logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

'Human Scale' - proiectul României la Expoziția Internațională de Arhitectură - La Biennale di Venezia - prezentat la ICR

Imagine din galeria Agerpres

Creatorii proiectului 'Human Scale', care vor reprezenta România la cea de-a 19-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură - La Biennale di Venezia, și-au prezentat, luni, proiectul, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată la sediul Institutului Cultural Român.

La conferința de presă au luat parte, alături de autorii proiectului, reprezentanți ai instituțiilor organizatoare (Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe și Uniunea Arhitecților din România), Comisarul participării României la Expoziția Internațională de Arhitectură - la Biennale di Venezia, arh. Attila Kim, și reprezentanți ai echipei proiectului câștigător.

'Cred că este foarte potrivit, că, într-o lume în care granițele dintre natural și artificial, dintre individual și colectiv sunt redefinite, iată, arhitectura devine un spațiu de dialog între tehnologie, mediu și comunitate. Proiectul României, pe care îl prezentăm astăzi, promovează această colaborare între discipline și propune o perspectivă inovatoare asupra culturii. Mă bucur că aducem în prim-plan un ecosistem în care omul se află în echilibru cu mediul său construit și cu mediul natural', a declarat președintele ICR, Liviu Sebastian Jicman.

 



El s-a declarat 'foarte optimist' în privința interesului pe care îl va trezi proiectul României de la această ediție a Bienalei.

'Mă bucur că, pe lângă partea expozițională, există o secțiune sau o parte dedicată cercetării și sper ca, împreună cu echipa de proiect, să ne gândim, în viitor, inclusiv la perspectiva de a aduce publicului din România, componente ale acestui proiect', a adăugat Jicman.

 



Secretarul de stat în Ministerul Culturii Diana-Ștefana Baciuna și-a exprimat speranța ca, în viitorul cel mai apropiat, alături de ICR, de MAE, de Uniunea Arhitecților din România, să identifice soluții optime prezentării proiectului românesc de la Bienala venețiană de arhitectură.

'Sunt convinsă că ediția din acest an va spori și mai mult această recunoaștere globală, aducând în atenția publicului dialogul dintre istorie și contemporaneitate, exemplificat prin lucrările unor arhitecți români din secolul al XX-lea și ale artistului Vlad Nancă, un proiect care va pune în valoare, cu siguranță, profunzimea și diversitatea arhitecturii românești', a spus Baciuna.

Andrei Novac, secretar de stat pentru relația cu Institutul Cultural Român și politici culturale din cadrul MAE, care a evidențiat, la rândul său, calitățile proiectului 'Human Scale', a atras atenția asupra faptului că la ediția de anul viitor România ar putea să nu mai participe, din cauza necesității finalizării lucrărilor de optimizare a Pavilionul țării noastre din Giardini, care ar trebui 'aliniat la cerințele actuale, atât pentru arhitectură, cât și pentru artele vizuale'.

 



Președintele Uniunii Arhitecților, Ileana Tureanu, a sesizat ceea ce a numit întârzierea demarării concursului de proiecte pentru participarea României la Bienala de la Veneția.

'Tema din acest an a Bienalei a fost lansată de organizatori în 11 februarie 2024. Pe plan național, noi am lansat concursul pe 23 septembrie. Șapte luni ne-au trebuit să ne organizăm și să ne coordonăm ca să semnăm protocolul de lansare a concursului. Celor care participă, concurenților, arhitecților, le-au mai rămas două luni să facă proiectul, într-un an în care, prin temă, s-a cerut ca echipele să fie pluridisciplinare, ca echipele să antreneze, de la somități și câștigători ai marilor premii internaționale, până la tineri absolvenți, deci în echipe cu experiențe diferite, cu preocupări diferite, pentru că Bienala de la Veneția nu mai este este numai un concurs de arhitectură. Este un concurs de arhitectură în cadrul unui context mondial deosebit de dificil', a punctat arhitecta.

La Biennale di Venezia va avea loc între 10 mai și 23 noiembrie, ediția din acest an, care poartă titlul 'Intelligens. Natural. Artificial. Collective', fiind curatoriată de Carlo Ratti.

Expoziția românească va fi prezentată atât în Pavilionul țării noastre din Giardini, cât și în noua galerie a Institutului Cultural Român din Veneția.


Pavilionul va include instalații interactive, cum ar fi pereți translucizi cu siluete care interacționează cu vizitatorii, subliniind impactul desenului asupra percepției spațiului, în timp ce galeria va avea o colecție extinsă de desene arhitecturale românești și internaționale, organizate ca o arhivă accesibilă pentru studiu.

Evenimentul a inclus înmânarea premiilor și expoziția proiectelor participante la Concursul național pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 19-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură, în prezența reprezentanților fiecărei echipe. Uniunea Arhitecților din România a acordat următoarele premii: Premiul I, pentru proiectul câștigător, în valoare de 6500 lei/net; Premiul II, pentru proiectul situat pe locul II, în valoare de 4500 lei/net; Premiul III, pentru proiectul situat pe locul III, în valoare de 3500 lei/net.

***
În data de 9 ianuarie, la sediul Uniunii Arhitecților din România, a avut loc cea de-a doua etapă de evaluare a proiectelor înscrise la Concursul național pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 19-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură - la Biennale di Venezia.

În urma centralizării punctajelor acordate de către fiecare membru al Comisiei a fost desemnat câștigător, cu un punctaj de 91,14, proiectul 'Human Scale' (Autori: Vlad Nancă, Ioana Chifu, Onar Stănescu (Muromuro Studio); Curator: Cosmina Goagea; Echipa: Corina Bucea, Ana Ciobanu, Vlad Tăușance, Otilia Fiastru, Suzana Vasilescu, Bucharest.studio) cu un punctaj de 91,14.

Proiectul care a obținut locul al doilea, cu 82,29 de puncte, este 'Landscapes of Care with Wildflowers' ('Peisaje ale îngrijirii cu flori de câmp'), iar locul al treilea a revenit proiectului 'New Heritage', cu un punctaj de 75,86.

Conform motivării, Comisia de selecție a apreciat proiectul 'Human Scale' pentru abordarea unei teme mai rar analizate în arhitectura contemporană, dar atât de esențială de-a lungul istoriei arhitecturii, și anume desenul de arhitectură, care s-a desprins din artele plastice, ca instrument de comunicare a proiectelor și care a avut o evoluție independentă, mai ales începând cu secolul al XX-lea. Explorarea desenului de arhitectură ca formă de gândire și conectarea acestuia cu temele modernității și post-umanismului subliniază relevanța unei arhitecturi centrate pe oameni și pe conexiunile lor esențiale cu spațiul.

Potrivit comisiei, expoziția studiază zona de suprapunere dintre artele vizuale și arhitectură, printr-un dialog între desenele arhitecților români din secolul al XX-lea și opera artistului Vlad Nancă, cunoscut pentru lucrările lui care prelucrează elementele și detaliile arhitecturii construite din a doua parte a secolului trecut, folosind de asemenea ca puncte de referință și de limbaj desenele de arhitectură ale arhitecților aceleași perioade.

'Ambele spații expoziționale prezintă o colecție impresionantă de desene de arhitectură semnate de arhitecți români celebri moderni și contemporani. Prin jocul subtil dintre siluetele umane, umbrele vizitatorilor și spațiile translucide, proiectul transformă pavilionul într-un loc viu, în care umanitatea devine protagonistul principal al unui discurs despre intuiție, memorie și perspectivă. Explorarea desenului de arhitectură ca formă de gândire și conectarea acestuia cu temele modernității și post-umanismului subliniază relevanța unei arhitecturi centrate pe oameni și pe conexiunile lor esențiale cu spațiul', se arată în motivarea juriului. AGERPRES/(A, AS - redactor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 311

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 21-02-2025 15:37

Intotero: Limba maternă este esențială pentru păstrarea culturii și identității fiecărei comunități

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, afirmă că limba maternă este esențială pentru păstrarea culturii și identității fiecărei comunități, riscând să se piardă, dacă nu este transmisă în familie și școală. 'Lucian Blaga spunea că 'Limba este întâiul mare poem al unui popor' . Prin ea ne exprimăm tradițiile,

Cultura - Media 21-02-2025 14:54

Constanța: Ministrul Afacerilor Externe al Confederației Elvețiene și autoritățile locale au marcat Ziua Internațională a Limbilor Materne

Șeful Departamentului Federal al Afacerilor Externe (DFAE) al Elveției, Ignazio Cassis, a marcat vineri, la Constanța, Ziua Internațională a Limbilor Materne, alături de reprezentanții administrației locale. Potrivit Primăriei Constanța, scopul principal al vizitei în România a ministrului Afacerilor Externe al Confederației Elveți

Cultura - Media 21-02-2025 12:49

ICR: Scriitorul Radu Vancu va reprezenta România la Festivalul Internațional de Literatură Odesa

Scriitorul Radu Vancu va reprezenta România, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Varșovia, la cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură Odesa (ILO), devenit itinerant ca urmare a războiului din Ucraina. Ediția ILO 2025 are loc în Polonia, în perioada perioada 22 - 28 februarie, și transformă Palatul Potoc

Cultura - Media 21-02-2025 10:39

CNA: 15 ordine de eliminare a conținutului ilegal de pe marile platforme, în ultimele șase luni

Consiliul Național al Audiovizualului a anunțat, vineri, că a emis, în ultimele șase luni, 15 ordine de eliminare a conținutului ilegal de pe marile platforme. 'Impactul acestor ordine de eliminare se ridică la 25.012.073 de vizualizări ale materialelor audiovizuale eliminate de pe platformele online foarte mari (VLOPs), vizând YouTube, Faceboo

Cultura - Media 21-02-2025 10:19

Olt: Casa Memorială Iancu Jianu, reamenajată cu obiecte specifice unei cule boierești

Casa Memorială Iancu Jianu din Caracal, imobil a cărui reabilitare a fost finalizată la sfârșitul anului trecut după o perioadă de 15 ani în care a fost închisă pentru lucrări, este reamenajată cu obiecte specifice unei cule boierești și este pregătită pentru a fi redeschisă publicului în acest an, potrivit primarului municipiului Caracal, Ion

Cultura - Media 21-02-2025 09:15

REPORTAJ/Vaslui: 'Cămăși noi, cusute după modele vechi' - proiectul care arată frumusețea portului popular

Muzeul Județean 'Ștefan cel Mare' Vaslui a organizat, în sala expoziției de bază a Secției de Etnografie, șezătoarea 'Cămăși noi, cusute după modele vechi', proiect ce vorbește despre frumusețea portului tradițional și își propune să scoată la lumină piese vestimentare autentice, care să fie reproduse cu ajutorul unor meșteri populari pasionați.

Cultura - Media 21-02-2025 08:40

Irina Rimes, Alina Eremia și trupa Alternosfera concertează vineri în Capitală

Irina Rimes, la Sala Palatului, Alina Eremia, la Sala Luceafărul, și formația Alternosfera, la Arenele Romane, vor susține, vineri, concerte în Capitală. Irina Rimes revine la Sala Palatului cu conceptul ei muzical 'Sufrageria Irinei' în care va prezenta unele dintre cele mai apreciate melodii din discografia sa. 'Î

Cultura - Media 20-02-2025 20:47

Bihor: Filarmonica de Stat din Oradea a vândut cu 14 % mai multe bilete în 2024 față de anul anterior

Filarmonica de Stat din Oradea a încheiat anul 2024 cu un număr de 98 de concerte susținute, dintre care 35 sold-out, fiind atrași 56.339 de spectatori, cu 7% mai mulți ca în 2023, se arată într-un comunicat de presă transmis joi de Consiliul Județean (CJ) Bihor. De asemenea, a crescut și numărul biletelor vândute a cre

Culte 20-02-2025 16:59

Mureș: Călugărița Maria Rodica, în vârstă de 109 ani, a primit o distincție de onoare din partea prefectului

Prefectul județului Mureș, Ovidiu Butuc, i-a acordat, joi, o distincție de onoare călugăriței Maria Rodica din Sighișoara, care urmează să împlinească vârsta de 109 ani. 'Sora Maria Rodica este un exemplu de viață și sfințenie. Oameni ca domnia sa sunt din ce în ce mai rari în lumea noastră, motiv pentru care am con

Cultura - Media 20-02-2025 15:56

Spectacolul 'Hansel și Gretel' - premieră la Opera Comică pentru Copii, pe 8 și 9 martie

Spectacolul 'Hansel și Gretel', celebra operă a compozitorului german Engelbert Humperdinck, în regia lui Cristian Mihăilescu, va avea premiera oficială, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii, pe 8 și 9 martie. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, joi, AGERPRES, premiera oficială va fi precedată de avanpremier

Cultura - Media 20-02-2025 15:10

Hunedoara: Restaurarea Castelului Corvinilor continuă în perioada frigului în spațiile interioare

Restaurarea Castelului Corvinilor din municipiul Hunedoara continuă în perioada zilelor foarte reci în spațiile interioare ale acestuia, fiind vizate cu prioritate podul Capelei și podul Sălii Dietei, a informat joi primarul Dan Bobouțanu. Intervențiile sunt posibile datorită unui al doilea mare proiect de restaurare-conservare pen

Cultura - Media 20-02-2025 14:46

Cluj: Muzeul Etnografic al Transilvaniei a achiziționat cea mai mare colecție de mărțișoare din România

Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET) din Cluj-Napoca anunță că a achiziționat cea mai mare colecție de mărțișoare din România, care cuprinde peste 5.200 de piese și care au fost adunate de clujeanca Ingeborg Marta Bogdan. 'Cea mai mare colecție de mărțișoare din România, în patrimoniul MET. Muzeul Etnografic al Transi

Cultura - Media 20-02-2025 14:06

Alba: Mărțișoare 'cu istorie', din perioada 1879-1940, expuse la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei

Unele dintre cele mai vechi mărțișoare datate din România vor putea fi admirate la Alba Iulia, în cadrul expoziției temporare 'Mărțișoare cu istorie, 1879-1940', potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES de către Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei. Considerată de organizatori 'o veritabilă incursiune î

Cultura - Media 20-02-2025 13:31

Mureș: Manuscrise originale ale scriitorului Jókai Mór, într-o expoziție la Biblioteca Teleki-Bolyai

Pentru a marca împlinirea a 200 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari scriitori maghiari, Jókai Mór (18 februarie 1825 - 5 mai 1904), Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș a deschis o miniexpoziție cu manuscrise originale ale acestuia, intrate în patrimoniul instituției grație unei donații. 'În anul 2003,

Cultura - Media 20-02-2025 12:56

Corul Madrigal: Turneu de Paște, în perioada 1 - 17 aprilie, în șapte orașe din România și Republica Moldova

Corul Național de Cameră 'Madrigal - Marin Constantin' va susține, în perioada 1 - 17 aprilie, Turneul de Paște 'Săptămâna Patimilor', cu spectacole în șapte orașe din România și Republica Moldova. Spectacolul extraordinar 'Săptămâna Patimilor', dirijat de Anna Ungureanu, va fi prezentat la Câmpina, B