logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bihor: Expoziția fotografică 'The Jews of Oradea', cu supraviețuitori ai Holocaustului, vernisată la sinagoga Aachavas Rheim

Image

Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului a fost marcată, luni seară, în Sinagoga Aachavas Rheim din Oradea, prin vernisajul unei expoziții de fotografii realizate de fotoreporterul american Daniel Owen, intitulată 'The Jews of Oradea' (Evreii din Oradea).

Evenimentul a avut loc în prezența fotojurnalistului american, în Sinagoga Aachavas Rheim, din str. Primăriei, obiectiv turistic ce găzduiește, după reabilitare, Muzeul evreilor din Oradea și Bihor, administrat de Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Bihor (Oradea Heritage).


 

Cele 29 de lucrări, selectate din sute de fotografii, surprind chipuri, portrete, secvențe din viața unor evrei orădeni, supraviețuitori ai Holocaustului, cât și imagini ce ilustrează viața religioasă, comunitară și patrimoniul evreiesc, îndeosebi sinagogile și cimitirele.

Imaginile au fost realizate în colaborare cu Comunitatea Evreiască din Oradea între anii 2013 - 2016 și ulterior publicate, însoțite de un articol intitulat 'The Jews of Oradea', în 'The New York Times'. În acea perioadă, fotoreporterul american a realizat mai multe interviuri cu membrii comunității evreiești din oraș, dintre care opt interviuri cu supraviețuitori ai Holocaustului.



În deschidere a vorbit directorul Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (Visit Oradea), Alex Chira, care a afirmat că 'pentru fiecare dintre noi, aceste comemorări, aceste reamintiri, ar trebui să fie zilnice', misiunea acestui lăcaș muzeu fiind, în principal, de educare și conștientizare la nivel comunitar.



'Să nu uităm niciun moment ororile trecutului, cu atât mai mult în contextul actual, în care manifestările antisemite au crescut la nivel mondial', a spus acesta. El a citat apoi din cartea istoricului Antonio Faur, 'Ghetoul din Oradea 1944', menționând numărul celor 30.288 de locuitori evrei din comitatul Bihor care au fost deportați spre lagărele morții. S-au întors în locul natal un număr estimat de 6.500. În prezent, în Oradea mai există un singur supraviețuitor al Holocaustului în viață.

Despre realizarea acestei expoziții și semnificațiile ei au mai vorbit responsabila Sinagogii Aachavas, Jano Ierina, care a invitat publicul să viziteze etajul clădirii dedicat în întregime Holocaustului, urmată de secretarul Comunității evreilor din Oradea, Paul Spitzer și la final, autorul fotografiilor, Daniel Owen. Organizatorii au solicitat ca, după intervențiile vorbitorilor, publicul să păstreze tăcerea, în semn de reculegere.


'Noi nu culpabilizăm poporul lui Heine, al lui Goethe, nu avem nimic cu intelectualitatea, cu știința, cu oamenii de cultură germani. Avem de-a face cu acea chestiune care se numea fascism. De ce? Pentru că cel al cărui nume nu vreau nici măcar să-l spun, noi toți de aici știm, a fost un Antichrist. Deci nu avea treabă numai cu evreii. Avea probleme cu creștinii. (...) Istoria se repetă. Din păcate, nu ne întreabă nimeni, dar o spunem noi: da, avem antisemitism. E greu de definit, dar dincolo de o definiție foarte amorfă, putem spune că este înrădăcinarea urii, este o chestiune inumană. Salutăm munca lui Daniel Owen. Sigur că trebuie să iertăm, dar religia noastră nu ne lasă să uităm. Și de asta comemorarea își are și își va avea locul într-o dimensiune spirituală', a spus Paul Spitzer.

Daniel Owen a afirmat, cu emoție mărturisită, că tot ce s-a întâmplat la Holocaust este 'mai mult decât o tragedie umană', iar clădirea actuală a sinagogii trebuia să fie plină de copii și de familii, nu un muzeu,' testament al profunzimii urii umane'.

Acesta a povestit că a venit la Oradea pentru a se întâlni cu viitoarea sa soție, lucrând la un alt proiect, legat de țigani, întâmpinat cu destule rezistențe. Plimbându-se prin centrul orașului, a observat vechea sinagogă Sion abandonată, imensă, înainte să fie preluată și reabilitată de primărie. A descoperit ulterior acest oraș cu foarte multe sinagogi, care l-au inspirat în proiectul său fotografic.

'Acest proiect nu are nimic de-a face cu mine. Este vorba doar despre evreii din Oradea. Nu este o falsă modestie, e vorba despre supraviețuitorii pe care îi vedeți pe simeze. Vă las doar cu o idee. Imaginați-vă cum ar arăta astăzi Oradea dacă nu ar fi fost Holocaustul?', a spus Daniel Owen.

Pentru toți cei șase milioane de morți evrei în lagărele de exterminare, cantorul Comunității evreilor Robert Jehoshua Rezmuves a cântat o rugăciune, rostită apoi și în limba română. În final, pianista Teodora Tonea Owen, soția fotografului, a interpretat o lucrare proprie, improvizație, mesaj de pace și speranță.

Expoziția rămâne la dispoziția publicului până la finalul lunii februarie.

Daniel Owen, în vârstă de 37 de ani, căsătorit în Oradea cu pianista Teodora Tonea și tatăl a trei fetițe, este fotojurnalist și director de fotografie, cu experiență de aproape două decenii în domeniu. S-a format ca și fotograf în Statele Unite ale Americii, unde deține o licență de foto-jurnalism, cât și un master în arta comunicării vizuale de la renumita școală de comunicare vizuală a Universității din Ohio.

A fost director de fotografie la Los Alamos National Laboratory, care se ocupă de cercetare în domeniul energiei și al securității naționale, probabil mai cunoscut pentru că a fost locul unde Oppenheimer a lucrat la proiectul bombei atomice. În SUA a colaborat cu multiple publicații respectate, precum New York Times, Washington Post etc. Ca urmare a muncii sale cu supraviețuitorii de la Auschwitz, din Europa de Est, a colaborat la seria 'Voci despre antisemitism', realizată de Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA. AGERPRES / (A - autor: Eugenia Pașca, editor: Marius Frățilă, editor online: Andreea Lãzãroiu)

 

Foto:  (c) Eugenia Pașca/AGERPRES

Afisari: 537

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 12-05-2025 23:21

CNA condamnă ferm orice formă de presiune exercitată asupra presei

Consiliul Național al Audiovizualului își exprimă profunda îngrijorare față de recentele derapaje din discursul public și 'condamnă ferm' orice formă de presiune exercitată asupra presei. 'Consiliul Național al Audiovizualului își exprimă profunda îngrijorare față de recentele derapaje din discursul public,

Culte 12-05-2025 22:09

Mureș: Săptămână de rugăciune pentru unitatea creștinilor, la împlinirea a 1.700 de ani de la Sinodul de la Niceea

Reprezentații cultelor Evanghelic, Reformat, Ortodox, Romano-Catolic, Unitarian și Greco-Catolic se vor ruga împreună la Sighișoara, timp de șase zile, în cadrul evenimentului tradițional 'Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor', inițiat în urmă cu mai mulți ani de către Biserica Evanghelică C. A., ediția actuală fiind dedi

Cultura - Media 12-05-2025 18:53

Ministerul Culturii a semnat noul Contract Colectiv de Muncă la nivelul acestui sector

Ministerul Culturii anunță semnarea, luni, a noului Contract Colectiv de Muncă la nivelul acestui sector de activitate, documentul urmând să producă efecte juridice pentru toți salariații din domeniu, pe o durată de doi ani, odată cu înregistrarea acestuia la Ministerul Muncii. 'După o perioadă intensă de negocieri și un efort

Cultura - Media 12-05-2025 18:28

Tulcea: Dublu vernisaj, la Casa Avramide

Casa Avramide din orașul Tulcea găzduiește, începând de luni, două expoziții care-i invită pe vizitatori să exploreze lumea prin intermediul costumelor și al fotografiilor - 'Ocolul pământului în 80 de zile' și 'HumaNature'. Expoziția 'Ocolul pământului în 80 de zile' include piese ve

Cultura - Media 12-05-2025 18:11

Mureș: Expoziție cu cele mai importante cărți științifice din ultimii 500 de ani, la Noaptea Muzeelor

Cele mai importante cărți științifice din ultimii 500 de ani, prima tipăritură din Transilvania, din 1525, Biblia de la București și prima traducere a Bibliei în limba maghiară vor putea fi admirate în miez de noapte la Biblioteca Teleki din Târgu Mureș, cu ocazia Nopții Muzeelor, care va derula numeroase activități sub acest generic, atât vin

Cultura - Media 12-05-2025 17:10

Iași: 20 de lei biletul de vizitare a sălilor reprezentative ale Palatului Culturii, de Noaptea Muzeelor

Sălile reprezentative din Palatul Culturii vor fi deschise pentru vizitare cu prilejul celei de-a 21-a ediții a Nopții Europene a Muzeelor, în baza biletului ce poate fi achiziționat exclusiv online, la prețul de 20 lei/ persoană. Andrei Apreotesei, managerul Palatului Culturii din Iași - Complexul Muzeal Național 'Moldova' Iași,

Cultura - Media 12-05-2025 15:58

Iași: 500 de evenimente și peste 1.000 de artiști la Romanian Creative Week, între 14 și 25 mai

Peste 500 de evenimente sunt organizate în cadrul ediției din acest an a Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, care se desfășoară în perioada 14-25 mai, în mai multe locații din Iași. Irina Schrotter, președintele Federația Patronatelor din Industriile Creati

Cultura - Media 12-05-2025 15:02

Noaptea Muzeelor la Muzeul Hărților: Vizitarea expunerii permanente și a expoziției temporare; tururi ghidate, concerte

Vizitarea expunerii permanente și a unei expoziții temporare de artă textilă, organizarea unor tururi ghidate în grădină și un concert de jazz se numără printre activitățile care vor fi organizate, sâmbătă, între orele 12:00 și 22:00, în cadrul Nopții Muzeelor, la Muzeul Hărților din București. 'Vă invităm așadar să

Cultura - Media 12-05-2025 14:28

Peste 70 de muzee, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor; în premieră, Ministerul Culturii susține oficial evenimentul

Peste 70 de muzee din întreaga țară vor participa, sâmbătă, la cea de-a XXI-a ediție a Nopții Muzeelor, Ministerul Culturii susținând oficial, în premieră, evenimentul. 'Evenimentul Noaptea Muzeelor își reconfirmă rolul esențial în peisajul cultural național și european, fiind un proiect de anvergură lan

Cultura - Media 12-05-2025 14:26

Suceava: Expoziție de fotografie contemporană din China și România, la Muzeul de Istorie

Muzeul Național al Bucovinei, în parteneriat cu Ambasada Republicii Populare Chineze în România și Asociatia Arts and Culture Promotion, va vernisa, pe 14 mai, la Muzeul de Istorie din Suceava, o expoziție de fotografie contemporană realizată de artiști fotografi din România și China, au anunțat, luni, reprezentanții Muzeului Național al Bucov

Cultura - Media 12-05-2025 13:36

Noaptea Muzeelor la Antipa: Expoziții, proiecții de film, momente artistice, activități de colectare a insectelor nocturne

Expoziții temporare, activități de colectare a insectelor nocturne și detectare a liliecilor, proiecții de film, momente artistice se numără printre propunerile Muzeului Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' pentru evenimentul Noaptea Muzeelor, programat sâmbătă. Ediția specială a Nopții Europene a Muzeelor 2025 va avea l

Cultura - Media 12-05-2025 13:20

Timiș: O nouă expoziție la MNB, cu ultimele descoperiri arheologice de la Mănăstirea Cisterciană din Igriș

Muzeul Național al Banatului (MNB) vernisează pentru public joi, 15 mai, expoziția 'Mănăstirea cisterciană de la Igriș (1179-1500), din perspectiva cercetărilor arheologice', care reprezintă reluarea, într-o formă semnificativ îmbogățită, a unei inițiative expoziționale inaugurate în anul 2022. Actuala prezentare reun

Cultura - Media 12-05-2025 11:31

Bihor: Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, la Oradea, în perioada 14 - 18 mai

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România își va deschide porțile, din nou, la Oradea, în Piața Unirii, miercuri, 14 mai, pentru cinci zile, până pe 18 mai, cu o ofertă bogată de carte, dar și evenimente conexe, a informat, într-un comunicat, Radio România, Serviciul Gaudeamus. Evenimentul este organizat

Cultura - Media 12-05-2025 10:21

România - la Salonul Internațional de Carte de la Torino; standul țării noastre, organizat de ICR

România participă la cea de-a XXXVII-a ediție a Salonului Internațional de Carte de la Torino, în perioada 15 - 19 mai, standul românesc, cu o ofertă editorială variată și un program de evenimente atrăgător, cu personalități din țară și Republica Moldova, fiind organizat de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, și Institu

Culte 12-05-2025 10:15

Iași: Pelerinaj cu moaștele Sfântului Pantelimon la Mănăstirea Hadâmbu, în perioada 16-23 mai

Cu prilejul aniversării a 35 de ani de la reînființare, la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași va fi expusă, în perioada 16-23 mai, racla cu un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Racla va fi adusă în așezarea monahală din Dealul Mare vineri, la ora 17:00, de la Mănăstirea 'I