logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Mureș: Pandemia și războiul din Ucraina au stopat entuziasmul restaurării la Biserica din Filitelnic, de secol XV

Image

Pandemia de COVID-19 și războiul din Ucraina au stopat entuziasmul grupurilor de străini care participau voluntar la restaurarea bisericii fortificate din Filitelnic, construită în secolul al XV-lea și salvată de la demolare, în anul 2011, de către membrii Asociației ARCUS din Târgu Mureș, cu sprijinul financiar al Institutului Național al Patrimoniului.

'În anul 2014, am preluat administrarea și întreținerea Bisericii Fortificate din Filitelnic, care este și în momentul actual în restaurare, chiar dacă lucrările se mișcă foarte încet. Până acum avem rezultate destul de bune. Biserica aparține Consistoriului Evanghelic și, din cauza degradării, înainte de anul 2011, a fost propusă pentru demolare, pentru că prezenta un risc mare de prăbușire. Din 2011, s-a făcut rost de materiale, au început să vină oameni și din afară, care s-au mobilizat pentru a atrage fonduri. S-a înființat o asociație în Austria cu un nume interesant, Phoenix, pasărea care renaște din propria cenușă. Totul a mers excelent până în pandemie. Cu pandemia s-a tras frâna de mână și de atunci au rămas multe lucruri în urmă. Înainte de pandemie, în 2017-2018, la Filitelnic au venit mai multe familii de germani care își petreceau concediile în România, implicându-se voluntar în proiecte de restaurare. Veneau cu familiile, cu copiii să vadă cum se muncește. Erau de toate categoriile sociale, preoți, muncitori, tot felul de oameni, veneau cam 50 de persoane, stăteau câte două-trei săptămâni cu propriile scule, aduceau materiale și ne ajutau. Doi ani a ținut visul ăsta, fiindcă că a început pandemia. Și după pandemie n-au mai avut curaj să vină fiindcă după ce s-a terminat pandemia a început războiul din Ucraina și le-a fost frică', a declarat, pentru AGERPRES, administratorul bisericii, Elek Zoltan Jakab.

 



Voluntarii străini au început să vină la Filitelnic după ce un grup de persoane din Târgu Mureș s-a opus demolării bisericii și care, în colaborare cu o firmă de restauratori s-a înființat o asociație.

'Și prin asociația asta au început să vină tot felul de oameni, au integrat mai mulți oameni, specialiști în pictură murală, în zidărie, în lemnărie, în construcții vechi, specialiști în restaurare. Așa că, Asociația ARCUS din Târgu Mureș a reușit, în urma unui proiect de intervenție de urgență, finanțat de Institutul Național al Patrimoniului, să salveze de la prăbușire Biserica din Filitelnic. Așa s-a reușit repararea acoperișului care avea o parte prăbușită. A fost un proiect de scurtă durată, fiind o intervenție de urgență prin care s-a realizat consolidarea acoperișului și a bolților. În biserica evanghelică din Filitelnic erau probleme serioase de structură din cauza cărora o parte a bolții era prăbușită, iar cealaltă parte era în pericol de precolaps. Aceste bolți în stare de precolaps au fost consolidate și asigurate astfel încât biserica să poată fi vizitată. Cel mai important acum ar fi interiorul bisericii, din spatele turnului. Deci refacerea completă a tavanului și tot ceea ce ține de interior, cum ar fi poditul, să refacem băncile, să se poată țină din când și când câte o slujbă', a arătat administratorul.

Anul trecut, a spus Elek Zoltan Jakab, s-a reușit podirea interiorului turnului, care are patru nivele, unde mai există clopotul mare, și s-a început repararea pereților bisericii, deși tavanul încă nu a fost refăcut în totalitate, după prăbușire.

 



'Clopotul mic este aici, în Biserica Ortodoxă. Noroc că n-a plecat din sat, a rămas aici. Dacă ar fi fonduri, aș începe cu interiorul, numai că și pe exterior încă sunt multe de făcut, iar exteriorul odată făcut, va face ca această biserică să fie și mai impunătoare. Între timp am mai recuperat din mobilierul din biserică, fiindcă înainte de prăbușire a fost vandalizată, s-a intrat prin efracție și s-au distrus multe lucruri. Și ce s-a mai putut recupera, a fost dus în satul vecin, în Senereuș. Acolo este încă o biserică foarte mare. Anul trecut am reușit să aducem înapoi ceea ce s-a mai păstrat, am recuperat mai multe lucruri pe baza unor schițe, poze și desene, care ne arată cu era biserica înainte. Problema e de timp, de bani și de oameni', a afirmat Elek Zoltan Jakab.

Biserica din Filitelnic și-a redobândit statutul de monument istoric categoria A, este vizitabilă și prezintă siguranță pentru turiști.

'Dacă vine cineva, poate intra, se poate povesti, le putem arăta cum a fost biserica în poze, se poate discuta despre proiectele pe care le avem în vedere în viitorul apropiat. Acum depinde de timp, depinde și de bani, depinde și de specialiști. Cu materialele moderne s-ar putea reface repede, numai că trebuie foarte multe autorizații și nu se poate face oricum. Mulți, foarte mulți se întreabă de ce să se investească atâția bani aici având în vedere că nu mai sunt sași aici, că s-a pierdut cultura lor aproape de tot, din Transilvania. De ce să se investească atâta timp, bani și muncă? Eu cred că merită să o facem în amintirea lor. Ne-au lăsat niște case foarte frumoase aici și o zonă foarte bună, sașii nu se mutau oriunde, nu-și clădeau comunitățile oriunde. Și am zis că din timpul nostru micuț, așa cât îl avem, și prețios câteodată, cred că putem face pe lângă ceea ce facem, să punem umărul și să păstrăm, să refacem sau, pe cât putem, să salvăm să nu moară amintirea lor, istoria lor de aici. Trecutul lor e și trecutul nostru', a afirmat Jakab.

Regretul lui Elek Zoltan Jakab este că autoritățile române nu se implică, întrucât biserica aparține Consistoriului Evanghelic, însă crede că ar trebui să se poată găsi o soluție, astfel încât aceste 'file de istorie' să nu dispară.


'Neimplicarea autorităților e de neînțeles și acesta, din păcate, nu e singurul caz care e așa Din păcate multe corăbii din astea s-au scufundat, dar și multe s-au păstrat și fiecare biserică și cetate fortificată are cumva stilul propriu, niciuna nu-i la fel ca arhitectură, ca pictură, ca și frescă. Majoritatea ascund secrete și aici e o istorie nescrisă până la urmă, pe care o putem scrie prin punerea cap la cap a informațiilor pe care le adunăm', a susținut Elek Zoltan Jakab.

În urmă cu un an, a spus acesta, speranțele au început să renască, după ce un grup de studenți la arhitectură din București au venit la Filitelnic pentru a desena biserica, prezentând o viziune de viitor.

'După viziunea lor au început să deseneze biserica, cum vedeau ei în viitor, cam ce s-ar putea întâmpla aici. Și au avut așa o expunere de picturi și a ieșit foarte fain. Le-a plăcut foarte mult, au fost și părinții lor aici. Ar fi foarte bine dacă am putea dezvolta pe viitor aici astfel de workshop-uri, de tabere, ceea ce e aici s-ar putea reclădi, am putea pune umărul puțin aici, să ridicăm și să reînvie. Costurile sunt mari, dar sunt lucruri care pot fi făcute și fără bani, însă e greu să închegi oamenii, să-i sudezi la un loc, să vină voluntar', a mai afirmat administratorul.

Biserica din Filitelnic a fost construită în secolul al XV-lea, în stil gotic, are un cor poligonal și un turn pentru clopotniță, iar în anul 1780 corul și sala au fost acoperite cu bolți în cruce, cu arce dublouri.

Fortificația care înconjoară biserica și turnul are o incintă poligonală, mai are un turn al porții, construit în anul 1653, și un alt turn de apărare, la nord de biserică.

Din datele parohiei evanghelice, acoperișul turnului a fost refăcut în 1787, iar în 1969 s-au făcut reparații majore la turn și biserică. Începând cu anul 1980, când comunitatea săsească a început să emigreze în Germania, și mai ales după 1990, când s-a produs o plecare în masă a sașilor, biserica s-a degradat considerabil, bolta sălii s-a prăbușit parțial, iar turnul și zidul de incintă s-au degradat.


După o cercetare care a fost efectuată în sit de Unige Bencze, coordonatorul șantierului arheologic, și de arheologul Ștefan Vasilache, a fost identificată în partea estică a bisericii gotice actuale o absidă semicirculară timpurie, aparținând unei prime biserici despre care nu există prea multe informații. A fost cercetată și cripta situată sub sacristie, care a fost distrusă de intervențiile asupra bisericii în anii 1580, 1655 și 1972.

Restauratorul de pictură murală Kiss Lorand a afirmat că în interiorul bisericii sunt picturi medievale, inscripții și o cristelniță medievală.

Prin implicarea Asociația ARCUS, care a închiriat pentru 49 de ani tot ansamblul, însemnând biserica, școala confesională și casa parohială și terenurile aferente, au fost reabilitate mai multe încăperi în care pot fi ținute workshop-uri sau tabere și pot fi derulate activități în domeniul monumentelor istorice, în domeniul restaurării, domeniul artistic sau educațional.

În clădirea fostei școli au fost create spații de dormit și spații de conferințe, iar în spațiile restaurate a fost amenajat și un mic muzeu al comunității săsești. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiș, editor: Karina Olteanu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

 

Foto: (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES

Afisari: 517

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 21-04-2025 21:10

Clopote trase zilnic până la înmormântarea Papei Francisc, în bisericile din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș

Clopotele din toate bisericile greco-catolice din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, cea mai mare Eparhie a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, vor fi trase zilnic la ora 12:00, până la înmormântarea Papei Francisc. 'Până la înmormântarea Sfântului Părinte, în toate biser

Culte 21-04-2025 20:20

Alba: Slujbă celebrată în 'Mica Romă' pentru odihna sufletului Papei Francisc

O Sfântă și Dumnezeiască Liturghie Arhierească pentru odihna sufletului Papei Francisc a fost celebrată, luni seara, de către episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Cristian Crișan, alături de opt preoți, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj, unde, cu acest prilej, a fost expus și tronul pe care S

Culte 21-04-2025 14:27

Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință

Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-

Culte 21-04-2025 13:37

Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne

Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului

Culte 21-04-2025 12:15

Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă

Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve

Cultura - Media 21-04-2025 10:00

REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT

Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)

Culte 20-04-2025 09:41

Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.

Cultura - Media 20-04-2025 08:13

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p

Culte 20-04-2025 01:28

VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v

Culte 19-04-2025 18:46

VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul

Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina

Culte 19-04-2025 08:00

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui

Cultura - Media 18-04-2025 21:40

Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi

Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa

Culte 18-04-2025 14:50

Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui

IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru

Cultura - Media 18-04-2025 12:02

Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori

Culte 17-04-2025 21:14

Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare

Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici