Ministrul Gheorghiu, despre participarea ţării noastre la Bienala de la Veneţia: România are un loc privilegiat
România are un loc privilegiat din punctul de vedere al vizibilităţii la Bienala de la Veneţia, a declarat marţi ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.
"Aici am două argumente. Unul ar fi fluxul de vizitatori, care este unul extrem de mare. Spre exemplu, anul trecut au fost mai mult de 600.000 de oameni care au vizitat Bienala de Artă, iar acum doi ani, aproape 300.000 de oameni au vizitat Bienala de Arhitectură. Suntem singurul stat care are două spaţii de expunere la Bienală: Pavilionul României, cumpărat şi construit cu eforturi personale de Nicolae Iorga, în anul 1940, şi Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia", a spus Gheorghiu, la Biblioteca Naţională.
Ministrul Culturii a participat la conferinţa de presă dedicată prezentării proiectului Fading Borders, desemnat câştigător în urma concursului naţional pentru reprezentarea României la cea de-a 17-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură - la Biennale di Venezia.
El a remarcat că, "de fiecare dată, proiectele României au fost bine gândite de autori, bine alese de comisiile de concurs, atent supravegheate de comisarul Attila Kim şi bine primite de către critici şi publicul larg".
"În acest an, Ministerul Culturii a lucrat îndeaproape cu Institutul Cultural Român, cu Ministerul Afacerilor Externe şi Uniunea Arhitecţilor din România, pentru a se asigura că proiectul care ne va reprezenta timp de şase luni va fi sprijinit atât din punct de vedere instituţional, cât şi financiar", a punctat ministrul.
El a amintit în context majorarea sprijinului financiar al ministerului pentru acest proiect.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
Preşedintele interimar al Institutului Cultural Român, Mirel Taloş, a arătat că şi în acest an ICR este partener la Bienala de Arhitectură "prin mai multe culoare de sprijin".
"Am crescut şi noi finanţarea la 200.000 de lei. Asta nu include şi costurile din bugetul ICR Veneţia care sunt alocate Bienalei, ci doar cele care se alocă direct de la Bucureşti. Am sprijinit, prin onorarii, juriul acestei Bienale, sprijinim promovarea la faţa locului, cazarea artiştilor şi alte lucruri de natură logistică", a spus Taloş.
El a subliniat avantajul pe care îl are România prin existenţa spaţiului expoziţional din cadrul Noii Galerii a ICR de la Veneţia. "Este o prefigurare, o avanpremieră a ceea ce se întâmplă în pavilionul propriu-zis şi credem că prin asta facem, într-adevăr, ca ţară, o diferenţă notabilă", a menţionat Mirel Taloş.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
La rândul său, preşedintele Uniunii Arhitecţilor din România, Ileana Tureanu, a susţinut că "la Veneţia nu avem de-a face cu o competiţie de proiecte de arhitectură, ci cu cea mai mare dezbatere la nivel mondial despre problemele acute cu care se confruntă omenirea". "Şi deci fiecare vine cu un punct de vedere. Timp de şase luni se schimbă păreri, se dezbate, se fac expoziţii, se fac conferinţe de presă şi fiecare vine cu părerea ţării lui", a spus Tureanu.
Arhitecta s-a declarat optimistă în ceea ce priveşte proiectul prezentat de echipa românească. "Eu cred că pavilionul pe care o să-l faceţi voi o să reprezinte cu adevărat România şi, indiferent de rezultatul final, trebuie să arate că există o energie aici pe care o sprijinim şi ne-o dorim. Am toată încrederea că o să fie foarte bine anul acesta", a adăugat Ileana Tureanu.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO
Arhitecţii Irina Meliţă şi Ştefan Simion, autori ai proiectului Fading Borders, şi arhitectul Ilinca Păun Constantinescu, reprezentant al proiectului Shrinking cities in Romania, au prezentat caracteristicile propunerii româneşti.
"Răspunsul la tema Bienalei 'Cum vom trăi împreună?' mi s-a părut foarte evident, pentru că e clar că acest fenomen al migraţiei va lua amploare, care nu reprezintă doar România. De asemenea, nu vrem ca acest fenomen să fie privit doar din punct de vedere al României. Sigur că România are de ce să pună această problemă, însă ce ne dorim, şi asta este ce aş vrea să subliniez în afară de această oglindă adusă de cele două proiecte pe care le vom prezenta la Pavilion, ce ne dorim este să deschidem o discuţie la nivel internaţional între arhitecţi şi urbanişti, dar nu numai, despre acest fenomen al migraţiei la nivel global şi european şi acest fenomen în oglindă al oraşelor care se constrâng", a spus Irina Meliţă.
Proiectul Fading Borders răspunde la tema celei de-a 17-a ediţii a Bienalei de Arhitectură - "Cum vom trăi împreună?", alegând ca subiect părăsirea României de mai mult de 3,4 milioane de cetăţeni în perioada 2007 - 2019. Acesta documentează această realitate aducând împreună două proiecte de cercetare: Plecat - care analizează fenomenul complex de convieţuire a emigranţilor români în cadrul diferitelor comunităţi locale din Europa şi Shrinking Cities - care vorbeşte despre declinul şi contracţia oraşelor româneşti, privite ca fenomen de amploare.
Bienala de Arhitectură de la Veneţia este un eveniment internaţional de prestigiu care ilustrează un dialog cultural de mare amploare între ţările lumii. Ediţia din acest an se desfăşoară în perioada 23 mai - 29 noiembrie.
Organizatorii reprezentării României la această manifestare sunt: Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român şi Uniunea Arhitecţilor din România. AGERPRES/(AS, A - autor: Daniel Popescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Furt artefacte/ Muzeul Național Brukenthal - închis de luni până vineri pentru conștientizarea protejării patrimoniului
Muzeul Național Brukenthal va fi închis de luni până vineri, într-o campanie numită 'Și tu ai fost jefuit! Muzeele contează!', prin care atrage atenția asupra protejării patrimoniului cultural național, informează un comunicat de presă. 'Și tu ai fost jefuit! Muzeele contează! O campanie a Muzeului Național Bruken
Furt artefacte/ Managerul Muzeului Național Brukenthal cere ca Jandarmeria să păzească muzeul din Sibiu
Managerul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, Alexandru Chituță, insistă ca acest muzeu, cel mai vechi din România, să fie păzit de jandarmi, ceea ce ar spori siguranța și ar reduce cheltuielile, potrivit unui comunicat de presă. 'În mai multe rânduri am atras atenția decidenților politici că Muzeele sunt importante n
Furt artefacte/Președintele Rețelei Naționale a Muzeelor susține că în România nu se putea face o expoziție ca în Olanda
Președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România, Ciprian Ștefan, managerul Muzeului ASTRA din Sibiu, susține că muzeul din Olanda din care s-au furat cele patru piese de tezaur 'este probabil de zece ori mai dotat decât orice muzeu național din România', motiv pentru care o expoziție ca aceasta a fost posibilă acolo, și nu în țar
Buzău: Muzeul Județean organizează ''Despre portrete #2'', un studiu al figurii umane cu artiști internaționali
Muzeul Județean Buzău organizează expoziția internațională de grup 'Despre portrete #2', eveniment având ca temă studiul figurii umane, reunind artiști din spații geografice diferite, dar și din generații diferite. Potrivit Muzeului Județean Buzău, evenimentul se desfășoară în perioada 28 ianuarie - 28 februarie iar expoziț
Reprezentanțele ICR comemorează victimele Holocaustului; au loc proiecții de filme, lansări de carte, expoziții și dezbateri
Reprezentanțele ICR din întreaga lume marchează Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului prin proiecții de filme, lansări de carte, expoziții și dezbateri. *** Pe 27 ianuarie, de la ora 19,00, Institutul Cultural Român invită publicul în Sala Mare din Aleea Alexandru nr. 38, la prezentarea proiectul
REPORTAJ/Cluj: Atlantidele Europei, prezentate într-o expoziție găzduită de Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Sate scufundate în apă sau pământ, apoi în uitare, cu casele lor și cu tot cu viețile celor care le-au însuflețit, fac obiectul unei interesante expoziții deschise la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, sub titlul 'Atlantida. Lumi pierdute'.
Furt artefacte/Secretar de stat Diana-Ștefana Baciuna: O reală lovitură adusă istoriei noastre
Secretarul de stat Diana-Ștefana Baciuna afirmă că furtul pieselor de tezaur românești de la Muzeul Drents din Assen, Regatul Țărilor de Jos, reprezintă o lovitură adusă istoriei noastre și moștenirii culturale a poporului român. 'La nivelul Minister
Furt artefacte/Turcan: Sunt lucruri ciudate; infractorii au folosit dinamită și au sustras câteva piese
Fostul ministru al Culturii Raluca Turcan a declarat că sunt 'lucruri ciudate' în cazul furtului pieselor din tezaurul dacic, menționând că atenția merită îndreptată spre faptul că infractorii au folosit dinamită, că au sustras doar câteva bunuri de tezaur și că există o suspiciune legată faptul că acest jaf s-a întâmplat &
Muzeul Național de Istorie a României organizează o conferință de presă pe tema furtului pieselor din tezaurul dacic
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) organizează, duminică, o conferință de presă pe tema furtului pieselor din tezaurul dacic. 'Având în vedere cumplitul eveniment care a avut loc în data de 25 ianuarie la Muzeul Drents din Assen, Regatul Țărilor de Jos (Olanda) - furtul a patru obiecte de patrimoniu din categoria Tezaur, a
Mihail Neamțu: Solicit de urgență o anchetă privind înstrăinarea și vulnerabilizarea tezaurului dacic
Președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Mihail Neamțu, solicită premierului, Ministerului Culturii, Ministerului Public și Ministerului Afacerilor Interne să demareze imediat o 'investigație amplă' asupra modului în care s-a permis expunerea și punerea în pericol a tezaurului dacic, 'un patrimoniu istoric unic, de o valoare in
MC: Coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice de la Sarmizegetusa - furate din expoziția MNIR din Olanda
Coiful de aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.Hr. și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României,
MAE: Explozie și exponate furate din expoziția MNIR din Olanda 'Dacia! Regatul aurului și argintului'
Ministerul Afacerilor Externe informează că, în cursul dimineții de sâmbătă, Muzeul Național de Istorie a României și Ministerul Culturii din România au fost notificate că Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, în care are loc expoziția 'Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului', organizată în co
Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de condoleanțe la moartea Arhiepiscopului Albaniei, Anastasie
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis un mesaj de condoleanțe sâmbătă, după ce Arhiepiscopul Anastasie al Tiranei, Durresului și întregii Albanii a trecut la Domnul. 'Am primit, cu adâncă
Două filme românești, selectate la cea de-a 48-a ediție a Festivalului de Film de la Goteborg
La cea de-a 48-a ediție a Festivalului de Film de la Goteborg, cel mai important eveniment de acest gen din Scandinavia, programat între 24 ianuarie și 2 februarie, au fost selecționate două filme din România: 'Trei kilometri până la capătul lumii' (premieră în Suedia), regizat de Emanuel Pârvu, în Competiția Internațională a
24 Ianuarie/Vâlcea: Expoziție foto dedicată festivalului de blues de la Brezoi, deschisă în municipiul reședință de Ziua Micii Uniri
Cele mai bune și captivante fotografii realizate la ediția de anul trecut a Open Air Blues Festival de la Brezoi vor fi prezentate într-o expoziție specială ce va fi vernisată, vineri, în municipiul Râmnicu Vâlcea. Organizatorii evenimentului - Asociația Mentor Rock, filiala Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici di