Expoziţia fotografică itinerantă 'Noi, Poporul/We the People' a ajuns la Sibiu

Expoziţia fotografică itinerantă "Noi, Poporul/We the People", dedicată aniversării a 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România, a fost vernisată, joi, în Piaţa Huet, din centrul istoric al Sibiului.
Expoziţia este realizată de Ambasada SUA la Bucureşti, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE) - Unitatea Arhive Diplomatice, cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi în colaborare cu Universitatea din Craiova.
Evenimentul de joi de la Sibiu a inclus vizionarea expoziţiei în Piaţa Huet, urmată de deschiderea oficială care a avut loc la Sala Expoziţională din Primăria Sibiu, unde au participat reprezentanţi ai instituţiilor administrative locale, formaţiunilor politice, ai mediului cultural sibian, dar şi un public numeros.
"Titlul Noi, Poporul, vine de la preambulul veneratei noastre Constituţii şi noi l-am ales pentru această expoziţie pentru a sărbători acel element care a făcut posibil parteneriatul nostru - factorul uman. Vă mulţumesc tuturor că sunteţi astăzi aici, că faceţi ca acest vernisaj să fie atât de vizibil şi pentru că faceţi parte tocmai din acel element pe care ne-am adunat astăzi aici să îl sărbătorim - oamenii pe care se bazează acest parteneriat", a afirmat ataşatul cultural al Ambasadei SUA, William O'Connor.
Foto. (c) Isabela Paulescu / AGERPRES
Primarul Astrid Fodor a mulţumit Ambasadei SUA pentru că a inclus Sibiul printre oraşele în care va fi itinerată expoziţia şi a arătat că ideea acestui demers a fost una "grozavă" deoarece o imagine "vorbeşte mai bine decât 1.000 de cuvinte", iar cele 154 de fotografii "vorbesc" despre toate sectoarele cooperării româno-americane, dar transmit şi foarte multă "emoţie". "Este o dovadă că parteneriatul strategic nu este doar la nivel central, nu este numai la nivel de şefi de stat, miniştri şi ministere şi a coborât jos, în comunităţi, şi sper că odată cu eliminarea vizelor va fi într-adevăr un parteneriat mult mai apropiat şi între comunităţile noastre", a afirmat Astrid Fodor.
Foto. (c) Isabela Paulescu / AGERPRES
Andrei Luca, director pentru Diplomaţie Culturală, Educaţie şi Ştiinţă din cadrul MAE, a subliniat că multe dintre transformările şi evoluţiile care au avut loc în ultimele trei decenii în România nu ar fi fost posibile fără parteneriatul cu Statele Unite. "Este un parteneriat de 25 de ani care nu a fost definitoriu numai pentru relaţia noastră externă, ci şi pentru parcursul democratic al României şi este (...) o dovadă excelentă a ceea ce oamenii pot realiza împreună atunci când liderii au determinarea şi curajul necesare", a afirmat reprezentantul MAE.
Directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae, a spus că în arhiva instituţiei sunt fotografii de presă care surprind toate momentele-cheie ale parteneriatului de 25 de ani dintre cele două ţări, însă atunci când au fost selectate cele 20 de imagini care reprezintă contribuţia AGERPRES în cadrul expoziţiei s-a avut în vedere şi ce transmit chipurile oamenilor din instantanee. "Vedem acolo surprindere, zâmbete, câteodată şi tristeţe, pentru că nu toate elementele unui parteneriat sunt încununate de bucurie. Însă toate acestea se mixează într-un parteneriat care a dăinuit, iar valorile pe care acum 25 de ani le-am pus fiecare în comun, educaţia complementară, strategia comună, până la urmă cooperarea, le vedem acum pentru că sunt reale, palpabile, ceea ce a însemnat succesul acestui parteneriat", a afirmat directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă.
Foto. (c) Isabela Paulescu / AGERPRES
La eveniment au mai participat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Vlad Vasiu, secretarul de stat din Ministerul Culturii Diana-Ştefana Baciuna, preşedintele organizaţiei PNL Sibiu, deputatul Raluca Turcan, preşedintele PSD Sibiu, Bogdan Trif, preşedintele USR Sibiu, Ruxandra Cibu Deaconu, prefectul Mircea Creţu.
Cele 150 de fotografii vor putea fi vizionate de publicul larg în cadrul expoziţional din Piaţa Huet, situată în centrul istoric al Sibiului, până în data de 9 ianuarie. Expoziţia a mai fost prezentă în toamna acestui an la Craiova, Timişoara şi Cluj-Napoca iar în prima parte a anului viitor va ajunge la Constanţa şi Bucureşti.
Foto. (c) Isabela Paulescu / AGERPRES
"Această colecţie de interacţiuni între cele două naţiuni ilustrează faptul că Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite şi România este accesibil tuturor. Este o expoziţie care surprinde pe larg interacţiunile dintre cele două popoare, încă de la începutul Parteneriatului Strategic, în anul 1997. Cele 150 de fotografii cuprinse în această expoziţie creează un cadru personal pentru Parteneriatul Strategic, din trecut şi din prezent, şi oferă posibilitatea de a experimenta prietenia şi colaborarea între cele două popoare, într-un nou mod", precizează organizatorii.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a contribuit cu 20 de fotografii iar Unitatea Arhive Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, cu 13 fotografii.
Foto. (c) Isabela Paulescu / AGERPRES
Ambasada SUA a mai inaugurat în această săptămână la Sibiu şi cel mai mare American Corner din România, care este găzduit de Biblioteca "ASTRA". Publicul larg are astfel acces liber şi permanent la o valoroasă colecţie de cărţi, DVD-uri, CD-ROM-uri şi cărţi electronice ale căror subiecte sunt legate de cultura americană şi învăţarea limbii engleze. AGERPRES / (A - AS - autor: Marius Frăţilă, editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Buzău: Zeci de foste așezări umane, descoperite în lunca pârâului Călmățui, unde se ridică un parc eolian
Arheologii Muzeului Județean Buzău au descoperit pe o suprafață de aproximativ 3.000 de hectare, unde în prezent se ridică un parc de eoliene, 31 de așezări umane formate din foste locuințe în sistem paiantă, pe structură de lemn și îmboldite cu lut, datând din preistorie până în mileniul I după Hristos, și sute de artefacte.
Vlad Alexandrescu despre Victor Rebengiuc: O personalitate excepțională a culturii românești
Președintele Consiliului Director al Grupului de Dialog Social, Vlad Alexandrescu, i-a înmânat marți actorului Victor Rebengiuc premiul GDS pe anul 2024. 'Ne aflăm astăzi aici pentru a onora o personalitate excepțională a culturii românești, un artist a cărui voce și prezență scenică au marcat generații întregi. Gru
Bihor: Avocata dr. Iulia-Maria Said și-a lansat cartea 'Ecourile divorțului în viața copiilor'
Avocata dr. Iulia-Maria Said și-a lansat marți cartea 'Ecourile divorțului în viața copiilor', apărută anul acesta la Editura Presa Universitară Clujeană, fiind lucrarea sa de doctorat în sociologie, adaptată pentru a fi utilă unui public foarte larg. Lansarea de carte a avut loc la Librăria Humanitas, în mijlocul unu
Vrancea: Galele Teatrale Focșănene - sold-out la toate spectacolele
Galele Teatrale Focșănene, eveniment dedicat Zilei Mondiale a Teatrului care s-a desfășurat pe parcursul lunii martie la Teatrul Municipal 'Maior Gheorghe Pastia', au fost un succes răsunător și în acest an, toate spectacolele jucându-se cu casa închisă. Evenimentul, început în 1993, a reușit să atragă și
Directorul general al AGERPRES: Rolul jurnalistului este de a păstra istoria și de a transmite realitatea generațiilor viitoare
Rolul unui jurnalist este de a păstra istoria și de a transmite realitatea generațiilor viitoare, a declarat directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae, în cadrul unei conferințe desfășurate marți la Clubul Național de Presă al BTA din București, în cadrul proiectului 'Europa în Balcani: capacitatea de coeziune', derulat de agenția bulg
Covasna: Mircea Cărtărescu și scriitorii finlandezi Sofi Oksanen și Timo Parvela, invitați la târgul de carte SepsiBook
Mircea Cărtărescu și scriitorii finlandezi Sofi Oksanen și Timo Parvela se numără printre invitații speciali ai celei de-a patra ediții a Târgului de carte și festivalului de literatură contemporană SepsiBook, ce va avea loc în perioada 22-25 mai la Arena Sepsi din municipiul Sfântu Gheorghe, au anunțat, marți, organizatorii.
Timiș: Muzeul Satului Bănățean se redeschide publicului; biserica arsă rămâne închisă
Muzeul Satului Bănățean (MSB) din Timișoara se va redeschide pentru public, de miercuri, după ce a fost închis, pe 26 martie, în urma unui incendiu care a mistuit biserica din lemn de la Topla, monument istoric construit în anul 1746, amplasată în centrul civic al MSB. Muzeul Satului Bănățean va funcționa după programul
Dolj: Muzeul Olteniei Craiova sărbătorește 110 ani de la înființare
Muzeul Olteniei Craiova, fondat la 1 aprilie 1915, sărbătorește în aceste zile 110 ani de la înființare, prilej cu care a inaugurat, marți, o expoziție aniversară în care sunt prezentate documente fondatoare, dar și imagini din timpul unor cercetări arheologice și obiecte de referință. 'Fondat la 1 aprilie 1915, prin ordi
Vizite ghidate gratuite - în aprilie, la Muzeul Național de Artă al României
Muzeul Național de Artă al României (MNAR) va organiza, începând cu luna aprilie, o serie de vizite ghidate gratuite în galeriile permanente și în muzeele satelit, menite să ofere publicului o experiență culturală captivantă. Programul vizitelor ghidate include atât Galeria Națională, cât și Galeria Eu
Iași: Cristal de Heliodor de 980 de carate, provenit din Ucraina, expus la Palatul Culturii
Un cristal de Heliodor de 980 de carate, provenit din Ucraina, va putea fi admirat în cadrul 'Minerale Expo', eveniment care se va desfășura în perioada 4 - 6 aprilie, în holul Muzeului Științei și Tehnicii 'Ștefan Procopiu' din cadrul Palatului Culturii. Potrivit reprezentanților Palatului Culturii, piesa centrală a e
Spectacolul 'Perspective grandioase' de Bess Wohl - premieră pe 5 aprilie, la Teatrul Nottara
Spectacolul 'Perspective grandioase' de Bess Wohl, în regia lui Cristi Juncu, va fi prezentat în premieră națională, pe 5 aprilie, la Sala 'George Constantin' a Teatrului Nottara. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, 'Perspective grandioase' este o piesă provocatoare, dulce-amară despre comunicare și i
Dirijorul Ion Marin și pianista Martha Argerich - joi și vineri, în concert la Paris
Dirijorul Ion Marin va conduce Orchestre Philharmonique de Radio France, joi și vineri, la Paris, având-o drept solistă pe legendara pianistă Martha Argerich. Potrivit unui comunicat al Corului Național de Cameră 'Madrigal - Marin Constantin' transmis, marți, AGERPRES, desfășurate în impunătorul spațiul al Auditoriumului Ra
VIDEO INTERVIU Valentin Jucan (CNA): Jurnalismul autentic trebuie protejat, în perioada următoare
Valentin Jucan, vicepreședinte al Consiliului Național al Audiovizualului, a subliniat, într-un interviu acordat AGERPRES, necesitatea protejării, în perioada următoare, a actului jurnalistic, în condițiile creșterii influenței platformelor digitale și a inteligenței artificiale. 'Trebuie protejat, trebuie foarte bine pro
Bacău: Un tipar creștin vechi de 1.500 ani, exponatul lunii aprilie la Complexul Muzeal 'Iulian Antonescu'
Un tipar creștin datând din secolul al șaselea este exponatul lunii aprilie în cadrul Complexului Muzeal 'Ion Antonescu' Bacău, au anunțat, marți, reprezentanții instituției de cultură. Descoperit în anul 1961 în satul Zăpodia, punctul 'Movilă', din comuna Traian, obiectul are o lungime de 8,9 centimetri
Hooverphonic concertează, pe 9 aprilie, la Arenele Romane
Trupa Hooverphonic revine în formula originală la București, unde va susține, pe 9 aprilie, un concert la Arenele Romane, în cort încălzit. Potrivit unui comunicat al organizatorilor, trupa sărbătorește în turneu 25 de ani de la lansarea albumului 'The Magnificent Tree', care a dat hituri precum: 'Mad About