Bihor: Expoziția fotografică 'The Jews of Oradea', cu supraviețuitori ai Holocaustului, vernisată la sinagoga Aachavas Rheim

Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului a fost marcată, luni seară, în Sinagoga Aachavas Rheim din Oradea, prin vernisajul unei expoziții de fotografii realizate de fotoreporterul american Daniel Owen, intitulată 'The Jews of Oradea' (Evreii din Oradea).
Evenimentul a avut loc în prezența fotojurnalistului american, în Sinagoga Aachavas Rheim, din str. Primăriei, obiectiv turistic ce găzduiește, după reabilitare, Muzeul evreilor din Oradea și Bihor, administrat de Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Bihor (Oradea Heritage).
Cele 29 de lucrări, selectate din sute de fotografii, surprind chipuri, portrete, secvențe din viața unor evrei orădeni, supraviețuitori ai Holocaustului, cât și imagini ce ilustrează viața religioasă, comunitară și patrimoniul evreiesc, îndeosebi sinagogile și cimitirele.
Imaginile au fost realizate în colaborare cu Comunitatea Evreiască din Oradea între anii 2013 - 2016 și ulterior publicate, însoțite de un articol intitulat 'The Jews of Oradea', în 'The New York Times'. În acea perioadă, fotoreporterul american a realizat mai multe interviuri cu membrii comunității evreiești din oraș, dintre care opt interviuri cu supraviețuitori ai Holocaustului.
În deschidere a vorbit directorul Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (Visit Oradea), Alex Chira, care a afirmat că 'pentru fiecare dintre noi, aceste comemorări, aceste reamintiri, ar trebui să fie zilnice', misiunea acestui lăcaș muzeu fiind, în principal, de educare și conștientizare la nivel comunitar.
'Să nu uităm niciun moment ororile trecutului, cu atât mai mult în contextul actual, în care manifestările antisemite au crescut la nivel mondial', a spus acesta. El a citat apoi din cartea istoricului Antonio Faur, 'Ghetoul din Oradea 1944', menționând numărul celor 30.288 de locuitori evrei din comitatul Bihor care au fost deportați spre lagărele morții. S-au întors în locul natal un număr estimat de 6.500. În prezent, în Oradea mai există un singur supraviețuitor al Holocaustului în viață.
Despre realizarea acestei expoziții și semnificațiile ei au mai vorbit responsabila Sinagogii Aachavas, Jano Ierina, care a invitat publicul să viziteze etajul clădirii dedicat în întregime Holocaustului, urmată de secretarul Comunității evreilor din Oradea, Paul Spitzer și la final, autorul fotografiilor, Daniel Owen. Organizatorii au solicitat ca, după intervențiile vorbitorilor, publicul să păstreze tăcerea, în semn de reculegere.
'Noi nu culpabilizăm poporul lui Heine, al lui Goethe, nu avem nimic cu intelectualitatea, cu știința, cu oamenii de cultură germani. Avem de-a face cu acea chestiune care se numea fascism. De ce? Pentru că cel al cărui nume nu vreau nici măcar să-l spun, noi toți de aici știm, a fost un Antichrist. Deci nu avea treabă numai cu evreii. Avea probleme cu creștinii. (...) Istoria se repetă. Din păcate, nu ne întreabă nimeni, dar o spunem noi: da, avem antisemitism. E greu de definit, dar dincolo de o definiție foarte amorfă, putem spune că este înrădăcinarea urii, este o chestiune inumană. Salutăm munca lui Daniel Owen. Sigur că trebuie să iertăm, dar religia noastră nu ne lasă să uităm. Și de asta comemorarea își are și își va avea locul într-o dimensiune spirituală', a spus Paul Spitzer.
Daniel Owen a afirmat, cu emoție mărturisită, că tot ce s-a întâmplat la Holocaust este 'mai mult decât o tragedie umană', iar clădirea actuală a sinagogii trebuia să fie plină de copii și de familii, nu un muzeu,' testament al profunzimii urii umane'.
Acesta a povestit că a venit la Oradea pentru a se întâlni cu viitoarea sa soție, lucrând la un alt proiect, legat de țigani, întâmpinat cu destule rezistențe. Plimbându-se prin centrul orașului, a observat vechea sinagogă Sion abandonată, imensă, înainte să fie preluată și reabilitată de primărie. A descoperit ulterior acest oraș cu foarte multe sinagogi, care l-au inspirat în proiectul său fotografic.
'Acest proiect nu are nimic de-a face cu mine. Este vorba doar despre evreii din Oradea. Nu este o falsă modestie, e vorba despre supraviețuitorii pe care îi vedeți pe simeze. Vă las doar cu o idee. Imaginați-vă cum ar arăta astăzi Oradea dacă nu ar fi fost Holocaustul?', a spus Daniel Owen.
Pentru toți cei șase milioane de morți evrei în lagărele de exterminare, cantorul Comunității evreilor Robert Jehoshua Rezmuves a cântat o rugăciune, rostită apoi și în limba română. În final, pianista Teodora Tonea Owen, soția fotografului, a interpretat o lucrare proprie, improvizație, mesaj de pace și speranță.
Expoziția rămâne la dispoziția publicului până la finalul lunii februarie.
Daniel Owen, în vârstă de 37 de ani, căsătorit în Oradea cu pianista Teodora Tonea și tatăl a trei fetițe, este fotojurnalist și director de fotografie, cu experiență de aproape două decenii în domeniu. S-a format ca și fotograf în Statele Unite ale Americii, unde deține o licență de foto-jurnalism, cât și un master în arta comunicării vizuale de la renumita școală de comunicare vizuală a Universității din Ohio.
A fost director de fotografie la Los Alamos National Laboratory, care se ocupă de cercetare în domeniul energiei și al securității naționale, probabil mai cunoscut pentru că a fost locul unde Oppenheimer a lucrat la proiectul bombei atomice. În SUA a colaborat cu multiple publicații respectate, precum New York Times, Washington Post etc. Ca urmare a muncii sale cu supraviețuitorii de la Auschwitz, din Europa de Est, a colaborat la seria 'Voci despre antisemitism', realizată de Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA. AGERPRES / (A - autor: Eugenia Pașca, editor: Marius Frățilă, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Foto: (c) Eugenia Pașca/AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Clopote trase zilnic până la înmormântarea Papei Francisc, în bisericile din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș
Clopotele din toate bisericile greco-catolice din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, cea mai mare Eparhie a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, vor fi trase zilnic la ora 12:00, până la înmormântarea Papei Francisc. 'Până la înmormântarea Sfântului Părinte, în toate biser
Alba: Slujbă celebrată în 'Mica Romă' pentru odihna sufletului Papei Francisc
O Sfântă și Dumnezeiască Liturghie Arhierească pentru odihna sufletului Papei Francisc a fost celebrată, luni seara, de către episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Cristian Crișan, alături de opt preoți, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră 'Sfânta Treime' din Blaj, unde, cu acest prilej, a fost expus și tronul pe care S
Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință
Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-
Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne
Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului
Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă
Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve
REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT
Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)
Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc
O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.
Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p
VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v
VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul
Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina
Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar
Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui
Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi
Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa
Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui
IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru
Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc
Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori
Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare
Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici