logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Proiectul ''Restitutio Cantemir'' - debutează sâmbătă, la Cracovia; vor urma concerte la Berlin, Bruxelles, Paris şi Iaşi

Imagine din galeria Agerpres

"Restitutio Cantemir" - un amplu proiect dedicat împlinirii a 350 de ani de la naşterea omului de cultură şi principe al Moldovei Dimitrie Cantemir (1673 - 1723) va debuta sâmbătă, la Cracovia, printr-un concert al Ansamblului Cameral de Muzică Veche "Anton Pann" şi muzicienii invitaţi din SUA, Canada, Turcia şi Liban.

"Graţie acestui proiect, publicul din străinătate şi din România va avea ocazia de a descoperi, sau a redescoperi, într-o manieră inovativă, atractivă şi instructivă, multiplele faţete ale personalităţii enciclopedice ale lui Dimitrie Cantemir, în acest An Cultural Dimitrie Cantemir, pe care lumea culturală românească îl sărbătoreşte pe parcursul anului 2023", a afirmat vineri Ioana Drăgan, director general Direcţia Generală "Reprezentanţe în Străinătate şi Comunităţi Istorice" din cadrul Institutului Cultural Român, în conferinţa de lansare a proiectului "Restitutio Cantemir", iniţiată de ComputerLand România şi ICR.

Drăgan, care a transmis cu acest prilej salutul preşedintelui ICR, Liviu Jicman, a detaliat etapele "acestui proiect unic şi ambiţios", ce pune accentul pe latura academică cât şi pe cea culturală a personalităţii enciclopedice a lui Dimitrie Cantemir, arătând că evenimentul de la Cracovia se va desfăşura la Studio Romana Bobrovska - Radio Krakov.

"Această primă manifestare închide un mare festival care se petrece poate în cel mai frumos şi cultural oraş din Polonia, Cracovia, cea de-a XIII-a ediţie a Zilelor Culturii Române, un proiect far al reprezentanţei noastre din acest oraş", a spus Ioana Drăgan, la evenimentul desfăşurat în Clubul Academicienilor din incinta Academiei Române.

Următoarele concerte din cadrul turneului Ansamblului "Anton Pann" vor avea loc la Berlin (17 mai - The Concert Hall of the Berlin State Library), Bruxelles (22 mai - BOZAR), Paris (24 mai - Sala Bizantină a Palatului Behague) şi Iaşi (26 mai - Sala Unirii).

Toate spectacolele vor începe de la ora 18,00.

În cadrul concertelor vor fi interpretate şapte compoziţii muzicale despre care se cunoaşte cu certitudine că au fost create de Dimitrie Cantemir. Compoziţiile sunt preluate din lucrarea sa "Cartea Ştiinţei Muzicii după forma literelor" şi sunt contextualizate sonor cu ajutorul muzicienilor-cercetători din Ansamblul "Anton Pann" şi muzicienii invitaţi din SUA, Canada, Turcia şi Liban, unicitatea spectacolului va fi dată de utilizare instrumentelor şi a interpretării specifice perioadei alături de imaginea lui Dimitrie Cantemir.

Înainte de începerea concertelor, în foaier va fi putea va putea fi vizitată o expoziţie fotodocumentară "Restitutio Cantemir" cu imagini după documente şi artefacte din perioada vieţii lui Dimitrie Cantemir (secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea) organizată de către Arhivele Naţionale ale României, în parteneriat cu Academia Română, Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Muzeul Naţional al Literaturii române.

Expoziţia va cuprinde 25 de tablouri (90/70 cm) montate pe şevalete metalice, prezentând reproduceri ale principalelor lucrări, scrieri literare, inclusiv manuscrise muzicale. Alături de aceste documente de arhivă, expoziţia va conţine reproduceri de hărţi, stampe şi semne de validare (sigilii) care acoperă deopotrivă perioada şederii prinţului Cantemir la Istanbul, anii de domnie pe tronul Moldovei, precum şi perioada refugiului în Rusia.

În parteneriat cu Academia Română şi Academia de Ştiinţe a Moldovei, în cadrul proiectului vor fi organizate, până la finalul acestui an, o serie de paneluri academice pe diferite domenii şi sunt de specialişti propuşi în acord cu ambele instituţii cu specializări pe fiecare domeniu de activitate a personalităţii principelui Cantemir.

"Acest proiect va mai fi prezentat pe 28 mai la Bookfest. Tot acolo am închiriat special un spaţiu 'Restitutio Cantemir' de la Asociaţia Editorilor, unde expoziţia să poată fi vizionată. În acelaşi timp, expoziţia va circula prin Bucureşti, între 15 septembrie - 1 noiembrie, când am propus să ajungă în cât mai multe licee şi colegii, ca ore speciale dedicate lui Dimitrie Cantemir. Aceasta va mai fi prezentată într-un centru de copii de la Odorheiul Secuiesc, la Dumbrăveni şi la Bistriţa Năsăud", a spus directorul general al Muzeului Naţional al Literaturii Române, Ioan Cristescu.

El a mai anunţat că, în toamna acestui an, în 7 - 8 noiembrie, Academia Română va găzdui un amplu colocviu internaţional dedicat lui Dimitrie Cantemir.

Despre proiectul "Restitutio Cantemir", la conferinţa de presă au mai vorbit: Ioan Matei, director general în Ministerul Culturii, Nicolae Badea, preşedinte - ComputerLand România, Ioan Dumitrache, Secretar General al Academiei Române, Cristian Aniţa, directorul Arhivelor Naţionale ale României şi Constantin Răileanu, preşedintele Asociaţiei pentru Cultură şi Tradiţie "Anton Pann".

Proiectul "Restitutio Cantemir" va continua până la finalul acestui an, urmând ca în perioada septembrie - noiembrie să fie organizată şi cea de a doua etapă a manifestărilor culturale. Aceasta va include trei concerte internaţionale alături de expoziţia foto-documentară Istanbul şi Ankara (septembrie - octombrie) şi Chişinău (octombrie - noiembrie), alte 10 concerte naţionale, însoţite de expoziţia foto-documentară, urmând să aibă loc, în luna octombrie, la Constanţa, Drobeta Turnu Severin, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Timişoara, Alba-Iulia, Galaţi, Craiova şi Bucureşti.

Totodată, în cadrul proiectului va fi realizat şi filmul documentar "Restitutio Cantemir", care va conţine, pe lângă o amplă prezentare a principelui moldovean, şi interviurile preşedintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop, şi ale profesorului Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naţionale a României.

Proiectul este înscris în calendarul de manifestări al Ministerului Culturii care a acordat patronajul acesteia. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 10

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 13-04-2025 11:21

Episcopul-vicar Timotei Prahoveanul: Intrarea Domnului în Ierusalim - sărbătoarea bucuriei și a luminii

Intrarea Domnului Nostru Iisus Hristos în Ierusalim este sărbătoarea luminii, le-a transmis Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul, celor prezenți pe Colina Bucuriei, în Duminica Floriilor, îndemnându-i să-L primească pe Mântuitorul în Ierusalimul inimilor, care ar trebui să fie mereu deschise.

Culte 13-04-2025 07:00

Arhiepiscopia Romano-Catolică: Procesiunea de Florii - duminică, pe străzile Capitalei

Tradiționala procesiune dedicată celebrării Floriilor în Biserica Catolică de rit latin va fi organizată, duminică, în Capitală, de Arhiepiscopia Romano-Catolică. Sunt așteptați să ia parte credincioși, persoane consacrate și preoți din comunitățile și parohiile romano-catolice din București și împrejurimi. Potrivit unui comuni

Culte 12-04-2025 19:33

VIDEO Patriarhul Daniel: Pelerinajul de Florii este o mărturisire a credinței în Hristos cel Răstignit și Înviat

Pelerinajul de Florii este o mărturisire a credinței în Hristos cel Răstignit și Înviat, o binecuvântare pentru cetate și o bucurie pentru pelerini, le-a spus sâmbătă seară patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, miilor de credincioși prezenți pe Dealul Mitropoliei. 'Pelerinajul de Florii este rugăciune în procesiu

Cultura - Media 12-04-2025 18:42

Timiș: 'Lumina Floriilor în icoană', o expoziție a copiilor, la Muzeul Satului Bănățean

La Muzeul Satului Bănățean din Timișoara va avea loc, duminică, vernisajul expoziției de pictură 'Lumina Floriilor în icoană', lucrările micuților prezenți la eveniment reprezentând imaginea copiilor cu ramuri verzi de la porțile Ierusalimului, care Îl întâmpină pe Domnul Iisus Hristos în lumina Sfintei Învieri.

Cultura - Media 12-04-2025 12:30

Marian Râlea: Acum 24 de ani ne-am propus să îi învățăm pe copii cum să devină eroi din povești

Actorul Marian Râlea, Magicianul Poveștilor, sărbătorește duminică, de Florii, împreună cu Teatrul Național pentru Copii Abracadabra, 24 de ani de când a fost ridicată pentru prima oară cortina pentru spectacole ale unui teatru interactiv în care copiii urcă pe scenă și devin eroii cei buni și frumoși ai basmelor. '

Culte 12-04-2025 06:00

Arhiepiscopia Bucureștilor: Pelerinajul de Florii începe la Mănăstirea Radu Vodă și încheie la Catedrala Patriarhală

Arhiepiscopia Bucureștilor organizează, sâmbătă, tradiționalul Pelerinaj de Florii, la care vor participa ierarhi, preoți, monahi și credincioși mireni din Capitală și din județul Ilfov. Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Bucureștilor, organizat în ajunul marii sărbători a Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile), pel

Cultura - Media 11-04-2025 17:45

Selecție impresionantă de muzicieni la Frequenza Festival, între 22 și 25 mai

Frequenza Festival, o călătorie muzicală intensă și captivantă, menită să celebreze reinterpretările inovatoare și fuziunea între tradițional și modern, va avea loc în Sala Auditorium a Muzeul Național de Artă al României, în perioada 22 - 25 mai, informează un comunicat al organizatorilor transmis AGERPRES. Directorii

Culte 11-04-2025 16:14

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - ocrotitorul transplantului hepatic în România

Primii doi pacienți transplantați de ficat din România purtau numele de Gheorghe, astfel că Patriarhia Română a decis ca Sfântul Mare Mucenic Gheorghe să fie ocrotitorul transplantului hepatic. Decizia patriarhală a fost citită în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Naționale a Transplantului din România, de către

Cultura - Media 11-04-2025 15:52

CNA: Douăsprezece decizii pentru eliminarea de conținut ilegal, transmise în ultima săptămână TikTok, Facebook, X și Instagram

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis să transmită, de sâmbăta trecută până vineri, douăsprezece decizii pentru eliminarea de conținut ilegal către platformele TikTok (patru), Facebook (șase), X (una) și Instagram (una). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și r

Cultura - Media 11-04-2025 15:22

Spectacolul 'Lungs' în regia Luanei Șeu - prezentat în premieră la ICR New York

Spectacolul 'Lungs' (Plămâni), realizat de tânăra regizoare de origine română Luana Șeu, este prezentat în premieră, vineri, la Institutul Cultural Român din New York. Potrivit unui comunicat al ICR transmis AGERPRES, piesa de teatru a lui Duncan Macmillan este puternică și intimă, explorând complexi

Culte 11-04-2025 14:31

Centenarul Patriarhiei Române/ Sfințirea Marelui Mir - pe 17 aprilie, la Catedrala Patriarhală

Patriarhul Daniel va săvârși pe 17 aprilie, la Catedrala Patriarhală, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române. ''După o temeinică pregătire prealabilă, care va începe încă din

Culte 11-04-2025 12:55

Galați: Daruri de Paște oferite de Arhiepiscopia Dunării de Jos celor peste 2.600 de familii afectate de inundații (GALERIE FOTO)

Cele peste 2.600 de familii din județul Galați afectate de inundațiile din septembrie 2024 vor primi câte un pachet cu daruri de Paște constând în 3 kilograme de carne de miel, un carton de ouă, un cozonac și o sticlă de ulei din partea Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin programul social-filantropic ''Din ospățul credinței la masa dragostei

Cultura - Media 11-04-2025 10:33

Filmele ''Truth or Dare'' și ''Hushes and Phonics'' - Premiul juriului la Film O'Clock International Festival

Filmele ''Truth or Dare'', regizat de Simona Borcea, și ''Hushes and Phonics'', regizat de polonezul Piotr Kaminski, au câștigat, ex aequo, Premiul juriului la cea de-a cincea ediție a Film O'Clock International Festival, informează un comunicat transmis, vineri, AGERPRES. Premiul juriului a fost acord

Cultura - Media 11-04-2025 07:43

Tulcea: Evenimente culturale dedicate lui George Enescu

Peste 100 de persoane au participat, joi seara, la Teatrul Jean Bart din Tulcea, la o serie de evenimente prin care administrația locală și Centrul cultural ''Jean Bart'', în parteneriat cu Muzeul național ''George Enescu'' și Liceul de arte ''George Georgescu'', au marcat împlinirea a 70 de ani de la dispar

Cultura - Media 11-04-2025 06:00

Expoziția 'Învierea Domnului, Sărbătoarea Nemuririi, dăruită oamenilor, în ilustrate românești' - vernisată vineri, la BMB

Expoziția 'Învierea Domnului, Sărbătoarea Nemuririi, dăruită oamenilor, în ilustrate românești' va fi vernisată vineri, de la ora 13:00, la Biblioteca Metropolitană București (BMB), sediul central 'Mihail Sadoveanu'. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, expoziția explorează legătura profundă dintre tradi