logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Festivalul ''Enescu'' - Mihai Constantinescu: Mari orchestre străine, nume noi, foarte mulţi artişti români

Imagine din galeria Agerpres

Directorul executiv al Festivalului Internaţional "George Enescu", Mihai Constantinescu, a evidenţiat vineri că toate momentele propuse publicului la această ediţie sunt foarte frumoase, foarte interesante şi cuprind tot ce trebuie să cuprindă un festival de această talie.

"Sunt concertele marilor orchestre care ne vizitează în acest an, începând de la cele şase orchestre britanice, două germane, două franceze, două olandeze, două italiene, alte orchestre care vin pentru prima dată în festival - cea din Croaţia, cea din Grecia. Sunt artişti care au şi fost până acum în ultimele ediţii ale festivalului (...), sunt şi nume noi care apar în programul nostru. Şi acestea sunt nume foarte importante. Pe lângă toate numele internaţionale pe care le puteţi vedea în programul nostru, veţi vedea şi foarte mulţi artişti români. Sunt 'creme de la creme', dacă pot să spun aşa, sunt cele mai bune orchestre din ţară, nu numai din Bucureşti, nu numai Filarmonica şi Radioul, cu care ne-am obişnuit în ultimii ani", a declarat Mihai Constantinescu în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Sala Palatului.

Astfel, participă şi orchestrele din Timişoara, Iaşi, Cluj, Bacău, Sibiu, vor avea loc concerte şi în ţară, la Satu Mare, la Braşov, la Piteşti.

El a precizat că partea negativă a ediţiei din acest an a Festivalului "George Enescu" o reprezintă anularea seriei de concerte de noapte, din motive sanitare.

"Chiar dacă pierdem acele momente extraordinare de migraţie a publicului de la Sala Palatului la Ateneu noaptea, prin Piaţa Festivalului, sunt momente pe care sunt sigur le vom trăi în anii următori, la celelalte ediţii, dar de data aceasta am considerat că e mai bine să avem grijă de publicul nostru şi de artiştii noştri şi acest lucru sper să fie apreciat şi de public, şi de artişti", a spus directorul executiv al festivalului.

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a afirmat că cea de-a 25-a ediţie a Festivalului "George Enescu" aduce publicul cu un pas mai aproape "de societatea cu care ne obişnuisem şi de care am fost privaţi".

"Perioadele tulburi prin care am trecut au pus mereu sub semnul întrebării posibilitatea desfăşurării multor evenimente importante, dar cred că cel mai important eveniment la care ne-am gândit cu toţii este Festivalul Internaţional "George Enescu". Cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional "George Enescu" ne aduce cu un pas mai aproape de societatea cu care ne obişnuisem şi de care am fost privaţi, o societate a sălilor de spectacole şi concerte pline, o societate a redobândirii încrederii de a fi împreună pentru a sărbătorii calitatea. Realitatea recentă ne-a făcut să apreciem mult mai mult tot ceea ce ne înconjoară, să ne bucurăm de fiecare sunet, să simţim dorul românesc pentru tradiţiile şi cutumele care ne definesc identitatea naţională. Muzica marelui român George Enescu ne-a bucurat mereu, iar festivalul ne aduce aminte de importanţa răgazului de a asculta, o societate armonioasă nu există în lipsa actului de ascultare, învăţarea este deficitară în lipsa lui, iar evoluţia anevoioasă", a spus ministrul Culturii.

Consilierul prezidenţial pe probleme de Cultură, Sergiu Nistor, a oferit organizatorilor festivalului Înaltul Patronaj al preşedintelui României.

"Această diplomă de Înalt Patronaj dă expresia aprecierii de care se bucură acest festival din partea preşedintelui, la rândul său arătând aprecierea de care această manifestare se bucură în rândul publicului românesc şi în dialogul cultural internaţional, în care festivalul este probabil cea mai importantă manifestare românească. În acest an special din multe privinţe ne întoarcem la momentul vieţii lui George Enescu marcând cei 140 de ani de la naşterea sa. Acest moment este şi el unul din argumentele Înaltului Patronaj al preşedintelui şi nu doar al preşedintelui României, aceşti 140 de ani sunt marcaţi şi de dialogul politic la cel mai înalt nivel dintre România şi Franţa", a spus Sergiu Nistor.

Prezent la conferinţa de presă, primarul Nicuşor Dan a spus că Primăria Capitalei a contribuit la desfăşurarea festivalului cu o sumă nu foarte mare, dar care ajută la susţinerea unor artişti care vor performa la Bucureşti.

"Este un eveniment cultural reper pentru cultura românească şi sunt deosebit de mândru că acest eveniment are loc în Bucureşti. Primăria Municipiului Bucureşti este partenerul acestui eveniment încă din anul 2003. Anul acesta am contribuit cu o sumă care ne-am fi dorit să fie mai mare, dar astea sunt vremurile pe care le trăim, o sumă care contribuie la susţinerea unor artişti care vor performa aici, de asemenea în ceea ce priveşte logistica am ajutat şi vom ajuta cu tot ce este nevoie", a afirmat Nicuşor Dan.

Ediţia a 25-a a Festivalului 'Enescu', ce începe pe 28 august, va include cel mai mare număr de lucrări enesciene (37) şi cel mai complex program cu lucrările marelui compozitor din întreaga istorie a evenimentului.

Orchestra Filarmonicii 'George Enescu' va concerta în Gala de Deschidere a Festivalului sub bagheta dirijorului Paavo Jarvi şi cu Sarah Nemţanu - prim violonist al orchestrei. În program: George Enescu - Rapsodia română în re major op. 11 nr. 2; Jean Sibelius - Concertul în re minor pentru vioară şi orchestră op. 47; Serghei Rahmaninov - Simfonia nr. 2 în mi minor op. 27. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 23-01-2025 18:52

24 Ianuarie/Vâlcea: Expoziție foto dedicată festivalului de blues de la Brezoi, deschisă în municipiul reședință de Ziua Micii Uniri

Cele mai bune și captivante fotografii realizate la ediția de anul trecut a Open Air Blues Festival de la Brezoi vor fi prezentate într-o expoziție specială ce va fi vernisată, vineri, în municipiul Râmnicu Vâlcea. Organizatorii evenimentului - Asociația Mentor Rock, filiala Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici di

Culte 23-01-2025 16:47

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena vor fi aduse de la Veneția la Mănăstirea Pantocrator, pe 30 aprilie

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse de la Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman pe 30 aprilie, după ce în aceeași zi vor poposi la Catedrala Patriarhală din Capitală, anunță, joi, agenția

Cultura - Media 23-01-2025 16:47

24 Ianuarie/ Giurgiu: Stema Principatelor Unite, sculptură după original, la Muzeul Județean (GALERIE FOTO)

O sculptură realizată de specialiștii Muzeului Județean Giurgiu, după original, pe o suprafață de aproximativ un metru pătrat, ce reprezintă stema celor două Principate Unite, cu Bourul Moldovei și Vulturul Țării Românești și o reprezentare a imaginii lui Alexandru Ioan Cuza sunt exponate ce pot fi vizitate la instituția de cultură.

Cultura - Media 23-01-2025 11:44

Dirijorul Andrei Boreiko și pianistul Alexander Gavrylyuk concertează la Ateneul Român pe 23 și 24 ianuarie

Orchestra și Corul Filarmonicii George Enescu vor susține două concerte vocal-simfonice emoționante pe 23 și 24 ianuarie, la Ateneul Român, sub bagheta dirijorului Andrei Boreiko și avându-l ca solist pe celebrul pianist Alexander Gavrylyuk, care va interpreta Concertul nr. 3, în do major, pentru pian și orchestră, op. 26 de Serghei Prokofiev, informează un

Cultura - Media 23-01-2025 11:13

Iași: Hora Unirii va răsuna în curtea Palatului lui Cuza de la Ruginoasa, pe 24 Ianuarie

'Hora Unirii' va răsuna pe 24 Ianuarie, în curtea Palatului 'Alexandru Ioan Cuza' de la Ruginoasa, pentru a celebra 166 de ani de la Unirea Principatelor Române. Pentru a celebra împlinirea a 166 de ani de la momentul istoric al Unirii Principatelor Române, Complexul Muzeal Național 'Moldova' Iași, prin Muzeul Me

Cultura - Media 23-01-2025 11:04

Reprezentațele ICR din toată lumea comemorează victimele Holocaustului

Reprezentanțele ICR din Chișinău, Londra, Budapesta, Madrid, Paris, Roma, Varșovia, Berlin, Stockholm, Viena, Tel Aviv, Veneția, Lisabona și New York omagiază, cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, victimele Holocaustului prin proiecții de filme, lansări de carte, expoziții și dezbateri. Pe 27 ianuarie, de la ora 19,00, Ins

Cultura - Media 23-01-2025 10:12

Proiect destinat dramaturgiei contemporane cu Mary Elizabeth Hamilton, la Teatrul Nottara

Teatrul Nottara lansează un proiect destinat dramaturgiei contemporane, 'Focus Mary Elizabeth Hamilton', informează organizatorii într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Teatrul Nottara își propune să creeze un mediu prolific și ofertant pentru dezvoltarea dramaturgiei contemporane, prin contexte în care artiștii să se afle în

Cultura - Media 22-01-2025 23:35

Intotero: Întâlniri de lucru cu reprezentanții instituțiilor culturale subordonate Ministerului Culturii

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a participat, miercuri, la întâlniri de lucru cu reprezentanții instituțiilor culturale subordonate instituției pe care o reprezintă, pentru stabilirea priorităților, abordarea provocărilor și planificarea proiectelor culturale pentru anul în curs. 'Fiecare întâlnire a ofe

Cultura - Media 22-01-2025 17:04

A murit scriitorul Constantin Abăluță

Scriitorul Constantin Abăluță a murit la vârsta de 86 de ani, anunță președintele Uniunii Scriitorilor din România, Varujan Vosganian. 'Un om distins, un cărturar, un poet sensibil, Constantin Abăluță ne-a părăsit cu discreție, pe vârfurile sufletului....', a transmis Vosganian într-o postare pe pagina sa de Fac

Cultura - Media 22-01-2025 15:38

VIDEO Președintele ICR: Jurnalismul cultural - element esențial pentru a facilita accesul publicului la cultură

Importanța jurnalismului cultural în societatea contemporană și a cultivării în continuare a spiritului critic, într-o vreme a schimbărilor și a provocărilor permanente, a fost evidențiată, miercuri, într-o dezbatere desfășurată în Sala Mare a Institutului Cultural Român (ICR). Președintele ICR, Liviu Jicman

Cultura - Media 22-01-2025 13:49

Micro-expoziție despre Unirea Principatelor Române în creația pictorului Eugen Ispir, la Muzeul de Istorie a României

Micro-expoziția 'Unirea Principatelor Române în creația pictorului Eugen Ispir (1909-1974)', dedicată evenimentului istoric din 24 ianuarie 1859, va fi accesibilă publicului, de vineri, la sediul Muzeului Național de Istorie a României (MNIR) de pe Calea Victoriei. Conform unui comunicat de presă al MNIR transmis mier

Cultura - Media 22-01-2025 13:08

Ioan Aurel Pop: Cuza a fost prețuit ca un erou al țăranilor

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost prețuit ca un erou al țăranilor, a spus, miercuri, la Târgoviște, la o conferință despre rolul lui Cuza în formarea României moderne, președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop. 'Cuza a fost și un erou al poporului și mai ales al țăranilor, cărora le-a dat pământ și i-a

Cultura - Media 22-01-2025 10:23

Spectacolul 'Șapte minute după miezul nopții (A Monster Calls)' - premieră, sâmbătă, la Teatrul Excelsior

Spectacolul 'Șapte minute după miezul nopții (A Monster Calls)' în regia lui Bobi Pricop va fi prezentat, sâmbătă, în premieră la Teatrul Excelsior, informează organizatorii într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES. Alături de regizorul Bobi Pricop, din echipa care a creat spectacolul, o experiență audio u

Culte 22-01-2025 09:00

Botoșani: Scădere îngrijorătoare a numărului botezurilor în biserici; preoții atrag atenția asupra crizei demografice

O situație îngrijorătoare privind natalitatea extrem de scăzută sau chiar lipsa totală a nou-născuților se înregistrează în numeroase localități rurale din județul Botoșani, fiind remarcată de preoții ortodocși care spun că nu prea au mai avut ocazii pentru a săvârși slujba botezului. Astfel, în numeroase parohii

Cultura - Media 21-01-2025 15:42

Sibiu: Misterul mormântului baronului Brukenthal ar putea fi descifrat după două secole, de arheologi

Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chituță, a anunțat marți, într-o conferință de presă, că intenționează cu ajutorul arheologilor să descifreze misterul mormântului baronului Samuel von Brukenthal și pentru aceasta va cere Bisericii Evanghelice din Sibiu să-și dea acordul ca să fie ridicată lespedea de piatră din biserică, pentru că sub ac