Documentarul ''Phoenix - Povestea'' - premieră de gală, duminică, la Sala Palatului
Filmul documentar "Phoenix - Povestea" va fi prezentat, în premieră de gală, duminică, la Sala Palatului din Bucureşti, informează un comunicat transmis marţi AGERPRES.
La eveniment este anunţată prezenţa extraordinară a membrilor fondatori Nicu Covaci şi Mony Bordeianu. Printre invitaţi se numără Mircea Baniciu, Costin Petrescu, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Mani Neumann, Valeriu Sepi, împreună cu alţi membri ai formulei consacrate, dar şi membrii formulei actuale: Cristi Gram, Costin Adam, Flavius Hosu, Vlady Săteanu şi Lavinia Săteanu.
Regizat de cineastul Cristian Radu Nema, filmul spune povestea trupei, aşa cum am trăit-o cu toţii şi transpune cinematografic, la aniversarea a 60 de ani, spiritul şi mesajul fenomenului cultural Phoenix.
"Acest documentar trebuie să existe şi trebuia să poarte un nume. Practic documentarul acesta, din imaginile care se regăsesc în el, reiese că cineva a mai încercat şi în anii '90, şi în anii 2000, dar acum a trebuit să ia naştere, la aniversarea aceasta de 60 de ani", a declarat, pentru AGERPRES, Cristian Radu Nema.
Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO
Regizorul a precizat că ideea pentru acest film a pornit în urmă cu zece ani, procesul de documentare fiind unul foarte lung.
"Sunt imagini pe care eu le-am strâns în peste zece ani de zile, pentru că documentarea la filmul ăsta pentru mine a început încă din şcoală. Eram în facultate când am început să lucrez la documentarul acesta, la pasiunea aceasta pentru Phoenix. Documentarea implică materiale multe şi tot ce înseamnă documentare despre un subiect şi, după ani de zile în care am înţeles subiectul, l-am digerat, m-am apropiat de el, am descoperit materiale, mi-am dat seama că acestea sunt materiale pentru acest documentar, drept pentru care m-am apucat de el acum vreo cinci ani şi de atunci lucrez la el. A fost un proces de documentare foarte lung şi, practic, filmul s-a născut acum, când a vrut el să se nască. Eu am vrut acum cinci ani, aveam intenţia acum 10 ani, dar filmul s-a născut acum", a afirmat el.
Sursa foto: Nicu Covaci / Arhiva personală
Cristian Radu Nema a precizat că şi-a dorit, înainte ca filmul să fie prezentat public, să obţină acordul tuturor membrilor trupei Phoenix.
"Interacţiunea a fost cu fiecare dintre membrii trupei, dar principala şansă este că a fost văzut şi acceptat de toţi. Eu am ţinut ca filmul să fie văzut, înainte să-l vadă marele public, să fie văzut doar de protagonişti, doar de membrii trupei din toate generaţiile, ceea ce s-a întâmplat, şi să spună 'Da, ăsta este filmul despre noi!', ceea ce pe mine m-a onorat şi m-a lăsat să spun că ăsta este filmul despre Phoenix, nu este viziunea mea şi este filmul acceptat de toată lumea", a mărturisit regizorul.
Potrivit acestuia, filmul "aparţine României, culturii române", la fel cum şi "Phoenix-ul nu-i aparţine lui Covaci sau lui Baniciu sau lui Kapl, aparţine culturii române".
Sursa foto: Nicu Covaci / Arhiva personală
"Este un fenomen trecut de ideea de trupă muzicală, este un fenomen aparţinând esenţei culturii române, iar filmul acesta se alătură acestui fenomen. Intenţia acestui film este să rămână pe ecran, imortalizat şi pentru totdeauna fenomenul Phoenix. Filmul acesta încearcă să transmită pe ecran ceea ce trupa a transmis în concerte, să transmită în sala de spectacol ceea ce au primit live spectatorii anilor '70", a mai spus Nema.
Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix, a mărturisit că atunci când a văzut prima dată filmul a avut lacrimi în ochi.
Foto: (c) MIRCEA ROSCA (C)/AGERPRES FOTO
"60 de ani de existenţă înseamnă nişte eforturi gigantice, dar şi nişte bucurii, pentru că totul are un preţ. Noi am fost răsplătiţi, lumea ne iubeşte, ar fi bine şi ar fi de la sine înţeles ca lumea să vadă şi cum s-a petrecut totul, nu numai ce se aude, ce au ascultat, să aibă şi nişte imagini, să aibă şi nişte stări emoţionale. Eu am văzut filmul şi am avut lacrimi în ochi. Este important ca lumea să aibă şi o viziune optică şi e frumos că acest băiat, Cristian Nema, s-a ocupat să facă acest lucru şi îi mulţumesc mult, pentru că asta trebuie să rămână în istorie. 60 de ani de existenţă este o reuşită cu care suntem mândri. Când am văzut filmul, mi s-a strâns inima. Dacă stau şi mă gândesc în urmă câte eforturi am făcut şi ce preţuri am plătit pentru tot. Lumea mă felicită pentru tot, dar nu ştie ce preţuri am plătit. Important este ce am realizat şi ideea este că nu ne dăm bătuţi niciodată", a declarat, pentru AGERPRES, Nicu Covaci.
Potrivit acestuia, ideea de bază este "ca lumea să rămână cu o impresie plăcută despre Phoenix". "Să dăm un semnal de prietenie. Phoenix-ul merge mai departe, semnalul nostru este pozitiv. Nu contează ce certuri au fost sau ce prostii s-au întâmplat în trecut. Prin Phoenix au trecut aproape 60 de oameni şi fiecare dintre ei au fost cei mai buni dintre cei mai buni şi fiecare a făcut eforturi mari, de aceea Phoenix este astăzi apreciat, cu efortul fiecăruia", a evidenţiat Covaci.
Sursa foto: Nicu Covaci / Arhiva personală
"Phoenix - Povestea" este un film documentar de mare anvergură ce transpune, la ceas aniversar, spiritul şi mesajul fenomenului cultural Phoenix într-un produs cinematografic. Filmul descrie istoria formaţiei Phoenix, care transcede traiectoria unei trupe rock şi devine un simbol naţional care reflectă o stare, dar şi un sistem de gândire transpus într-o scară de valori. Filmul nu este neapărat o naraţiune despre membrii formaţiei şi despre succesul acestora, ci descrie, mai degrabă, evoluţia fenomenului Phoenix în trei mari ipostaze, plecând de la impactul muzical şi ajungând la aspectele de ordin social şi cultural, plasându-l totodată într-un soi de paralelism cu spaţiul cultural european şi internaţional, se arată în comunicat.
Pe parcursul celor 60 de ani de activitate, trupa Phoenix a transmis publicului, dincolo de muzică, o stare de spirit, un suflu şi o energie care se menţin şi astăzi, trecând peste regimuri politice şi diverse alte situaţii de fapt. Spectatorii, care acoperă o plajă de aproape patru generaţii, percep în egală măsură mesajul cu aspect protestatar transmis într-o manieră atât de complexă de-a lungul timpului prin intermediul simbolului Phoenix.
Sursa foto: Nicu Covaci / Arhiva personală
Membrii formaţiei au abordat numeroase subgenuri ale rock-ului, traseul stilistic al formaţiei pornind de la muzică beat, rock psihedelic, hard rock şi ajungând la etno-rock. Piese precum "Vremuri", "Fată Verde", "Negru Vodă ", "Strunga", "Canarul", "Mugur de fluier", "Mica ţiganiadă" şi "Nunta" sunt capodopere care încă scriu istoria Phoenix. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Sursa foto: Rock House Events / Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Furt artefacte/ Managerul Muzeului Național Brukenthal cere ca Jandarmeria să păzească muzeul din Sibiu
Managerul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, Alexandru Chituță, insistă ca acest muzeu, cel mai vechi din România, să fie păzit de jandarmi, ceea ce ar spori siguranța și ar reduce cheltuielile, potrivit unui comunicat de presă. 'În mai multe rânduri am atras atenția decidenților politici că Muzeele sunt importante n
Furt artefacte/Președintele Rețelei Naționale a Muzeelor susține că în România nu se putea face o expoziție ca în Olanda
Președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România, Ciprian Ștefan, managerul Muzeului ASTRA din Sibiu, susține că muzeul din Olanda din care s-au furat cele patru piese de tezaur 'este probabil de zece ori mai dotat decât orice muzeu național din România', motiv pentru care o expoziție ca aceasta a fost posibilă acolo, și nu în țar
Buzău: Muzeul Județean organizează ''Despre portrete #2'', un studiu al figurii umane cu artiști internaționali
Muzeul Județean Buzău organizează expoziția internațională de grup 'Despre portrete #2', eveniment având ca temă studiul figurii umane, reunind artiști din spații geografice diferite, dar și din generații diferite. Potrivit Muzeului Județean Buzău, evenimentul se desfășoară în perioada 28 ianuarie - 28 februarie iar expoziț
Reprezentanțele ICR comemorează victimele Holocaustului; au loc proiecții de filme, lansări de carte, expoziții și dezbateri
Reprezentanțele ICR din întreaga lume marchează Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului prin proiecții de filme, lansări de carte, expoziții și dezbateri. *** Pe 27 ianuarie, de la ora 19,00, Institutul Cultural Român invită publicul în Sala Mare din Aleea Alexandru nr. 38, la prezentarea proiectul
REPORTAJ/Cluj: Atlantidele Europei, prezentate într-o expoziție găzduită de Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Sate scufundate în apă sau pământ, apoi în uitare, cu casele lor și cu tot cu viețile celor care le-au însuflețit, fac obiectul unei interesante expoziții deschise la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, sub titlul 'Atlantida. Lumi pierdute'.
Furt artefacte/Secretar de stat Diana-Ștefana Baciuna: O reală lovitură adusă istoriei noastre
Secretarul de stat Diana-Ștefana Baciuna afirmă că furtul pieselor de tezaur românești de la Muzeul Drents din Assen, Regatul Țărilor de Jos, reprezintă o lovitură adusă istoriei noastre și moștenirii culturale a poporului român. 'La nivelul Minister
Furt artefacte/Turcan: Sunt lucruri ciudate; infractorii au folosit dinamită și au sustras câteva piese
Fostul ministru al Culturii Raluca Turcan a declarat că sunt 'lucruri ciudate' în cazul furtului pieselor din tezaurul dacic, menționând că atenția merită îndreptată spre faptul că infractorii au folosit dinamită, că au sustras doar câteva bunuri de tezaur și că există o suspiciune legată faptul că acest jaf s-a întâmplat &
Muzeul Național de Istorie a României organizează o conferință de presă pe tema furtului pieselor din tezaurul dacic
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) organizează, duminică, o conferință de presă pe tema furtului pieselor din tezaurul dacic. 'Având în vedere cumplitul eveniment care a avut loc în data de 25 ianuarie la Muzeul Drents din Assen, Regatul Țărilor de Jos (Olanda) - furtul a patru obiecte de patrimoniu din categoria Tezaur, a
Mihail Neamțu: Solicit de urgență o anchetă privind înstrăinarea și vulnerabilizarea tezaurului dacic
Președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Mihail Neamțu, solicită premierului, Ministerului Culturii, Ministerului Public și Ministerului Afacerilor Interne să demareze imediat o 'investigație amplă' asupra modului în care s-a permis expunerea și punerea în pericol a tezaurului dacic, 'un patrimoniu istoric unic, de o valoare in
MC: Coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice de la Sarmizegetusa - furate din expoziția MNIR din Olanda
Coiful de aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.Hr. și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României,
MAE: Explozie și exponate furate din expoziția MNIR din Olanda 'Dacia! Regatul aurului și argintului'
Ministerul Afacerilor Externe informează că, în cursul dimineții de sâmbătă, Muzeul Național de Istorie a României și Ministerul Culturii din România au fost notificate că Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, în care are loc expoziția 'Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului', organizată în co
Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de condoleanțe la moartea Arhiepiscopului Albaniei, Anastasie
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis un mesaj de condoleanțe sâmbătă, după ce Arhiepiscopul Anastasie al Tiranei, Durresului și întregii Albanii a trecut la Domnul. 'Am primit, cu adâncă
Două filme românești, selectate la cea de-a 48-a ediție a Festivalului de Film de la Goteborg
La cea de-a 48-a ediție a Festivalului de Film de la Goteborg, cel mai important eveniment de acest gen din Scandinavia, programat între 24 ianuarie și 2 februarie, au fost selecționate două filme din România: 'Trei kilometri până la capătul lumii' (premieră în Suedia), regizat de Emanuel Pârvu, în Competiția Internațională a
24 Ianuarie/Vâlcea: Expoziție foto dedicată festivalului de blues de la Brezoi, deschisă în municipiul reședință de Ziua Micii Uniri
Cele mai bune și captivante fotografii realizate la ediția de anul trecut a Open Air Blues Festival de la Brezoi vor fi prezentate într-o expoziție specială ce va fi vernisată, vineri, în municipiul Râmnicu Vâlcea. Organizatorii evenimentului - Asociația Mentor Rock, filiala Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici di
Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena vor fi aduse de la Veneția la Mănăstirea Pantocrator, pe 30 aprilie
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse de la Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman pe 30 aprilie, după ce în aceeași zi vor poposi la Catedrala Patriarhală din Capitală, anunță, joi, agenția