logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ICR: România la Festival du Livre de Paris; Gabriela Adameşteanu, Adriana Babaeţi şi Doina Lemny - printre invitaţi

Imagine din galeria Agerpres

România va fi prezentă, în perioada 21 - 23 aprilie, la Festival du Livre de Paris, cel mai important eveniment internaţional dedicat cărţii din capitala Franţei, Gabriela Adameşteanu, Adriana Babaeţi, Doina Lemny şi Stejărel Olaru numărându-se printre invitaţii Institutului Cultural Român.

Potrivit unui comunicat al ICR, transmis miercuri AGERPRES, participarea este organizată, ca în fiecare an, de Institutul Cultural Român (ICR) prin Centrul Naţional al Cărţii (CENNAC) şi ICR Paris, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Ambasada României la Paris şi Ambasada Republicii Moldova la Paris.

Motto-ul prezenţei româneşti la această ediţie a Festival du Livre de Paris este "Roumanie - un pays qui se raconte/România - o ţară care se povesteşte", arhitectura programului incluzând peste 20 de evenimente, construite în jurul celor mai recente volume româneşti traduse în limba franceză: de la romane şi cărţi de poezie, până la volume de nonficţiune şi cărţi de bandă desenată.

Organizatorii pun la dispoziţia vizitatorilor, pentru vânzare la stand, o ofertă bogată de volume româneşti traduse în limba franceză, graţie parteneriatului cu Paris Livres Evenements.

"Standul României din cadrul Festival du Livre de Paris şi programul foarte consistent al lansărilor de carte şi dezbaterilor reprezintă o realizare semnificativă, mai cu seamă că, din 2022, conceptul acestui amplu eveniment dedicat cărţii, care se adresează deopotrivă profesioniştilor, cât şi publicului larg, se axează preponderent pe spaţii tematice, nu pe reprezentări naţionale. După pauza din perioada 2020 - 2021, Institutul Cultural Român a reluat tradiţia organizării Standului României şi a prezentării noilor apariţii editoriale ale autorilor de limbă română traduşi în limba franceză, în cadrul unuia dintre cele patru mari saloane de carte francofonă din lume", a declarat preşedintele ICR, Liviu Jicman.

Programul de la standul României (B33) se va deschide pe 21 aprilie cu un eveniment dedicat cărţilor de bandă desenată.

"Artiştii Daniel Horia (autorul romanului grafic "Epoca mea de aur", tradus recent în limba franceză la Editura Paquet), Arnaud Nebbache (autorul benzii desenate "Brancusi contre Etats-Unis", Editura Dargaud, 2023), Patrice Reytier (autorul benzii desenate "Cioran. Un home heureux", Editura Rivages, 2023) vor fi protagoniştii unei discuţii despre domeniul BD; moderator va fi îndrăgitul ilustrator de origine română Mircea Arapu, 'părintele' lui PIF în versiunea ultimelor decenii (ultimul volum publicat: HapPif Birthday Strips, Editura Vaillant, 2023)", precizează ICR.

În aceeaşi zi, va avea loc o dezbatere pe tema noilor apariţii editoriale din sfera prozei româneşti, pornind de la catalogul pregătit de ICR/CENNAC pentru Festival du Livre de Paris, ediţia 2023, la care vor lua parte: Liviu Jicman, preşedinte ICR, Oana Doboşi, manager cultural, cofondatoare a librăriei independente "La Două Bufniţe" (Timişoara), şi Jean Poncet, scriitor şi traducător. Discuţia va fi moderată de Adina Diniţoiu, critic literar şi jurnalistă culturală.

Apoi, standul României va găzdui lansarea catalogului "Victor Brauner. Invenţii şi magie", prezentat de Camille Morando de la Centre Pompidou, coordonatoarea lucrării şi curatoarea expoziţiei Victor Brauner de la Timişoara, şi Bernard Blistene, celebru curator internaţional, fost director al Centrului Pompidou din Paris. Discuţia va fi moderată de Oana Doboşi.

Sâmbătă, 22 aprilie, proza revine la standul României, cu o întâlnire dedicată romanelor "Iar dimineaţa vor veni ruşii" de Iulian Ciocan (Editura Tropismes, 2022, traducere Florica Courriol) şi "Ioşca" de Cristian Fulaş (Editura La Peuplade, Canada, 2022, traducere de Florica Courriol şi Jean-Louis Courriol).

În continuare, va fi prezentat volumul "Nadia Comaneci, dans l'oeil de la police secrete", de Stejărel Olaru (Editura Robert Laffont, 2022), autorul urmând să poarte un dialog cu Sylvain Audet-Gainar, traducătorul în limba franceză al cărţii.

O traducere recentă în franceză a unui roman românesc de succes: "Zogru", de Doina Ruşti (Editura duTyphon, 2022) va fi lansată la stand, autoarea fiind prezentă la eveniment alături de traducătoarea Florica Courriol şi de Iulia Badea-Gueritee, moderatoarea întâlnirii.

Duminică, 23 aprilie, Mircea Arapu propune un atelier de desene şi de ilustraţii pentru copii cu vârste începând de la 8 ani, pornind de la ediţia aniversară PIF - 75 de ani.

Va urma o oră dedicată celor mai recente volume de poezie românească traduse în limba franceză, la care vor lua parte Linda Maria Baros, Jean Poncet şi Francois Mocaer, urmată de lectură publică.

Scriitoarea Adriana Babeţi li se va alătura pe Scena Eiffel din cadrul Salon du Livre de Paris lui Dorottya Szavai (Ungaria) şi Stamatios Zochios (Grecia), pentru dezbaterea intitulată "Din trecut spre renaşterea culturală europeană" - eveniment cu invitaţi din oraşele capitale europene ale culturii: Timişoara, Veszprem, Elefsina. Întâlnirea cultural-literară va fi moderată de Florence Bouchy, jurnalistă la Le Monde des Livres.

Prozatoarea Gabriela Adameşteanu va participa, la standul României, la un dialog cu Cristina Hermeziu, dedicat ediţiei franceze a romanului "Fontana di Trevi" (Editura Gallimard, traducere de Nicolas Cavailles).

Tot la standul României, cercetătoarea Doina Lemny îşi va prezenta cele mai recente lucrări: "Brancusi, la chose vraie" şi "Brancusi et ses muses" (Editura Gourcouff-Gradenigo, 2023), în cadrul unui dialog cu cercetătoarea Mica Gherghescu.

După fiecare întâlnire, autorii prezenţi vor oferi sesiuni de autografe.

Continuator al Salon du Livre, un proiect iniţiat în 1981, Festival du Livre de Paris este cea mai amplă manifestare de profil dedicată spaţiului editorial francofon. Festivalul se desfăşoară, începând din 2022, la Grand Palais Ephemere. Invitat de onoare al acestei ediţii este Italia. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 22-02-2025 15:10

Conferința 'Jeudis de la Francophonie' - la Biblioteca Centrală Universitară 'Carol I'

Studenți francofoni veniți din peste 30 de țări pentru a-și desfășura studiile în România, reprezentanți ai mediului diplomatic, vorbitori de limbă franceză și cadre didactice au luat parte la prima conferință din acest an din seria 'Jeudis de la Francophonie', desfășurată, în această săptămână, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare

Cultura - Media 22-02-2025 13:01

Sesiune extraordinară a academiilor franceză și română, desfășurată la Paris

O sesiune extraordinară a academiilor franceză și română, prin care a fost marcată împlinirea a 145 de ani de relații diplomatice româno-franceze, a avut loc, săptămâna aceasta, la Institut de France din Paris. Ședința, cu tema 'Sapere aude' ('Îndrăznește să cunoști'), la care a fost prezent secretarul de stat pent

Cultura - Media 21-02-2025 15:37

Intotero: Limba maternă este esențială pentru păstrarea culturii și identității fiecărei comunități

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, afirmă că limba maternă este esențială pentru păstrarea culturii și identității fiecărei comunități, riscând să se piardă, dacă nu este transmisă în familie și școală. 'Lucian Blaga spunea că 'Limba este întâiul mare poem al unui popor' . Prin ea ne exprimăm tradițiile,

Cultura - Media 21-02-2025 14:54

Constanța: Ministrul Afacerilor Externe al Confederației Elvețiene și autoritățile locale au marcat Ziua Internațională a Limbilor Materne

Șeful Departamentului Federal al Afacerilor Externe (DFAE) al Elveției, Ignazio Cassis, a marcat vineri, la Constanța, Ziua Internațională a Limbilor Materne, alături de reprezentanții administrației locale. Potrivit Primăriei Constanța, scopul principal al vizitei în România a ministrului Afacerilor Externe al Confederației Elveți

Cultura - Media 21-02-2025 12:49

ICR: Scriitorul Radu Vancu va reprezenta România la Festivalul Internațional de Literatură Odesa

Scriitorul Radu Vancu va reprezenta România, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Varșovia, la cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură Odesa (ILO), devenit itinerant ca urmare a războiului din Ucraina. Ediția ILO 2025 are loc în Polonia, în perioada perioada 22 - 28 februarie, și transformă Palatul Potoc

Cultura - Media 21-02-2025 10:39

CNA: 15 ordine de eliminare a conținutului ilegal de pe marile platforme, în ultimele șase luni

Consiliul Național al Audiovizualului a anunțat, vineri, că a emis, în ultimele șase luni, 15 ordine de eliminare a conținutului ilegal de pe marile platforme. 'Impactul acestor ordine de eliminare se ridică la 25.012.073 de vizualizări ale materialelor audiovizuale eliminate de pe platformele online foarte mari (VLOPs), vizând YouTube, Faceboo

Cultura - Media 21-02-2025 10:19

Olt: Casa Memorială Iancu Jianu, reamenajată cu obiecte specifice unei cule boierești

Casa Memorială Iancu Jianu din Caracal, imobil a cărui reabilitare a fost finalizată la sfârșitul anului trecut după o perioadă de 15 ani în care a fost închisă pentru lucrări, este reamenajată cu obiecte specifice unei cule boierești și este pregătită pentru a fi redeschisă publicului în acest an, potrivit primarului municipiului Caracal, Ion

Cultura - Media 21-02-2025 09:15

REPORTAJ/Vaslui: 'Cămăși noi, cusute după modele vechi' - proiectul care arată frumusețea portului popular

Muzeul Județean 'Ștefan cel Mare' Vaslui a organizat, în sala expoziției de bază a Secției de Etnografie, șezătoarea 'Cămăși noi, cusute după modele vechi', proiect ce vorbește despre frumusețea portului tradițional și își propune să scoată la lumină piese vestimentare autentice, care să fie reproduse cu ajutorul unor meșteri populari pasionați.

Cultura - Media 21-02-2025 08:40

Irina Rimes, Alina Eremia și trupa Alternosfera concertează vineri în Capitală

Irina Rimes, la Sala Palatului, Alina Eremia, la Sala Luceafărul, și formația Alternosfera, la Arenele Romane, vor susține, vineri, concerte în Capitală. Irina Rimes revine la Sala Palatului cu conceptul ei muzical 'Sufrageria Irinei' în care va prezenta unele dintre cele mai apreciate melodii din discografia sa. 'Î

Cultura - Media 20-02-2025 20:47

Bihor: Filarmonica de Stat din Oradea a vândut cu 14 % mai multe bilete în 2024 față de anul anterior

Filarmonica de Stat din Oradea a încheiat anul 2024 cu un număr de 98 de concerte susținute, dintre care 35 sold-out, fiind atrași 56.339 de spectatori, cu 7% mai mulți ca în 2023, se arată într-un comunicat de presă transmis joi de Consiliul Județean (CJ) Bihor. De asemenea, a crescut și numărul biletelor vândute a cre

Culte 20-02-2025 16:59

Mureș: Călugărița Maria Rodica, în vârstă de 109 ani, a primit o distincție de onoare din partea prefectului

Prefectul județului Mureș, Ovidiu Butuc, i-a acordat, joi, o distincție de onoare călugăriței Maria Rodica din Sighișoara, care urmează să împlinească vârsta de 109 ani. 'Sora Maria Rodica este un exemplu de viață și sfințenie. Oameni ca domnia sa sunt din ce în ce mai rari în lumea noastră, motiv pentru care am con

Cultura - Media 20-02-2025 15:56

Spectacolul 'Hansel și Gretel' - premieră la Opera Comică pentru Copii, pe 8 și 9 martie

Spectacolul 'Hansel și Gretel', celebra operă a compozitorului german Engelbert Humperdinck, în regia lui Cristian Mihăilescu, va avea premiera oficială, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii, pe 8 și 9 martie. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, joi, AGERPRES, premiera oficială va fi precedată de avanpremier

Cultura - Media 20-02-2025 15:10

Hunedoara: Restaurarea Castelului Corvinilor continuă în perioada frigului în spațiile interioare

Restaurarea Castelului Corvinilor din municipiul Hunedoara continuă în perioada zilelor foarte reci în spațiile interioare ale acestuia, fiind vizate cu prioritate podul Capelei și podul Sălii Dietei, a informat joi primarul Dan Bobouțanu. Intervențiile sunt posibile datorită unui al doilea mare proiect de restaurare-conservare pen

Cultura - Media 20-02-2025 14:46

Cluj: Muzeul Etnografic al Transilvaniei a achiziționat cea mai mare colecție de mărțișoare din România

Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET) din Cluj-Napoca anunță că a achiziționat cea mai mare colecție de mărțișoare din România, care cuprinde peste 5.200 de piese și care au fost adunate de clujeanca Ingeborg Marta Bogdan. 'Cea mai mare colecție de mărțișoare din România, în patrimoniul MET. Muzeul Etnografic al Transi

Cultura - Media 20-02-2025 14:06

Alba: Mărțișoare 'cu istorie', din perioada 1879-1940, expuse la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei

Unele dintre cele mai vechi mărțișoare datate din România vor putea fi admirate la Alba Iulia, în cadrul expoziției temporare 'Mărțișoare cu istorie, 1879-1940', potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES de către Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei. Considerată de organizatori 'o veritabilă incursiune î