logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Actorul Alexandru Ivănoiu: 'Horror Vacui' - un titlu controversat; dacă oamenii simt adversitate, să vină să îl învingă

Image

'Horror Vacui' - cel mai lung eveniment teatral din lume, care se va desfășura timp de șapte zile, 24 de ore din 24, începe sâmbătă la Galeria de Artă Galateca din Capitală.

'Horror Vacui', organizat de Asociația A.R.T. Fusion, va aduce în fața publicului 505 texte despre abandon și reziliență, interpretate într-un flux continuu de câte trei actori pe oră.

Printre artiștii implicați în proiect se numără Maia Morgenstern, Dana Rogoz, Andreea Gramoșteanu, Ofelia Popii, Ada Galeș, Ioana Flora, Lari Giorgescu, Emilia Popescu, Tudor Chirilă, Richard Bovnovski, Elvira Deatcu, Aylin Cadir, Crina Semciuc, Radu Ștefan Bănică, Zarug, Alex Bogdan, Victoria Raileanu și Kate Pendry, alături de alți actori, scriitori și jurnaliști.

Sâmbătă, începând cu ora 20,00 până la ora 00,00, vor urca pe scenă, în afara invitatului surpriză, Ana Maria Ciobanu, Silviu Faiăr, Emanuel Pârvu, Ada Galeș, Răzvan Petri, Monica Davidescu, Sorin Dinculescu, Ana-Maria Popescu, Oana Jipa și Irina Antonie. Primul artist al zilei de duminică va fi Costin Stăncioi.

Inspirat de mărturiile copiilor abandonați în spitale și căminele-spital, 'Horror Vacui' nu este doar un performance, ci este un act de recunoaștere și asumare. Golul lăsat de suferința lor nu aparține trecutului, ci rămâne cu noi, în tăcerea care învăluie acest subiect și în amnezia colectivă care l-a șters din manuale și arhive, precizează organizatorii.

***

Actorul Alexandru Ivănoiu, cel care este și inițiatorul evenimentului, a mărturisit că ideea unui astfel de proiect i-a dat-o o profesoară de management cultural de la Viena.

'Când eram acum un an și puțin la Viena, unde am făcut un curs de specializare în management cultural, profesoara noastră ne-a spus că, dacă noi în managementul cultural nu încercăm cu fiecare proiect să schimbăm ceva concret în lume, de ce o mai facem, ea făcând o aluzie la lipsa de resurse din mediul cultural și la țelurile înalte pe care le are uneori cultura. Și, cumva, am întins discuțiile cu ea și, în gândurile mele, acest gând până în punctul în care am dat de Muzeul Abandonului și cumva lucrurile s-au legat și aveam și o predispoziție de a discuta despre adopție și adopția din România, copiii instituționalizați. Cumva cred că toate acestea au intrat într-un melanj și s-a născut acest proiect. Și a apărut și într-o perioadă în care simt că avem un soi de oroare de vid, oroare de abandon', a declarat Ivănoiu, pentru AGERPRES.

Inițiatorul proiectului a vorbit și despre ideea titlului pentru acest proiect - 'Horror Vacui' - și i-a îndemnat pe oameni 'dacă simt adversitate față de titlu să vină să îl învingă'.

'Într-adevăr este un titlu destul de controversat, am primit mai multe păreri, dar în același timp nu putem numi anumite lucruri astfel decât sunt, cum și Muzeul Abandonului a avut acest curaj de a crea un muzeu al lucrurilor care nu există, un muzeu nu neapărat al lucrurilor care nu există neapărat, ci a grijii care nu mai există. Cred că aici am putea să încadrăm Muzeul Abandonului. Tot la fel de mult curaj îți trebuie și să faci un proiect de șapte zile, non-stop, în care să știi că trebuie să umpli tot acel timp, adică îți provoacă o reacție de teamă de gol, de fobie de gol. (...) Propunerea e de a învinge împreună acest 'Horror Vacui'. Titlul e dușmanul, ca să zic așa. Deci, dacă oamenii simt adversitate față de titlu, foarte bine, să vină să îl învingă, să îl descopere cu ochii lor, ca să umple inclusiv acest gol dintre ei și o imagine despre acest spectacol', a spus Alexandru Ivănoiu.

El a povestit și despre contactul pe care l-a avut cu artiștii care sunt în proiect, precizând că 'a fost un soi de simbioză'.

O parte din poveștile și mărturiile care au stat la baza acestui performance au fost colectate anterior de la public, printr-un apel deschis, și au fost integrate în structura artistică a evenimentului pentru a reda cu autenticitate experiențele celor afectați de abandon.

'Jumătate din texte sunt donate de Muzeul Abandonului, mărturii reale pe care această echipă le-a arhivat în anii lor de activitate. Noi lucrăm cu o arhivă foarte, foarte densă, care atinge multe subiecte ale abandonului, iar cealaltă jumătate, cum o denumim noi 'căutarea acestui opus al abandonului', a fost din participarea multor scriitori contemporani, care au scris special sau au donat din textele de la sertar pentru acest performance. Avem ONG-uri care lucrează pe învingerea opusului abandonului - Teach for Romania, Ajungem Mari, Social Incubator, Asociația Catharsis din Brașov -, care ne-au donat mărturiile beneficiarilor și voluntarilor lor, tocmai ca să creionăm și acest opus al abandonului', a explicat Ivănoiu.

***

Lari Giorgescu, actor al Teatrului Național din București, a mărturisit că a acceptat să facă parte din proiect chiar înainte de a ști despre ce texte este vorba, fiind de părere că participarea reprezintă 'și un act de solidaritate al artiștilor'.

'Am fost contactat de Alexandru Ivănoiu și mi-a propus proiectul ăsta. Trebuie să recunosc că nu citisem textele înainte de a accepta, doar că am mai lucrat cu Alexandru Ivănoiu și știu că lucrurile pe care le face de obicei sunt de încredere. Totodată, mi-a și prezentat pe scurt ideea și am zis: 'Cum să nu!'. Chiar mi s-a părut provocator și totodată mai este și un proiect în care parcă este și un act de solidaritate al artiștilor care se alătură acestui proiect', a declarat Lari Giorgescu, pentru AGERPRES.

De asemenea, el consideră participarea la proiect 'un act de empatie și solidaritate al unei comunități de artiști'.

'Despre text... pot să spun că sunt lucruri de-a dreptul sfâșietoare și dureroase, din ceea ce am citit. Nu au cum să nu impacteze oamenii care vor urmări performance-ul acesta', a mai spus Giorgescu.

***

Actorul Istvan Teglas a intrat în proiect tot la invitația inițiatorului și a apreciat că astfel de evenimente sunt foarte importante.

'Citeam acum puțin despre Muzeul Abandonului și despre numărul acela mare de copii abandonați încă de pe vremea comunismului și faptul că încă nu avem statistici, nu avem informații clare despre chestia asta mi se pare îngrozitor nu doar pentru că s-a întâmplat și că cine știe ce e cu copiii aceia sau unde au ajuns, sau ce s-a întâmplat cu ei, ci și pentru că problema asta transgenerațională, care într-un fel sau altul s-a transmis mai departe, adică asta este istoria noastră, transgenerațional vorbind, și până când nu facem lumină în toată chestia asta și nu acceptăm ce s-a întâmplat și nu ne asumăm nu cred că avem cum să mergem mai departe, adică avem, dar o să fim la fel de mult traumatizați și de foarte multe ori nici nu putem explica de unde vine asta. Ei bine, uite, vine din istoria noastră', a declarat Istvan Teglas, pentru AGERPRES.

El a precizat că nu a avut timp să își scrie un text propriu și din acest motiv a rugat organizatorii să îi dea un text pe care să îl spună pe scenă în timpul care îi este alocat. 'Este un text trist, dar foarte frumos și care pe mine m-a emoționat, așa că sper ca spectatorii să aibă parte de o poveste care să îi atingă într-un fel sau altul', a spus actorul, care va urca pe scenă luni, de la ora 20,40.

***

Fondatorul Muzeului Abandonului, Oana Drăgulinescu, a afirmat că 'fiecare poveste rostită este o piatră de temelie în reconstrucția unei societăți mai capabile de compasiune'.

'Abandonul nu este doar un fapt trecut, ci o rană deschisă, care pulsează încă în conștiința colectivă. Prin 'Horror Vacui' nu doar că privim acest gol dureros în față, dar îl și umplem cu vocile celor care nu au fost ascultați. Fiecare poveste rostită este o piatră de temelie în reconstrucția unei societăți mai conștiente, mai responsabile, mai capabile de compasiune', a spus Oana Drăgulinescu.



Potrivit organizatorilor, publicul va descoperi zone interactive care încurajează implicarea și exprimarea liberă. Vizitatorii sunt invitați să își lase gândurile, impresiile și opiniile pe un perete dedicat, devenind astfel parte activă a experienței și pot contribui prin scrisori adresate autorităților, oferind astfel o oportunitate reală de a genera schimbare. AGERPRES/(AS - redactor: Petronius Craiu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 174

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 14-02-2025 18:54

Mureș: Un preot a descoperit că satul Bolintineni era menționat pe harta iozefină cu numele Sfântului Valentin

Preotul romano-catolic Mihai Vlad, care a studiat teologia la Cluj-Napoca și la Universitatea din Würzburg - Germania, a descoperit faptul că satul Bolintineni, din comuna Păsăreni, județul Mureș, este menționat cu denumirea în maghiară Bálintfalva, adică satul lui Valentin, pe harta iozefină, fiind singura localitate cu numele acestui sfânt d

Cultura - Media 14-02-2025 16:20

Iași: Omagiu adus poetului român din Republica Moldova Grigore Vieru, în Parcul Copou

La bustul poetului Grigore Vieru din Parcul Copou a avut loc, vineri, o ceremonie de depunere de jerbe și au fost rostite alocuțiuni atât din partea reprezentanților instituțiilor din administrația locală, dar și din partea celor din învățământul și cultura ieșeană, pentru a marca 90 de ani de la nașterea acestuia.

Cultura - Media 14-02-2025 15:37

România, la sesiunea Comitetului interguvernamental pentru promovarea diversității culturale de la Paris

România a participat, în perioada 11-14 februarie, la cea de-a 18-a sesiune a Comitetului interguvernamental pentru promovarea și protecția diversității expresiilor culturale al Convenției UNESCO 2005, de la Paris, în calitate de membru al comitetului acestui organism, cu un mandat pentru perioada 2023-2027. Participarea acti

Cultura - Media 14-02-2025 14:30

Giurgiu: Lansări de carte și sesiuni de lectură de Ziua Națională a Lecturii

Lansări de carte și sesiuni de lectură sunt acțiunile care au fost organizate de Biblioteca Județeană Giurgiu pentru a marca Ziua Națională a Lecturii. 'În acest an manifestările prilejuite de Ziua Națională a Lecturii au început la sediul Bibliotecii Județene Giurgiu încă de ieri cu o lansare de carte. Doina Ruști și-a l

Cultura - Media 14-02-2025 14:30

Documentarul 'Brancusi, Les metamorphoses de la sculpture', proiectat în Sala Mare a ICR

Documentarul 'Brancusi, Les metamorphoses de la sculpture', scris și realizat de Alain Fleischer, va fi proiectat, în versiune originală, în limba franceză (narator: Christian Gonon), pe 18 februarie, începând cu ora 18:30, în Sala Mare a Institutului Cultural Român. Potrivit unui comunicat al Servic

Cultura - Media 14-02-2025 14:21

Documentarul 'Phoenix - Povestea', nominalizat la Premiile Gopo 2025

Documentarul 'Phoenix - Povestea', în regia lui Cristian Radu Nema, a fost nominalizat la Premiile Gopo 2025. 'Trupa Phoenix își exprimă cu emoție recunoștința și bucuria față de includerea filmului 'Phoenis - Povestea' în cursa pentru nominalizările la prestigioasele Premii Gopo 2025. Este un moment cu ad

Cultura - Media 14-02-2025 14:15

ICR sprijină prezența românească la cea de-a 75-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin

Institutul Cultural Român 'Titu Maiorescu' din Berlin sprijină participarea cineaștilor din România la cea de-a 75-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (Berlinale). Potrivit unui comunicat al Serviciul Promovare și Comunicare al ICR, transmis, vineri, AGERPRES, în competiția oficială a Berlinale

Cultura - Media 14-02-2025 10:10

Biletele pentru Festivalul Internațional 'George Enescu' 2025 vor fi puse în vânzare începând de sâmbătă

Melomanii vor putea achiziționa, începând de sâmbătă, de la ora 12:00, bilete individuale pentru concertele și evenimentele din cadrul Festivalului Internațional 'George Enescu', anunță, vineri, ARTEXIM. Biletele vor putea fi achiziționate online pe platforma https://www.cts.eventim.ro/artist/festivalul-george-enescu,

Cultura - Media 13-02-2025 21:47

Muzeul Național de Istorie a României: Ovidiu Țentea, noul manager interimar al instituției

Cercetătorul Ovidiu Țentea este, începând de joi, noul manager interimar al Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), informează pe Facebook instituția muzeală. Potrivit postării MNIR, Ovidiu Țe

Cultura - Media 13-02-2025 16:30

Covasna: Spectatorii Teatrului 'Andrei Mureșanu' vor fi plimbați pe 14 și 24 februarie cu 'Trenulețul Dragostei'

Teatrul 'Andrei Mureșanu' din Sfântu Gheorghe le oferă o surpriză spectatorilor care și-au cumpărat bilete la spectacolul 'La Ronde' de vineri, 14 februarie - o plimbare prin oraș cu 'Trenulețul Dragostei'. Managerul instituției, Anna Maria Popa, a declarat, pentru AGERPRES, că trenulețul va circula atât de Ziua Sf&a

Cultura - Media 13-02-2025 13:17

Sălaj: Un băiat de șase ani are peste 300 de cărți împrumutate în 2024 de la Biblioteca Județeană

Un băiat în vârstă de șase ani, din Zalău, deține recordul de cărți împrumutate în 2024 de la Biblioteca Județeană 'Ioniță Scipione Bădescu' Sălaj, cu peste 300 de volume pe care părinții i le-au citit pe parcursul anului trecut. Potrivit precizărilor făcute pentru AGERPRES de Mariana Marian, managerul Bibliotec

Cultura - Media 13-02-2025 13:00

Alba: Paza Muzeului Național al Unirii, asigurată cu agenți înarmați și cu sisteme electronice

Paza Muzeului Național al Unirii (MNU) din Alba Iulia, în a cărui colecție se găsesc peste 200.000 de piese, din care în jur de 1.000 sunt clasate ca Tezaur, este asigurată atât cu agenți înarmați, cât și cu sisteme electronice. 'Avem sistemele electronice de pază, pe care nu vi le pot dezvălui din motive obie

Cultura - Media 13-02-2025 12:53

Teatrul Masca lansează un program de accesibilizare pentru spectatorii fără auz din București

Teatrul Masca, alături de Fundația CODA 'Farmecul tăcerii', lansează, în cadrul actualei stagiuni, un program de accesibilizare pentru spectatorii fără auz din București. Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, prin programul 'Aici se visează la schimbare', Teatrul Masca se alătură inițiativei lansate de Tea

Cultura - Media 13-02-2025 10:54

Ministerul Culturii a demarat inventarierea patrimoniului cultural național mobil

Ministerul Culturii a anunțat, joi, inițierea procesului de inventariere a patrimoniului cultural național mobil, printr-o amplă acțiune de verificare a modului în care aceste obiecte sunt reflectate în evidențele instituțiilor muzeale din subordinea sa. 'În acest scop, a fost constituită Comisia de inventariere a modului