logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ioan-Aurel Pop: Iuliu Hossu - un mare patriot, un om între oameni, un far al Bisericii sale în clandestinitate

Imagine din galeria Agerpres

Cardinalul Iuliu Hossu a fost 'un mare patriot', 'un om între oameni', 'un far' al Bisericii sale în clandestinitate, a evidențiat, miercuri, președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, la o sesiune omagială dedicată inaugurării 'Anului Cardinal Iuliu Hossu'.

'Iuliu Hossu a fost un om între oameni, a îndeplinit funcții și a avut îndatoriri. Nu trebuie să uităm nici că a fost senator de drept în Parlamentul României, într-o vreme când cei mai înalți și mai valoroși oameni din punct de vedere spiritual, moral, creatori de valori erau membri de drept ai Senatului României. A fost membru de onoare al Academiei Române și cred că asta mai multă lume știe - a fost beatificat recent de Sfântul Părinte Papa Francisc și este sărbătorit în calendar la 2 iunie, alături de cei șase dragi confrați, declarați și ei, acum, Fericiți', a afirmat Pop, în deschiderea evenimentului.



Potrivit președintelui Academiei, Iuliu Hossu 'a fost un far al Bisericii sale în clandestinitate și a orientat spiritele spre rezistență, răbdare, speranță și iertare'.

'A lăsat în urmă o moștenire despre care se va vorbi aici și care îi va înscrie numele mereu în istoria Bisericii Unite și în istoria românilor. Chiar dacă din toată viața lui Iuliu Hossu ar rămâne doar Rezoluția de Unire a Transilvaniei cu România, pe care a înregistrat-o atunci, la Căldărușani, în secret, cu puțin înainte de moarte, și chiar dacă ar rămâne doar acest act al vieții lui și chiar dacă ar rămâne doar convingerea că credința noastră este viața noastră și tot am avea cel mai înalt exemplu de patriotism și de demnitate umană ale unei personalități de excepție, cu statură românească și europeană și cu un mesaj valabil pentru noi toți peste secole', a adăugat Ioan-Aurel Pop.



El a subliniat că 'Academia Română ține să onoreze nu numai pe un mare ierarh sau prelat al Bisericii Române Unite cu Roma, dar și pe un mare patriot, care a lăsat acest mesaj extraordinar de demnitate, care ne lipsește nouă astăzi'.

Evocând figura celui omagiat, într-o frumoasă limbă română, Nunțiul Apostolic, Monseniorul Giampiero Gloder, l-a caracterizat drept 'un mare om al Bisericii' și, citând-ul pe Papa Paul al VI-lea, a afirmat despre Iuliu Hossu că 'este o figură gigantică'.



'A doua vizită a Monseniorului Giovanni Cheli la mânăstire pentru a-i comunica Papei Paul al VI-lea dorința de a-l ridica la rangul de cardinal ca recunoaștere a meritelor sale, ca un omagiu adus Bisericii Greco-Catolice, încurajare pentru episcopi, cler și credincioși și dovadă că Sfântul Scaun nu îi uită, dar cu condiția ca acesta (Iuliu Hossu) să părăsească țara și să se stabilească la Roma, regăsește încă o dată coerența morală a episcopului român. Monseniorul Hossu afirmă cu forță că Biserica a fost întotdeauna viața sa și nu a putut să abandoneze. I-a mulțumit profund Sfântului Părinte, dar a simțit că nu trebuie să se despartă de turma sa. Este emoționant să citești cum își manifestă devotamentul față de Papa, dar adaugă 'Aș dori să fie convins că nu este bine pentru mine să devin cardinal. Mă rog încontinuu pentru el, dar îl rog să mă lase să-mi continui lucrarea pentru Biserica mea'. Și a concluzionat: 'Într-o zi se va ști că Papa m-a ținut în piept și va fi aceasta spre slava Bisericii Unite', cerând să fie prezentată din partea sa fidelitate, ascultare și iubire față de Sfântul Părinte. Când Papa Paul al VI-lea, care l-a creat cardinal in pectore, a auzit înregistrarea cuvintelor Episcopului Iuliu Hossu, adusă de cardinalul secretar de stat Agostino Casaroli, a început să plângă de emoție și a spus: 'Este o figură gigantică'', a evocat Monseniorul Giampiero Gloder.

Reluând caracterizarea Papei Paul al VI-lea, Nunțiul Apostolic a afirmat că aceasta 'evidențiază cu propriile sale cuvinte statura morală a acestui episcop, până la moarte, fidel jurământului sacru al hirotonirii: 'Să se lipească limba mea de gâtlejul meu de-mi voi uita de Tine, de nu voi face din Sion culmea bucuriei mele'. Acel Sion, care era Biserica sa Unită cu Roma și națiunea sa iubită', a încheiat oficialul Vaticanului.

În cadrul evenimentului omagial, calitățile Cardinalului Iuliu Hossu de păstor până la moarte al Bisericii Unite, puterea sa de a rezista prigoanei comuniste, poziția fermă în apărarea și salvarea, cu riscul propriei vieți, a populației evreiești din Transilvania ocupată în timpul Holocaustului, anvergura sa morală și spirituală au fost elogiate de Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, secretarul de stat pentru Culte, Ciprian Vasile Olinici, PS Mihai Frățilă, episcop al Episcopiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Silviu Vexler, academicianul Mircea Martin, profesor emerit, poeta Ana Blandiana, membru corespondent al Academiei Române, directorul general al Arhivelor Naționale, Cristian Anița, și prof. univ. Ruxandra Cesereanu.



Un mesaj din partea președintelui Klaus Iohannis a fost prezentat de consilierul de stat Cătălina Galer.

La finalul evenimentului, organizat în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României și Muzeul Național al Literaturii Române, Romfilatelia a lansat emisiunea 'Anul Cardinal Iuliu Hossu', prezentată de directorul general Cristina Popescu.



Sesiunea de miercuri a marcat debutul 'Anului Cardinal Iuliu Hossu' instituit prin Legea nr. 290/2023 pentru celebrarea vieții acestuia, a operei, personalității, martiriului, rolului determinant în realizarea Marii Uniri și a eforturilor pe care le-a depus pentru salvarea evreilor în perioada Holocaustului. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 363

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 21-04-2025 14:27

Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință

Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-

Culte 21-04-2025 13:37

Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne

Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului

Culte 21-04-2025 12:15

Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă

Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve

Cultura - Media 21-04-2025 10:00

REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT

Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici

Cultura - Media 17-04-2025 17:27

REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki

Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. &#

Culte 17-04-2025 16:24

Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței

Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir