Cristian Preda despre ''Provence, ţinutul secret'' de Ioan T. Morar: O carte greu de prezentat; e foarte bogată
Politologul Cristian Preda a apreciat joi seară că volumul "Provence, ţinutul secret", de Ioan T. Morar, lansat la Cărtureşti Verona, e o carte greu de prezentat, pentru că e foarte bogată, arătând în primul rând ce este un diplomat cultural.
"E o carte greu de prezentat, pentru că e foarte bogată. Adică are extrem de multe lucruri. E densă şi, în fine, am fost obligat să aleg câteva lucruri pe care să le spun despre autor, fiindcă alternativa e să citeşti cartea de la cap la coadă. E greu să faci o selecţie care să spună totul despre ea. Şi sunt trei-patru lucruri pe care am ales să le spun. În primul rând, cartea ne arată ce e un diplomat cultural. Asta este prima prima impresie, oriunde deschizi cartea. De altfel, în fine, nu întâmplător aş zice, pentru că Ioan T. Morar a fost între altele, între multiplele identităţi, şi diplomat cultural şi eu le-aş da să o citească tuturor celor care au de gând să fie într-o zi diplomaţi culturali. Să vadă ce înseamnă să intri într-un mediu cultural care nu e al ţării de baştină, ce înseamnă să legi legături cu artişti, cu cineaşti, cu oamenii locului şi ce înseamnă - cum se spune în jargonul ăsta oribil - să 'promovezi cultura'", a spus Preda.
Potrivit acestuia, cartea este "realmente un document despre biografia unui diplomat cultural la sfârşitul secolului XX, începând secolul XXI" care "nu poate să scape de români", dar, în acelaşi timp, e şi "o carte foarte bine scrisă", "neiertătoare".
"E o carte foarte bine scrisă din perspectiva prezentării unor informaţii. Sunt capitole, foarte multe teme legate de cultură, de religie, de viaţă socială şi, de fiecare dată, avem o mică poveste. Textul nu e o cronică rapidă, nu e un impuls. E construită, se vede, a căutat informaţii. (...) Sunt multe asemenea poveşti în acest jurnal. (...) E o carte neiertătoare. De pildă, la pagina 152 aflăm ce înseamnă respectul pentru tradiţii, pornind de la montarea unei piese despre Naşterea lui Iisus. Şi Biju Morar notează - după ce ne spune cât de frumos e făcut spectacolul, ce sens are - că tocmai în acea zi deputaţii francezi au decis ca în locul numelui mamă şi tată să se folosească 'părinte unu', 'părinte doi' şi trage o concluzie dură, severă: 'Sper că în viitor nu ni se va interzice să folosim pentru Maria numele mama lui Iisus'. Ne spune foarte multe poveşti frumoase, informaţii bogate, dar afişează nişte opţiuni foarte clare. Şi e remarcabil acest lucru, într-o lume care relativizează", a mai spus Cristian Preda.
Antropologul Teodor Baconschi a recomandat volumul caracterizându-l drept "un foarte bun dozaj de informaţie cultural-istorică, de anecdotă semnificativă şi povestită cu umorul specific autorului".
"Cu acest mod de a nu se lua în serios atunci când vorbeşte, pentru a şi deghiza până la urmă melancolia, sobrietatea. De fapt se jenează cu dimensiunile astea solemne, tragice şi atunci reuşeşte de multă vreme să păcălească pe toată lumea cu aceste tactici umoristice dizolvante, sarcastice, dar care sigur că ascund, ca în cazul altor poeţi mari, sensibilităţi uşor de rănit", a afirmat Baconschi.
La eveniment, moderat de Nona Rapotan, Ioan T. Morar, a mărturisit că în prezent, privind în urmă, vede lucrurile "mai clar".
"Cred că toate lucrurile care mi se întâmplă acum, având o vârstă... mă uit în spate şi văd că desenul e mai clar decât când îl vedeam din faţă. Macazurile sunt... Până şi - cum am mai spus o de vreo două ori - până şi faptul că tovarăşa Elena Ceauşescu a închis oraşele mari în 1981 şi m-a obligat să îmi iau post la Lugoj a fost în favoarea mea, că acolo mi-am cunoscut soţia. (...) Trebuie să interpretăm cu un pic de umor toate lucrurile astea", a spus scriitorul.
Cartea "Provence, ţinutul secret" de Ioan T. Morar a văzut lumina tiparului la Polirom, după ce, în urmă cu cinci ani, la aceeaşi editură a apărut volumul "Şapte ani în Provence", care a primit Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România, ediţia 2019.
***
Ioan T. Morar (n. 13 aprilie 1956, Şeitin, judeţul Arad) a absolvit în 1981, ca şef de promoţie, Facultatea de Filologie a Universităţii din Timişoara, secţia română-franceză.
Din 1987 a fost redactor la "Viaţa studenţească" şi "Amfiteatru", iar după 1989 a lucrat la "Cuvântul" şi "Alianţa Civică", a fost redactor-şef la TVR ("Varietăţi") şi senior editor (între 2004 şi 2009) la "Cotidianul". A realizat emisiuni de televiziune, activând, până în 1996, în grupul Divertis.
În perioada 2010-2012 a fost consul general la Marsilia.
Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Ioan T. Morar a publicat volumele de versuri "Vară indiană" (1984; Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor), "Fumul şi spada" (1989), "Şovăiala" (2000; Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor), "Neruşinarea" (2003), "Paloarea" (2010) şi "Când plouă mă numesc altfel" (2021; nominalizat la Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor).
Poeziile sale au fost traduse în engleză, franceză, polonă, spaniolă, catalană şi maghiară, în antologii şi reviste culturale.
La Editura Polirom a mai publicat "Lindenfeld" (2005, 2006, 2013; Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi), "Negru şi Roşu" (2013; nominalizat la Premiul "Cartea anului 2013" al României literare), "Cartea de la capătul lumii" (2007, 2015), "Sărbătoarea Corturilor" (2016, 2018; Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România), "Şapte ani în Provence" (2018; Premiul Special al Uniunii Scriitorilor din România) şi "Fake news în Epoca de Aur. Amintiri şi povestiri despre cenzura comunistă" (2020; Premiul Special al Uniunii Scriitorilor).
S-a stabilit în localitatea provensală La Ciotat. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Antonia Niţă, editor online: Anda Badea)
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Furt artefacte/ Muzeul Național Brukenthal - închis de luni până vineri pentru conștientizarea protejării patrimoniului
Muzeul Național Brukenthal va fi închis de luni până vineri, într-o campanie numită 'Și tu ai fost jefuit! Muzeele contează!', prin care atrage atenția asupra protejării patrimoniului cultural național, informează un comunicat de presă. 'Și tu ai fost jefuit! Muzeele contează! O campanie a Muzeului Național Bruken
Furt artefacte/ Managerul Muzeului Național Brukenthal cere ca Jandarmeria să păzească muzeul din Sibiu
Managerul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, Alexandru Chituță, insistă ca acest muzeu, cel mai vechi din România, să fie păzit de jandarmi, ceea ce ar spori siguranța și ar reduce cheltuielile, potrivit unui comunicat de presă. 'În mai multe rânduri am atras atenția decidenților politici că Muzeele sunt importante n
Furt artefacte/Președintele Rețelei Naționale a Muzeelor susține că în România nu se putea face o expoziție ca în Olanda
Președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România, Ciprian Ștefan, managerul Muzeului ASTRA din Sibiu, susține că muzeul din Olanda din care s-au furat cele patru piese de tezaur 'este probabil de zece ori mai dotat decât orice muzeu național din România', motiv pentru care o expoziție ca aceasta a fost posibilă acolo, și nu în țar
Buzău: Muzeul Județean organizează ''Despre portrete #2'', un studiu al figurii umane cu artiști internaționali
Muzeul Județean Buzău organizează expoziția internațională de grup 'Despre portrete #2', eveniment având ca temă studiul figurii umane, reunind artiști din spații geografice diferite, dar și din generații diferite. Potrivit Muzeului Județean Buzău, evenimentul se desfășoară în perioada 28 ianuarie - 28 februarie iar expoziț
Reprezentanțele ICR comemorează victimele Holocaustului; au loc proiecții de filme, lansări de carte, expoziții și dezbateri
Reprezentanțele ICR din întreaga lume marchează Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului prin proiecții de filme, lansări de carte, expoziții și dezbateri. *** Pe 27 ianuarie, de la ora 19,00, Institutul Cultural Român invită publicul în Sala Mare din Aleea Alexandru nr. 38, la prezentarea proiectul
REPORTAJ/Cluj: Atlantidele Europei, prezentate într-o expoziție găzduită de Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Sate scufundate în apă sau pământ, apoi în uitare, cu casele lor și cu tot cu viețile celor care le-au însuflețit, fac obiectul unei interesante expoziții deschise la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, sub titlul 'Atlantida. Lumi pierdute'.
Furt artefacte/Secretar de stat Diana-Ștefana Baciuna: O reală lovitură adusă istoriei noastre
Secretarul de stat Diana-Ștefana Baciuna afirmă că furtul pieselor de tezaur românești de la Muzeul Drents din Assen, Regatul Țărilor de Jos, reprezintă o lovitură adusă istoriei noastre și moștenirii culturale a poporului român. 'La nivelul Minister
Furt artefacte/Turcan: Sunt lucruri ciudate; infractorii au folosit dinamită și au sustras câteva piese
Fostul ministru al Culturii Raluca Turcan a declarat că sunt 'lucruri ciudate' în cazul furtului pieselor din tezaurul dacic, menționând că atenția merită îndreptată spre faptul că infractorii au folosit dinamită, că au sustras doar câteva bunuri de tezaur și că există o suspiciune legată faptul că acest jaf s-a întâmplat &
Muzeul Național de Istorie a României organizează o conferință de presă pe tema furtului pieselor din tezaurul dacic
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) organizează, duminică, o conferință de presă pe tema furtului pieselor din tezaurul dacic. 'Având în vedere cumplitul eveniment care a avut loc în data de 25 ianuarie la Muzeul Drents din Assen, Regatul Țărilor de Jos (Olanda) - furtul a patru obiecte de patrimoniu din categoria Tezaur, a
Mihail Neamțu: Solicit de urgență o anchetă privind înstrăinarea și vulnerabilizarea tezaurului dacic
Președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Mihail Neamțu, solicită premierului, Ministerului Culturii, Ministerului Public și Ministerului Afacerilor Interne să demareze imediat o 'investigație amplă' asupra modului în care s-a permis expunerea și punerea în pericol a tezaurului dacic, 'un patrimoniu istoric unic, de o valoare in
MC: Coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice de la Sarmizegetusa - furate din expoziția MNIR din Olanda
Coiful de aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.Hr. și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României,
MAE: Explozie și exponate furate din expoziția MNIR din Olanda 'Dacia! Regatul aurului și argintului'
Ministerul Afacerilor Externe informează că, în cursul dimineții de sâmbătă, Muzeul Național de Istorie a României și Ministerul Culturii din România au fost notificate că Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, în care are loc expoziția 'Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului', organizată în co
Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de condoleanțe la moartea Arhiepiscopului Albaniei, Anastasie
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis un mesaj de condoleanțe sâmbătă, după ce Arhiepiscopul Anastasie al Tiranei, Durresului și întregii Albanii a trecut la Domnul. 'Am primit, cu adâncă
Două filme românești, selectate la cea de-a 48-a ediție a Festivalului de Film de la Goteborg
La cea de-a 48-a ediție a Festivalului de Film de la Goteborg, cel mai important eveniment de acest gen din Scandinavia, programat între 24 ianuarie și 2 februarie, au fost selecționate două filme din România: 'Trei kilometri până la capătul lumii' (premieră în Suedia), regizat de Emanuel Pârvu, în Competiția Internațională a
24 Ianuarie/Vâlcea: Expoziție foto dedicată festivalului de blues de la Brezoi, deschisă în municipiul reședință de Ziua Micii Uniri
Cele mai bune și captivante fotografii realizate la ediția de anul trecut a Open Air Blues Festival de la Brezoi vor fi prezentate într-o expoziție specială ce va fi vernisată, vineri, în municipiul Râmnicu Vâlcea. Organizatorii evenimentului - Asociația Mentor Rock, filiala Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici di