''Cultura română în context israelian'' - eveniment de anvergură la Haifa; va fi deschisă o catedră de limba română
Consulatul general al României la Haifa, în colaborare cu Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română (ASILR) și Asociația Evreilor Originari din România, filiala Haifa (HOR Haifa), au organizat cu ocazia Zilei Culturii Române un eveniment intitulat 'Cultura română în context israelian'.
Festivitatea a fost deschisă de Dragoș Nelersa, președintele ASILR, care a subliniat importanța Zilei Culturii și comemorarea poetului Mihai Eminescu.
'Sărbătorim, azi, Ziua Culturii Române și ziua poetului național al românilor, Mihai Eminescu, de la a cărui naștere s-au împlinit 175 de ani. În fiecare an, pe 15 ianuarie, ne întâlnim în număr atât de mare pentru a comemora ziua în care s-a născut Mihai Eminescu, zi care a fost stabilită prin lege în decembrie 2010 ca fiind Ziua Culturii Naționale', a declarat Dragoș Nelersa, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.
Sursa foto: Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română
Consulul general al României la Haifa, Adrian Brâncoveanu, le-a mulțumit celor veniți în număr mare din întreaga țară, mai ales în condițiile în care Israelul trece printr-o perioadă atât de grea.
' Ne-am adunat astăzi să celebrăm Ziua Culturii Naționale și pentru a-l omagia pe Mihai Eminescu, chiar dacă am depășit puțin data de 15 ianuarie, ziua de naștere a poetului nostru național, un simbol însuflețitor al conștiinței românești, și chiar dacă ne aflăm într-o țară care trăiește tensiuni continue. Ziua Culturii Naționale reprezintă un moment de reflecție asupra bogăției tradițiilor noastre, literaturii și spiritualității românești. Prin celebrarea operei lui Mihai Eminescu, reînnoim un legământ cu valorile fundamentale care ne-au format și pe care le descoperim vii, aici, în Israel, unde există o comunitate foarte valoroasă și cu rădăcini foarte adânci', a declarat Adrian Brâncoveanu.
Consulul a anunțat, în context, deschiderea unei catedre de limba română la Universitatea din Haifa.
'Pentru comunitatea românească de aici, această situație de conflict accentuează nevoia de solidaritate, legăturile comunitare și conștiința apartenenței la acest spațiu cultural și, după cum ați observat, în toată această perioadă am încercat să fim cât mai aproape de dumneavoastră ca să simțiți acest sentiment de ,'acasă'. După cum știți, ne-am dorit foarte mult ca din a doua parte a anului să deschidem o catedră de limba română la Universitatea din Haifa. Vă promit că o vom face în cel mai scurt timp. Avem planuri culturale pe care, în ciuda vicisitudinilor, datorită perseverenței comunității din Haifa, le vom duce la îndeplinire. Eu simt în tenacitatea spiritului românesc un exemplu de perseverență intelectuală și de fidelitate față de propriile idealuri', a subliniat diplomatul român.
Sursa foto: Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română
Viceprimarul municipiului Haifa, Israel Savion, originar din România, și-a amintit cu emoție de locurile natale.
'Sunt născut în Sighet, orașul lui Elie Wiesel, și rememorez, cu nostalgie, frumusețea locurilor natale, subliniind, cu acest prilej, importanța Zilei Culturii Române pentru comunitatea românească din Israel', a evidențiat el.
Președinta HOR Haifa, Erna Kretzer, a vorbit cu emoție despre 'cei șapte ani de acasă'.
'Nu o dată mă reîntorc la versurile lui Eminescu, pe care nu pot să-l uit până în ziua de astăzi, și ce poate să fie mai frumos în vremurile acestea grele decât să revii la această operă de neuitat, să vorbești în limba română și să reciți din Eminescu', a arătat ea.
Sursa foto: Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română
Potrivit dr. Carmen Dimitriu de la Institutul Limbii Române, lector la Universitatea Tel Aviv, cultivarea unei limbi, fie că este limba maternă, fie că este a doua limbă de comunicare sau o limbă străină, este într-adevăr un exercițiu intelectual.
'În cazul profesiei mele și a misiunii mele în Israel, este ceea ce încerc să fac prin predarea limbii române, folosind elemente de civilizație și cultură românească. Așa cum a fost important pentru noi înainte de a deveni adulți, aprofundarea limbii și culturii este importantă pentru tinerii de azi. De altfel, una dintre definițiile pe care dicționarul Loarousse le dă culturii este 'enrichissement de l'esprit par des exercices intellectuels' (Îmbogățirea spiritului prin exercițiu intelectual). Prin urmare, cultivarea unei limbi, fie că este limba maternă, fie că este a doua limbă de comunicare sau o limbă străină, este într-adevăr un exercițiu intelectual care îmbogățește spiritul. Putem spune cu certitudine că, atunci când studenții învață alte limbi, aceștia dobândesc cunoștințe și înțeleg mai bine și cultura care folosește acea limbă. Dovadă stă denumirea metaforică a unor limbi după simbolul culturii naționale: după cum limba engleză este limba lui Shakespeare, rusa limba lui Pușkin, germana limba lui Goethe, așa limba română este limba lui Eminescu. Urmărim ca studenții/cursanții să aibă idee și de valorile culturale românești, dar și de utilizarea limbii în situații reale, în societate. Astfel, rolul profesorului care predă o limbă străină (nouă) nu se limitează numai la formarea deprinderilor de citit, scris, înțeles și vorbit prin prisma aspectelor gramaticale, fonetice și de vocabular, ci și la dezvoltarea abilităților de interacțiune interculturală în spiritului respectului pentru diversitatea culturală', a punctat vorbitoarea.
Doctorul Doron Coler a vorbit despre Mihai Eminescu: 'Dacă noi, cei care am venit de pe pământ românesc, îl ținem minte pe Eminescu cel adevărat, împotriva celor care spuneau că Eminescu nu ne-a iubit, aș vrea să spun că, dimpotrivă, când a apărut Teatrul Idis, Eminescu, în extaz, a folosit superlativele pe care niciodată nu le mai folosise. Este singurul subiect în care el maximizează opera lui Goldfaden din punctul de vedere al poporului evreu, al poporului care știe să își păstreze limba, cultura. În Haifa, orașul cărții, s-a scris enorm în română cu suflet românesc. E un stâlp de foc al limbii române care stă peste Haifa de 70 de ani'.
Sursa foto: Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română
Poeta Livia Aba a recitat versuri inspirate din universul eminescian. Prolifica Rely Schwarzberg și-a exprimat sentimentele de mulțumire și recunoștință față de primitorul cadru creat culturii române de către Consulul General al României la Haifa, creațiile ei plastice reprezentând peisaje însorite, dar și instantanee abstracte, suprarealiste.
Scriitorul nonagenar Marcel Lupu a fost prezent cu cele 13 volume publicate până acum: 'Mă iau în serios, este singurul accent de umor pe care mi-l pot permite, să vorbesc despre mine ca și cum aș fi un om serios, ceea ce nu pot pentru că m-am născut de Purim... Uit și pentru că uit soția mi-a spus: 'Scrie!' Și am scris...'.
În încheierea evenimentului, care a avut loc duminică, Dragoș Nelersa, președintele ASILR, a promis că aceste seri culturale vor fi continuate, cu punerea în practică și a altor inițiative ale creatorilor israelieni de limbă română. AGERPRES/(AS - autor: Cătălina Matei, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sibiu: Alexandra-Georgiana Pițu a câștigat trofeul Festivalului Cântecului Popular Românesc 'Lucreția Ciobanu'
Alexandra-Georgiana Pițu din Giurgiu a câștigat, marți seara, trofeul Festivalului Cântecului Popular Românesc 'Lucreția Ciobanu' de la Sibiu, unul dintre cele mai importante concursuri de profil din România. 'Sunt profund emoționată și cu greu îmi găsesc cuvintele în aceste momente. Vă pot spune doar a
Buzău: Stand cu mirodenii din India la 'Noaptea Muzeelor', cu cel mai scump condiment din lume
Muzeul Județean Buzău va organiza, în colaborare cu Ambasada Indiei, cu ocazia evenimentului 'Noaptea Europeană a Muzeelor', o serie de evenimente care includ, printre altele, amenajarea unui stand cu mirodenii precum cardamon, piper și șofran, cel mai scump condiment din lume. 'Noaptea Europeană a Muzeelor' va avea loc în data de 1
Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro
'Anul Nou care n-a fost' - Cel mai bun film de lungmetraj, la Gala Premiilor Gopo
Filmul 'Anul Nou care n-a fost', în regia lui Bogdan Mureșanu, a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj, la cea de a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo, care s-a desfășurat, marți seara, la Teatrul Național 'I. L. Caragiale' din Capitală. Premiul a fost înmânat regizorului Bogdan Mureșanu d
UNITER a dat start votului publicului pentru Gala Premiilor UNITER 2025
Uniunea Teatrală din România (UNITER) a dat startul, marți, votului publicului în cadrul campaniei de promovare a artiștilor nominalizați la Gala Premiilor UNITER 2025. 'Astăzi, 29 aprilie, lansăm campania de promovare a artiștilor nominalizați - Votul publicului! Mesaje video de susținere pline de emoție, energie și creativita
Mureș: Peste 400 de piese arheologice, incluzând un tezaur monetar medieval, la expoziția de la 'Potaissa la Turda'
Muzeul de Istorie din Turda în colaborare cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș au inaugurat, marți, expoziția itinerantă 'De la Potaissa la Turda. Abordări contemporane în arheologia urbană', prima itinerare a acesteia fiind University Forum UMFST. 'Expoziția reunește aici
Sfânta Matrona cea Oarbă - sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari din Capitală
Sfânta Matrona cea Oarbă va fi sărbătorită săptămâna aceasta la Schitul Darvari, Paraclis Patriarhal din Capitală, care a primit recent un fragment din cinstitele sale moaşte. Programul sărbătorii va debuta joi seară, la ora 17:00, cu Vecernia şi Litia, urmate de Taina Sfântului Maslu, informează, marţi, Agenţia Basilica a Patriar
Iași: Expoziția de fotografie multisenzorială 'World Unseen' s-a deschis la Palatul Culturii
Expoziția multisenzorială 'World Unseen', prin intermediul căreia fotografia devine accesibilă tuturor persoanelor cu sau fără deficiențe de vedere, a fost vernisată, marți, la Palatul Culturii din Iași, și poate fi vizitată până la sfârșitul lunii iulie. Folosind tehnologia Canon de imprimare în relief, descrieri aud
AUTORI CONTEMPORANI/Lora Nenkovska: 'Literatura română merită să fie cunoscută în profunzime'
Literatura română contemporană pare să fie mai bine integrată în circuitul internațional, atât datorită sprijinului instituțional constant, cât și promovării prin festivaluri, traduceri, rezidențe, reviste, dezbateri publice, declară Lora Nenkovska, traducătoare și lector de limba și literatura română la Universitatea 'Kliment Ohrids
REPORTAJ: Hunedoara: 'Caravana Shakespeare - peste tot' - 22 de săptămâni de teatru în aer liber în 61 de localități
Zece actori și o mână de tehnicieni, conduși de un regizor care dorește ca publicul să descopere teatrul în cele mai diferite locuri, și-au propus să le prezinte oamenilor simpli, unii poate chiar profani, bucuria unui spectacol Shakespeare. Așa a apărut 'Caravana Shakespeare - peste tot', un proiect cultural itinerant care include 61 de lo
Arad: Un oraș în miniatură construit cu milioane de piese LEGO, expus la muzeu
Un oraș în miniatură construit de-a lungul mai multor ani, cu milioane de piese LEGO, este expus la Complexul Muzeal Arad, începând de marți, iar printre exponate se numără creații vechi de aproape șapte decenii, făcute cu piese din primele serii ale acestor jucării. Case, școli, spitale, automobile, trenuri sau aeronave realizate din cărămiz
Timiș: Povești adevărate ale Operei Naționale Române din Timișoara, dezvăluite publicului
Opera Națională Română din Timișoara (ONRT) le va dezvălui celor care îi vor trece pragul în zilele de 3 mai și 14 mai, de la ora 15:00, în tururile ghidate, povești adevărate din istoria clădirii, despre incendiile prin care aceasta a trecut, atelierul de pictură, dar și întâmplări din culisele scenei. Florin Emilian Br&ici
Vâlcea: Expoziție de pictură realizată de Anatol Ghimpu și discipoli ai săi, deschisă la Muzeul de Artă
Cunoscutul pictor Anatol Ghimpu din Republica Moldova și mai mulți discipoli ai săi au vernisat luni, la Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea, o expoziție sub genericul ''Tradiții Academice'', eveniment ce încheie astfel o tabără de creație cu același nume care s-a desfășurat la Conacul Nicolae Bălcescu, în perioada 21 - 27 aprili
Iași: Consiliul Județean caută un sediu central potrivit pentru Biblioteca Județeană
Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a declarat, luni, că este nevoie de un sediu reprezentativ pentru o instituție culturală de anvergura bibliotecii județene, în condițiile în care aceasta a fost mutată în 2008 din vechiul său sediu din Palatul Culturii, iar de atunci funcționează în spații închiriate dintr-un complex
Cluj: Record de participare la Jazz in the Park 2025 - 308 trupe din 50 de țări
Jazz in the Park Competition, competiția dedicată trupelor tinere de jazz din întreaga lume, stabilește un nou record de participare în 2025, fiind înscrise 308 trupe din 50 de țări. ''Pe lângă artiști din Italia, Spania, Franța, Germania, România, Polonia și alte țări europene, competiția a atras anul ace