplu proces de consolidare și reabilitare, ministrul Culturii, Natalia Intotero, subliniind la ceremonie că instituția este 'un lăcaș al credinței, al tradiției și al artei populare autentice'. 'Muzeul Național al Țăranului Român nu este doar un muzeu, ci un lăcaș
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va
Sibiu: Ansamblul Folcloric 'Cindrelul - Junii Sibiului' va reprezenta România la EuropaFest în Germania
Ansamblul Folcloric Profesionist 'Cindrelul - Junii Sibiului' va reprezenta România, între 17 și 20 mai, la EuropaFest, eveniment găzduit de orașul german Landshut, potrivit unei hotărâri adoptate joi în ședința Consiliului Județean, instituție care finanțează acest ansamblu. 'Artiștii vor prezenta dansuri populare reprezent
Neversea Kapital - între 4 și 6 iulie, pe Arena Națională din Capitală
Prima ediție a festivalului Neversea Kapital va avea loc în perioada 4 - 6 iulie, pe Arena Națională din Capitală, organizatorii evenimentului semnând în acest sens un protocol de colaborare cu Primăria Municipiului București. Prima ediție Neversea Kapital va aduce bucureștenilor show-uri speciale ale unor artiști internaționali apreciați și
Mureș: Replici fidele ale soldaților de teracotă descoperiți la Xi'an, într-o expoziție la Muzeul Județean
Replici fidele ale soldaților de teracotă descoperiți la Xi'an, reconstituiri istorice și de obiecte de artă din timpul dinastiei Qin vor putea fi admirate în expoziția internațională 'Soldații de Teracotă - Armata nemuritoare a primului împărat chinez', care urmează să fie deschisă la Târgu Mureș de Muzeul Județean Mureș, în colaborare cu
Mureș: Tezaurul dacic de argint descoperit la Ațintiș va fi expus în premieră la Noaptea Muzeelor
Un tezaur dacic din argint, cu nouă piese, descoperit în toamna anului trecut în comuna Ațintiș de către doi detectoriști, va fi expus, în premieră, de către Muzeul Județean Mureș, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor din acest an, programat în 17 mai. 'În toamna anului 2024, un tezaur dacic de argin
Arad: 75 de spectacole de teatru sunt înscrise la ediția a XV-a a Festivalului Underground
Cea de-a XV-a ediție a Festivalului Underground va avea loc în perioada 20 - 29 iunie și vor participa zeci de companii de teatru din țară și străinătate, care s-au înscris cu 75 de spectacole, au anunțat, joi, organizatorii evenimentului. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Hub Cultural 'mARTA' Arad (o structură subordonată munici