ICR: România la Festival du Livre de Paris; Gabriela Adameşteanu, Adriana Babaeţi şi Doina Lemny - printre invitaţi

România va fi prezentă, în perioada 21 - 23 aprilie, la Festival du Livre de Paris, cel mai important eveniment internaţional dedicat cărţii din capitala Franţei, Gabriela Adameşteanu, Adriana Babaeţi, Doina Lemny şi Stejărel Olaru numărându-se printre invitaţii Institutului Cultural Român.
Potrivit unui comunicat al ICR, transmis miercuri AGERPRES, participarea este organizată, ca în fiecare an, de Institutul Cultural Român (ICR) prin Centrul Naţional al Cărţii (CENNAC) şi ICR Paris, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Ambasada României la Paris şi Ambasada Republicii Moldova la Paris.
Motto-ul prezenţei româneşti la această ediţie a Festival du Livre de Paris este "Roumanie - un pays qui se raconte/România - o ţară care se povesteşte", arhitectura programului incluzând peste 20 de evenimente, construite în jurul celor mai recente volume româneşti traduse în limba franceză: de la romane şi cărţi de poezie, până la volume de nonficţiune şi cărţi de bandă desenată.
Organizatorii pun la dispoziţia vizitatorilor, pentru vânzare la stand, o ofertă bogată de volume româneşti traduse în limba franceză, graţie parteneriatului cu Paris Livres Evenements.
"Standul României din cadrul Festival du Livre de Paris şi programul foarte consistent al lansărilor de carte şi dezbaterilor reprezintă o realizare semnificativă, mai cu seamă că, din 2022, conceptul acestui amplu eveniment dedicat cărţii, care se adresează deopotrivă profesioniştilor, cât şi publicului larg, se axează preponderent pe spaţii tematice, nu pe reprezentări naţionale. După pauza din perioada 2020 - 2021, Institutul Cultural Român a reluat tradiţia organizării Standului României şi a prezentării noilor apariţii editoriale ale autorilor de limbă română traduşi în limba franceză, în cadrul unuia dintre cele patru mari saloane de carte francofonă din lume", a declarat preşedintele ICR, Liviu Jicman.
Programul de la standul României (B33) se va deschide pe 21 aprilie cu un eveniment dedicat cărţilor de bandă desenată.
"Artiştii Daniel Horia (autorul romanului grafic "Epoca mea de aur", tradus recent în limba franceză la Editura Paquet), Arnaud Nebbache (autorul benzii desenate "Brancusi contre Etats-Unis", Editura Dargaud, 2023), Patrice Reytier (autorul benzii desenate "Cioran. Un home heureux", Editura Rivages, 2023) vor fi protagoniştii unei discuţii despre domeniul BD; moderator va fi îndrăgitul ilustrator de origine română Mircea Arapu, 'părintele' lui PIF în versiunea ultimelor decenii (ultimul volum publicat: HapPif Birthday Strips, Editura Vaillant, 2023)", precizează ICR.
În aceeaşi zi, va avea loc o dezbatere pe tema noilor apariţii editoriale din sfera prozei româneşti, pornind de la catalogul pregătit de ICR/CENNAC pentru Festival du Livre de Paris, ediţia 2023, la care vor lua parte: Liviu Jicman, preşedinte ICR, Oana Doboşi, manager cultural, cofondatoare a librăriei independente "La Două Bufniţe" (Timişoara), şi Jean Poncet, scriitor şi traducător. Discuţia va fi moderată de Adina Diniţoiu, critic literar şi jurnalistă culturală.
Apoi, standul României va găzdui lansarea catalogului "Victor Brauner. Invenţii şi magie", prezentat de Camille Morando de la Centre Pompidou, coordonatoarea lucrării şi curatoarea expoziţiei Victor Brauner de la Timişoara, şi Bernard Blistene, celebru curator internaţional, fost director al Centrului Pompidou din Paris. Discuţia va fi moderată de Oana Doboşi.
Sâmbătă, 22 aprilie, proza revine la standul României, cu o întâlnire dedicată romanelor "Iar dimineaţa vor veni ruşii" de Iulian Ciocan (Editura Tropismes, 2022, traducere Florica Courriol) şi "Ioşca" de Cristian Fulaş (Editura La Peuplade, Canada, 2022, traducere de Florica Courriol şi Jean-Louis Courriol).
În continuare, va fi prezentat volumul "Nadia Comaneci, dans l'oeil de la police secrete", de Stejărel Olaru (Editura Robert Laffont, 2022), autorul urmând să poarte un dialog cu Sylvain Audet-Gainar, traducătorul în limba franceză al cărţii.
O traducere recentă în franceză a unui roman românesc de succes: "Zogru", de Doina Ruşti (Editura duTyphon, 2022) va fi lansată la stand, autoarea fiind prezentă la eveniment alături de traducătoarea Florica Courriol şi de Iulia Badea-Gueritee, moderatoarea întâlnirii.
Duminică, 23 aprilie, Mircea Arapu propune un atelier de desene şi de ilustraţii pentru copii cu vârste începând de la 8 ani, pornind de la ediţia aniversară PIF - 75 de ani.
Va urma o oră dedicată celor mai recente volume de poezie românească traduse în limba franceză, la care vor lua parte Linda Maria Baros, Jean Poncet şi Francois Mocaer, urmată de lectură publică.
Scriitoarea Adriana Babeţi li se va alătura pe Scena Eiffel din cadrul Salon du Livre de Paris lui Dorottya Szavai (Ungaria) şi Stamatios Zochios (Grecia), pentru dezbaterea intitulată "Din trecut spre renaşterea culturală europeană" - eveniment cu invitaţi din oraşele capitale europene ale culturii: Timişoara, Veszprem, Elefsina. Întâlnirea cultural-literară va fi moderată de Florence Bouchy, jurnalistă la Le Monde des Livres.
Prozatoarea Gabriela Adameşteanu va participa, la standul României, la un dialog cu Cristina Hermeziu, dedicat ediţiei franceze a romanului "Fontana di Trevi" (Editura Gallimard, traducere de Nicolas Cavailles).
Tot la standul României, cercetătoarea Doina Lemny îşi va prezenta cele mai recente lucrări: "Brancusi, la chose vraie" şi "Brancusi et ses muses" (Editura Gourcouff-Gradenigo, 2023), în cadrul unui dialog cu cercetătoarea Mica Gherghescu.
După fiecare întâlnire, autorii prezenţi vor oferi sesiuni de autografe.
Continuator al Salon du Livre, un proiect iniţiat în 1981, Festival du Livre de Paris este cea mai amplă manifestare de profil dedicată spaţiului editorial francofon. Festivalul se desfăşoară, începând din 2022, la Grand Palais Ephemere. Invitat de onoare al acestei ediţii este Italia. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cardinalul Lucian: Să ne trăim viața cu inimi luminate, cu minți limpezi, cu suflete bune, cu vieți înnoite
Cardinalul Lucian, Arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, adresează, în Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025, un îndemn la a trăi viața 'cu inimi luminate, cu minți limpezi, cu suflete bune, cu vieți înnoite'. 'Nu putem să rostim 'Cristos a î
Instituțiile muzeale din cadrul Muzeului Municipiului București vor fi închise de Paști
Unitățile muzeale din cadrul Muzeului Municipiului București (MMB) vor fi închise de Paști, conform unui anunț făcut miercuri. Potrivit paginii de Facebook a MMB, cu prilejul Sărbătorilor Pascale, Palatul Suțu, Muzeul 'Theodor Aman', Casa 'Filipescu-Cesianu', Muzeul 'George Severeanu', Muzeul 'Victor Babeș'
Muzeul Național de Artă al României - închis de Paști
Muzeul Național de Artă al României și instituțiile muzeale satelit - Muzeul Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady - vor fi închise de Paști. Potrivit site-ului MNAR, programul în perioada Sărbătorilor Pascale este următorul: * Sediul central și muzeele-satelit: închise în zilele de 18, 19 și 20 apri
Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar
Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhi
Concert tribut Gabriel Cotabiță, pe 28 aprilie, la TNB
Un concert tribut pentru Gabriel Cotabiță, unul dintre cei mai populari artiști ai României din ultimii 40 de ani, va avea loc pe 28 aprilie, de la ora 19:30, la Sala 'Ion Caramitru' a Teatrului Național 'I.L. Caragiale' din Capitală. 'Concertul va fi numai cu melodiile cântate de Gabi, melodii ajunse în s
CNA a luat noi decizii privind mesajele cu conținut ilegal de pe rețelele de socializare
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis o serie de decizii față de materialele audiovizuale cu conținut ilegal identificate pe rețelele de socializare. Potrivit unui comunicat al CNA transmis, marți, AGERPRES, întrunit în ședință, Consiliul a analizat rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare ca urmare a autose
Arhiepiscopul Aurel Percă, în Pastorala de Paști: Ca popor pascal, să ne rugăm pentru darul păcii, al Domnului înviat
Arhiepiscopul-mitropolit romano-catolic de București, Aurel Percă, salută, în Scrisoarea pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului, sărbătorirea Paștelui de către toți creștinii, aparținând diferitelor confesiuni, și îndeamnă la rugăciunea pentru pace în țară, în lume și în inimile credincioșilor.
Tulcea: Expoziția multimedia 'Corp comun. Vol. 2', la Muzeul de artă
Muzeul de artă din orașul Tulcea găzduiește, începând de marți, expoziția 'Corp comun. Vol. 2', semnată de artiștii Magdalena și Bogdan Pelmuș, o continuare a evenimentului derulat în primăvara anului trecut în București, care cuprinde atât desene, cât și lucrări textile, video, realizate în lemn, plastic și metal.
CNA: Niciun partid nu folosește timpii de antenă în favoarea altui candidat decât cel înregistrat inițial
Niciun partid nu poate folosi timpii de antenă în favoarea unui alt candidat decât cel înregistrat inițial, afirmă CNA, care citează decizia BEC potrivit căreia 'atât timp cât partidul USR are un candidat care participă în competiția electorală, în primul tur de scrutin, această formațiune politică nu poate face campanie
Hunedoara: Fresce importante din Castelul Corvinilor, restaurate în Sala Dietei
Mai multe fresce importante din Castelul Corvinilor sunt restaurate, în această perioadă, de specialiști atestați, în cadrul unui proiect de conservare și punere în valoare a acestui monument istoric, finanțat din fonduri europene, în plan fiind cuprinsă și restaurarea frescei exterioare a Turnului Buzdugan. 'De c&a
A paisprezecea brățară dacică recuperată va fi prezentată la Muzeul Național de Istorie a României
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) anunță că va organiza o conferință de presă, miercuri, cu ocazia recuperării celei de-a paisprezecea brățări dacice de aur descoperite ilegal în cadrul activităților de braconaj întreprinse în zona siturilor din patrimoniul UNESCO din zona Munților Orăștiei. 'Muzeul Național de Istorie a
Spectacolul 'Cerere în căsătorie' al Teatrului 'Stela Popescu' - premieră pe 25 și 26 aprilie, la 'Excelsior'
Spectacolul 'Cerere în căsătorie', producție a Teatrului 'Stela Popescu', în regia lui Alexandru Grecu, va fi prezentat în premieră, pe 25 și 26 aprilie, la Sala 'Ion Lucian' a Teatrului Excelsior din Capitală. Potrivit unui comunicat al Teatrului 'Stela Popescu' transmis, marți, AGERPRES, spectacolul îmb
Vâlcea: Studiu despre mormântul celtic din Zătreni, publicat în revista Institutului de Arheologie din Serbia
Una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din Vâlcea din ultimii ani - mormântul celtic de la Zătreni - primește recunoaștere internațională, un amplu studiu despre cercetarea care s-a desfășurat în zonă și care relansează în dezbatere relațiile complexe dintre celți și comunitățile indigene getice pe teritoriul Olteniei fiind pub
Argeș: Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari, redeschisă publicului după ample lucrări de conservare și restaurare (GALERIE FOTO)
Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari a fost redeschisă pentru vizitare, luni, după ample lucrări de conservare și restaurare. Foto: (c) Consiliul Județean (CJ) Argeș Cetatea, aflată pe teritoriul administrativ al comunei
Sălaj: Ansamblu de sculpturi monumentale, în curtea Casei Memoriale ''Iuliu Maniu'' din Bădăcin
O instalație impresionantă de artă contemporană, alcătuită din șase sculpturi monumentale, cu o înălțime de 3,5 metri, realizate de reputatul artist Cătălin Bădărău, a fost amplasată, recent, în curtea Casei Memoriale ''Iuliu Maniu'' din Bădăcin.