Evenimente dedicate vieții și operei lui Constantin Brâncuși organizate de ICR și reprezentanțele sale din străinătate

Institutul Cultural Român va organiza în perioada următoare o serie de evenimente dedicate marcării, pe 19 februarie, a 149 de ani de la nașterea marelui sculptor român Constantin Brâncuși.
'19 februarie este o zi semnificativă, nu doar pentru România, ci și pentru întreaga lume artistică. Este data la care, în 1876, la Hobița, s-a născut Constantin Brâncuși. Institutul Cultural Român aduce permanent în prim-plan viața și opera lui Brâncuși. Desfășurate nu doar de Ziua Națională Constantin Brâncuși, evenimentele tematice organizate de ICR și de reprezentanțele sale din străinătate au debutat cu deschiderea Lunii Brâncuși la New York, pe 7 februarie și continuă până în aprilie', transmite, marți, ICR.
Sunt programate următoarele evenimente:
* Institutul Cultural Român din București va găzdui, marți, la Sala Mare, începând cu ora 18:30, proiecția documentarului scris și realizat de Alain Fleischer 'Brâncuși, Les metamorphoses de la sculpture', în versiune originală, în limba franceză (narator: Christian Gonon).
* Spectacolul-lectură 'Brâncuși contra S.U.A.', adaptat după opera scriitoarei Tatiana Niculescu și tradus în limba engleză de Amanda L. Andrei și Codin Andrei, va avea loc în 21 februarie.
* Institutul Cultural Român 'Mihai Eminescu' de la Chișinău este partenerul expoziției internaționale 'Sărbătoarea Brâncuși - Tradiție și modernitate în arta plastică românească', ce va avea loc la Centrul Expozițional 'Constantin Brâncuși', în perioada 19 - 26 februarie, organizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova prin intermediul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, împreună cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.
* ICR Beijing organizează, în perioada 19 februarie - 19 martie, o serie de evenimente tematice, respectiv o expoziție cu documente și fotografii din arhiva personală a familiei Lemny, realizate în perioada edificării Coloanei fără Sfârșit la Târgu Jiu, care va fi prezentată în limba chineză și pe pagina de WeChat a reprezentanței. O serie de conferințe vor fi susținute de istoricul de artă Doina Lemny în Aula Facultății de Arte de la Universitatea Peking ('Constantin Brâncuși: de la surse românești la universalitate', 7 martie) și la Tsinghua University ('Constantin Brâncuși și muzele sale: de la model la operă', 11 martie). Totodată, în perioada 8 - 10 martie, Doina Lemny va prezenta expoziția de la ICR Beijing și va purta discuții despre opera și personalitatea lui Constantin Brâncuși cu grupe de studenți de la Beijing Foreign Studies University.
* ICR Istanbul organizează, miercuri, în parteneriat cu Universitatea de Arte Frumoase 'Mimar Sinan' din Istanbul, proiecția filmului documentar 'Brâncuși, patriotism prin ordonanță de urgență', realizat de Televiziunea Română (TVR), în regia lui Cornel Mihalache, urmată de vernisajul expoziției de grafică intitulată 'Constantin Brâncuși - calea către regăsirea esenței'.
* ICR Madrid invită publicul la proiecția documentarului 'Constantin Brâncuși: Arcaismo y modernidad' ('Constantin Brâncuși: Arhaism și modernitate') miercuri, 19 februarie, la sediul său.
* ICR Tel Aviv organizează și găzduiește, în perioada 19 februarie - 20 martie, expoziția de sculptură intitulată 'Brâncuși, de la Târgu Jiu până în Israel', care va cuprinde lucrări ale artistului israelian Dan Reisner, inspirate de Brâncuși.
* ICR Londra va organiza, joi, la sediu, un eveniment dedicat includerii Ansamblului Monumental din Târgu Jiu (1937-38) pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, care va debuta cu vernisajul expoziției de fotografie dedicate construcției ansamblului. Expoziția va putea fi vizitată până în 4 martie.
* ICR Paris organizează în perioada 25 februarie - 25 iunie expoziția în aer liber 'Brâncuși la Muzeul Național de Artă al României'/'Brâncuși au Musee național d'art de Roumanie', concepută și realizată de ICR Paris pentru exteriorul grădinii Palatului Behague, în parteneriat cu Ambasada României la Paris și Muzeul Național de Artă al României. Pe 7 aprilie, împreună cu Consulatul general al României la Strasbourg și Facultatea de litere din Strasbourg, organizează la Universite de Strasbourg - Faculte des Lettres conferința 'Constantin Brâncuși: Ansamblul monumental de la Târgu Jiu'/'Constantin Brâncuși: L'ensemble monumental de Târgu Jiu, Roumanie' a istoricului de artă Doina Lemny.
* ICR Viena prezintă la sediu, până pe 28 februarie, expoziția de fotografie 'Coloana Infinitului - Constantin Brâncuși', dedicată procesului de edificare a operei monumentale a sculptorului.
* ICR Lisabona, în colaborare cu Ambasada României în Portugalia, va organiza în 14 martie, în cadrul Facultății de Arte Frumoase din Lisabona, conferințele profesorului portughez Eduardo Duarte și istoricului de artă român Marta Jecu.
* ICR Stockholm în colaborare cu Ambasada României în Regatul Norvegiei, Institutul Francez din Norvegia și Muzeul Vigeland organizează, pe 18 martie, de la ora 17:00, la Muzeul Vigeland din Oslo, conferința 'Brâncuși - Rădăcini Românești și Perspective Universale, susținută de Doina Lemny. Conferința se înscrie în seria de evenimente dedicate Francofoniei în spațiul scandinav. AGERPRES/(AS - redactor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ioan Aurel Pop, la Oradea : Conciliul de la Niceea a oferit un model de urmat: unitatea Bisericii și chiar a lumii
Președintele Academiei Române, profesorul universitar dr. Ioan Aurel Pop, a declarat joi, la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, în cadrul conferinței 'Niceea 1700', că sinodul ecumenic din anul 325 a avut o importanță capitală pentru evoluția vieții bisericești, oferind un model de urmat: unitatea Bisericii și chiar a lumii.
REPORTAJ Mureș: Coiful celtic de la Ciumești, unic în lume, expus la Palatul Culturii, alături de Soldații de Teracotă
Coiful celtic descoperit la Ciumești, în județul Satu Mare, unic în lume, datând din secolul al IV-lea î.Hr., considerat a fi una dintre cele mai spectaculoase descoperiri din lumea celților, este expus la Palatul Culturii din Târgu Mureș, alături de Soldații de Teracotă ai împăratului Qin Shi Huang, și poate fi admirat inclusiv &i
Vaslui: Concerte, expoziții și concursuri, organizate în cadrul Nopții Muzeelor
Asociația 'Museum vasluiensis' derulează proiectul 'Noaptea muzeelor - orașul tineretului în lumină', în cadrul 'Nopții muzeelor'. Desfășurat sub egida Vaslui - Capitala Tineretului în România 2025, proiectul este implementat prin programul local pentru finanțarea nerambursabilă a activităților n
Sibiu: Un angajat al Filarmonicii în greva foamei; conducerea instituției acuză că anterior a fost sechestrată de sindicaliști
Conflictul de câțiva ani între conducerea Filarmonicii de Stat din Sibiu și sindicat a luat amploare și, pentru prima dată, cei din conducere acuză sindicaliștii că i-ar fi sechestrat și că unul dintre aceștia l-ar fi împins pe manager, după care a intrat în greva foamei, potrivit unui comunicat de presă. Conducerea Filarmonicii
Proiect: Parcul Rozelor din Timișoara ar putea fi inclus în lista monumentelor istorice de importanță națională
Parcul Rozelor din Timișoara ar putea fi declarat monument istoric de importanță națională, având în vedere valoarea sa istorică, culturală, peisagistică și educațională, potrivit unei propuneri legislative care a fost depusă de un grup de parlamentari. Potrivit proiectului, Parcul Rozelor va fi inclus în lista monumentelor istorice, conform
UNITER: Cristina Deleanu - o prezență caldă, o fire senină, cu un licăr luminos în privire
Actrița Cristina Deleanu va rămâne în memoria colectivă a teatrului românesc, se arată într-un mesaj al Uniunii Teatrale din România publicat, joi, pe Facebook. 'O prezență caldă, o fire senină, cu un licăr luminos în privire, actrița Cristina Deleanu va rămâne în memoria colectivă a teatrului românesc.
Timiș: Expoziție dedicată mănăstirii medievale de la Igriș, prima construită de regalitatea maghiară în Europa de Est
Pasionații de istorie și arheologie pot descoperi, de joi, expoziția 'Mănăstirea cisterciană de la Igriș (1179-1500), din perspectiva cercetărilor arheologice', care va rămâne la Muzeul Național al Banatului (MNB) din Timișoara timp de patru luni. Mănăstirea de la Igriș a fost prima și cea mai mare construită de regii maghiari în Europa de
Noaptea Muzeelor/ Expoziție cu peste 160 de obiecte de colecție ale unor celebrități - la Galeriile Artmark
Galeriile Artmark prezintă, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor, 'All Stars' - o expoziție cu peste 160 de obiecte de colecție cu autografele marilor staruri, autohtone și internaționale, din sport, muzică ori cinema, precum Hagi, Pele, Verstappen, Schumacher, George Foreman, Cassius Clay, Ilie Năstase, dar și Alice Cooper ori Sylvester Stallone.
Sibiu: Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este în Muzeul ASTRA
Cea mai veche casă expusă într-un muzeu din România este o locuință din lemn din județul Hunedoara, veche de 225 de ani, din Muzeul ASTRA, cel mai mare obiectiv de gen în aer liber din Europa, aflat în pădurea Dumbrava Sibiului, la marginea municipiului reședință de județ, a anunțat joi, pe Facebook, Consiliul Județean (CJ). 'S-a sc
A murit actrița Cristina Deleanu
Actrița Cristina Deleanu a murit la vârsta de 84 de ani, a anunțat, joi, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. 'Doamne! Sunt în stare de șoc! Cel mai vechi și fidel colaborator al meu de la TVR, actorul Eugen Cristea, prieten de suflet cum puțini am, tocmai a primit cea mai cruntă veste: minunata sa soție, Cristina Deleanu, nu mai este!&
Iași: Poetul Radu Vancu și profesorul Ioan Stanomir a prezentat caruselul 'Democrației Ideilor', la RCW
Pacea și democrația se construiesc dificil și se pierd foarte ușor, a afirmat poetul și eseistul Radu Vancu în timpul conferinței 'Democrația Ideilor', organizată la Sala Teatru la Cub din cadrul Teatrului Național 'Vasile Alecsandri' din Iași, în cadrul Romanian Creative Week (RCW), eveniment la care a fost invitat special și politologul
Natalia Intotero: Într-o societate în continuă schimbare, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță
Într-o societate în continuă schimbare, în fața crizelor succesive și a ideologiilor pentru care nu există valori universale, credința rămâne o resursă de stabilitate, de sens și de speranță, afirmă ministrul interimar al Culturii, Natalia Intotero. Natalia Intotero a participat, miercuri, la Palatul Patriarhiei, la des
CNA: Somații publice - România TV, Canal 33 și decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal
Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, miercuri, cu somații publice, posturile România TV și Canal 33 și a emis o serie de decizii privind ordinul de a acționa împotriva conținutului ilegal pentru materiale audiovizuale identificate pe Facebook, YouTube și Instagram. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AG
Mureș: Descoperiri arheologice valoroase și enigmatice ale detectoriștilor, expuse la Muzeul Județean
Muzeul Județean Mureș a anunțat, miercuri, că premergător evenimentului Noaptea Muzeelor vernisează expoziția 'Enigmele comorilor', care va cuprinde materiale arheologice valoroase și enigmatice descoperite cu detectoarele de metale de către cei numiți 'căutătorii de comori'. 'Secția de Arheologie are plăcerea de a anunța d
Iași: Romanian Creative Week - eveniment fanion al industriilor creative din România și UE
Cea de-a cincea ediție a Romanian Creative Week (RCW), evenimentul-fanion dedicat industriilor creative din România și cel mai amplu de acest tip din Uniunea Europeană, care se desfășoară începând de miercuri până pe 25 mai, transformă Iașiul într-un centru pentru artă, design, muzică, conferințe și instalații multidisciplinare, în