logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Actorul Alexandru Ivănoiu: 'Horror Vacui' - un titlu controversat; dacă oamenii simt adversitate, să vină să îl învingă

Image

'Horror Vacui' - cel mai lung eveniment teatral din lume, care se va desfășura timp de șapte zile, 24 de ore din 24, începe sâmbătă la Galeria de Artă Galateca din Capitală.

'Horror Vacui', organizat de Asociația A.R.T. Fusion, va aduce în fața publicului 505 texte despre abandon și reziliență, interpretate într-un flux continuu de câte trei actori pe oră.

Printre artiștii implicați în proiect se numără Maia Morgenstern, Dana Rogoz, Andreea Gramoșteanu, Ofelia Popii, Ada Galeș, Ioana Flora, Lari Giorgescu, Emilia Popescu, Tudor Chirilă, Richard Bovnovski, Elvira Deatcu, Aylin Cadir, Crina Semciuc, Radu Ștefan Bănică, Zarug, Alex Bogdan, Victoria Raileanu și Kate Pendry, alături de alți actori, scriitori și jurnaliști.

Sâmbătă, începând cu ora 20,00 până la ora 00,00, vor urca pe scenă, în afara invitatului surpriză, Ana Maria Ciobanu, Silviu Faiăr, Emanuel Pârvu, Ada Galeș, Răzvan Petri, Monica Davidescu, Sorin Dinculescu, Ana-Maria Popescu, Oana Jipa și Irina Antonie. Primul artist al zilei de duminică va fi Costin Stăncioi.

Inspirat de mărturiile copiilor abandonați în spitale și căminele-spital, 'Horror Vacui' nu este doar un performance, ci este un act de recunoaștere și asumare. Golul lăsat de suferința lor nu aparține trecutului, ci rămâne cu noi, în tăcerea care învăluie acest subiect și în amnezia colectivă care l-a șters din manuale și arhive, precizează organizatorii.

***

Actorul Alexandru Ivănoiu, cel care este și inițiatorul evenimentului, a mărturisit că ideea unui astfel de proiect i-a dat-o o profesoară de management cultural de la Viena.

'Când eram acum un an și puțin la Viena, unde am făcut un curs de specializare în management cultural, profesoara noastră ne-a spus că, dacă noi în managementul cultural nu încercăm cu fiecare proiect să schimbăm ceva concret în lume, de ce o mai facem, ea făcând o aluzie la lipsa de resurse din mediul cultural și la țelurile înalte pe care le are uneori cultura. Și, cumva, am întins discuțiile cu ea și, în gândurile mele, acest gând până în punctul în care am dat de Muzeul Abandonului și cumva lucrurile s-au legat și aveam și o predispoziție de a discuta despre adopție și adopția din România, copiii instituționalizați. Cumva cred că toate acestea au intrat într-un melanj și s-a născut acest proiect. Și a apărut și într-o perioadă în care simt că avem un soi de oroare de vid, oroare de abandon', a declarat Ivănoiu, pentru AGERPRES.

Inițiatorul proiectului a vorbit și despre ideea titlului pentru acest proiect - 'Horror Vacui' - și i-a îndemnat pe oameni 'dacă simt adversitate față de titlu să vină să îl învingă'.

'Într-adevăr este un titlu destul de controversat, am primit mai multe păreri, dar în același timp nu putem numi anumite lucruri astfel decât sunt, cum și Muzeul Abandonului a avut acest curaj de a crea un muzeu al lucrurilor care nu există, un muzeu nu neapărat al lucrurilor care nu există neapărat, ci a grijii care nu mai există. Cred că aici am putea să încadrăm Muzeul Abandonului. Tot la fel de mult curaj îți trebuie și să faci un proiect de șapte zile, non-stop, în care să știi că trebuie să umpli tot acel timp, adică îți provoacă o reacție de teamă de gol, de fobie de gol. (...) Propunerea e de a învinge împreună acest 'Horror Vacui'. Titlul e dușmanul, ca să zic așa. Deci, dacă oamenii simt adversitate față de titlu, foarte bine, să vină să îl învingă, să îl descopere cu ochii lor, ca să umple inclusiv acest gol dintre ei și o imagine despre acest spectacol', a spus Alexandru Ivănoiu.

El a povestit și despre contactul pe care l-a avut cu artiștii care sunt în proiect, precizând că 'a fost un soi de simbioză'.

O parte din poveștile și mărturiile care au stat la baza acestui performance au fost colectate anterior de la public, printr-un apel deschis, și au fost integrate în structura artistică a evenimentului pentru a reda cu autenticitate experiențele celor afectați de abandon.

'Jumătate din texte sunt donate de Muzeul Abandonului, mărturii reale pe care această echipă le-a arhivat în anii lor de activitate. Noi lucrăm cu o arhivă foarte, foarte densă, care atinge multe subiecte ale abandonului, iar cealaltă jumătate, cum o denumim noi 'căutarea acestui opus al abandonului', a fost din participarea multor scriitori contemporani, care au scris special sau au donat din textele de la sertar pentru acest performance. Avem ONG-uri care lucrează pe învingerea opusului abandonului - Teach for Romania, Ajungem Mari, Social Incubator, Asociația Catharsis din Brașov -, care ne-au donat mărturiile beneficiarilor și voluntarilor lor, tocmai ca să creionăm și acest opus al abandonului', a explicat Ivănoiu.

***

Lari Giorgescu, actor al Teatrului Național din București, a mărturisit că a acceptat să facă parte din proiect chiar înainte de a ști despre ce texte este vorba, fiind de părere că participarea reprezintă 'și un act de solidaritate al artiștilor'.

'Am fost contactat de Alexandru Ivănoiu și mi-a propus proiectul ăsta. Trebuie să recunosc că nu citisem textele înainte de a accepta, doar că am mai lucrat cu Alexandru Ivănoiu și știu că lucrurile pe care le face de obicei sunt de încredere. Totodată, mi-a și prezentat pe scurt ideea și am zis: 'Cum să nu!'. Chiar mi s-a părut provocator și totodată mai este și un proiect în care parcă este și un act de solidaritate al artiștilor care se alătură acestui proiect', a declarat Lari Giorgescu, pentru AGERPRES.

De asemenea, el consideră participarea la proiect 'un act de empatie și solidaritate al unei comunități de artiști'.

'Despre text... pot să spun că sunt lucruri de-a dreptul sfâșietoare și dureroase, din ceea ce am citit. Nu au cum să nu impacteze oamenii care vor urmări performance-ul acesta', a mai spus Giorgescu.

***

Actorul Istvan Teglas a intrat în proiect tot la invitația inițiatorului și a apreciat că astfel de evenimente sunt foarte importante.

'Citeam acum puțin despre Muzeul Abandonului și despre numărul acela mare de copii abandonați încă de pe vremea comunismului și faptul că încă nu avem statistici, nu avem informații clare despre chestia asta mi se pare îngrozitor nu doar pentru că s-a întâmplat și că cine știe ce e cu copiii aceia sau unde au ajuns, sau ce s-a întâmplat cu ei, ci și pentru că problema asta transgenerațională, care într-un fel sau altul s-a transmis mai departe, adică asta este istoria noastră, transgenerațional vorbind, și până când nu facem lumină în toată chestia asta și nu acceptăm ce s-a întâmplat și nu ne asumăm nu cred că avem cum să mergem mai departe, adică avem, dar o să fim la fel de mult traumatizați și de foarte multe ori nici nu putem explica de unde vine asta. Ei bine, uite, vine din istoria noastră', a declarat Istvan Teglas, pentru AGERPRES.

El a precizat că nu a avut timp să își scrie un text propriu și din acest motiv a rugat organizatorii să îi dea un text pe care să îl spună pe scenă în timpul care îi este alocat. 'Este un text trist, dar foarte frumos și care pe mine m-a emoționat, așa că sper ca spectatorii să aibă parte de o poveste care să îi atingă într-un fel sau altul', a spus actorul, care va urca pe scenă luni, de la ora 20,40.

***

Fondatorul Muzeului Abandonului, Oana Drăgulinescu, a afirmat că 'fiecare poveste rostită este o piatră de temelie în reconstrucția unei societăți mai capabile de compasiune'.

'Abandonul nu este doar un fapt trecut, ci o rană deschisă, care pulsează încă în conștiința colectivă. Prin 'Horror Vacui' nu doar că privim acest gol dureros în față, dar îl și umplem cu vocile celor care nu au fost ascultați. Fiecare poveste rostită este o piatră de temelie în reconstrucția unei societăți mai conștiente, mai responsabile, mai capabile de compasiune', a spus Oana Drăgulinescu.



Potrivit organizatorilor, publicul va descoperi zone interactive care încurajează implicarea și exprimarea liberă. Vizitatorii sunt invitați să își lase gândurile, impresiile și opiniile pe un perete dedicat, devenind astfel parte activă a experienței și pot contribui prin scrisori adresate autorităților, oferind astfel o oportunitate reală de a genera schimbare. AGERPRES/(AS - redactor: Petronius Craiu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 765

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 08-05-2025 22:07

Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.

Cultura - Media 08-05-2025 21:49

VIDEO Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde' a deschis Festivalul Filmului European

Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde', regia Mark Cousins, peliculă câștigătoare a celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Vary, a deschis, joi seară, la Cinema Luceafărul, cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. 'Avem o ediție record cu multe î

Culte 08-05-2025 19:09

PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință

Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R

Culte 08-05-2025 16:47

BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare

Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir

Cultura - Media 08-05-2025 16:00

VIDEO Harghita: Studenți și profesori de la universități de artă din țară și străinătate, la Festivalul Unscene de la Miercurea-Ciuc

Studenți și profesori de la universități de artă din România, dar și din Ungaria și Serbia, participă în perioada 9-15 mai la a cincea ediție a Festivalului Unscene din Miercurea-Ciuc, organizat de Teatrul Municipal 'Csíki Játékszín', în cadrul căruia vor fi prezentate zeci de spectacole, completate cu concerte și

Cultura - Media 08-05-2025 14:59

Timiș: 'Sarmale și serotonină', volum lansat de antropologul cultural Camelia Burghele

O întrebare care stă pe buzele tuturor, de ce iubim sarmalele, își poate afla răspunsul joi, de la ora 18:00, la librăria Cărturești din Piața Victoriei din Timișoara unde are loc lansarea cărții inedite, despre 'Sarmale și serotonină', apărută la Editura Gastroart și scrisă de etnolog și antropolog cultural al Muzeului Satului Bănățean, Camelia B

Cultura - Media 08-05-2025 14:32

Laborator artistic la Romanian Creative Week: zeci de filme-cult și concerte neconvenționale la Iași

Romanian Creative Week (RCW), cel mai amplu eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, propune publicului din Iași, în perioada 14 - 25 mai, filmul de autor, muzica emergentă și reflecția critică asupra culturii contemporane într-un program divers, dedicat tuturor celor care trăiesc prin și pentru creativitate. 'Publicul est

Cultura - Media 08-05-2025 12:55

Prezidențiale2025/ FJSC face un apel la întreaga societate să trateze cu deplin respect reprezentanții mass-media și comunicatorii publici

Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din Universitatea București le transmite sprijinul său și le mulțumește tuturor jurnaliștilor, lucrătorilor media și comunicatorilor publici care și în această perioadă de campanie electorală marcată de tensiuni sociale majore, cu prețul unor eforturi, de multe ori, nu doar profesionale, ci și personale, informea

Cultura - Media 08-05-2025 12:40

Bihor: Festivalul Sounds of Oradea (13 - 15 iunie), cu zarzuela spaniolă, opera italiană și jazz contemporan

Cele trei zile ale Festivalul 'Sounds of Oradea' (13 - 15 iunie) vor aduce în oraș nume sonore ale scenei internaționale, în trei stiluri muzicale complet diferite: zarzuela spaniolă, opera italiană și jazz contemporan, concerte ce vor avea loc în trei locații emblematice ale orașului: Piața Unirii, Teatrul Regina Maria și Bazilica Romano-Ca

Cultura - Media 08-05-2025 12:02

Ministerul Culturii - la cea de-a XXI-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Salonic

Ministerul Culturii participă, de joi și până luni, la cea de-a XXI-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Salonic, invitații ministerului fiind poeta Ruxandra Novac, traducătorul Victor Ivanovici și istoricul Florin Marineskou. Standul României este amplasat în Pavilionul 13, poziția 119, în imediata ve

Cultura - Media 08-05-2025 11:35

Expoziția 'Hotelul Caracaș-Victoria. O istorie recuperată' - din 16 mai, la Palatul Suțu

Expoziția 'Hotelul Caracaș-Victoria. O istorie recuperată', care propune descoperirea poveștii unei clădiri emblematice de pe Strada Șelari nr. 4, dispărută din peisajul urban, dar readusă la viață prin intermediul unei cercetări arheologice minuțioase, se va deschide, pe 16 mai, la Palatul Suțu. Proiectul își propune să prezinte

Cultura - Media 08-05-2025 10:15

Vâlcea: Bătălia de la Benești, reconstituită după 200 de ani la Conacul Otetelișanu

Conacul Otetelișanu din Bălcești, locul unde a copilărit Petrache Poenaru, inventatorul stiloului, își va deschide larg porțile în acest weekend pentru turiștii interesați de istorie, care sunt invitați să participe la reeditarea celebrei Bătălii de la Benești din martie 1821. Organizatorii evenimentului sunt cei de la Asociația Historia Renascita

Cultura - Media 07-05-2025 18:11

Sibiu: Vizitatorii vor avea acces gratuit la Muzeul de Istorie Naturală în Noaptea Muzeelor

Vizitatorii au ocazia să vadă gratuit Muzeul de Istorie Naturală în Noaptea Muzeelor, în data de 17 mai, a anunțat managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal, Raluca Teodorescu. 'Din cauza faptului că în 12 mai se împlinesc 130 de ani de la fondarea Muzeului de Științele Naturii, noi am luat decizia să part

Cultura - Media 07-05-2025 18:07

Hunedoara: Prima femeie globe-trotter din România își va prezenta amintirile la evenimentul 'Întâlnirile Altfel'

Prima femeie din România care a făcut turul țării pe jos, în anul 1988, și apoi a străbătut 120 de state din lumea întreagă, parcurgând peste 300.000 de kilometri, este invitata ediției inaugurale a evenimentului 'Întâlnirile Altfel', care va avea loc vineri, 9 mai, la Exploatarea Culturală Petrila, în sala de pompe a

Cultura - Media 07-05-2025 16:14

Bihor: 'Visuri pe aripi de vioară'... Stradivarius, cu Răzvan Stoica și dirijorul Alvin Arumugam, la Filarmonica orădeană

Concertul simfonic săptămânal de joi, 8 mai, al Filarmonicii de stat orădene se numește 'Visuri pe aripi de vioară', la a cărui reușită își vor da concursul violonistul invitat Răzvan Stoica și o vioară Stradivarius, orchestra simfonică și concert-maestrul Nagy Kalman, sub bagheta dirijorului Alvin Arumugam, directorul muzical al Musicians' Initiative