REPORTAJ Gorj: Trei secole de istorie - Casa Brăiloiu, cea mai veche construcție civilă din Oltenia (GALERIE FOTO)

Casa Cornea Brăiloiu, cea mai veche construcție de arhitectură civilă din Oltenia, cu o vechime de peste trei secole, parte a patrimoniului cultural național, martoră a măreției vremurilor, impozantă și valoroasă, fascinează prin povestea sa, reușind să transpună, prin detaliile de construcție, modul în care au fost realizate locuințele în urmă cu peste 300 de ani.
Foto: (c) OANA POPESCU / AGERPRES FOTO
Potrivit volumului ''Monografia Comunei Vădeni - Județul Gorj - Istorie. Personalități. Cultură și Civilizație'', scris de Vasile Marinoiu, Ansamblul arhitectural Cornea Brăiloiu din Vădeni (în prezent cartier al municipiului Târgu Jiu) este unul dintre cele mai importante monumente de epocă brâncovenească din România, care s-a păstrat, cu mici transformări, până în prezent.
A fost construit de marele ban Cornea Brăiloiu, pe o terasă puțin ridicată față de malul stâng al râului Jiu, pe moșia sa, ce provenea dintr-o moștenire, ''fiind temeiul strămoșului său Barbu clucerul acolo'', încă din timpul domniei lui Mihai Viteazul, arată sursa citată.
''La Vădeni, după modelul epocii și la îndemnul domnitorului Constantin Brâncoveanu, marele ban Cornea Brăiloiu, apropiat colaborator al acestuia, construiește o casă impozantă, cu două nivele, pe dimensiuni relativ mari, cu ziduri groase de 0,80-1,10 metri, din cărămidă cu piatră încastrată, anexe gospodărești (cuhnia sau bucătăria, grajduri pentru animale, locuințe pentru slujitori etc.), o biserică și o curte cu ziduri. Nivelul inferior al casei se grupează în jurul unei pivnițe boltite (semi-îngropată), atestată în documente încă din timpul strămoșului său, Barbu clucerul. (...) Etajul era împărțit în două zone, aproximativ egale, de un coridor median de circa 2 metri lățime. În perioada anilor 1866-1867, când s-au făcut lucrări de reparații și modernizare de către D. Pleniceanu, coridorul a fost lățit până la 3 metri, fiind prevăzut ca capătul de nord cu o scară masivă de lemn'', se arată în volum.
Foto: (c) OANA POPESCU / AGERPRES FOTO
Actualmente, în casa Cornea Brăiloiu, parte a ansamblului arhitectural, funcționează, din anul 2016, Protoieria Târgu Jiu Nord.
''Casa Cornea Brăiloiu a fost construită la sfârșitul secolului XVII-lea de Cornea Brăiloiu, mare ban al Craiovei în momentul acela, fiul lui Barbu Drăgoianu. Ei au locuit inițial în Drăgoieni. După aceea, Cornea Brăiloiu a construit casa aceasta, unde a și locuit o perioadă. A construit biserica de lângă. Biserica este de la 1694, an în care conacul deja exista, deci se locuia în el, având mai multe anexe, unele dintre ele încă există pe hărțile cadastrale ca și monumente istorice subterane. Sunt vreo șapte de genul acesta. Este un ansamblu, ansamblul Cornea Brăiloiu, monument de categorie A al județului Gorj și în lista monumentelor istorice naționale'', a declarat, pentru AGERPRES, preotul Marian Valentin Mărăcine, protoiereu la Protoieria Târgu Jiu Nord și preot paroh la Parohia Vădeni.
Foto: (c) OANA POPESCU / AGERPRES FOTO
Conform acestuia, după ce neamul lui Brăiloiu s-a stins, mai multe familii au primit această moșie, moșia Vădenilor, care cuprindea părți din Iezureni, din Preajba, din Drăgoieni, ceea ce mai târziu s-a constituit în comuna Vădeni, comună ce a rezistat până la jumătatea secolului XX, când a fost inclusă în municipiul Târgu Jiu.
Foto: (c) OANA POPESCU / AGERPRES FOTO
''Mai multe familii au primit această moșie, au administrat-o, după care, undeva la jumătatea secolului XIX, aici găsim familia Pleniceanu, un anume Dumitru Pleniceanu venit de la Plenița, negustor de vite și de cereale, sub care a reînflorit această moșie, moșia Vădenilor, al cărui fiu și noră, Maria și Dumitru Pleniceanu, au restaurat conacul, au restaurat biserica, au construit școala din Vădeni, au construit primăria, care acum este grădinița din Vădeni, au construit o casă în centrul municipiului Târgu Jiu, care actualmente aparține Parohiei Vădeni, și au lăsat toată averea comunității din Vădeni'', a mai spus preotul.
Foto: (c) OANA POPESCU / AGERPRES FOTO
El a mai amintit că, în perioada comunistă, clădirea a suferit mai multe transformări, a fost mai întâi de toate o școală de meserii, după aceea a fost o școală de tractoriști, apoi a fost dată casei de copii din Vădeni. Ulterior, în perioada 1987-1988, s-a încercat o restaurare ''improprie, bineînțeles, s-au refăcut gardurile care există și acum, și în anii 2000 a fost preluată de către Mitropolia Olteniei, de Arhiepiscopia Craiovei și a fost restaurată pe un proiect guvernamental în forma în care ea arată acum''. Clădirea este alcătuită din subsol, parter și etaj, găzduiește 10 camere și o fostă cramă, care acum este o sală de conferințe.
Foto: (c) OANA POPESCU / AGERPRES FOTO
Elemente originale ale casei sunt părți din ziduri, mai ales cele din subsol și o parte din parter, dar și un element din loggie, fiind vorba de o coloană, care a fost găsită îngropată în apropierea construcției și a fost restaurată și copiată, iar după ea s-au făcut toate coloanele din piatră care împodobesc această clădire.
Foto: (c) OANA POPESCU / AGERPRES FOTO
''În zona centrală a casei, pe fațada vestică, s-a descoperit o coloană din piatră, sculptată cu caneluri adânci, în torsadă, angajată zidului. În urma cercetărilor s-a stabilit că este un element dintr-o loggia ce se afla aici până în secolul al XVVIII-lea, când probabil acest spațiu a fost distrus, ca urmare a bombardamentului din timpul luptelor dintre armata turcă și cea austriacă, din 8 octombrie 1789, bătălie care a avut loc chiar aici, în timpul războaielor turco-austro-ruse din anii 1788 - 1792'', se mai menționează în monografia comunei Vădeni.
Foto: (c) OANA POPESCU / AGERPRES FOTO
Protoiereul Marian Valentin Mărăcine a afirmat că este o mândrie și o bucurie să își desfășoare activitatea în acest imobil.
Foto: (c) OANA POPESCU / AGERPRES FOTO
''Este o bucurie să lucrăm în această clădire, ne mândrim cu ea, sperăm să putem să o întreținem și, dacă este cazul, cu toate avizele și documentele necesare, pe viitor să o înfrumusețăm, să restaurăm atunci când este cazul. (...) Bineînțeles, costurile ar fi imense, nu am putea să facem din fondul proprii, ci tot la fel un proiect european, dar deocamdată nu este necesar. Clădirea a suferit mici probleme după cutremurele de acum doi ani de zile, dar ele nu afectează structura clădirii. Peste trei secole de istorie care a fost consemnată în mai multe monografii, în mai multe cărți pe care le-au scris istoricii din zona noastră'', a adăugat preotul.
Foto: (c) OANA POPESCU / AGERPRES FOTO
În ceea ce privește biserica, parte a Ansamblului Cornea Brăiloiu, aceasta este unul dintre cele mai valoroase monumente istorice de epocă brâncovenească din România.
Este cea mai veche biserică de zid din județul Gorj, cu hramul ''Adormirea Maicii Domnului''.
''Biserica este construită de Cornea Brăiloiu și datată 1693-1694, construcția în sine, pictura a fost continuată după moartea marelui ban de fiii săii Dositei și Vasile, care au devenit monahi. Pictura este executată de pictori din școala de la Hurezi, care au venit și au pictat și Polovragiul, și au pictat apoi și Vădeniul, și altarul și naosul din biserica mănăstirii Tismana. Bineînțeles, de-a lungul timpului a suferit mai multe restaurări, dar care nu au afectat aspectul inițial al bisericii. Ultima restaurare generală a fost restaurarea picturii, care s-a finalizat în 2006 și de atunci au fost mai multe investiții care să întrețină monumentul istoric. Este cea mai veche biserică de zid din Gorj, în afara mănăstirilor. (...) Cea mai mare restaurare pe care a suferit-o a fost în anul 1911, când familia Pleniceanu, pe un proiect aprobat de Nicolae Iorga, a schimbat catapeteasma, a restaurat-o total. Atunci s-a restaurat total biserica'', a precizat Marian Valentin Mărăcine.
Foto: (c) OANA POPESCU / AGERPRES FOTO
Potrivit directorului Direcției Județene pentru Cultură Gorj, Pompiliu Grigore Ciolacu, pe viitor vor fi purtate discuții pentru ca Ansamblul Cornea Brăiloiu să fie inclus într-un circuit turistic.
Foto: (c) OANA POPESCU / AGERPRES FOTO
''Din datele pe care le avem la Direcția pentru Cultură Gorj, putem considera această construcție de arhitectură civilă cea mai veche din Oltenia. (...) Este un sentiment de mândrie, mai ales din prisma faptului că a fost reabilitată și este în grijă a Mitropoliei Olteniei. (...) Odată cu intrarea Ansamblului Calea Eroilor al lui Constantin Brâncuși în UNESCO, vizibilitatea județului nostru a crescut foarte mult și asta ne obligă la mai mult, iar circuitele turistice pe care încercăm să le dezvoltăm în perioada următoare vor include cu siguranță monumentele de categoria A din județul Gorj, care nu sunt foarte multe, dar coroborând și peisajele culturale, peisajele naturale din județul Gorj, aici mă refer în primul rând la Transalpina, mă refer la cheile Sohodolului, la cheile Oltețului, la partea ecleziastică extraordinară din județul Gorj, compusă din mănăstiri, vedem că patrimoniul acestui județ, deși ca număr nu este printre cele mai ofertante județe în acest sens din prisma monumentelor (...), valoarea acestora depășește cu mult județe cu mult mai multe monumente'', a declarat, pentru AGERPRES, Pompiliu Grigore Ciolacu. AGERPRES/(A, AS - autor: Oana Popescu, editor: George Onea, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință
Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-
Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne
Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului
Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă
Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve
REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT
Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)
Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc
O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.
Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p
VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v
VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul
Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina
Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar
Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui
Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi
Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa
Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui
IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru
Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc
Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori
Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare
Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici
REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki
Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare.
Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței
Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir