logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Festivalul ''Enescu'' - Mihai Constantinescu: Mari orchestre străine, nume noi, foarte mulţi artişti români

Imagine din galeria Agerpres

Directorul executiv al Festivalului Internaţional "George Enescu", Mihai Constantinescu, a evidenţiat vineri că toate momentele propuse publicului la această ediţie sunt foarte frumoase, foarte interesante şi cuprind tot ce trebuie să cuprindă un festival de această talie.

"Sunt concertele marilor orchestre care ne vizitează în acest an, începând de la cele şase orchestre britanice, două germane, două franceze, două olandeze, două italiene, alte orchestre care vin pentru prima dată în festival - cea din Croaţia, cea din Grecia. Sunt artişti care au şi fost până acum în ultimele ediţii ale festivalului (...), sunt şi nume noi care apar în programul nostru. Şi acestea sunt nume foarte importante. Pe lângă toate numele internaţionale pe care le puteţi vedea în programul nostru, veţi vedea şi foarte mulţi artişti români. Sunt 'creme de la creme', dacă pot să spun aşa, sunt cele mai bune orchestre din ţară, nu numai din Bucureşti, nu numai Filarmonica şi Radioul, cu care ne-am obişnuit în ultimii ani", a declarat Mihai Constantinescu în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Sala Palatului.

Astfel, participă şi orchestrele din Timişoara, Iaşi, Cluj, Bacău, Sibiu, vor avea loc concerte şi în ţară, la Satu Mare, la Braşov, la Piteşti.

El a precizat că partea negativă a ediţiei din acest an a Festivalului "George Enescu" o reprezintă anularea seriei de concerte de noapte, din motive sanitare.

"Chiar dacă pierdem acele momente extraordinare de migraţie a publicului de la Sala Palatului la Ateneu noaptea, prin Piaţa Festivalului, sunt momente pe care sunt sigur le vom trăi în anii următori, la celelalte ediţii, dar de data aceasta am considerat că e mai bine să avem grijă de publicul nostru şi de artiştii noştri şi acest lucru sper să fie apreciat şi de public, şi de artişti", a spus directorul executiv al festivalului.

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a afirmat că cea de-a 25-a ediţie a Festivalului "George Enescu" aduce publicul cu un pas mai aproape "de societatea cu care ne obişnuisem şi de care am fost privaţi".

"Perioadele tulburi prin care am trecut au pus mereu sub semnul întrebării posibilitatea desfăşurării multor evenimente importante, dar cred că cel mai important eveniment la care ne-am gândit cu toţii este Festivalul Internaţional "George Enescu". Cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional "George Enescu" ne aduce cu un pas mai aproape de societatea cu care ne obişnuisem şi de care am fost privaţi, o societate a sălilor de spectacole şi concerte pline, o societate a redobândirii încrederii de a fi împreună pentru a sărbătorii calitatea. Realitatea recentă ne-a făcut să apreciem mult mai mult tot ceea ce ne înconjoară, să ne bucurăm de fiecare sunet, să simţim dorul românesc pentru tradiţiile şi cutumele care ne definesc identitatea naţională. Muzica marelui român George Enescu ne-a bucurat mereu, iar festivalul ne aduce aminte de importanţa răgazului de a asculta, o societate armonioasă nu există în lipsa actului de ascultare, învăţarea este deficitară în lipsa lui, iar evoluţia anevoioasă", a spus ministrul Culturii.

Consilierul prezidenţial pe probleme de Cultură, Sergiu Nistor, a oferit organizatorilor festivalului Înaltul Patronaj al preşedintelui României.

"Această diplomă de Înalt Patronaj dă expresia aprecierii de care se bucură acest festival din partea preşedintelui, la rândul său arătând aprecierea de care această manifestare se bucură în rândul publicului românesc şi în dialogul cultural internaţional, în care festivalul este probabil cea mai importantă manifestare românească. În acest an special din multe privinţe ne întoarcem la momentul vieţii lui George Enescu marcând cei 140 de ani de la naşterea sa. Acest moment este şi el unul din argumentele Înaltului Patronaj al preşedintelui şi nu doar al preşedintelui României, aceşti 140 de ani sunt marcaţi şi de dialogul politic la cel mai înalt nivel dintre România şi Franţa", a spus Sergiu Nistor.

Prezent la conferinţa de presă, primarul Nicuşor Dan a spus că Primăria Capitalei a contribuit la desfăşurarea festivalului cu o sumă nu foarte mare, dar care ajută la susţinerea unor artişti care vor performa la Bucureşti.

"Este un eveniment cultural reper pentru cultura românească şi sunt deosebit de mândru că acest eveniment are loc în Bucureşti. Primăria Municipiului Bucureşti este partenerul acestui eveniment încă din anul 2003. Anul acesta am contribuit cu o sumă care ne-am fi dorit să fie mai mare, dar astea sunt vremurile pe care le trăim, o sumă care contribuie la susţinerea unor artişti care vor performa aici, de asemenea în ceea ce priveşte logistica am ajutat şi vom ajuta cu tot ce este nevoie", a afirmat Nicuşor Dan.

Ediţia a 25-a a Festivalului 'Enescu', ce începe pe 28 august, va include cel mai mare număr de lucrări enesciene (37) şi cel mai complex program cu lucrările marelui compozitor din întreaga istorie a evenimentului.

Orchestra Filarmonicii 'George Enescu' va concerta în Gala de Deschidere a Festivalului sub bagheta dirijorului Paavo Jarvi şi cu Sarah Nemţanu - prim violonist al orchestrei. În program: George Enescu - Rapsodia română în re major op. 11 nr. 2; Jean Sibelius - Concertul în re minor pentru vioară şi orchestră op. 47; Serghei Rahmaninov - Simfonia nr. 2 în mi minor op. 27. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 07-04-2025 12:30

REPORTAJ Arad: Aluaturi tradiționale de Paști, frământate la muzeu de sute de copii

Arome îmbietoare de aluat proaspăt distrag atenția de la artefactele antice din muzeul arădean, în aceste zile în care sute de copii sunt invitați să învețe cum se prepară pâinea și colacii de Paști după rețetele tradiționale, cu ingrediente simple, sub îndrumarea gospodinelor și brutarilor locali. Complexul

Cultura - Media 07-04-2025 09:04

Expoziția 'Prispa cu flori' - sâmbătă, la Muzeul Satului; lucrările sunt inspirate din arhitectura și tradițiile românești

Expoziția 'Prispa cu flori', care reunește lucrările elevilor din școli de arte ale Capitalei, inspirate din arhitectura și tradițiile românești, se va deschide, sâmbătă, la Muzeul Național al Satului 'Dimitrie Gusti'. Vernisajul, programat pentru ora 12:00, la Casa Glod, face parte din amplul eveniment 'Vin Flo

Cultura - Media 07-04-2025 08:47

Buzău: Un român care realizează decoruri pentru filme de Hollywood, pictor pentru Francis Ford Copolla

Pictorul Gheorghe Stanciu, membru în cadrul unor echipe care au produs decoruri cinematografice pentru filme celebre precum 'Cold Mountain', 'Modigliani', 'Mirrors', 'Closer to the Moon' sau 'Wednesday', a realizat reproduceri, afișe și portrete pentru regizorul Francis Ford Copolla, care va fi onorat în luna aprili

Cultura - Media 07-04-2025 08:40

Concursul Internațional de Vioară 'Ion Voicu' începe luni; marea finală - sâmbătă, la Ateneul Român

Prima ediție a Concursului Internațional de Vioară 'Ion Voicu', organizat de Asociația Culturală 'Ion Voicu' în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Universitatea Națională de Muzică București și Filarmonica 'George Enescu' din București, debutează luni. Concursul, care va avea loc de luni până s&

Cultura - Media 07-04-2025 06:00

Ministrul Intotero, la reuniunea omologilor de la Varșovia; discuții despre 'Busola Culturală' a politicilor europene

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, participă, luni și marți, la Reuniunea informală a miniștrilor culturii din Uniunea Europeană de la Varșovia, care are temă principală rolul culturii în consolidarea identității europene. 'Evenimentul reprezintă o oportunitate pentru un dialog deschis între miniștrii culturii din statele me

Cultura - Media 06-04-2025 14:13

Ministrul Intotero, la reuniunea omologilor de la Varșovia; discuții despre 'Busola Culturală' a politicilor europene

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, participă, luni și marți, la Reuniunea informală a miniștrilor culturii din Uniunea Europeană de la Varșovia, care are temă principală rolul culturii în consolidarea identității europene. 'Evenimentul reprezintă o oportunitate pentru un dialog deschis între miniștrii culturii din statele me

Cultura - Media 05-04-2025 09:48

Spectacolul 'Teatro Lucido la malul infinitului' de Radu Afrim - premieră, sâmbătă, la Teatrul de Stat Constanța

Spectacolul 'Teatro Lucido la malul infinitului' cu textul, regia și scenariul semnate de Radu Afrim, va fi prezentat în premieră, sâmbătă, de la ora 19:00, la Teatrul de Stat Constanța. Spectacolul include textele 'Vizită în casa unui bărbat în absența soției' sale de Adriana Bittel, 'Variabila Dost

Cultura - Media 04-04-2025 19:05

Sibiu: Primul bust de copil realizat de Brâncuși, expus la Muzeul Național Brukenthal

Vizitatorii Muzeului Național Brukenthal au ocazia să vadă începând de sâmbătă primul bust de copil realizat de Constantin Brâncuși, sculptat în 1906, a anunțat vineri, la vernisaj, managerul instituției, Alexandru Chituță. 'Prezentăm în premieră la Sibiu și în Transilvania una dintre cele mai impo

Cultura - Media 04-04-2025 16:12

Călin Pop a lansat single-ul 'La fundul sacului'

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'La fundul sacului'.

Cultura - Media 04-04-2025 15:24

Mureș: Cetatea Țărănească din Saschiz se redeschide în mai; taxă de vizitare pe întreg situl UNESCO

Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită, a anunțat, vineri, că Cetatea Țărănească sau Cetatea de Refugiu din comună, construită în secolul al XIV-lea, va fi deschisă oficial pentru vizitare începând cu primul weekend din luna mai, odată cu Sărbătoarea Rabarbărului, și că administrația publică locală a luat decizia instituirii unei taxe de vizitare a

Cultura - Media 04-04-2025 14:28

Ziua Academiei/ O nouă Aulă, clădire administrativă și consolidarea sediului actual - proiecte majore în trei-patru ani

Secretarul general al Academiei Române, Ioan Dumitrache, a prezentat, vineri, pentru prima dată în cadrul unei sesiuni festive aniversare, câteva dintre proiectele de construcție și de reabilitare a unor imobile din patrimoniul instituției, anunțând că noua Aulă și complexul care va fi realizat în preajma sediului istoric al Academiei di

Cultura - Media 04-04-2025 14:27

Iași: Palatul Culturii, gazda expoziției itinerante 'Jandarmeria Română 1850 - 2020'

Expoziția itinerantă 'Jandarmeria Română 1850 - 2020' poate fi vizitată începând de vineri, până în data de 8 iunie, la Palatul Culturii din Iași. Directorul Palatului Culturii, Andrei Apreotesei, a declarat că expoziția este organizată pentru a celebra 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rom&a

Cultura - Media 04-04-2025 14:24

CNA: Zece eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 29 martie - 4 aprilie, zece ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (șase) și Facebook (patru). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările

Cultura - Media 04-04-2025 12:59

Ioan-Aurel Pop: Proiectele Academiei Române sunt totuna cu marile întreprinderi ale culturii naționale

Academia Română a marcat, vineri, 159 de ani de la fondare în cadrul unei sesiuni festive, prilej cu care președintele acestui for, Ioan-Aurel Pop, a afirmat că proiectele prestigioasei instituții sunt totuna cu marile întreprinderi al

Cultura - Media 04-04-2025 09:48

Gorj: 13 trupe de teatru și 18 tineri actori participă la Festivalul concurs 'Sabin Popescu'

Un număr de 13 trupe de teatru din județul Gorj și 18 tineri actori vor participa la cea de-a XXV-a ediție a Festivalului concurs de teatru 'Sabin Popescu', a cărui deschide are loc vineri, la Novaci. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, evenimentul