logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Evenimente dedicate vieții și operei lui Constantin Brâncuși organizate de ICR și reprezentanțele sale din străinătate

Image

Institutul Cultural Român va organiza în perioada următoare o serie de evenimente dedicate marcării, pe 19 februarie, a 149 de ani de la nașterea marelui sculptor român Constantin Brâncuși.

'19 februarie este o zi semnificativă, nu doar pentru România, ci și pentru întreaga lume artistică. Este data la care, în 1876, la Hobița, s-a născut Constantin Brâncuși. Institutul Cultural Român aduce permanent în prim-plan viața și opera lui Brâncuși. Desfășurate nu doar de Ziua Națională Constantin Brâncuși, evenimentele tematice organizate de ICR și de reprezentanțele sale din străinătate au debutat cu deschiderea Lunii Brâncuși la New York, pe 7 februarie și continuă până în aprilie', transmite, marți, ICR.

Sunt programate următoarele evenimente:

* Institutul Cultural Român din București va găzdui, marți, la Sala Mare, începând cu ora 18:30, proiecția documentarului scris și realizat de Alain Fleischer 'Brâncuși, Les metamorphoses de la sculpture', în versiune originală, în limba franceză (narator: Christian Gonon).

* Spectacolul-lectură 'Brâncuși contra S.U.A.', adaptat după opera scriitoarei Tatiana Niculescu și tradus în limba engleză de Amanda L. Andrei și Codin Andrei, va avea loc în 21 februarie.

* Institutul Cultural Român 'Mihai Eminescu' de la Chișinău este partenerul expoziției internaționale 'Sărbătoarea Brâncuși - Tradiție și modernitate în arta plastică românească', ce va avea loc la Centrul Expozițional 'Constantin Brâncuși', în perioada 19 - 26 februarie, organizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova prin intermediul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, împreună cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

* ICR Beijing organizează, în perioada 19 februarie - 19 martie, o serie de evenimente tematice, respectiv o expoziție cu documente și fotografii din arhiva personală a familiei Lemny, realizate în perioada edificării Coloanei fără Sfârșit la Târgu Jiu, care va fi prezentată în limba chineză și pe pagina de WeChat a reprezentanței. O serie de conferințe vor fi susținute de istoricul de artă Doina Lemny în Aula Facultății de Arte de la Universitatea Peking ('Constantin Brâncuși: de la surse românești la universalitate', 7 martie) și la Tsinghua University ('Constantin Brâncuși și muzele sale: de la model la operă', 11 martie). Totodată, în perioada 8 - 10 martie, Doina Lemny va prezenta expoziția de la ICR Beijing și va purta discuții despre opera și personalitatea lui Constantin Brâncuși cu grupe de studenți de la Beijing Foreign Studies University.

* ICR Istanbul organizează, miercuri, în parteneriat cu Universitatea de Arte Frumoase 'Mimar Sinan' din Istanbul, proiecția filmului documentar 'Brâncuși, patriotism prin ordonanță de urgență', realizat de Televiziunea Română (TVR), în regia lui Cornel Mihalache, urmată de vernisajul expoziției de grafică intitulată 'Constantin Brâncuși - calea către regăsirea esenței'.

* ICR Madrid invită publicul la proiecția documentarului 'Constantin Brâncuși: Arcaismo y modernidad' ('Constantin Brâncuși: Arhaism și modernitate') miercuri, 19 februarie, la sediul său.

* ICR Tel Aviv organizează și găzduiește, în perioada 19 februarie - 20 martie, expoziția de sculptură intitulată 'Brâncuși, de la Târgu Jiu până în Israel', care va cuprinde lucrări ale artistului israelian Dan Reisner, inspirate de Brâncuși.

* ICR Londra va organiza, joi, la sediu, un eveniment dedicat includerii Ansamblului Monumental din Târgu Jiu (1937-38) pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, care va debuta cu vernisajul expoziției de fotografie dedicate construcției ansamblului. Expoziția va putea fi vizitată până în 4 martie.

* ICR Paris organizează în perioada 25 februarie - 25 iunie expoziția în aer liber 'Brâncuși la Muzeul Național de Artă al României'/'Brâncuși au Musee național d'art de Roumanie', concepută și realizată de ICR Paris pentru exteriorul grădinii Palatului Behague, în parteneriat cu Ambasada României la Paris și Muzeul Național de Artă al României. Pe 7 aprilie, împreună cu Consulatul general al României la Strasbourg și Facultatea de litere din Strasbourg, organizează la Universite de Strasbourg - Faculte des Lettres conferința 'Constantin Brâncuși: Ansamblul monumental de la Târgu Jiu'/'Constantin Brâncuși: L'ensemble monumental de Târgu Jiu, Roumanie' a istoricului de artă Doina Lemny.

* ICR Viena prezintă la sediu, până pe 28 februarie, expoziția de fotografie 'Coloana Infinitului - Constantin Brâncuși', dedicată procesului de edificare a operei monumentale a sculptorului.

* ICR Lisabona, în colaborare cu Ambasada României în Portugalia, va organiza în 14 martie, în cadrul Facultății de Arte Frumoase din Lisabona, conferințele profesorului portughez Eduardo Duarte și istoricului de artă român Marta Jecu.

* ICR Stockholm în colaborare cu Ambasada României în Regatul Norvegiei, Institutul Francez din Norvegia și Muzeul Vigeland organizează, pe 18 martie, de la ora 17:00, la Muzeul Vigeland din Oslo, conferința 'Brâncuși - Rădăcini Românești și Perspective Universale, susținută de Doina Lemny. Conferința se înscrie în seria de evenimente dedicate Francofoniei în spațiul scandinav. AGERPRES/(AS - redactor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 323

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 21-04-2025 14:27

Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință

Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-

Culte 21-04-2025 13:37

Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne

Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului

Culte 21-04-2025 12:15

Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă

Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve

Cultura - Media 21-04-2025 10:00

REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT

Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir