Academicianul Răzvan Theodorescu - înmormântat, la Bellu, cu onoruri militare
Academicianul Răzvan Theodorescu, care a murit, luni, la vârsta de 83 de ani, a fost înmormântat, miercuri, cu onoruri militare, în Parcela academicienilor de la Cimitirul Bellu Ortodox.
Slujba de înmormântare a fost oficiată de Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Andrei Andreicuţ, împreună cu un sobor de preoţi.
Înaltul ierarh a prezentat mesajul de condoleanţe al Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, care a subliniat că Răzvan Theodorescu a fost un ilustru istoric de artă, profesor universitar, scriitor, academician.
"Autor a numeroase volume de specialitate, multe dedicate unor mănăstiri şi biserici româneşti de patrimoniu, a peste 600 sute de articole şi studii valoroase publicate în reviste din ţară şi străinătate, venerabilul academician Răzvan Theodorescu rămâne autorul unei opere compuse din cărţi şi studii fundamentale pentru istoria, arta românească şi europeană", a transmis Patriarhul Daniel.
Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a evidenţiat că profesorul Răzvan Theodorescu a învăţat generaţii de studenţi despre viaţa poporului român, despre cele mai frumoase lucruri care acesta le-a făcut, despre bisericile pictate, arta veche medievală, fastul de la curţile domneşti.
"A ars ca o flacără pe altarul celor care au fondat această instituţie, s-a emoţionat de fiecare dată în Aula Academiei şi a privit-o ca pe un Empireu al celor mai alese spirite ale acestui popor. Porneşte pe urmele lor, pe urmele întemeietorilor, şi se duce cu nădejdea că va fi aşezat în lumea celor drepţi. Dumnezeu să-l odihnească în pace, să ne lase nouă marea moştenire să o ducem mai departe şi să trăiască din veac în veac în amintirile noastre. Dumnezeu să-l ierte", a transmis Ioan-Aurel Pop.
Emoţionante cuvinte au transmis academicienii Mircea Dumitru, vicepreşedinte al Academiei Române, şi Sabina Ispas, reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi ai Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene, membri ai familiei.
La ceremonie, au fost prezenţi pentru a-l conduce pe Răzvan Theodorescu pe ultimul drum, alături de familie, printre alţii, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, prefectul Capitalei, Toni Greblă, preşedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, preşedinţii Uniunii Compozitorilor, acad. Adrian Iorgulescu, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Petru Lucaci, preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Sebastian Jicman, fostul preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, foştii premieri Adrian Năstase şi Petre Roman, fostul ministru al Culturii Ionuţ Vulpescu, academicieni, oameni de cultură, foşti colaboratori şi studenţi ai profesorului.
Un detaşament de militari ai Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul" a prezentat onorul şi a executat trei salve cu cartuşe de manevră.
"A dispărut un povestitor. Când începeai o discuţie cu Răzvan nu voiai să se mai termine. Era interesat mereu de toate. (...) Răzvan Theodorescu a fost, într-adevăr, o persoană care a putut să-i inspire pe alţii. Să-i inspire în momente grele, când a protestat împotriva demolării Mănăstirii Văcăreşti, să inspire în momentele mai recente în care există această decădere culturală generală. Şi el a rămas o lumină", a declarat la finalul ceremoniei fostul preşedinte al României Emil Constantinescu.
Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române în perioada 2018 - 2023, a murit la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde era internat de trei săptămâni.
În semn de omagiu pentru activitatea desfăşurată în înaltul for academic, marţi, sicriul cu trupul neînsufleţit a fost depus la Clubul Academicienilor, după care a fost aşezat în Capela mare a Cimitirului Bellu Ortodox.
Personalitate de excepţie a culturii române contemporane, cu vocaţie enciclopedică, reputat istoric al culturii, Răzvan Theodorescu a coordonat, în calitate de specialist în istoria artei, artă şi civilizaţie românească, creştinism şi spiritualitate balcanică, activitatea Secţiei de arte, arhitectură şi audiovizual a Academiei Române, în calitate de preşedinte, timp de 10 ani.
Profesor invitat la Centrul Superior de Studii Medievale din Poitiers, de numele lui Răzvan Theodorescu se leagă înfiinţarea primei catedre umaniste UNESCO din România.
Bogata sa operă s-a axat pe studiul artei vechi româneşti şi al artei medievale europene, pe analiza comparativă a strategiilor geopolitice din spaţiul Europei, pe studiul mentalităţilor şi pe cercetarea unor domenii de nişă din care au rezultat teoria "coridoarelor culturale", teoria tipologiei ctitorilor, expunerea momentum princeps pentru începuturile artei europene, dar şi teoria mentalităţii tranzacţionale a poporului român, pe care a expus-o în discursul de recepţie la Academia Română.
În calitate de secretar general al Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene (1994 - 2023), a sprijinit numeroase proiecte de cercetare interdisciplinară.
Laureat al Premiului "Nicolae Bălcescu" al Academiei Române şi al Premiului "Gottfried von Herder", conferit de Universitatea din Viena, academicianul Răzvan Theodorescu a fost ales în anul 1998 membru al Academiei Europene de Ştiinţe, Arte şi Litere.
A fost distins cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Mare Ofiţer de către Preşedinţia României şi cu Ordinul Artelor şi Literelor al Republicii Franceze, în grad de Comandor, ca o recunoaştere a incontestabilei sale contribuţii la promovarea culturii româneşti şi europene. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Dirijorul Andrei Boreiko și pianistul Alexander Gavrylyuk concertează la Ateneul Român pe 23 și 24 ianuarie
Orchestra și Corul Filarmonicii George Enescu vor susține două concerte vocal-simfonice emoționante pe 23 și 24 ianuarie, la Ateneul Român, sub bagheta dirijorului Andrei Boreiko și avându-l ca solist pe celebrul pianist Alexander Gavrylyuk, care va interpreta Concertul nr. 3, în do major, pentru pian și orchestră, op. 26 de Serghei Prokofiev, informează un
Iași: Hora Unirii va răsuna în curtea Palatului lui Cuza de la Ruginoasa, pe 24 Ianuarie
'Hora Unirii' va răsuna pe 24 Ianuarie, în curtea Palatului 'Alexandru Ioan Cuza' de la Ruginoasa, pentru a celebra 166 de ani de la Unirea Principatelor Române. Pentru a celebra împlinirea a 166 de ani de la momentul istoric al Unirii Principatelor Române, Complexul Muzeal Național 'Moldova' Iași, prin Muzeul Me
Reprezentațele ICR din toată lumea comemorează victimele Holocaustului
Reprezentanțele ICR din Chișinău, Londra, Budapesta, Madrid, Paris, Roma, Varșovia, Berlin, Stockholm, Viena, Tel Aviv, Veneția, Lisabona și New York omagiază, cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, victimele Holocaustului prin proiecții de filme, lansări de carte, expoziții și dezbateri. Pe 27 ianuarie, de la ora 19,00, Ins
Proiect destinat dramaturgiei contemporane cu Mary Elizabeth Hamilton, la Teatrul Nottara
Teatrul Nottara lansează un proiect destinat dramaturgiei contemporane, 'Focus Mary Elizabeth Hamilton', informează organizatorii într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Teatrul Nottara își propune să creeze un mediu prolific și ofertant pentru dezvoltarea dramaturgiei contemporane, prin contexte în care artiștii să se afle în
Intotero: Întâlniri de lucru cu reprezentanții instituțiilor culturale subordonate Ministerului Culturii
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a participat, miercuri, la întâlniri de lucru cu reprezentanții instituțiilor culturale subordonate instituției pe care o reprezintă, pentru stabilirea priorităților, abordarea provocărilor și planificarea proiectelor culturale pentru anul în curs. 'Fiecare întâlnire a ofe
A murit scriitorul Constantin Abăluță
Scriitorul Constantin Abăluță a murit la vârsta de 86 de ani, anunță președintele Uniunii Scriitorilor din România, Varujan Vosganian. 'Un om distins, un cărturar, un poet sensibil, Constantin Abăluță ne-a părăsit cu discreție, pe vârfurile sufletului....', a transmis Vosganian într-o postare pe pagina sa de Fac
VIDEO Președintele ICR: Jurnalismul cultural - element esențial pentru a facilita accesul publicului la cultură
Importanța jurnalismului cultural în societatea contemporană și a cultivării în continuare a spiritului critic, într-o vreme a schimbărilor și a provocărilor permanente, a fost evidențiată, miercuri, într-o dezbatere desfășurată în Sala Mare a Institutului Cultural Român (ICR). Președintele ICR, Liviu Jicman
Micro-expoziție despre Unirea Principatelor Române în creația pictorului Eugen Ispir, la Muzeul de Istorie a României
Micro-expoziția 'Unirea Principatelor Române în creația pictorului Eugen Ispir (1909-1974)', dedicată evenimentului istoric din 24 ianuarie 1859, va fi accesibilă publicului, de vineri, la sediul Muzeului Național de Istorie a României (MNIR) de pe Calea Victoriei. Conform unui comunicat de presă al MNIR transmis mier
Ioan Aurel Pop: Cuza a fost prețuit ca un erou al țăranilor
Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost prețuit ca un erou al țăranilor, a spus, miercuri, la Târgoviște, la o conferință despre rolul lui Cuza în formarea României moderne, președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop. 'Cuza a fost și un erou al poporului și mai ales al țăranilor, cărora le-a dat pământ și i-a
Spectacolul 'Șapte minute după miezul nopții (A Monster Calls)' - premieră, sâmbătă, la Teatrul Excelsior
Spectacolul 'Șapte minute după miezul nopții (A Monster Calls)' în regia lui Bobi Pricop va fi prezentat, sâmbătă, în premieră la Teatrul Excelsior, informează organizatorii într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES. Alături de regizorul Bobi Pricop, din echipa care a creat spectacolul, o experiență audio u
Botoșani: Scădere îngrijorătoare a numărului botezurilor în biserici; preoții atrag atenția asupra crizei demografice
O situație îngrijorătoare privind natalitatea extrem de scăzută sau chiar lipsa totală a nou-născuților se înregistrează în numeroase localități rurale din județul Botoșani, fiind remarcată de preoții ortodocși care spun că nu prea au mai avut ocazii pentru a săvârși slujba botezului. Astfel, în numeroase parohii
Sibiu: Misterul mormântului baronului Brukenthal ar putea fi descifrat după două secole, de arheologi
Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chituță, a anunțat marți, într-o conferință de presă, că intenționează cu ajutorul arheologilor să descifreze misterul mormântului baronului Samuel von Brukenthal și pentru aceasta va cere Bisericii Evanghelice din Sibiu să-și dea acordul ca să fie ridicată lespedea de piatră din biserică, pentru că sub ac
''Cultura română în context israelian'' - eveniment de anvergură la Haifa; va fi deschisă o catedră de limba română
Consulatul general al României la Haifa, în colaborare cu Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română (ASILR) și Asociația Evreilor Originari din România, filiala Haifa (HOR Haifa), au organizat cu ocazia Zilei Culturii Române un eveniment intitulat 'Cultura română în context israelian'.
Patriarhia: Slujbă 'Te Deum', miercuri, în toate bisericile, la aniversarea a 166 de ani de la Unirea Principatelor
Ierarhii, preoții și diaconii Bisericii Ortodoxe Române vor oficia, vineri, la aniversarea a 166 de ani de la Unirea Principatelor, o slujbă 'Te Deum' în toate bisericile din Patriarhia Română, iar la final clopotele vor fi trase timp de un minut. Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Român
Timiș: Expoziția ''Luminile lui Caravaggio'' fascinează publicul; 16.000 de bilete - vândute
Expoziția 'Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi' găzduită de simezele Muzeului Național de Artă Timișoara (MNArT) continuă să fascineze publicul, iar interesul iubitorilor artelor plastice este în creștere, pe măsură ce ne apropiem de închiderea salonului, pe 28 fe