logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

#CentenarulMariiUniri Suceava: Zece mari acţiuni, incluse în calendarul Consiliului Judeţean pentru anul Centenar

Imagine din galeria Agerpres

Comisia Centenar ce funcţionează pe lângă Consiliul Judeţean (CJ) Suceava a finalizat calendarul acţiunilor care urmează să se desfăşoare, în acest an, pentru a marca o sută de ani de la Marea Unire, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur.

El a spus că programul include zece mari acţiuni, iar prima dintre acestea se va desfăşura pe 27 martie, când va avea loc vernisajul expoziţiei "Centenarul Marii Uniri" concomitent la Suceava, Chişinău şi Alba Iulia.

"Această expoziţie va fi identică în cele trei provincii care s-au unit cu România, şi la Chişinău şi la Suceava, şi va fi o transmisiune în direct în după-amiaza zilei, la ora 17,00. O să invităm primarii de oraşe şi municipii din judeţ şi vom semna protocolul de colaborare cu raionul Soroca. Va fi prezent preşedintele Ghenadi Muntean de la Soroca şi reprezentantul Consiliului Judeţean Alba Iulia. Dorim să transmitem de aici, de la Suceava, un semnal de unitate şi un parteneriat al celor trei provincii care acum o sută de ani s-au unit cu ţara şi, sigur, că dedicăm acţiunea în special Basarabiei, pentru că despre asta vorbim, unirea Basarabiei cu România", a spus Flutur.

Conform acestuia, al doilea mare eveniment, intitulat "Caravana Bucovinei", va debuta în aprilie şi va dura şase luni, până pe 30 septembrie, incluzând dezbateri despre "Zestrea Bucovinei" pe teme specifice, privind aportul Bucovinei la Unirea cu România.

Flutur a precizat că vor fi dezbateri în mai multe oraşe, la Suceava pe teme privind administraţia publică, urbanismul şi învăţământul, la Vatra Dornei pe turismul balnear şi minerit, la Câmpulung Moldovenesc pe cadastru şi administrarea pădurilor, la Siret - discuţii despre industrie şi comerţ, la Gura Humorului despre agricultură şi sistemul de fortificaţii, iar la Fălticeni pe teme privind cultura şi comerţul.

Totodată, în anul Centenar se vor amplasa plăcuţe pe clădirile cu semnificaţie la momentul Unirii.

"Vom dezveli plăci pe clădiri vechi care au avut semnificaţie la momentul Unirii. Sunt foarte multe clădiri despre care nu se ştie ce rol au jucat atunci şi opinia publică trebuie să cunoască acest lucru. Vom avea dezbateri legate de etnii de minorităţi şi proiectul Bucovina Mica Europă va fi dezbătut şi el. Vom decerna distincţia Meritul Bucovinei personalităţilor din zona respectivă, dar şi persoanelor care au 100 de ani şi peste 100 de ani", a menţionat Gheorghe Flutur.

În Calendarul Centenar este inclusă şi vernisarea unei expoziţii despre evoluţia presei în Bucovina, evenimentul fiind programat la Muzeul Bucovinei pentru data de 3 mai, de Ziua Internaţională a Presei.

Un alt eveniment important inclus în programul Centenar al Sucevei îl reprezintă sărbătorirea Zilei Bucovinei la Viena, la jumătatea lunii iunie.

"Dorim să ne întâlnim acolo cu parlamentari austrieci, dar să prezentăm şi oferta noastră, a judeţului Suceava, oferta turistică, chiar şi economică. Avem o variantă în care să fim prezenţi şi cu cei de la Alba Iulia. Şi Iaşiul doreşte aşa ceva, dar încă nu am luat o hotărâre", a explicat Flutur.

Festivalul "Întâlniri Bucovinene", ce se va desfăşura în perioada 27 - 29 iulie la Câmpulung Moldovenesc, a fost inclus în Centenar, iar pe 28 iulie se va organiza o întâlnire cu sucevenii din Diaspora, sub genericul "Poveşti de succes".

Pe 3 august, se va desfăşura comemorarea unionistului Iancu Flondor, la Storojineţ.

Potrivit lui Flutur, Monumentul Unirii Bucovinei cu România, din proximitatea Palatul Administrativ din municipiul Suceava, va fi dezvelit pe 27 octombrie.

"Vom avea o expoziţie la Muzeul Bucovinei, Unirea Bucovinei cu România 1918. Va fi o expoziţie mare, foarte complexă. La Palatul Administrativ, în sala mare, va avea loc o întâlnire de evocare, 'Zestrea Bucovinei', ceea ce am făcut şase luni în judeţ, şi o expoziţie cu lucruri din zestrea Bucovinei pe care le-am colectat pe domenii de activitate în holul Palatului", a arătat Flutur.

Totodată, el a spus că acţiunea "Pe urmele armatei române în Bucovina" include dezveliri de plăci aniversare, evocări de momente, montare de plăcuţe pe primării, "pentru că acolo s-a citit ordinul de zi al celor care au intrat cu trupele române în localităţi", respectiv pe 5 noiembrie la Burdujeni, la primăria veche, pe 6 noiembrie la Palatul Administrativ din Suceava, pe 7 noiembrie la Fălticeni, Cornu Luncii şi Gura Humorului, pe 8 noiembrie la Siret, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, iar pe 9 noiembrie la Rădăuţi.

Şedinţa aniversară a Consiliului Judeţean va avea pe loc pe 28 noiembrie, când se va inaugura şi Piaţa Bucovina din municipiul Suceava.

De Ziua Naţională va avea loc o paradă militară urmată de un spectacol folcloric.

Centenarul include şi deschiderea expoziţiei ''Ştefan cel Mare'' la Alba Iulia şi dezvelirea bustului lui Iancu Flondor de pe Aleea Unioniştilor.

Preşedintele CJ Suceava a anunţat, de asemenea, instituirea distincţiei "Meritul Bucovinei", ce va fi conferită unor personalităţi care şi-au legat destinul de judeţul Suceava, incluzând insignă, plachetă şi diplomă. AGERPRES/(A - autor: Silvia Marcu, editor: Nona Jalbă, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 20-01-2025 11:39

Alternosfera, în colaborare cu Delia, lansează melodia 'Frig de mor'

Alternosfera, trupa de rock alternativ fondată la Chișinău, marchează o premieră istorică în cariera sa de peste un sfert de secol și lansează primul featuring al formației, 'Frig de mor', realizat alături de Delia, informează un comunicat transmis, luni, AGERPRES. Piesa 'Frig de mor' este al patrulea single extras de pe viitorul album al

Cultura - Media 20-01-2025 11:30

Horror Vacui - eveniment teatral cu peste 500 de actori, timp de 7 zile, 24 de ore din 24, la București

Horror Vacui, cel mai lung eveniment teatral din lume, va avea loc la Galeria de Artă Galateca din București, în perioada 15 - 22 februarie, fiind organizat de Asociația A.R.T. Fusion, sub umbrela Papercuts, pentru a aduce în discuție abandonul, 'un punct de ruptură profund în istoria României', în condițiile în care peste un milio

Cultura - Media 20-01-2025 10:40

Covasna: Expoziție Gyarfas Jeno și concert Pannon Gypsy Band, de Ziua Culturii Maghiare

Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe organizează, cu prilejul Zilei Culturii Maghiare, o expoziție de pictură cu lucrările artistului plastic Gyarfas Jeno, de la moartea căruia se împlinesc anul acesta 100 de ani. Conducerea muzeului a precizat că în cadrul expoziției vor putea fi văzute, în premieră, o serie de lucrări

Cultura - Media 18-01-2025 18:58

Expoziția 'Exploratorii Oceanelor' - din 24 ianuarie, la Muzeul Copiilor

Expoziția 'Exploratorii Oceanelor' va putea fi vizitată din 24 ianuarie, la Muzeul Copiilor din Capitală. 'Din 24 ianuarie, Muzeul Copiilor deschide porțile către o lume fascinantă, plină de descoperiri și provocări. Expoziția 'Exploratorii Oceanelor' îi invită pe copii să devină adevărați aventurieri ai adâncur

Cultura - Media 18-01-2025 11:45

ICR - două burse ''Ion Mincu'' pentru arhitecți în 2025; dosarele se pot depune până pe 14 februarie

Institutul Cultural Român lansează un apel la candidaturi pentru a oferi în anul 2025 două burse ''Ion Mincu'' absolvenților de arhitectură. Candidații interesați pot să trimită dosarele până pe data de 14 februarie, ora 13,00, ora României, la adresa de e-mail [email protected]. Potrivit

Cultura - Media 18-01-2025 05:00

MNAR: Expoziția de artă vizuală 'Talent 35', în perioada 18 ianuarie - 23 februarie, în Sălile Kretzulescu

Expoziția de artă vizuală 'Talent 35' este prezentată, începând de sâmbătă, în Sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României (MNAR). Vernisajul expoziției, realizată împreună cu Fundația Regală Margareta a României și curatoriată de conf. univ. dr. Ion Anghel, pictor, membru al Uniunii Artiștilor

Cultura - Media 17-01-2025 13:11

Timiș: Muzeul Satului Bănățean va înregistra la OSIM marca ''Țăranul smart'', un exemplu european de ''cultură a puținului'' (GALERIE FOTO)

Muzeul Satului Bănățean (MSB) din Timișoara va înregistra la OSIM marca ''țăranul smart'', care va promova inteligența și comportamentul țăranului bănățean la nivel european împotriva risipei, în acest fel instituția de cultură contribuind la păstrarea valorilor tradiționale și la transmiterea acestora din generație în generați

Cultura - Media 17-01-2025 12:31

''Anul nou care n-a fost'', regizat de Bogdan Mureșanu - Piramida de Aur la Festivalul de Film de la Cairo

Filmul românesc ''Anul nou care n-a fost'', regizat de Bogdan Mureșanu și produs de Ada Solomon, a câștigat Piramida de Aur - cea mai înaltă distincție a prestigiosului Festival Internațional de Film de la Cairo, aflat la cea de-a 45-a ediție, anunță, vineri, Ministerul Culturii. Potrivit unui

Culte 17-01-2025 10:16

Patriarhia Română a anunțat evenimentele importante ale Anului Centenar 2025

Proclamarea generală a canonizării celor 16 Sfinți Români, în data de 4 februarie, și Sfințirea Catedralei Naționale și deschiderea lăcașului de cult pe 26 octombrie se numără printre evenimentele importante dedicate Anului Centenar 2025, care vor avea loc pe parcursul următoarelor luni în Patriarhia Română. Potrivit un

Cultura - Media 16-01-2025 22:28

Ministrul Culturii - discuții cu sindicatele: E esențial să găsim soluții sustenabile; am cerut să se vină cu propuneri concrete

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a avut joi o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din domeniu, ea afirmând că a cerut să se vină cu propuneri concrete pentru ''a putea construi împreună soluții viabile''. ''Am avut astăzi un dialog deschis și constructiv cu reprezentanții Federației Naț

Cultura - Media 16-01-2025 19:57

Matei Vișniec: Observ o incredibilă fascinație în fața răului, în fața puterii, dictatorilor, lipsei de libertate chiar

Scriitorul Matei Vișniec a afirmat, joi, în timpul dezbaterii 'Europa, Est - Vest: atât de aproape și atât de departe', susținută în Aula Magna 'Mihai Eminescu' a Universității 'Alexandru Ioan Cuza' din Iași, că observă în diferite locuri, în diferite moduri, o 'incredibilă fascinație în fața răulu

Cultura - Media 16-01-2025 19:39

Un meșter popular din regiunea Cernăuți va primi titlul de Tezaur Uman Viu acordat de Ministerul Culturii

Un meșter popular din regiunea Cernăuți va fi distins cu titlul de Tezaur Uman Viu acordat de Ministerul Culturii din România, în cadrul unei festivități care va avea loc la finalul lunii ianuarie. Dumitru Iliuț, din localitatea Crasna, este specializat în prelucrarea lemnului, în dulgherit, realizarea de căruțe sau juguri, lăzi

Cultura - Media 16-01-2025 19:38

Eminescu e îngerul păzitor pentru comunitatea românească din Cernăuți, spune președintele Societății 'Mihai Eminescu'

Mihai Eminescu este îngerul păzitor pentru comunitatea românească din Cernăuți, a declarat, joi, pentru AGERPRES, președintele Societății pentru Cultura Română 'Mihai Eminescu', Vasile Bâcu. El este convins că, dacă Eminescu nu ar fi contribuit atât de puternic la dezvoltarea limbii române, româ

Cultura - Media 16-01-2025 18:40

Ziua Culturii Naționale - sărbătorită în America de Nord printr-un spectacol inspirat de opera lui Marin Sorescu

Institutul Cultural Român din New York, împreună cu Ambasada României în Statele Unite ale Americii și Consulatul General al României în Vancouver, organizează un mini-turneu al spectacolului 'The Retreat', cu ocazia Zilei Culturii Naționale. O adaptare originală a cărții 'Viziunea vizuinii'

Cultura - Media 16-01-2025 16:59

Dirijorul Cristian Mandeal a primit Trofeul Musicrit 2024

Dirijorul Cristian Mandeal a primit Trofeul Musicrit 2024 pentru 'o viață închinată muzicii', în cadrul unui eveniment desfășurat, săptămâna aceasta, la Ateneul Român din București. Potrivit unui comunicat al organizatorilor, Premiul 'Grigore Constantinescu' (pentru întreaga activitate) a fost ofer