REPORTAJ FITS 2022: Aproximativ 100.000 de oameni la cel mai mare show cu drone din România
.jpeg)
Aproximativ 100.000 de oameni au fost prezenţi vineri, în prima zi a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), la cel mai mare spectacol cu drone din România, un show prezentat în premieră naţională, în care vedete nu au fost doar aparatele de zbor care au "dansat" pe cer, la peste 100 de metri, ci şi muzica lui George Enescu.
Preşedintele fondator al FITS, actorul Constantin Chiriac, a precizat sâmbătă dimineaţa, pentru AGERPRES, că potrivit estimărilor oficiale, s-au înregistrat cei mai mulţi spectatori prezenţi în prima zi a festivalului de când se desfăşoară acest eveniment, ajuns la cea de a 29-a ediţie. Chiriac a estimat numărul spectatorilor prezenţi la aproximativ 100.000.
Practic, la Sibiu, cei care au mers să se bucure de festival, fie că au fost localnici, fie turişti, au uitat vineri, pentru o zi, de orice fel de problemă. După doi ani de pandemie, mult mai mulţi sibieni decât în 2019, înainte de pandemia COVID-19, ies din case să se bucure de un spectacol incredibil, cel oferit de FITS, care transformă oraşul într-o imensă scenă.
"Am început acest festival acum 29 de ani, cu doar trei ţări şi opt spectacole. Era martie, era zăpadă pe străzi. De-a lungul timpului, am făcut deschiderea festivalului în multe locuri - în Piaţa Mare, cu zeci de mii de oameni prezenţi; în universităţi, în biserici, dar, până acum, niciodată într-o clădire de business a unei companii IT celebre în lume, parteneră de inovaţie a FITS", a declarat Constantin Chiriac vineri, la deschiderea oficială a FITS.
Tehnologia a ajutat arta în prima zi a FITS, pentru spectacolul care a adus 204 drone, cele mai multe văzute vreodată în România, într-un show. Spectacolul a avut loc chiar în parcarea de lângă sediul Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, unde zeci de mii de oameni au luat cu asalt toată zona, chiar aproape tot bulevardul învecinat, pentru a vedea miracolul. Pentru că a fost un miracol al tehnicii şi artei, care a durat 12 minute.
Foto: (c) FITS
În acelaşi timp, pe ecrane uriaşe, în Piaţa Mare din Sibiu, alte zeci de mii de oameni au urmărit show-ul transmis în direct. Cei de lângă teatru au văzut laserele şi dronele şi au ascultat muzica, iar cei din Piaţa Mare au văzut pe ecrane şi spectacolul de lumini, dar şi pe Constantin Celibidache, care a făcut, în urmă cu 44 de ani, celebrul spectacol-concert cu "Rapsodia Română" de George Enescu.
Totul s-a născut din dorinţa lui Constantin Chiriac de a oferit "Frumuseţe", cuvântul ales drept temă a FITS 2022, dar şi pentru a da un semnal tuturor organizatorilor de festivaluri din România, să renunţe la artificiile, care fac rău păsărilor şi animalelor.
Întrebat, într-un interviu AGERPRES, din ce s-a născut ideea unui spectacol de muzică, drone şi lasere, Chiriac a spus: "din nevoia de frumos, din nevoia de a proteja spaţiul ăsta binefăcător. În acelaşi timp, vă spun coşmarul pe care eu l-am trăit de Crăciun şi de Anul Nou şi este un coşmar pe care după aia, analizându-l, îl înţeleg. Oamenii au fost doi ani închişi şi au avut atât de multă nevoie de libertate să se exteriorizeze, încât fiecare au zis: 'Nu contează, care bani, vreau să trag eu din curtea mea artificii". Şi aproape toţi şi-au procurat legal sau ilegal, n-avea cum să închidă cineva oraşe întregi. Şi s-au tras zile întregi artificii în continuu, au murit păsări, au murit câini, au murit pisici. Sunt poluate oraşe. Şi am spus că eu trebuie să dau un semn, pentru că aveam cele mai mari spectacole de artificii. Ţineţi minte, de-a lungul timpului, toată lumea îmi spunea: 'Ce am văzut aici, am mai văzut numai la Sydney, am mai văzut numai la Dubai şi în alte părţi. Cum faci?' Şi dau un semn."
Show-ul de la Sibiu l-a avut drept consultant muzical pe Vasile Şirli, care a fost timp de trei decenii director muzical la EuroDisneyland Paris şi a creat muzica la cel mai mare spectacol de teatru produs după Revoluţie, la Sibiu, "Faust".
"În acelaşi timp, am folosit experienţa incredibilă a domnului Şirli, care de 30 şi ceva de ani a lucrat cu Euro Disneyland şi e unul dintre cei mai mari prieteni pe care festivalul îi are. A creat atâta muzică specială pentru noi. Ei bine, el a venit cu sugestia: 'Constantin, Celibidache a făcut celebrul spectacol-concert cu Rapsodia Română'. Zic: 'Da, eram student şi am fost, graţie doamnei, care era profesoara noastră şi care a fost Miss România între cele două Războaie Mondiale şi care a fost curtată de Celibidache'. Şi ea ne-a spus: 'Dragii mei, duceţi-vă să învăţaţi actorie de la omul ăsta, cum nu o să învăţaţi nici de la noi, profesorii'. Şi trei zile am stat în Ateneul Român, acolo, ghemuit, în faţă, împreună cu toţi colegii mei şi ne-am uitat la el cum făcea poveşti din fiecare schimbare muzicală, cum crea poveşti pentru fiecare instrument. Ei bine, având parteneriatul Televiziunii Române, am cerut să ne sprijine şi ne-a dat drepturile de ajutor. Pentru prima dată în piaţă vor putea să stea toţi oamenii şi să vadă pe ecrane filmul acestui eveniment", a mai spus Chiriac în interviul AGERPRES.
Spectacolul "#findBeauty" a început cu 15 minute întârziere, pentru a da posibilitatea unui avion care venea de la Munchen (Germania), să aterizeze pe aeroportul din Sibiu.
Foto: (c) Isabela Paulescu/AGERPRES
Încă de la primele acorduri, publicul a fost în extaz. În luminile laserelor, 204 drone s-au ridicat graţios pe cer unde au format o cortină de lumină, apoi o carte deschisă din care s-a desenat imaginea emblematică pentru Sibiu: conturul Munţilor Făgăraşului, Turnul Sfatului şi catedrala saşilor.
Foto: (c) Isabela Paulescu/AGERPRES
Pe cer au fost desenate cele două măşti specifice teatrului, cea care plânge şi râde, dar şi alte imagini senzaţionale: un fluture, logo-ul FITS, numele festivalului, cuvântul "love", o palmă care protejează o inimă, o floare, corpuri cereşti.
Foto: (c) Isabela Paulescu/AGERPRES
Pentru cei care au regretat că nu mai sunt focuri de artificii, realizatorii show-ul au oferit un moment în care au imitat focurile de artificii printr-o mişcare a dronelor.
Echipa din spatele spectacolului a fost formată din: CTO & Flight Manager: Alin Neacşu, Creative Director & Project Manager: Mădălin Preda, Designer de mişcare 3D: Luis Montoya, Digital Media Artist: Mariuţa Ana Maria, Pilot de rezervă: Maryian Tashev, Tehnician Show Drone: Cristian Borz, Consultant artistic: Bobi Pricop, LSO & Laser designer: Alexandru Neacşu.
Consultant muzical: Vasile Şirli, Consultant video: Alexandru Condurache.
Este primul spectacol realizat de români cu cel mai mare număr de spectatori de la FITS 2022.
Dacă înregistrarea maestrul Sergiu Celibidache este de 44 de ani, tehnica show-ului cu drone este de ultimă generaţie.
"Spectacolele de lumini cu drone sunt realizate de drone iluminat, sincronizate şi coregrafiate care se aranjează în diferite formaţii aeriene. Aproape orice imagine poate fi recreată pe cer printr-un program care transformă grafica în comenzi de zbor care sunt apoi comunicate dronelor. Împreună cu o coloană sonoră bine aleasă, dronele transformă întregul eveniment într-o experienţă de neegalat", a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, Mădălin Preda, reprezentatul companiei care a realizat spectacolul cu drone.
Foto: (c) Isabela Paulescu/AGERPRES
Animaţii 3D, sincronizare cu turnul de control al unui aeroport, sute de drone care fac spectacol, la o distanţă de mai puţin de doi metri una de alta, fără să se atingă, să cadă, o sincronizare perfectă şi o nouă reprezentaţie, dar de această dată cu elemente de noutate, totul va putea fi văzut la Sibiu, în încheierea FITS, duminică, 3 iulie, ora 23,15. AGERPRES/(A - autor: Isabela Paulescu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Mureș: Biblioteca Județeană lansează a 12-a ediție a concursului național de lectură 'Bătălia Cărților'
Biblioteca Județeană Mureș a lansat, luni, cea de-a 12-a ediție a concursului național de lectură Bătălia Cărților, în limbile română și maghiară, prin care se urmărește stimularea pasiunii pentru lectură, dezvoltarea gândirii critice și exprimarea opiniilor despre cărți în rândul copiilor și adolescenților. '
Teatrul Național pentru Copii 'Abracadabra' sărbătorește, în Duminica Floriilor, 24 de ani de la înființare
Teatrul Național pentru Copii 'Abracadabra' sărbătorește, pe 13 aprilie, de Duminica Floriilor, 24 de ani de când a ridicat pentru prima dată cortina. 'Pe vremea când nu existau Facebook-ul și nici tableta, mai exact, în ziua de Florii a anului 2001, Magicianul Poveștilor împreună cu talentații lui asistenți
Musicalul 'Romeo și Julieta' - opt reprezentații în luna aprilie, la Teatrul de Operetă și Musical 'Ion Dacian'
Musicalul 'Romeo și Julieta' va avea, în luna aprilie, opt reprezentații, pe 10, 11, 12, 13, 24, 25, 26 și 27, după ce spectacolul a fost foarte bine primit, informează Teatrul Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian' într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES. Potrivit comunicatului, după cele patru reprezentați
REPORTAJ Arad: Aluaturi tradiționale de Paști, frământate la muzeu de sute de copii
Arome îmbietoare de aluat proaspăt distrag atenția de la artefactele antice din muzeul arădean, în aceste zile în care sute de copii sunt invitați să învețe cum se prepară pâinea și colacii de Paști după rețetele tradiționale, cu ingrediente simple, sub îndrumarea gospodinelor și brutarilor locali. Complexul
Expoziția 'Prispa cu flori' - sâmbătă, la Muzeul Satului; lucrările sunt inspirate din arhitectura și tradițiile românești
Expoziția 'Prispa cu flori', care reunește lucrările elevilor din școli de arte ale Capitalei, inspirate din arhitectura și tradițiile românești, se va deschide, sâmbătă, la Muzeul Național al Satului 'Dimitrie Gusti'. Vernisajul, programat pentru ora 12:00, la Casa Glod, face parte din amplul eveniment 'Vin Flo
Buzău: Un român care realizează decoruri pentru filme de Hollywood, pictor pentru Francis Ford Copolla
Pictorul Gheorghe Stanciu, membru în cadrul unor echipe care au produs decoruri cinematografice pentru filme celebre precum 'Cold Mountain', 'Modigliani', 'Mirrors', 'Closer to the Moon' sau 'Wednesday', a realizat reproduceri, afișe și portrete pentru regizorul Francis Ford Copolla, care va fi onorat în luna aprili
Concursul Internațional de Vioară 'Ion Voicu' începe luni; marea finală - sâmbătă, la Ateneul Român
Prima ediție a Concursului Internațional de Vioară 'Ion Voicu', organizat de Asociația Culturală 'Ion Voicu' în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Universitatea Națională de Muzică București și Filarmonica 'George Enescu' din București, debutează luni. Concursul, care va avea loc de luni până s&
Ministrul Intotero, la reuniunea omologilor de la Varșovia; discuții despre 'Busola Culturală' a politicilor europene
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, participă, luni și marți, la Reuniunea informală a miniștrilor culturii din Uniunea Europeană de la Varșovia, care are temă principală rolul culturii în consolidarea identității europene. 'Evenimentul reprezintă o oportunitate pentru un dialog deschis între miniștrii culturii din statele me
Ministrul Intotero, la reuniunea omologilor de la Varșovia; discuții despre 'Busola Culturală' a politicilor europene
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, participă, luni și marți, la Reuniunea informală a miniștrilor culturii din Uniunea Europeană de la Varșovia, care are temă principală rolul culturii în consolidarea identității europene. 'Evenimentul reprezintă o oportunitate pentru un dialog deschis între miniștrii culturii din statele me
Spectacolul 'Teatro Lucido la malul infinitului' de Radu Afrim - premieră, sâmbătă, la Teatrul de Stat Constanța
Spectacolul 'Teatro Lucido la malul infinitului' cu textul, regia și scenariul semnate de Radu Afrim, va fi prezentat în premieră, sâmbătă, de la ora 19:00, la Teatrul de Stat Constanța. Spectacolul include textele 'Vizită în casa unui bărbat în absența soției' sale de Adriana Bittel, 'Variabila Dost
Sibiu: Primul bust de copil realizat de Brâncuși, expus la Muzeul Național Brukenthal
Vizitatorii Muzeului Național Brukenthal au ocazia să vadă începând de sâmbătă primul bust de copil realizat de Constantin Brâncuși, sculptat în 1906, a anunțat vineri, la vernisaj, managerul instituției, Alexandru Chituță. 'Prezentăm în premieră la Sibiu și în Transilvania una dintre cele mai impo
Călin Pop a lansat single-ul 'La fundul sacului'
Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'La fundul sacului'.
Mureș: Cetatea Țărănească din Saschiz se redeschide în mai; taxă de vizitare pe întreg situl UNESCO
Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită, a anunțat, vineri, că Cetatea Țărănească sau Cetatea de Refugiu din comună, construită în secolul al XIV-lea, va fi deschisă oficial pentru vizitare începând cu primul weekend din luna mai, odată cu Sărbătoarea Rabarbărului, și că administrația publică locală a luat decizia instituirii unei taxe de vizitare a
Ziua Academiei/ O nouă Aulă, clădire administrativă și consolidarea sediului actual - proiecte majore în trei-patru ani
Secretarul general al Academiei Române, Ioan Dumitrache, a prezentat, vineri, pentru prima dată în cadrul unei sesiuni festive aniversare, câteva dintre proiectele de construcție și de reabilitare a unor imobile din patrimoniul instituției, anunțând că noua Aulă și complexul care va fi realizat în preajma sediului istoric al Academiei di
Iași: Palatul Culturii, gazda expoziției itinerante 'Jandarmeria Română 1850 - 2020'
Expoziția itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' poate fi vizitată începând de vineri, până în data de 8 iunie, la Palatul Culturii din Iași. Directorul Palatului Culturii, Andrei Apreotesei, a declarat că expoziția este organizată pentru a celebra 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rom&a