REPORTAJ/Mureş: Povestea Claudiei Rhedey, stră-stră-străbunica reginei Elisabeta a II-a, poate fi descoperită la castelul din Sângeorgiu de Pădure

Muzeul dedicat Claudiei Rhedey, care are o legătură foarte strânsă cu istoria regalităţii britanice, fiind stră-stră-străbunica reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a fost deschis, vineri, în cinci săli ale Castelului Rhedey din Sângeorgiu de Pădure, monument istoric din secolul al XVIII-lea.
Vizitatorii castelului vor putea descoperi în acest castel muzeu istoria vieţii frumoasei aristocrate maghiare Claudia Rhedey, care a trăit o impresionantă poveste de dragoste alături de soţul ei, dar şi detalii despre sacrificiul suprem pe care l-a făcut pentru a-l vizita.
La evenimentul de inaugurare a noului muzeu din judeţul Mureş au participat ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble, ambasadorul Ungariei în România, Zákonyi Botond, reprezentantul Landului Brandenburg, Klaus Peter Kluger, şi primarul din Sângeorgiu de Pădure, Csibi Attila Zoltán.
Foto: (c) DORINA MATIS / AGERPRES
"Cred că este un moment foarte important pentru noi, ca britanici, pentru că avem aici o rudă importantă a familiei noastre regale. Mă bucur să fiu în această clădire bine restaurată şi e o expoziţie admirabilă. Cred că toţi copiii din România vor veni aici pentru că e foarte bine realizată (...) Avem o legătură cu România, cu această familie aristocrată maghiară, dar avem legături şi cu Vlad Ţepeş, Prinţul Charles a spus că este înrudit cu această figură importantă a istoriei României (...) Sunt mândru să fiu într-un loc care exprimă cultura engleză, un loc din care se trag regi şi regine ale Marii Britanii. Prinţul Charles vine deseori în Sângeorgiu de Pădure şi menţine legăturile cu stră-stră-străbunica sa, Claudia", a declarat ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble.
Ambasadorul Ungariei în România, Zákonyi Botond, a spus că a căutat informaţii pe Internet despre ceea ce ar putea găsi în expoziţia şi în Muzeul de la Sângeorgiu de Pădure, el subliniind că acest aşezământ cultural reprezintă şi o investiţie spirituală, nu doar financiară. "Se ştie că aristocraţia din vremurile acelea trăia pe domenii extinse şi este importantă refacerea acestora, chiar şi ca o amintire. Ne bucurăm de susţinerea acordată şi dorim ducerea la bun sfârşit a proiectului. Sunt încântat de menţinerea acestor legături", a arătat Zákonyi Botond.
Primarul din Sângeorgiu de Pădure, Csibi Attila Zoltán, a arătat că această legătură dintre familia Rhedey şi familia regală britanică s-a stabilit prin Mary of Teck, regina Regatului Unit, ca soţie a regelui George al V-lea, cea care era nepoata Claudiei Rhedey.
Foto: (c) DORINA MATIS / AGERPRES
"Am fost foarte mândri de faptul că, în anul 2008, Alteţa Sa Prinţul Charles de Wales a vizitat locul de naştere al stră-stră-străbunicii sale. Suntem convinşi că în timp va face castelul şi împrejurimile demne de această conexiune. Una dintre pietrele de hotar ale acestei legături este deschiderea acestei legături permanente. Prinţul Alexander de Wurttemberg a fost un prinţ de naţionalitate germană, anii de căsătorie cu Claudia i-a petrecut în Germania. Nu demult a fost scos la iveală jurnalul intim al Claudiei şi am simţit obligaţia de a face cunoscut acest lucru", a spus primarul.
Muzeograful István Kinda, de la Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântul Gheorghe, a subliniat că în 2017 a fost începută colaborarea cu Primăria Sângeorgiu de Pădure, cu scopul de a amenaja mai multe camere în Castelul Rhédey.
Foto: (c) DORINA MATIS / AGERPRES
"Acum doi ani am început cercetările privind expoziţia actuală, am realizat cercetări istorice în legătură cu familia Rhedey şi cu istoria localităţii. În prezent avem cinci săli de expoziţie în care prezentăm atât familia Rhedey, cât şi istoria lor începând din secolul al XIV-lea, cât şi istoria, clădirile cele mai însemnate şi vestigii arheologice descoperite în oraş la începutul secolului XX. A fost destul de greu deoarece nu am avut o colecţie, nu am avut nici mobilier, ci doar nişte legende. Datorită cercetărilor efectuate de Feher Janos am putut începe expoziţia pe date istorice, documentate. Am dorit să realizăm o expoziţie ieşită din comun, deşi nu am avut o colecţie despre familia Rhedey, am avut un proiect şi am reuşit să achiziţionăm obiecte prin care dorim să redăm din atmosfera aristocraţiei de altădată", a arătat István Kinda.
În Muzeul Rhedey a fost expusă şi o copie a jurnalului Claudiei Rhédey, un document olograf de 420 de pagini, aflat într-un muzeu din Germania, care va fi tradus pentru a se afla informaţii detaliate despre viaţa contesei.
Foto: (c) DORINA MATIS / AGERPRES
Domiciliul familiei nobiliare Rhedey a fost construit în secolul al XVIII-lea, pe locul unui alt castel, a fost renovat în 1759 şi 1809, când a căpătat actuala înfăţişare, iar localnicii susţin că era legat printr-o pasarelă de biserica ridicată vis-a-vis în urmă cu aproape 700 de ani.
Legătura între Castelul Rhedey şi Biserica Reformată, aflată în imediata sa apropiere, persistă şi astăzi, însă doar spiritual, în sensul că în cripta de sub podelele acesteia sunt îngropaţi mai mulţi membri ai familiei Rhedey, inclusiv Claudine, cunoscută drept contesa Claudia Rhedey.
Cripta familiei Rhedey, în care se află Claudia Rhedey, moartă în 1841, a fost complet zidită în 1614 din cauza ciumei şi redeschisă doar pentru a o înmormânta pe contesă - respectându-i-se astfel ultima dorinţă. Cripta a stat închisă din nou, timp de aproape 100 de ani, până în 1935, când au fost efectuate ample lucrări de renovare în interiorul bisericii.
Claudia Rhedey este înmormântată faţă în faţă cu amvonul bisericii, trupul ei fiind identificat după un colier pe care îl primise de la naşii ei de botez.
Deasupra mormântului ascuns sub podeaua bisericii tronează două plăci comemorative din marmură neagră: prima placă a fost donată bisericii în 1905, de către Mary Victoria, prinţesă de Wales, iar cea de-a doua tot de către ea, dar în 1935, când era deja Regină a Angliei.
Prin căsătorie, Claudia Rhedey a primit titlul de contesă de Teck şi l-a primit şi pe cel de contesă de Hohenheim. Claudia Rhedey este strămoş al casei regale Windsor, adică Hanovra - casa britanică schimbându-şi, în anul 1914, numele din Hanovra în Windsor, atunci când Anglia a intrat în Primul Război Mondial împotriva Germaniei.
Foto: (c) DORINA MATIS / AGERPRES
Strămoaşa familiei regale a Marii Britanii s-a născut în 1812, la Sângeorgiu de Pădure, iar fiul ei, Francisc Wurttemberg (Franz Paul Karl Ludwig Alexander Herzog von Teck) s-a căsătorit cu prinţesa Mary Adelaide, stră-străbunica Reginei Elisabeta a II.
Nepoata Claudiei Rhedey rezultată din urma acestei căsătorii, Mary Prinzessin von Teck, s-a căsătorit cu George al V-lea, nepotul reginei Victoria a Marii Britanii şi bunicul Elisabetei a II-a, care, în 1910, a ajuns regele Angliei. Fiul lor, cunoscut sub numele de George al VI-lea, prinţul moştenitor, s-a căsătorit cu o prinţesă din Grecia, Marina (Lady Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon care a trăit între anii 1900 şi 2002), cu care au avut o fiică, Elisabeta a II-a, actuala regină a Angliei.
Claudia Rhedey a murit, la 29 de ani, în urma unui accident petrecut în localitatea Pettau, în Slovenia de astăzi, în timpul unei călătorii întreprinse cu scopul de a-şi vizita soţul, pe Alexandru Paul, principele de Wurttemberg, aflat în acel moment la Gratz. Ea era însărcinată în acel moment cu al patrulea copil al lor.
Din Muzeul de la Sângeorgiu de Pădure aflăm că trăsura în care se afla Claudia şi cei trei copii - Claudine Henriette, Franz Alexander şi Amalie Josephine - s-a răsturnat şi, în ciuda traumelor suferite, ea şi-a continuat drumul călare, lucru ce i-a fost fatal. Durerea lui Alexandru a fost atât de mare, încât acesta i-a păstrat inima într-o sticluţă pe care o ţinea cu el şi a condus singur caii care însoţeau cortegiul funerar până la Sângeorgiu de Pădure. AGERPRES / (A - autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar
Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhi
Concert tribut Gabriel Cotabiță, pe 28 aprilie, la TNB
Un concert tribut pentru Gabriel Cotabiță, unul dintre cei mai populari artiști ai României din ultimii 40 de ani, va avea loc pe 28 aprilie, de la ora 19:30, la Sala 'Ion Caramitru' a Teatrului Național 'I.L. Caragiale' din Capitală. 'Concertul va fi numai cu melodiile cântate de Gabi, melodii ajunse în s
CNA a luat noi decizii privind mesajele cu conținut ilegal de pe rețelele de socializare
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis o serie de decizii față de materialele audiovizuale cu conținut ilegal identificate pe rețelele de socializare. Potrivit unui comunicat al CNA transmis, marți, AGERPRES, întrunit în ședință, Consiliul a analizat rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare ca urmare a autose
Arhiepiscopul Aurel Percă, în Pastorala de Paști: Ca popor pascal, să ne rugăm pentru darul păcii, al Domnului înviat
Arhiepiscopul-mitropolit romano-catolic de București, Aurel Percă, salută, în Scrisoarea pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului, sărbătorirea Paștelui de către toți creștinii, aparținând diferitelor confesiuni, și îndeamnă la rugăciunea pentru pace în țară, în lume și în inimile credincioșilor.
Tulcea: Expoziția multimedia 'Corp comun. Vol. 2', la Muzeul de artă
Muzeul de artă din orașul Tulcea găzduiește, începând de marți, expoziția 'Corp comun. Vol. 2', semnată de artiștii Magdalena și Bogdan Pelmuș, o continuare a evenimentului derulat în primăvara anului trecut în București, care cuprinde atât desene, cât și lucrări textile, video, realizate în lemn, plastic și metal.
CNA: Niciun partid nu folosește timpii de antenă în favoarea altui candidat decât cel înregistrat inițial
Niciun partid nu poate folosi timpii de antenă în favoarea unui alt candidat decât cel înregistrat inițial, afirmă CNA, care citează decizia BEC potrivit căreia 'atât timp cât partidul USR are un candidat care participă în competiția electorală, în primul tur de scrutin, această formațiune politică nu poate face campanie
Hunedoara: Fresce importante din Castelul Corvinilor, restaurate în Sala Dietei
Mai multe fresce importante din Castelul Corvinilor sunt restaurate, în această perioadă, de specialiști atestați, în cadrul unui proiect de conservare și punere în valoare a acestui monument istoric, finanțat din fonduri europene, în plan fiind cuprinsă și restaurarea frescei exterioare a Turnului Buzdugan. 'De c&a
A paisprezecea brățară dacică recuperată va fi prezentată la Muzeul Național de Istorie a României
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) anunță că va organiza o conferință de presă, miercuri, cu ocazia recuperării celei de-a paisprezecea brățări dacice de aur descoperite ilegal în cadrul activităților de braconaj întreprinse în zona siturilor din patrimoniul UNESCO din zona Munților Orăștiei. 'Muzeul Național de Istorie a
Spectacolul 'Cerere în căsătorie' al Teatrului 'Stela Popescu' - premieră pe 25 și 26 aprilie, la 'Excelsior'
Spectacolul 'Cerere în căsătorie', producție a Teatrului 'Stela Popescu', în regia lui Alexandru Grecu, va fi prezentat în premieră, pe 25 și 26 aprilie, la Sala 'Ion Lucian' a Teatrului Excelsior din Capitală. Potrivit unui comunicat al Teatrului 'Stela Popescu' transmis, marți, AGERPRES, spectacolul îmb
Vâlcea: Studiu despre mormântul celtic din Zătreni, publicat în revista Institutului de Arheologie din Serbia
Una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din Vâlcea din ultimii ani - mormântul celtic de la Zătreni - primește recunoaștere internațională, un amplu studiu despre cercetarea care s-a desfășurat în zonă și care relansează în dezbatere relațiile complexe dintre celți și comunitățile indigene getice pe teritoriul Olteniei fiind pub
Argeș: Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari, redeschisă publicului după ample lucrări de conservare și restaurare (GALERIE FOTO)
Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari a fost redeschisă pentru vizitare, luni, după ample lucrări de conservare și restaurare. Foto: (c) Consiliul Județean (CJ) Argeș Cetatea, aflată pe teritoriul administrativ al comunei
Sălaj: Ansamblu de sculpturi monumentale, în curtea Casei Memoriale ''Iuliu Maniu'' din Bădăcin
O instalație impresionantă de artă contemporană, alcătuită din șase sculpturi monumentale, cu o înălțime de 3,5 metri, realizate de reputatul artist Cătălin Bădărău, a fost amplasată, recent, în curtea Casei Memoriale ''Iuliu Maniu'' din Bădăcin.
Galați: Daruri de Paște pentru 4.300 de bătrâni și 2.000 de copii oferite de Arhiepiscopia Dunării de Jos
Arhiepiscopia Dunării de Jos oferă cu ocazia Sărbătorilor Pascale daruri constând în alimente, articole vestimentare și încălțăminte pentru 4.300 de bătrâni și 2.000 de copii din familii nevoiașe, în cadrul Programului social-filantropic intitulat ''Ne înnoim de Sfintele Paști''. ''An
Pastorala de Paști/Andrei Andreicuț: Dorința noastră cea mare este să-L vedem pe Hristos cel Înviat
Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Andrei Andreicuț, vorbește, în Pastorala sa de Paști, despre importanța curățirii simțurilor noastre. 'Cuvântul Pastoral l-am intitulat 'Să ne curățim simțirile'. Și-am plecat de la ceea ce spune Domnul Iisus Hristos în Predica de pe Munte: 'Fericiți cei curați cu inima, că ac
Arad: Un băiat de 11 ani colecționează șerpi, tarantule și scorpioni și participă la expoziții
Un băiat de 11 ani din Arad, Armin Alexandrescu, colecționează șerpi din specii precum anaconda, pitoni sau boa, dar și tarantule și scorpioni, pe care le poartă în expoziții în țară. Armin Alexandrescu a înc