Expoziţia fotografică itinerantă 'Noi, Poporul/We the People' a ajuns la Sibiu

Expoziţia fotografică itinerantă "Noi, Poporul/We the People", dedicată aniversării a 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România, a fost vernisată, joi, în Piaţa Huet, din centrul istoric al Sibiului.
Expoziţia este realizată de Ambasada SUA la Bucureşti, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE) - Unitatea Arhive Diplomatice, cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi în colaborare cu Universitatea din Craiova.
Evenimentul de joi de la Sibiu a inclus vizionarea expoziţiei în Piaţa Huet, urmată de deschiderea oficială care a avut loc la Sala Expoziţională din Primăria Sibiu, unde au participat reprezentanţi ai instituţiilor administrative locale, formaţiunilor politice, ai mediului cultural sibian, dar şi un public numeros.
"Titlul Noi, Poporul, vine de la preambulul veneratei noastre Constituţii şi noi l-am ales pentru această expoziţie pentru a sărbători acel element care a făcut posibil parteneriatul nostru - factorul uman. Vă mulţumesc tuturor că sunteţi astăzi aici, că faceţi ca acest vernisaj să fie atât de vizibil şi pentru că faceţi parte tocmai din acel element pe care ne-am adunat astăzi aici să îl sărbătorim - oamenii pe care se bazează acest parteneriat", a afirmat ataşatul cultural al Ambasadei SUA, William O'Connor.
Foto. (c) Isabela Paulescu / AGERPRES
Primarul Astrid Fodor a mulţumit Ambasadei SUA pentru că a inclus Sibiul printre oraşele în care va fi itinerată expoziţia şi a arătat că ideea acestui demers a fost una "grozavă" deoarece o imagine "vorbeşte mai bine decât 1.000 de cuvinte", iar cele 154 de fotografii "vorbesc" despre toate sectoarele cooperării româno-americane, dar transmit şi foarte multă "emoţie". "Este o dovadă că parteneriatul strategic nu este doar la nivel central, nu este numai la nivel de şefi de stat, miniştri şi ministere şi a coborât jos, în comunităţi, şi sper că odată cu eliminarea vizelor va fi într-adevăr un parteneriat mult mai apropiat şi între comunităţile noastre", a afirmat Astrid Fodor.
Foto. (c) Isabela Paulescu / AGERPRES
Andrei Luca, director pentru Diplomaţie Culturală, Educaţie şi Ştiinţă din cadrul MAE, a subliniat că multe dintre transformările şi evoluţiile care au avut loc în ultimele trei decenii în România nu ar fi fost posibile fără parteneriatul cu Statele Unite. "Este un parteneriat de 25 de ani care nu a fost definitoriu numai pentru relaţia noastră externă, ci şi pentru parcursul democratic al României şi este (...) o dovadă excelentă a ceea ce oamenii pot realiza împreună atunci când liderii au determinarea şi curajul necesare", a afirmat reprezentantul MAE.
Directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae, a spus că în arhiva instituţiei sunt fotografii de presă care surprind toate momentele-cheie ale parteneriatului de 25 de ani dintre cele două ţări, însă atunci când au fost selectate cele 20 de imagini care reprezintă contribuţia AGERPRES în cadrul expoziţiei s-a avut în vedere şi ce transmit chipurile oamenilor din instantanee. "Vedem acolo surprindere, zâmbete, câteodată şi tristeţe, pentru că nu toate elementele unui parteneriat sunt încununate de bucurie. Însă toate acestea se mixează într-un parteneriat care a dăinuit, iar valorile pe care acum 25 de ani le-am pus fiecare în comun, educaţia complementară, strategia comună, până la urmă cooperarea, le vedem acum pentru că sunt reale, palpabile, ceea ce a însemnat succesul acestui parteneriat", a afirmat directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă.
Foto. (c) Isabela Paulescu / AGERPRES
La eveniment au mai participat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Vlad Vasiu, secretarul de stat din Ministerul Culturii Diana-Ştefana Baciuna, preşedintele organizaţiei PNL Sibiu, deputatul Raluca Turcan, preşedintele PSD Sibiu, Bogdan Trif, preşedintele USR Sibiu, Ruxandra Cibu Deaconu, prefectul Mircea Creţu.
Cele 150 de fotografii vor putea fi vizionate de publicul larg în cadrul expoziţional din Piaţa Huet, situată în centrul istoric al Sibiului, până în data de 9 ianuarie. Expoziţia a mai fost prezentă în toamna acestui an la Craiova, Timişoara şi Cluj-Napoca iar în prima parte a anului viitor va ajunge la Constanţa şi Bucureşti.
Foto. (c) Isabela Paulescu / AGERPRES
"Această colecţie de interacţiuni între cele două naţiuni ilustrează faptul că Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite şi România este accesibil tuturor. Este o expoziţie care surprinde pe larg interacţiunile dintre cele două popoare, încă de la începutul Parteneriatului Strategic, în anul 1997. Cele 150 de fotografii cuprinse în această expoziţie creează un cadru personal pentru Parteneriatul Strategic, din trecut şi din prezent, şi oferă posibilitatea de a experimenta prietenia şi colaborarea între cele două popoare, într-un nou mod", precizează organizatorii.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a contribuit cu 20 de fotografii iar Unitatea Arhive Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, cu 13 fotografii.
Foto. (c) Isabela Paulescu / AGERPRES
Ambasada SUA a mai inaugurat în această săptămână la Sibiu şi cel mai mare American Corner din România, care este găzduit de Biblioteca "ASTRA". Publicul larg are astfel acces liber şi permanent la o valoroasă colecţie de cărţi, DVD-uri, CD-ROM-uri şi cărţi electronice ale căror subiecte sunt legate de cultura americană şi învăţarea limbii engleze. AGERPRES / (A - AS - autor: Marius Frăţilă, editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Funeralii Papa Francisc/ Cristian Pîrvulescu: Papalitatea este prin natura ei o funcție politică
Papalitatea este prin natura ei o funcție politică, forța cuvântului Suveranului Pontif având implicații politice pe termen mediu și lung, a declarat pentru AGERPRES analistul Cristian Pîrvulescu. 'Papalitatea este prin natura ei o funcție politică. A fost dintotdeauna o funcție politică, sigur, e mai importantă de la Car
Sibiu: Începe vânzarea biletelor pentru Festivalul Internațional de Teatru
Organizatorii Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) pun în vânzare începând de miercuri biletele pentru ediția care va avea loc între 20 și 29 iunie, potrivit unui comunicat de presă. 'Biletele pentru cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Sibiu se pun în vânz
Funeralii Papa Francisc/Pr. Tarciziu-Hristofor Șerban: Sfântul Părinte - simbol al demnității; vizita în România - catalizator al reconcilierii
Papa Francisc se înscrie în rândul marilor lideri spirituali ai contemporaneității, Sfântul Părinte rămânând un simbol al demnității umane, al milostivirii și al curajului profetic de a vorbi despre periferii, marginali și responsabilitate morală, a afirmat purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București (ARCB), pr.
Expoziția 'Iarmaroc și negoț din Bucureștii de odinioară' - de vineri, la Palatul Suțu
Expoziția tematică 'Iarmaroc și negoț din Bucureștii de odinioară', o incursiune în istoria târgurilor și piețelor Capitalei, se va deschide, vineri, la Palatul Suțu. 'Prin acest proiect expozițional, Muzeul Municipiului București aduce în atenția publicului atât atmosfera târgurilor, cât și importanța piețelor d
Întâlnire Intotero - Takashi Katae: S-a discutat continuarea cooperării culturale și realizarea unor proiecte comune
Ministrul Culturii, Natalia-Elena Intotero, a avut, marți, o întrevedere cu ambasadorul Japoniei în România, Takashi Katae, în cadrul căreia discuțiile s-au concentrat asupra cooperării culturale dintre cele două țări, cu accent pe inițiativele actuale și viitoare. Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, transmis marți AGERPRE
Funeralii Papa Francisc/ Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Suveranul Pontif - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif
Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, prezidată de Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă, va avea loc, sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică. Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă, la ora locală 10:00 (8:00 GMT), în Piața Sf. Petru de la Vatican.
Timiș: Festivalul Fanfarelor aduce nostalgia și atmosfera Banatului de altădată
Iubitorii muzicilor de fanfare sunt invitați, duminică, la tradiționalul Festival al Fanfarelor, susținut de zece ansambluri care vor readuce emoțiile, nostalgia și atmosfera Banatului de altădată, în cinci locații din Timișoara. De la ora 16:00, formațiile muzicale vor anima orașul în Piețele Unirii, Victoriei/ Operei, vizavi de Catedrala Mitropol
Vâlcea: Bibliotecarii își sărbătoresc ziua dăruind cărți pe stradă pentru a încuraja cititul de plăcere
De ziua lor, bibliotecarii vâlceni vor ieși în stradă în cadrul unei activități în aer liber intitulată ''Dar din dar se face... lectură'', care își propune să încurajeze cititul de plăcere, anunță reprezentanții Bibliotecii Județene ''Antim Ivireanul''. Purtătorul de cuv&acir
''Harap Alb'' - premieră la Teatrul ''Ion Creangă'', pe 4 mai
Spectacolul ''Harap Alb'' va fi prezentat în premieră la Sala Mare a Teatrului ''Ion Creangă'' din Capitală, pe 4 mai, de la ora 18:00. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, marți, AGERPRES, spectacolul va putea fi văzut în avanpremieră în aceeași zi, de la ora 11:00.
Lord of the Dance revine în România, în aprilie 2026, cu show-ul ''30th Anniversary Tour''
Trupa de dans irlandez Lord of the Dance revine în România, pe 2 și 3 aprilie 2026, cu super turneul aniversar ''30th Anniversary Tour''. Potrivit site-ului iabilet.ro, trupa fondată de cunoscutul Michael Flatley va susține cele două show-ul din România pe 2 apri
Funeralii Papa Francisc/ Norme de comemorare în Arhidieceza Romano-Catolică de București
Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă, le-a transmis preoților parohi din arhidieceză o serie de norme, după ce Vaticanul îndoliat se pregătește să anunțe, marți, data funeraliilor Papei Francisc, d
Clopote trase zilnic până la înmormântarea Papei Francisc, în bisericile din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș
Clopotele din toate bisericile greco-catolice din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, cea mai mare Eparhie a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, vor fi trase zilnic la ora 12:00, până la înmormântarea Papei Francisc. 'Până la înmormântarea Sfântului Părinte, în toate biser
Alba: Slujbă celebrată în 'Mica Romă' pentru odihna sufletului Papei Francisc
O Sfântă și Dumnezeiască Liturghie Arhierească pentru odihna sufletului Papei Francisc a fost celebrată, luni seara, de către episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Cristian Crișan, alături de opt preoți, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj, unde, cu acest prilej, a fost expus și tronul pe care S
Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință
Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-
Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne
Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului