logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Radu F. Alexandru: Piesele mele sunt nişte oglinzi; nu deformează, adâncesc

Imagine din galeria Agerpres

Dramaturgul Radu F. Alexandru şi-a lansat marţi două volume de teatru, "Recviem", apărute în acest an la Editura Academiei, prilej cu care a afirmat că toate piesele sale sunt oglinzi care nu deformează, ci adâncesc şi "ne obligă să ne privim în adâncul sufletelor şi a conştiinţelor noastre".

Evenimentul a avut loc în Foaierul Tapiserie de la etajul Sălii "Ion Caramitru" a Teatrului Naţional din Bucureşti.

"Am vrut să vă provoc pe fiecare spectator şi cititor la acel demers al introspecţiei, al încercării de a înţelege ce ni se întâmplă, cum este lumea în care trăim şi cum suntem noi înşine. Şi toate piesele mele (...) sunt nişte oglinzi, nu deformează, adâncesc şi ne privim în ele şi ne obligă să ne privim în adâncul sufletelor şi a conştiinţelor noastre", a mărturisit dramaturgul.

Radu F. Alexandru a mulţumit Editurii Academiei pentru "performanţa editorială" a editării în condiţii de excepţie a volumelor lansate.

"Nu pot să nu-l invoc, cu recunoştinţă, pentru că aproape că a tras de mine, pe academicianul Dumitru Radu Popescu, scriitorul care încă, astăzi, este în fruntea este în fruntea Editurii Academiei, în pofida tuturor jocurilor abjecte de culise, care se duc împotriva unui om în dificultate", a spus Radu F. Alexandru.

Despre dramaturgul Radu F. Alexandru, criticul literar Răzvan Voncu, redactor-şef al revistei "România literară", a afirmat că este un "om de curaj şi un scriitor bătăios, care se bate pentru creaţia sa".

"Şi bine a făcut că nu a aşteptat posteritatea, ci a livrat în această ediţie de autor un concentrat din creaţia sa dramatică, amplă, cuprinzătoare, pentru că nu numai teatrul este vitregit, din păcate nici editarea textelor scriitorilor valoroşi, clasici sau în viaţă, nu are un viitor strălucit în ţara noastră", a spus Voncu.

Criticul a evidenţiat "viziunea amplă asupra existenţei, care combină umorul amărui cu tragicul" din dramaturgia lui Radu F. Alexandru, "ancorarea în realitate" a pieselor acestuia, ca şi faptul că "în acest ev destul de întunecat, destul de trist, plin de tot soiul de fracturi şi de crize, dramaturgul Radu F. Alexandru rămâne un umanist".

"Un umanist neostentativ, un om care crede în valorile omului, care crede în suflet şi în minte, care crede, cum spunea Faulkner, că omul nu numai că va supravieţui, dar şi va învinge. Piesele sale sunt, într-adevăr, infuzate de o notă de optimism, pe care spectatorul o simte întotdeauna.(...) M-aş bucura ca "Gertrude", care cu adevărat este o capodoperă, să se bucure de o montare de calibru pe o scenă mare, poate chiar la Naţional, dar şi alte piese din aceste volume, toate, de fapt, pot să reprezinte nişte oferte extraordinare pentru un regizor care nu-şi doreşte neapărat un succes de Facebook, ci îşi doreşte să creeze un teatru viu, un teatru ofertant, care să dialogheze cu spectatorul care intră în sală ", a mai spus Răzvan Voncu.

Dramaturgia lui Radu F. Alexandru a fost elogiată de criticul de film Manuela Cernat şi dramaturgul Dinu Grigorescu, redactor-şef al revistei "Rinocerul", ambii pledând pentru punerea în scenă a piesei "Gertrude", pe care au calificat-o drept "o capodoperă" a genului.

Într-o formă grafică de excepţie, cea mai amplă culegere de piese semnate de Radu F. Alexandru, "Recviem", reuneşte, în cele 1.358 de pagini, 22 de piese care reprezintă, aşa cum spune autorul, "întregul meu parcurs în lumea fascinantă a teatrului".

Dramaturgul, prozatorul, publicistul, scenaristul şi politicianul Radu F. Alexandru (pseudonimul lui Radu Alexandru Feldman, s-a născut la 12 iulie 1943, la Bucureşti.

A debutat în proză în 1967, în 'Gazeta literară', iar ca dramaturg, în 1974, cu piesa 'Umbrele zilei', pe scena Teatrului 'Victor Ion Popa' din Bârlad.

A semnat volume de proză (,,Cu faţa spre ceilalţi', 1971), de teatru ('Buna zi de mâine', 1981; 'Mlaştina', 1992; 'Nimic despre Hamlet', 1995; 'Poveste despre tatăl meu', 2006; 'Tsunami', 2008; 'Labirint', 2011; 'Teatru 7', 2012) şi publicistică (,,Gimnastica de dimineaţă', 2000), a scris scenarii de film ('La capătul liniei', r. Dinu Tănase, 1981; 'Punct. Şi de la capăt', r. Alexa Visarion, 1986; 'Omul zilei', r. Dan Piţa, 1997; 'Damen tangou', r. Dinu Tănase, 2004; 'Second Hand', r. Dan Piţa, 2005).

După textele sale dramatice s-au montat spectacole la Bucureşti (Teatrul Naţional, Nottara, Bulandra, Metropolis, Teatrul Mic, Teatrul Evreiesc de Stat) şi la Arad, Bacău, Brăila, Bârlad, Galaţi, Piatra Neamţ etc.

De-a lungul carierei a primit numeroase premii şi distincţii, printre care Premiul de dramaturgie al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1979); Premiul de Dramaturgie 'Camil Petrescu' al Ministerului Culturii (1995), Premiul de Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor (1995, 2012); Premiul de Publicistică al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (2000); Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului 2010; 'Clacheta de Aur' şi 'Diploma de Onoare' - Uniunea Autorilor şi realizatorilor de Film 2012; Diploma şi Medalia de Aur a Academiei Braziliene şi i-a fost acordat titlul de Mare Ofiţer al Ordinului 'Crucea Sudului' din Brazilia.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, al PEN-CLUB România, al Uniunii Cineaştilor din România. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu/Documentare - Doina Lecea, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 13

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 25-04-2025 19:16

Sibiu: Ministrul Natalia Intotero a discutat cu reprezentanții Rețelei Naționale a Muzeelor din România

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a discutat vineri, la Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului, cu reprezentanții Rețelei Naționale a Muzeelor din România (RNMR). Natalia Intotero a precizat, într-o postare pe Facebook, că a avut 'o întâlnire aplicată'. Discuțiile au vizat 'direcții clare pentru viitorul muz

Cultura - Media 25-04-2025 15:21

România - la cea de-a XIX-a ediție a jazzahead! de la Bremen

România este prezentă cu un stand organizat de Institutul Cultural Român, pentru a treia oară consecutiv, la cea de-a XIX-a ediție jazzahead!, care și-a deschis porțile în Germania, la Bremen. Potrivit unui comunicat al ICR transmis vineri AGERPRES, în standul de la Bremen sunt promovați artiști profesioniști și organiz

Cultura - Media 25-04-2025 14:46

Bucharest Opera Festival - în perioada 15 - 24 iunie

Cea de-a IV-a ediție a Bucharest Opera Festival, care va alterna producții de operă, balet, operetă, musical-operă rock și operă în concert prezentate de mai multe companii, printre care două din afara țării - Teatrul Național de Operă și Balet 'Maria Bieșu' din Chișinău și Opera din Ruse, se va desfășura în perioada 15 - 24 iunie.

Cultura - Media 25-04-2025 14:23

Festivalul Filmului European începe pe 8 mai în București și alte nouă orașe din țară

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European va începe pe 8 mai la București și va fi urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, marcând un record în ceea ce privește numărul de orașe în care festivalul va fi prezent, informează un comunicat transmis, vineri, AGERPRES. În Buc

Cultura - Media 25-04-2025 13:49

Reprezentațiile teatrelor bucureștene vor fi precedate, sâmbătă, de momente de reculegere în semn de omagiu față de Papa Francisc

Teatrele bucureștene și-au adaptat programul de spectacole pentru sâmbătă, zi declarată de Guvernul României, prin Hotărârea nr 403/24.04.2025, Zi de doliu național, în semn de omagiu față de sanctitatea sa Papa Francisc. * Teatrul Național 'I.L. Caragiale' a anunțat că sâmbătă va fi coborât în bernă drapelul R

Culte 25-04-2025 11:01

Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu

Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din

Culte 25-04-2025 05:05

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:

Cultura - Media 24-04-2025 19:39

Filmul lui Bogdan Mureșanu 'Anul Nou care n-a fost' - în cinematografele din Franța și Belgia

Lungmetrajul 'Anul Nou care n-a fost', scris, regizat și produs de Bogdan Mureșanu, va ajunge în cinematografele din Franța și Belgia, din 30 aprilie. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, avanpremiere speciale, cu participarea regizorului, au avut loc luna aceasta la Paris și Bruxelles. Din distribuția

Cultura - Media 24-04-2025 19:16

Muzeul Țăranului - redeschis oficial după reabilitare; Intotero: Un lăcaș al credinței, al tradiției și al artei populare autentice

Muzeul Național al Țăranului Român a fost redeschis oficial joi, după un amplu proces de consolidare și reabilitare, ministrul Culturii, Natalia Intotero, subliniind la ceremonie că instituția este 'un lăcaș al credinței, al tradiției și al artei populare autentice'. 'Muzeul Național al Țăranului Român nu este doar un muzeu, ci un lăcaș

Culte 24-04-2025 18:45

Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif

Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va

Cultura - Media 24-04-2025 17:43

Sibiu: Ansamblul Folcloric 'Cindrelul - Junii Sibiului' va reprezenta România la EuropaFest în Germania

Ansamblul Folcloric Profesionist 'Cindrelul - Junii Sibiului' va reprezenta România, între 17 și 20 mai, la EuropaFest, eveniment găzduit de orașul german Landshut, potrivit unei hotărâri adoptate joi în ședința Consiliului Județean, instituție care finanțează acest ansamblu. 'Artiștii vor prezenta dansuri populare reprezent

Cultura - Media 24-04-2025 17:29

Neversea Kapital - între 4 și 6 iulie, pe Arena Națională din Capitală

Prima ediție a festivalului Neversea Kapital va avea loc în perioada 4 - 6 iulie, pe Arena Națională din Capitală, organizatorii evenimentului semnând în acest sens un protocol de colaborare cu Primăria Municipiului București. Prima ediție Neversea Kapital va aduce bucureștenilor show-uri speciale ale unor artiști internaționali apreciați și

Cultura - Media 24-04-2025 16:59

Mureș: Replici fidele ale soldaților de teracotă descoperiți la Xi'an, într-o expoziție la Muzeul Județean

Replici fidele ale soldaților de teracotă descoperiți la Xi'an, reconstituiri istorice și de obiecte de artă din timpul dinastiei Qin vor putea fi admirate în expoziția internațională 'Soldații de Teracotă - Armata nemuritoare a primului împărat chinez', care urmează să fie deschisă la Târgu Mureș de Muzeul Județean Mureș, în colaborare cu

Cultura - Media 24-04-2025 15:01

Mureș: Tezaurul dacic de argint descoperit la Ațintiș va fi expus în premieră la Noaptea Muzeelor

Un tezaur dacic din argint, cu nouă piese, descoperit în toamna anului trecut în comuna Ațintiș de către doi detectoriști, va fi expus, în premieră, de către Muzeul Județean Mureș, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor din acest an, programat în 17 mai. 'În toamna anului 2024, un tezaur dacic de argin

Cultura - Media 24-04-2025 14:07

Arad: 75 de spectacole de teatru sunt înscrise la ediția a XV-a a Festivalului Underground

Cea de-a XV-a ediție a Festivalului Underground va avea loc în perioada 20 - 29 iunie și vor participa zeci de companii de teatru din țară și străinătate, care s-au înscris cu 75 de spectacole, au anunțat, joi, organizatorii evenimentului. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Hub Cultural 'mARTA' Arad (o structură subordonată munici