Dirijorul Ion Marin - Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor al Republicii Franceze
![Image](https://agerpres.ro/data/stiri/ada-_18_ianuarie_2021_-_027.jpg)
Dirijorul Ion Marin a primit distincţia de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor al Republicii Franceze, anunţă Biroul de presă al Corului Naţional de Cameră "Madrigal - Marin Constantin", citând Ministerul Culturii din Franţa.
Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, titulatura de Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres, una dintre cele mai importante distincţii ministeriale ale Franţei, îi va fi acordată celebrului muzician român pentru "contribuţia şi angajamentul în serviciul culturii", după cum menţionează scrisoarea oficială transmisă de ministrul Culturii din Franţa, Roselyne Bachelot-Narquin.
În excepţionala sa carieră de aproape 40 de ani dăruiţi performanţei, Ion Marin s-a distins şi ca un promotor de seamă al culturii franceze, francofoniei, precum şi al valorilor europene universale.
Din 1983 până în prezent, Ion Marin a dirijat în Franţa peste 150 de concerte şi spectacole de operă. A colaborat cu numeroase orchestre prestigioase din spaţiul francofon, cum sunt: Orchestre national de France, Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestre de Paris, Orchestre national de Lyon, Orchestre de l'Opera national de Paris Bastille, Orchestre national d'île-de-France, Orchestre national des Pays de la Loire, Orchestre national du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Nice, Ensemble Orchestral de Paris sau Orchestre Lamoureux.
A dirijat spectacole celebre de teatru liric la Opera national de Paris Bastille, Opera Garnier, Theâtre des Champs - Elysees, Opera National de Lyon, Opera de Monte-Carlo şi Opera Nice Cote d'Azur.
A participat la prestigioase festivaluri de muzică clasică în spaţiul francez, precum Le Festival de Paris, Festival de Saint-Denis, Festival International d'Art Lyrique d'Aix-en-Provence, Festival de Monte-Carlo, Festival de musique de l'Orangerie de Sceaux sau Festival Radio France Occitanie Montpellier.
Nu în ultimul rând, maestrul Ion Marin a elogiat spiritul şi cultura Franţei în lume în peste 50 de concerte de muzică simfonică şi spectacole de operă ale creatorilor francezi susţinute pe scene din Europa, Statele Unite ale Americii şi Japonia.
În stagiunea 2019 a Filarmonicii din St. Petersburg, Ion Marin a dirijat ciclul stagiunii dedicat muzicii franceze, iar în septembrie acelaşi an a dirijat un program Enescu, Ravel şi Debussy cu Orchestre National de France la Bucureşti, în cadrul secţiunii Marile orchestre ale lumii a Festivalului Internaţional "George Enescu".
Ion Marin este un susţinător declarat al cooperării culturale între România şi Franţa, fiind una dintre personalităţile implicate în pregătirea inaugurării oficiale a Sezonului România - Franţa 2019 la Paris şi a participării Corului Naţional de Cameră "Madrigal - Marin Constantin" la concertul de deschidere organizat la Dome des Invalides, în luna noiembrie 2018, în prezenţa preşedintelui României şi a oficialităţilor din capitala Franţei.
Maestrul Ion Marin este directorul de onoare al Corului Naţional de Cameră "Madrigal - Marin Constantin" şi, de asemenea, preşedintele fondator al Programului Naţional Cantus Mundi România şi al Symphonia Mundi, care unesc prin muzică şi activităţi culturale şi sociale peste 60.000 de copii şi dirijori din România.
Începând din toamna anului 2020, maestrul Ion Marin este şi profesor al universităţii Mozarteum din Salzburg, coordonatorul catedrei de dirijat coral "Claudio Abbado" şi conducătorul artistic al activităţii de concert a acesteia.
Titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor reprezintă un important omagiu adus personalităţilor ce se disting prin creaţia artistică excepţională în domeniul culturii sau prin contribuţia esenţială adusă artei şi literaturii.
Creat în Franţa în 1957 şi recunoscut ca parte a Ordinului Naţional al Meritului de către Charles de Gaulle în 1965, Ordinul Artelor şi Literelor recompensează cele mai importante personalităţi culturale ale lumii franceze, dar se acordă şi cetăţenilor de alte naţionalităţi, pentru contribuţii remarcabile în îmbogăţirea patrimoniului cultural francez şi universal. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)
Sursa foto: Madrigal/Facebook.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministrul Culturii anunță noi reglementări pentru realizarea de expoziții românești în străinătate
Ministerul Culturii va propune înăsprirea cadrului legislativ care reglementează condițiile în care se pot realiza expoziții în străinătate, o propunere de hotărâre de guvern urmând să fie publicată, vineri, pe site-ul ministerului, a anunțat ministrul Natalia Intotero. 'Lucrăm la înăsprirea cadrului leg
Alba: Un sfert dintre vizitatorii Sălii Unirii, interesați să viziteze, contra cost, expoziția permanentă
Doar un sfert dintre persoanele care au vizitat anul trecut Sala Unirii din Alba Iulia, simbol al unității naționale a poporului român, au plătit bilet să vadă expoziția permanentă dedicată actului de la 1 Decembrie 1918, unde sunt expuse printre altele, biroul lui Aurel Lazăr, la care a fost scrisă 'Declarația de independență' din 12 octombrie 1918, și
Iași: Premieră la Teatrul Național, la 173 de ani de la nașterea lui Caragiale
Teatrul Național 'Vasile Alecsandri' Iași marchează aniversarea lui Ion Luca Caragiale cu premiera spectacolului 'D'ale Carnavalului', eveniment care va avea loc pe 8 și 9 februarie, pe scena Sălii Mari. Spectacolul, a cărui regie îi aparține lui Claudiu Goga, este lansat la doar câteva zile de la împlinir
Volumul 'Poesii' de Eminescu - primul și singurul tipărit în timpul vieții poetului, adjudecat la 6.000 de euro
Volumul 'Poesii' de Mihai Eminescu - primul și singurul tipărit în timpul vieții poetului - a fost adjudecat, joi seara, la prețul de 6.000 de euro în licitația de carte rară și autografe organizată de Casa Artmark la Palatul Cesianu-Racoviță și online. Sesiunea a inclus o secțiune dedicată lui Mihai Eminescu.
Muntele Athos - Grădina Maicii Domnului, locul unde găsești multă liniște și rugăciune
Credință, istorie, cunoaștere, smerenie, rugăciune, natură, frumusețe, liniște - asta înseamnă Muntele Athos pentru cei care ajung acolo, dar și pentru cei care aspiră să vadă, măcar o dată în viață, Grădina Maicii Domnului, cum este supranumit acest loc încărcat de istorie și de spiritualitate. Sfântul Munte este consi
REPORTAJ Un tezaur monetar din Sălaj, regăsit după 40 de ani într-o consignație din București
Un tezaur monetar descoperit într-o fântână din Sălaj în 1978, tezaur format din 30 de creițari din argint, monedă de largă circulație pe actualul teritoriu al României în secolele XVIII-XIX, cunoscută în epocă drept 'sfaț', a fost găsit întâmplător de un muzeograf din Zalău într-o consignație din București,
Sinodul BOR: ''Dojană sinodală scrisă'' pentru cei care nu au respectat hotărârile față de viața politică
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit joi în ședință de lucru, a aprobat ''dojană sinodală scrisă'' pentru cei care nu au respectat disciplina canonică și statutară, precum și hotărârile referitoare la poziția BOR față de viața politică și campaniile electorale, reafirmând obligația tuturor ierarhilor, cleric
Alba: Un nou sediu pentru Muzeul de Istorie Aiud, închis pentru vizitare din 2012
Muzeul de Istorie Aiud, deschis în 1951 în incinta Castelului Bethlen și închis pentru public din 2012, se va muta într-un imobil în care a funcționat o grădiniță, potrivit unei decizii luate de Consiliul Local Aiud. '''Casă' nouă pentru Muzeul de Istorie Aiud. În ultima ședință a Consiliului
Mureș: Încep lucrările de renovare și extindere la Ansamblul Memorial Petőfi Sándor din Albești (GALERIE FOTO)
Muzeul Județean Mureș a anunțat, joi, că a fost dat acordul oficial pentru începerea lucrărilor de renovare și extindere la Ansamblul Memorial Petőfi Sándor din Albești, o investiție în valoare de 6,4 milioane de lei, finanțată prin Consiliul Județean Mureș și prin Fondul Cultural Național Maghiar - Proiectul ''Petőfi200''.
Cluj: Superstarul american Post Malone va concerta la Untold, în premieră în România
Superstarul american Post Malone, câștigător al premiilor Billboard și nominalizat la Grammy, va concerta în august la Untold, pe Cluj-Arena, în premieră pentru România, anunță organizatorii festivalului. 'Artistul american care a colaborat cu Taylor Swift și Beyonce va concerta la ediția aniversară Untold. (...) Post Malone, una di
Mini-festival de traduceri literare - în februarie, la Centrul Cultural Maghiar București
Un mini-festival de traduceri literare, organizat de Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar București și Institutul Cultural Român, va avea loc în zilele de 6, 12 și 13 februarie, la sediul celor două instituții. Manifestarea, care sărbătorește pentru a treia oară Ziua Culturii Naționale din România și Ziua Culturii Maghiare prin
'Women crafting the future' - expoziție dedicată creativității feminine, din 11 februarie, la Muzeul Literaturii Române
Expoziția 'Women crafting the future', un concept unic, dedicat creativității și puterii feminine, va fi prezentată, în perioada 11-22 februarie, la sediul din Calea Griviței, nr. 64-66 al Muzeului Național al Literaturii Române. Cu această ocazie vor fi expuse colecții de pictură, bijuterii, decorațiuni și piese vestimentare realizate de a
Iași: Conducerea Palatului Culturii vrea înapoi tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni
Managerul Palatul Culturii din Iași - Complexul Muzeal Național 'Moldova', Andrei Apreotesei, vrea să să readucă în Iași tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni, un tezaur asemănător cu cel furat din muzeul din Olanda. Andrei Apreotesei a declarat, pentru AGERPRES, că tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni, a
Picturi de Adrian Ghenie și două portrete-surpriză cu Ion Iliescu - la Licitația de Artă Postmodernă și Contemporană
O importantă pictură de tinerețe a lui Adrian Ghenie, 'Untitled', și două portrete-surpriză cu Ion Iliescu vor fi scoase la licitație în noul eveniment al Casei A10 by Artmark, Licitația de Artă Postmodernă și Contemporană. Potrivit unui comunicat al Casei de Licitație Artmark transmis, joi, AGERPRES, pictura 'Untitled a lui Adrian Ghenie - a
Ministrul Intotero a discutat cu managerii muzeelor și sindicate despre inventarierea bunurilor de patrimoniu și salarizare
Inventarierea patrimoniului mobil și eliminarea inechităților salariale se numără printre temele discutate, miercuri, de ministrul Culturii, Natalia Intotero, cu reprezentanții sindicatelor și managerii muzeelor aflate în subordinea instituției pe care o conduce. 'Astăzi, așa cum am promis, împreună cu colegii mei din minister,