logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

''Cultura română în context israelian'' - eveniment de anvergură la Haifa; va fi deschisă o catedră de limba română

Image

Consulatul general al României la Haifa, în colaborare cu Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română (ASILR) și Asociația Evreilor Originari din România, filiala Haifa (HOR Haifa), au organizat cu ocazia Zilei Culturii Române un eveniment intitulat 'Cultura română în context israelian'.

Festivitatea a fost deschisă de Dragoș Nelersa, președintele ASILR, care a subliniat importanța Zilei Culturii și comemorarea poetului Mihai Eminescu.

'Sărbătorim, azi, Ziua Culturii Române și ziua poetului național al românilor, Mihai Eminescu, de la a cărui naștere s-au împlinit 175 de ani. În fiecare an, pe 15 ianuarie, ne întâlnim în număr atât de mare pentru a comemora ziua în care s-a născut Mihai Eminescu, zi care a fost stabilită prin lege în decembrie 2010 ca fiind Ziua Culturii Naționale', a declarat Dragoș Nelersa, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

 

Sursa foto: Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română

 

Consulul general al României la Haifa, Adrian Brâncoveanu, le-a mulțumit celor veniți în număr mare din întreaga țară, mai ales în condițiile în care Israelul trece printr-o perioadă atât de grea.

' Ne-am adunat astăzi să celebrăm Ziua Culturii Naționale și pentru a-l omagia pe Mihai Eminescu, chiar dacă am depășit puțin data de 15 ianuarie, ziua de naștere a poetului nostru național, un simbol însuflețitor al conștiinței românești, și chiar dacă ne aflăm într-o țară care trăiește tensiuni continue. Ziua Culturii Naționale reprezintă un moment de reflecție asupra bogăției tradițiilor noastre, literaturii și spiritualității românești. Prin celebrarea operei lui Mihai Eminescu, reînnoim un legământ cu valorile fundamentale care ne-au format și pe care le descoperim vii, aici, în Israel, unde există o comunitate foarte valoroasă și cu rădăcini foarte adânci', a declarat Adrian Brâncoveanu.

Consulul a anunțat, în context, deschiderea unei catedre de limba română la Universitatea din Haifa.

'Pentru comunitatea românească de aici, această situație de conflict accentuează nevoia de solidaritate, legăturile comunitare și conștiința apartenenței la acest spațiu cultural și, după cum ați observat, în toată această perioadă am încercat să fim cât mai aproape de dumneavoastră ca să simțiți acest sentiment de ,'acasă'. După cum știți, ne-am dorit foarte mult ca din a doua parte a anului să deschidem o catedră de limba română la Universitatea din Haifa. Vă promit că o vom face în cel mai scurt timp. Avem planuri culturale pe care, în ciuda vicisitudinilor, datorită perseverenței comunității din Haifa, le vom duce la îndeplinire. Eu simt în tenacitatea spiritului românesc un exemplu de perseverență intelectuală și de fidelitate față de propriile idealuri', a subliniat diplomatul român.

 

Sursa foto: Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română


Viceprimarul municipiului Haifa, Israel Savion, originar din România, și-a amintit cu emoție de locurile natale.

'Sunt născut în Sighet, orașul lui Elie Wiesel, și rememorez, cu nostalgie, frumusețea locurilor natale, subliniind, cu acest prilej, importanța Zilei Culturii Române pentru comunitatea românească din Israel', a evidențiat el.

Președinta HOR Haifa, Erna Kretzer, a vorbit cu emoție despre 'cei șapte ani de acasă'.

'Nu o dată mă reîntorc la versurile lui Eminescu, pe care nu pot să-l uit până în ziua de astăzi, și ce poate să fie mai frumos în vremurile acestea grele decât să revii la această operă de neuitat, să vorbești în limba română și să reciți din Eminescu', a arătat ea.

 

Sursa foto: Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română


Potrivit dr. Carmen Dimitriu de la Institutul Limbii Române, lector la Universitatea Tel Aviv, cultivarea unei limbi, fie că este limba maternă, fie că este a doua limbă de comunicare sau o limbă străină, este într-adevăr un exercițiu intelectual.

'În cazul profesiei mele și a misiunii mele în Israel, este ceea ce încerc să fac prin predarea limbii române, folosind elemente de civilizație și cultură românească. Așa cum a fost important pentru noi înainte de a deveni adulți, aprofundarea limbii și culturii este importantă pentru tinerii de azi. De altfel, una dintre definițiile pe care dicționarul Loarousse le dă culturii este 'enrichissement de l'esprit par des exercices intellectuels' (Îmbogățirea spiritului prin exercițiu intelectual). Prin urmare, cultivarea unei limbi, fie că este limba maternă, fie că este a doua limbă de comunicare sau o limbă străină, este într-adevăr un exercițiu intelectual care îmbogățește spiritul. Putem spune cu certitudine că, atunci când studenții învață alte limbi, aceștia dobândesc cunoștințe și înțeleg mai bine și cultura care folosește acea limbă. Dovadă stă denumirea metaforică a unor limbi după simbolul culturii naționale: după cum limba engleză este limba lui Shakespeare, rusa limba lui Pușkin, germana limba lui Goethe, așa limba română este limba lui Eminescu. Urmărim ca studenții/cursanții să aibă idee și de valorile culturale românești, dar și de utilizarea limbii în situații reale, în societate. Astfel, rolul profesorului care predă o limbă străină (nouă) nu se limitează numai la formarea deprinderilor de citit, scris, înțeles și vorbit prin prisma aspectelor gramaticale, fonetice și de vocabular, ci și la dezvoltarea abilităților de interacțiune interculturală în spiritului respectului pentru diversitatea culturală', a punctat vorbitoarea.

Doctorul Doron Coler a vorbit despre Mihai Eminescu: 'Dacă noi, cei care am venit de pe pământ românesc, îl ținem minte pe Eminescu cel adevărat, împotriva celor care spuneau că Eminescu nu ne-a iubit, aș vrea să spun că, dimpotrivă, când a apărut Teatrul Idis, Eminescu, în extaz, a folosit superlativele pe care niciodată nu le mai folosise. Este singurul subiect în care el maximizează opera lui Goldfaden din punctul de vedere al poporului evreu, al poporului care știe să își păstreze limba, cultura. În Haifa, orașul cărții, s-a scris enorm în română cu suflet românesc. E un stâlp de foc al limbii române care stă peste Haifa de 70 de ani'.

 

Sursa foto: Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română


Poeta Livia Aba a recitat versuri inspirate din universul eminescian. Prolifica Rely Schwarzberg și-a exprimat sentimentele de mulțumire și recunoștință față de primitorul cadru creat culturii române de către Consulul General al României la Haifa, creațiile ei plastice reprezentând peisaje însorite, dar și instantanee abstracte, suprarealiste.

Scriitorul nonagenar Marcel Lupu a fost prezent cu cele 13 volume publicate până acum: 'Mă iau în serios, este singurul accent de umor pe care mi-l pot permite, să vorbesc despre mine ca și cum aș fi un om serios, ceea ce nu pot pentru că m-am născut de Purim... Uit și pentru că uit soția mi-a spus: 'Scrie!' Și am scris...'.

În încheierea evenimentului, care a avut loc duminică, Dragoș Nelersa, președintele ASILR, a promis că aceste seri culturale vor fi continuate, cu punerea în practică și a altor inițiative ale creatorilor israelieni de limbă română. AGERPRES/(AS - autor: Cătălina Matei, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 558

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 22-02-2025 13:01

Sesiune extraordinară a academiilor franceză și română, desfășurată la Paris

O sesiune extraordinară a academiilor franceză și română, prin care a fost marcată împlinirea a 145 de ani de relații diplomatice româno-franceze, a avut loc, săptămâna aceasta, la Institut de France din Paris. Ședința, cu tema 'Sapere aude' ('Îndrăznește să cunoști'), la care a fost prezent secretarul de stat pent

Cultura - Media 21-02-2025 15:37

Intotero: Limba maternă este esențială pentru păstrarea culturii și identității fiecărei comunități

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, afirmă că limba maternă este esențială pentru păstrarea culturii și identității fiecărei comunități, riscând să se piardă, dacă nu este transmisă în familie și școală. 'Lucian Blaga spunea că 'Limba este întâiul mare poem al unui popor' . Prin ea ne exprimăm tradițiile,

Cultura - Media 21-02-2025 14:54

Constanța: Ministrul Afacerilor Externe al Confederației Elvețiene și autoritățile locale au marcat Ziua Internațională a Limbilor Materne

Șeful Departamentului Federal al Afacerilor Externe (DFAE) al Elveției, Ignazio Cassis, a marcat vineri, la Constanța, Ziua Internațională a Limbilor Materne, alături de reprezentanții administrației locale. Potrivit Primăriei Constanța, scopul principal al vizitei în România a ministrului Afacerilor Externe al Confederației Elveți

Cultura - Media 21-02-2025 12:49

ICR: Scriitorul Radu Vancu va reprezenta România la Festivalul Internațional de Literatură Odesa

Scriitorul Radu Vancu va reprezenta România, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Varșovia, la cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură Odesa (ILO), devenit itinerant ca urmare a războiului din Ucraina. Ediția ILO 2025 are loc în Polonia, în perioada perioada 22 - 28 februarie, și transformă Palatul Potoc

Cultura - Media 21-02-2025 10:39

CNA: 15 ordine de eliminare a conținutului ilegal de pe marile platforme, în ultimele șase luni

Consiliul Național al Audiovizualului a anunțat, vineri, că a emis, în ultimele șase luni, 15 ordine de eliminare a conținutului ilegal de pe marile platforme. 'Impactul acestor ordine de eliminare se ridică la 25.012.073 de vizualizări ale materialelor audiovizuale eliminate de pe platformele online foarte mari (VLOPs), vizând YouTube, Faceboo

Cultura - Media 21-02-2025 10:19

Olt: Casa Memorială Iancu Jianu, reamenajată cu obiecte specifice unei cule boierești

Casa Memorială Iancu Jianu din Caracal, imobil a cărui reabilitare a fost finalizată la sfârșitul anului trecut după o perioadă de 15 ani în care a fost închisă pentru lucrări, este reamenajată cu obiecte specifice unei cule boierești și este pregătită pentru a fi redeschisă publicului în acest an, potrivit primarului municipiului Caracal, Ion

Cultura - Media 21-02-2025 09:15

REPORTAJ/Vaslui: 'Cămăși noi, cusute după modele vechi' - proiectul care arată frumusețea portului popular

Muzeul Județean 'Ștefan cel Mare' Vaslui a organizat, în sala expoziției de bază a Secției de Etnografie, șezătoarea 'Cămăși noi, cusute după modele vechi', proiect ce vorbește despre frumusețea portului tradițional și își propune să scoată la lumină piese vestimentare autentice, care să fie reproduse cu ajutorul unor meșteri populari pasionați.

Cultura - Media 21-02-2025 08:40

Irina Rimes, Alina Eremia și trupa Alternosfera concertează vineri în Capitală

Irina Rimes, la Sala Palatului, Alina Eremia, la Sala Luceafărul, și formația Alternosfera, la Arenele Romane, vor susține, vineri, concerte în Capitală. Irina Rimes revine la Sala Palatului cu conceptul ei muzical 'Sufrageria Irinei' în care va prezenta unele dintre cele mai apreciate melodii din discografia sa. 'Î

Cultura - Media 20-02-2025 20:47

Bihor: Filarmonica de Stat din Oradea a vândut cu 14 % mai multe bilete în 2024 față de anul anterior

Filarmonica de Stat din Oradea a încheiat anul 2024 cu un număr de 98 de concerte susținute, dintre care 35 sold-out, fiind atrași 56.339 de spectatori, cu 7% mai mulți ca în 2023, se arată într-un comunicat de presă transmis joi de Consiliul Județean (CJ) Bihor. De asemenea, a crescut și numărul biletelor vândute a cre

Culte 20-02-2025 16:59

Mureș: Călugărița Maria Rodica, în vârstă de 109 ani, a primit o distincție de onoare din partea prefectului

Prefectul județului Mureș, Ovidiu Butuc, i-a acordat, joi, o distincție de onoare călugăriței Maria Rodica din Sighișoara, care urmează să împlinească vârsta de 109 ani. 'Sora Maria Rodica este un exemplu de viață și sfințenie. Oameni ca domnia sa sunt din ce în ce mai rari în lumea noastră, motiv pentru care am con

Cultura - Media 20-02-2025 15:56

Spectacolul 'Hansel și Gretel' - premieră la Opera Comică pentru Copii, pe 8 și 9 martie

Spectacolul 'Hansel și Gretel', celebra operă a compozitorului german Engelbert Humperdinck, în regia lui Cristian Mihăilescu, va avea premiera oficială, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii, pe 8 și 9 martie. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, joi, AGERPRES, premiera oficială va fi precedată de avanpremier

Cultura - Media 20-02-2025 15:10

Hunedoara: Restaurarea Castelului Corvinilor continuă în perioada frigului în spațiile interioare

Restaurarea Castelului Corvinilor din municipiul Hunedoara continuă în perioada zilelor foarte reci în spațiile interioare ale acestuia, fiind vizate cu prioritate podul Capelei și podul Sălii Dietei, a informat joi primarul Dan Bobouțanu. Intervențiile sunt posibile datorită unui al doilea mare proiect de restaurare-conservare pen

Cultura - Media 20-02-2025 14:46

Cluj: Muzeul Etnografic al Transilvaniei a achiziționat cea mai mare colecție de mărțișoare din România

Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET) din Cluj-Napoca anunță că a achiziționat cea mai mare colecție de mărțișoare din România, care cuprinde peste 5.200 de piese și care au fost adunate de clujeanca Ingeborg Marta Bogdan. 'Cea mai mare colecție de mărțișoare din România, în patrimoniul MET. Muzeul Etnografic al Transi

Cultura - Media 20-02-2025 14:06

Alba: Mărțișoare 'cu istorie', din perioada 1879-1940, expuse la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei

Unele dintre cele mai vechi mărțișoare datate din România vor putea fi admirate la Alba Iulia, în cadrul expoziției temporare 'Mărțișoare cu istorie, 1879-1940', potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES de către Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei. Considerată de organizatori 'o veritabilă incursiune î

Cultura - Media 20-02-2025 13:31

Mureș: Manuscrise originale ale scriitorului Jókai Mór, într-o expoziție la Biblioteca Teleki-Bolyai

Pentru a marca împlinirea a 200 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari scriitori maghiari, Jókai Mór (18 februarie 1825 - 5 mai 1904), Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș a deschis o miniexpoziție cu manuscrise originale ale acestuia, intrate în patrimoniul instituției grație unei donații. 'În anul 2003,