logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

'Human Scale' - proiectul României la Expoziția Internațională de Arhitectură - La Biennale di Venezia - prezentat la ICR

Imagine din galeria Agerpres

Creatorii proiectului 'Human Scale', care vor reprezenta România la cea de-a 19-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură - La Biennale di Venezia, și-au prezentat, luni, proiectul, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată la sediul Institutului Cultural Român.

La conferința de presă au luat parte, alături de autorii proiectului, reprezentanți ai instituțiilor organizatoare (Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe și Uniunea Arhitecților din România), Comisarul participării României la Expoziția Internațională de Arhitectură - la Biennale di Venezia, arh. Attila Kim, și reprezentanți ai echipei proiectului câștigător.

'Cred că este foarte potrivit, că, într-o lume în care granițele dintre natural și artificial, dintre individual și colectiv sunt redefinite, iată, arhitectura devine un spațiu de dialog între tehnologie, mediu și comunitate. Proiectul României, pe care îl prezentăm astăzi, promovează această colaborare între discipline și propune o perspectivă inovatoare asupra culturii. Mă bucur că aducem în prim-plan un ecosistem în care omul se află în echilibru cu mediul său construit și cu mediul natural', a declarat președintele ICR, Liviu Sebastian Jicman.

 



El s-a declarat 'foarte optimist' în privința interesului pe care îl va trezi proiectul României de la această ediție a Bienalei.

'Mă bucur că, pe lângă partea expozițională, există o secțiune sau o parte dedicată cercetării și sper ca, împreună cu echipa de proiect, să ne gândim, în viitor, inclusiv la perspectiva de a aduce publicului din România, componente ale acestui proiect', a adăugat Jicman.

 



Secretarul de stat în Ministerul Culturii Diana-Ștefana Baciuna și-a exprimat speranța ca, în viitorul cel mai apropiat, alături de ICR, de MAE, de Uniunea Arhitecților din România, să identifice soluții optime prezentării proiectului românesc de la Bienala venețiană de arhitectură.

'Sunt convinsă că ediția din acest an va spori și mai mult această recunoaștere globală, aducând în atenția publicului dialogul dintre istorie și contemporaneitate, exemplificat prin lucrările unor arhitecți români din secolul al XX-lea și ale artistului Vlad Nancă, un proiect care va pune în valoare, cu siguranță, profunzimea și diversitatea arhitecturii românești', a spus Baciuna.

Andrei Novac, secretar de stat pentru relația cu Institutul Cultural Român și politici culturale din cadrul MAE, care a evidențiat, la rândul său, calitățile proiectului 'Human Scale', a atras atenția asupra faptului că la ediția de anul viitor România ar putea să nu mai participe, din cauza necesității finalizării lucrărilor de optimizare a Pavilionul țării noastre din Giardini, care ar trebui 'aliniat la cerințele actuale, atât pentru arhitectură, cât și pentru artele vizuale'.

 



Președintele Uniunii Arhitecților, Ileana Tureanu, a sesizat ceea ce a numit întârzierea demarării concursului de proiecte pentru participarea României la Bienala de la Veneția.

'Tema din acest an a Bienalei a fost lansată de organizatori în 11 februarie 2024. Pe plan național, noi am lansat concursul pe 23 septembrie. Șapte luni ne-au trebuit să ne organizăm și să ne coordonăm ca să semnăm protocolul de lansare a concursului. Celor care participă, concurenților, arhitecților, le-au mai rămas două luni să facă proiectul, într-un an în care, prin temă, s-a cerut ca echipele să fie pluridisciplinare, ca echipele să antreneze, de la somități și câștigători ai marilor premii internaționale, până la tineri absolvenți, deci în echipe cu experiențe diferite, cu preocupări diferite, pentru că Bienala de la Veneția nu mai este este numai un concurs de arhitectură. Este un concurs de arhitectură în cadrul unui context mondial deosebit de dificil', a punctat arhitecta.

La Biennale di Venezia va avea loc între 10 mai și 23 noiembrie, ediția din acest an, care poartă titlul 'Intelligens. Natural. Artificial. Collective', fiind curatoriată de Carlo Ratti.

Expoziția românească va fi prezentată atât în Pavilionul țării noastre din Giardini, cât și în noua galerie a Institutului Cultural Român din Veneția.


Pavilionul va include instalații interactive, cum ar fi pereți translucizi cu siluete care interacționează cu vizitatorii, subliniind impactul desenului asupra percepției spațiului, în timp ce galeria va avea o colecție extinsă de desene arhitecturale românești și internaționale, organizate ca o arhivă accesibilă pentru studiu.

Evenimentul a inclus înmânarea premiilor și expoziția proiectelor participante la Concursul național pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 19-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură, în prezența reprezentanților fiecărei echipe. Uniunea Arhitecților din România a acordat următoarele premii: Premiul I, pentru proiectul câștigător, în valoare de 6500 lei/net; Premiul II, pentru proiectul situat pe locul II, în valoare de 4500 lei/net; Premiul III, pentru proiectul situat pe locul III, în valoare de 3500 lei/net.

***
În data de 9 ianuarie, la sediul Uniunii Arhitecților din România, a avut loc cea de-a doua etapă de evaluare a proiectelor înscrise la Concursul național pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 19-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură - la Biennale di Venezia.

În urma centralizării punctajelor acordate de către fiecare membru al Comisiei a fost desemnat câștigător, cu un punctaj de 91,14, proiectul 'Human Scale' (Autori: Vlad Nancă, Ioana Chifu, Onar Stănescu (Muromuro Studio); Curator: Cosmina Goagea; Echipa: Corina Bucea, Ana Ciobanu, Vlad Tăușance, Otilia Fiastru, Suzana Vasilescu, Bucharest.studio) cu un punctaj de 91,14.

Proiectul care a obținut locul al doilea, cu 82,29 de puncte, este 'Landscapes of Care with Wildflowers' ('Peisaje ale îngrijirii cu flori de câmp'), iar locul al treilea a revenit proiectului 'New Heritage', cu un punctaj de 75,86.

Conform motivării, Comisia de selecție a apreciat proiectul 'Human Scale' pentru abordarea unei teme mai rar analizate în arhitectura contemporană, dar atât de esențială de-a lungul istoriei arhitecturii, și anume desenul de arhitectură, care s-a desprins din artele plastice, ca instrument de comunicare a proiectelor și care a avut o evoluție independentă, mai ales începând cu secolul al XX-lea. Explorarea desenului de arhitectură ca formă de gândire și conectarea acestuia cu temele modernității și post-umanismului subliniază relevanța unei arhitecturi centrate pe oameni și pe conexiunile lor esențiale cu spațiul.

Potrivit comisiei, expoziția studiază zona de suprapunere dintre artele vizuale și arhitectură, printr-un dialog între desenele arhitecților români din secolul al XX-lea și opera artistului Vlad Nancă, cunoscut pentru lucrările lui care prelucrează elementele și detaliile arhitecturii construite din a doua parte a secolului trecut, folosind de asemenea ca puncte de referință și de limbaj desenele de arhitectură ale arhitecților aceleași perioade.

'Ambele spații expoziționale prezintă o colecție impresionantă de desene de arhitectură semnate de arhitecți români celebri moderni și contemporani. Prin jocul subtil dintre siluetele umane, umbrele vizitatorilor și spațiile translucide, proiectul transformă pavilionul într-un loc viu, în care umanitatea devine protagonistul principal al unui discurs despre intuiție, memorie și perspectivă. Explorarea desenului de arhitectură ca formă de gândire și conectarea acestuia cu temele modernității și post-umanismului subliniază relevanța unei arhitecturi centrate pe oameni și pe conexiunile lor esențiale cu spațiul', se arată în motivarea juriului. AGERPRES/(A, AS - redactor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 414

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 21-04-2025 14:27

Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință

Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-

Culte 21-04-2025 13:37

Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne

Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului

Culte 21-04-2025 12:15

Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă

Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve

Cultura - Media 21-04-2025 10:00

REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT

Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir