Expoziţia fotografică itinerantă 'Noi, Poporul/We the People' a ajuns la Sibiu

Expoziţia fotografică itinerantă "Noi, Poporul/We the People", dedicată aniversării a 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România, a fost vernisată, joi, în Piaţa Huet, din centrul istoric al Sibiului.
Expoziţia este realizată de Ambasada SUA la Bucureşti, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE) - Unitatea Arhive Diplomatice, cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi în colaborare cu Universitatea din Craiova.
Evenimentul de joi de la Sibiu a inclus vizionarea expoziţiei în Piaţa Huet, urmată de deschiderea oficială care a avut loc la Sala Expoziţională din Primăria Sibiu, unde au participat reprezentanţi ai instituţiilor administrative locale, formaţiunilor politice, ai mediului cultural sibian, dar şi un public numeros.
"Titlul Noi, Poporul, vine de la preambulul veneratei noastre Constituţii şi noi l-am ales pentru această expoziţie pentru a sărbători acel element care a făcut posibil parteneriatul nostru - factorul uman. Vă mulţumesc tuturor că sunteţi astăzi aici, că faceţi ca acest vernisaj să fie atât de vizibil şi pentru că faceţi parte tocmai din acel element pe care ne-am adunat astăzi aici să îl sărbătorim - oamenii pe care se bazează acest parteneriat", a afirmat ataşatul cultural al Ambasadei SUA, William O'Connor.
Foto. (c) Isabela Paulescu / AGERPRES
Primarul Astrid Fodor a mulţumit Ambasadei SUA pentru că a inclus Sibiul printre oraşele în care va fi itinerată expoziţia şi a arătat că ideea acestui demers a fost una "grozavă" deoarece o imagine "vorbeşte mai bine decât 1.000 de cuvinte", iar cele 154 de fotografii "vorbesc" despre toate sectoarele cooperării româno-americane, dar transmit şi foarte multă "emoţie". "Este o dovadă că parteneriatul strategic nu este doar la nivel central, nu este numai la nivel de şefi de stat, miniştri şi ministere şi a coborât jos, în comunităţi, şi sper că odată cu eliminarea vizelor va fi într-adevăr un parteneriat mult mai apropiat şi între comunităţile noastre", a afirmat Astrid Fodor.
Foto. (c) Isabela Paulescu / AGERPRES
Andrei Luca, director pentru Diplomaţie Culturală, Educaţie şi Ştiinţă din cadrul MAE, a subliniat că multe dintre transformările şi evoluţiile care au avut loc în ultimele trei decenii în România nu ar fi fost posibile fără parteneriatul cu Statele Unite. "Este un parteneriat de 25 de ani care nu a fost definitoriu numai pentru relaţia noastră externă, ci şi pentru parcursul democratic al României şi este (...) o dovadă excelentă a ceea ce oamenii pot realiza împreună atunci când liderii au determinarea şi curajul necesare", a afirmat reprezentantul MAE.
Directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae, a spus că în arhiva instituţiei sunt fotografii de presă care surprind toate momentele-cheie ale parteneriatului de 25 de ani dintre cele două ţări, însă atunci când au fost selectate cele 20 de imagini care reprezintă contribuţia AGERPRES în cadrul expoziţiei s-a avut în vedere şi ce transmit chipurile oamenilor din instantanee. "Vedem acolo surprindere, zâmbete, câteodată şi tristeţe, pentru că nu toate elementele unui parteneriat sunt încununate de bucurie. Însă toate acestea se mixează într-un parteneriat care a dăinuit, iar valorile pe care acum 25 de ani le-am pus fiecare în comun, educaţia complementară, strategia comună, până la urmă cooperarea, le vedem acum pentru că sunt reale, palpabile, ceea ce a însemnat succesul acestui parteneriat", a afirmat directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă.
Foto. (c) Isabela Paulescu / AGERPRES
La eveniment au mai participat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Vlad Vasiu, secretarul de stat din Ministerul Culturii Diana-Ştefana Baciuna, preşedintele organizaţiei PNL Sibiu, deputatul Raluca Turcan, preşedintele PSD Sibiu, Bogdan Trif, preşedintele USR Sibiu, Ruxandra Cibu Deaconu, prefectul Mircea Creţu.
Cele 150 de fotografii vor putea fi vizionate de publicul larg în cadrul expoziţional din Piaţa Huet, situată în centrul istoric al Sibiului, până în data de 9 ianuarie. Expoziţia a mai fost prezentă în toamna acestui an la Craiova, Timişoara şi Cluj-Napoca iar în prima parte a anului viitor va ajunge la Constanţa şi Bucureşti.
Foto. (c) Isabela Paulescu / AGERPRES
"Această colecţie de interacţiuni între cele două naţiuni ilustrează faptul că Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite şi România este accesibil tuturor. Este o expoziţie care surprinde pe larg interacţiunile dintre cele două popoare, încă de la începutul Parteneriatului Strategic, în anul 1997. Cele 150 de fotografii cuprinse în această expoziţie creează un cadru personal pentru Parteneriatul Strategic, din trecut şi din prezent, şi oferă posibilitatea de a experimenta prietenia şi colaborarea între cele două popoare, într-un nou mod", precizează organizatorii.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a contribuit cu 20 de fotografii iar Unitatea Arhive Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, cu 13 fotografii.
Foto. (c) Isabela Paulescu / AGERPRES
Ambasada SUA a mai inaugurat în această săptămână la Sibiu şi cel mai mare American Corner din România, care este găzduit de Biblioteca "ASTRA". Publicul larg are astfel acces liber şi permanent la o valoroasă colecţie de cărţi, DVD-uri, CD-ROM-uri şi cărţi electronice ale căror subiecte sunt legate de cultura americană şi învăţarea limbii engleze. AGERPRES / (A - AS - autor: Marius Frăţilă, editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Noaptea Muzeelor/ Expoziție cu peste 160 de obiecte de colecție ale unor celebrități - la Galeriile Artmark
Galeriile Artmark prezintă, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor, 'All Stars' - o expoziție cu peste 160 de obiecte de colecție cu autografele marilor staruri, autohtone și internaționale, din sport, muzică ori cinema, precum Hagi, Pele, Verstappen, Schumacher, George Foreman, Cassius Clay, Ilie Năstase, dar și Alice Cooper ori Sylvester Stallone.
Sibiu: Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este în Muzeul ASTRA
Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este o locuință din lemn din județul Hunedoara, veche de 225 de ani, din Muzeul ASTRA, cel mai mare obiectiv de gen în aer liber din Europa, aflat în pădurea Dumbrava Sibiului, la marginea municipiului reședință de județ, a anunțat joi, pe Facebook, Consiliul Județean (CJ). 'S-a sc
A murit actrița Cristina Deleanu
Actrița Cristina Deleanu a murit la vârsta de 84 de ani, a anunțat, joi, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. 'Doamne! Sunt în stare de șoc! Cel mai vechi și fidel colaborator al meu de la TVR, actorul Eugen Cristea, prieten de suflet cum puțini am, tocmai a primit cea mai cruntă veste: minunata sa soție, Cristina Deleanu, nu mai este!&
Iași: Poetul Radu Vancu și profesorul Ioan Stanomir a prezentat caruselul 'Democrației Ideilor', la RCW
Pacea și democrația se construiesc dificil și se pierd foarte ușor, a afirmat poetul și eseistul Radu Vancu în timpul conferinței 'Democrația Ideilor', organizată la Sala Teatru la Cub din cadrul Teatrului Național 'Vasile Alecsandri' din Iași, în cadrul Romanian Creative Week (RCW), eveniment la care a fost invitat special și politologul
Natalia Intotero: Într-o societate în continuă schimbare, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță
Într-o societate în continuă schimbare, în fața crizelor succesive și a ideologiilor pentru care nu există valori universale, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță, afirmă ministrul interimar al Culturii, Natalia Intotero. Natalia Intotero a participat, miercuri, la Palatul Patriarhiei, la des
CNA: Somații publice - România TV, Canal 33 și decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal
Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, miercuri, cu somații publice, posturile România TV și Canal 33 și a emis o serie de decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal pentru materiale audiovizuale identificate pe Facebook, YouTube și Instagram. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AG
Mureș: Descoperiri arheologice valoroase și enigmatice ale detectoriștilor, expuse la Muzeul Județean
Muzeul Județean Mureș a anunțat, miercuri, că premergător evenimentului Noaptea Muzeelor vernisează expoziția 'Enigmele comorilor', care va cuprinde materiale arheologice valoroase și enigmatice descoperite cu detectoarele de metale de către cei numiți 'căutătorii de comori'. 'Secția de Arheologie are plăcerea de a anunța d
Iași: Romanian Creative Week - eveniment fanion al industriilor creative din România și UE
Cea de-a cincea ediție a Romanian Creative Week (RCW), evenimentul-fanion dedicat industriilor creative din România și cel mai amplu de acest tip din Uniunea Europeană, care se desfășoară începând de miercuri până pe 25 mai, transformă Iașiul într-un centru pentru artă, design, muzică, conferințe și instalații multidisciplinare, în
Gorj: Noaptea Muzeelor la Muzeul Național 'Constantin Brâncuși' - expoziție de grafică și atelier de gravură
Muzeul Național 'Constantin Brâncuși' din Târgu Jiu va marca, sâmbătă, între orele 20:00 și 00:00, Noaptea Muzeelor, la care va participa academicianul Mircia Dumitrescu. 'Începând cu ora 20:00, avem deosebita onoare de a vernisa expoziția de grafică ce cuprinde lucrări semnate Mircia Dumitrescu
Jurnalistul Bogdan Roșca, la Târgul Gaudeamus din Oradea: Când suntem în impas, să ne întoarcem la carte
Târgul de Carte Gaudeamus a fost deschis miercuri, din nou, la Oradea, în Piața Unirii, pentru cinci zile, de către managerul Radio România Cluj, Bogdan Roșca, și președintele de onoare al acestei ediții, profesorul universitar Ion Simuț, critic și istoric literar. 'N-am să vorbesc despre vremurile pe care le trăim, am vo
Prezidențiale2025/Episcopia Greco-Catolică Maramureș: Exercitarea dreptului la vot este o datorie morală
Votul este expresia democrației, iar exercitarea dreptului de vot reprezintă responsabilitatea față de viitorul țării, se arată, miercuri, într-un mesaj adresat credincioșilor pe pagina de socializare de către Episcopia Greco-Catolică Maramureș. 'A vota este un drept civic recunoscut prin Constituție. Dreptul fiecărui cetățean la vot și exercitarea l
Cluj: Concurs național de talente și 14 concerte, la Folk Fest
Iubitorii genului sunt invitați la Festivalul Folk Fest, care va avea loc la Cluj, în perioada 23-25 mai, și în cadrul căruia vor avea loc 14 concerte, precum și un concurs național de talente. 'Festivalul, ajuns la a cincea ediție, propune o serie de 14 concerte atractive cu artiști clujeni și din țară, nume consacrate ale fol
Gorj: Personalități marcante ale literaturii române și internaționale, la a 45-a ediție a Festivalului 'Tudor Arghezi'
Personalități marcante ale literaturii române și internaționale vor participa la a 45-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură 'Tudor Arghezi', care se va desfășura la Târgu Jiu și Târgu Cărbunești în perioada 16-18 mai. Potrivit Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițional
Timișoara va găzdui primul festival de film despre fotbal din România și Europa de Est
Asociația Suporterilor Timișoreni Druckeria pregătește în această toamnă prima ediție a Timișoara Football Film Festival (TMFF), un eveniment de amploare dedicat relației dintre fotbal, comunitate, identitate și cinema, fiind primul festival de acest tip organizat în România și în Europa de Est. Festivalul va avea loc &
Noaptea Europeană a Muzeelor la Ateneul Român, cu vizită ghidată și un recital susținut de Athenaeum Resonance Ensemble
Filarmonica 'George Enescu' va celebra, sâmbătă, Noaptea Europeană a Muzeelor iar Ateneul Român va putea fi vizitat gratuit între orele 22:00 și 00:00, printre activitățile programate numărându-se un tur ghidat și un recital susținut de Athenaeum Resonance Ensemble. 'Filarmonica 'George Enescu' &icir