logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ziua Culturii Naționale/Mureș: Versurile lui Eminescu, recitate în premieră în italiană în biserica ce l-a găzduit în 1866

Image

Versurile poetului Mihai Eminescu au fost recitate, miercuri, în premieră în limba italiană la Biserica de lemn 'Sfântul Arhanghel Mihail' din Târgu Mureș, supranumită Biserica lui Eminescu, cea care l-a găzduit pe poet într-o noapte de iunie, în 1866, și i-a servit drept inspirație pentru 'Geniu pustiu'.

Evenimentul, intitulat 'Una tappa eminesciana/Un popas eminescian', a fost organizat de Uniunea Democrată a Italienilor.

'Mă bucur că suntem astăzi, aici, împreună, să sărbătorim Ziua Națională a Culturii Române la evenimentul 'Un popas eminescian/ Una tappa eminesciana'. Cineva l-a întrebat pe președintele Academiei Romane, Ioan Aurel Pop, de ce Ziua Culturii Naționale se ține de ziua nașterii lui Eminescu? El a răspuns că este simplu: 'Când se vorbește despre cultură, la români, este imposibil, să se facă abstracție de Eminescu. Eminescu cuprinde in nuce cultura românească însăși'. Marco Antonio Canini este primul italian care a tradus o parte din poezia eminesciană în 1887. Astăzi, pentru prima oară la Târgu Mureș, versurile poetului Mihai Eminescu au fost auzite și în limba italiană', a declarat președintele Uniunii Democrate a Italienilor, Corina Ceaușescu.

 

Foto: (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES


 

Alături de Uniunea Democrată a Italienilor, la eveniment au participat elevii care învață limba italiană de la Colegiul Național Pedagogic 'Mihai Eminescu' din Târgu Mureș, coordonați de profesoara de Limba și Literatura Română Teodora Călugăr Botezan.

Preotul paroh al Bisericii 'Sfântul Arhanghel Mihail' din Târgu Mureș, Daniel Bexa, susține că e onorat să slujească în acest monument istoric care l-a adăpostit pe Mihai Eminescu în luna iunie 1866.

'Biserica de lemn 'Sfântul Arhanghel Mihail' din Târgu Mureș este un monument istoric care are o legătură deosebită cu poetul Mihai Eminescu, în sensul că acesta, în călătoria lui spre Blaj, a înnoptat la biserica noastră, mai exact în podul bisericii, în turnul clopotniței. Ziua Culturii Naționale în municipiul Târgu Mureș se desfășoară de obicei în bisericuța noastră tocmai pentru acest lucru, pentru că această zi a Culturii Naționale coincide cu ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu. Bisericuța noastră se face gazdă, ca și atunci, la 1866, în fiecare an acestui eveniment deosebit. Aici slujirea este unică, în sensul că vin la Târgu Mureș și slujesc în această biserică după alte două parohii, unde am slujit tot în biserici mai vechi, dar nu erau momente istorice. Însă această bisericuță, pentru faptul că este una tradițională românească și este o construcție din lemn, are ceva deosebit și enoriașii parohiei noastre sunt atrași de acest lucru. Și pentru mine, ca preot, slujirea în această bisericuță este una deosebită și foarte, foarte intimă. Mă simt legat de neamul nostru românesc prin această slujire în bisericuța monument istoric', a susținut preotul Daniel Bexa.

 

Foto: (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES


 

Actrița Teatrului Național din Târgu Mureș Elena Purea s-a arătat profund impresionată că a participat la eveniment pentru a recita, în limba română, câteva poezii ale lui Eminescu, într-un loc în care poetul chiar a poposit cândva.

'A fost o reală bucurie faptul că am fost în ziua aniversară a Culturii Române, ziua nașterii lui Eminescu, în Biserica Sfântul Mihail din Târgu Mureș, cea mai veche biserică ortodoxă, am înțeles că datează din 1793. A fost o emoție aparte. A fost greu să mă urnesc să vin încoace din cauza programului, dar acum mă bucur foarte, foarte mult de întâlnirea cu tinerii. Faptul că am împărtășit momentul ăsta într-un loc sfânt, magic, în care Eminescu a dormit o noapte în clopotnița bisericii, în drum spre Blaj - am aflat și eu cu ocazia asta. Recunosc că Eminescu e genial pentru că este un foarte bun cunoscător al sufletului uman și al limbii române și am căutat versuri de-ale lui care vorbesc despre spiritualitate, care să aibă legătură și cu credința', a arătat Elena Purea.

În aceeași biserică, miercuri, Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Biblioteca Județeană Mureș și Arhiepiscopia Ortodoxă Alba-Iulia au organizat evenimentul omagial 'La steaua...', ediția a XII-a, prilejuit de Ziua Culturii Naționale.

 

Foto: (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES


 

În cadrul evenimentului a avut loc o slujbă de pomenire, un moment intitulat 'Armonii eminesciene', susținut de Corul Protopopiatului Ortodox Târgu Mureș și o prezentare a operei poetului, 'Pururi tânăr, înfășurat în manta-mi...', prezentat de elevi ai Colegiului Național 'Alexandru Papiu Ilarian' din Târgu Mureș.

Cu această ocazie a fost decernată Placheta Eminescu și a Diploma de Excelență Culturală profesorilor Anca Claudia Blaga - profesor de Limba și Literatura Română la Colegiul Național 'Al. Papiu Ilarian' Târgu Mureș, protopopului ortodox Răzvan Iacob Șulea, și, post-mortem, conferențiarului universitar doctor Dumitru Mircea Buda, care a predat la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș.

Foto: (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES


 

La finalul manifestării, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Mureș au depus o ghirlandă de flori la bustul poetului Mihai Eminescu din parcul Centrului Cultural 'Mihai Eminescu' din Târgu Mureș. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiș, editor: Antonia Niță, editor online: Anda Badea)

Afisari: 384

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 14-02-2025 18:54

Mureș: Un preot a descoperit că satul Bolintineni era menționat pe harta iozefină cu numele Sfântului Valentin

Preotul romano-catolic Mihai Vlad, care a studiat teologia la Cluj-Napoca și la Universitatea din Würzburg - Germania, a descoperit faptul că satul Bolintineni, din comuna Păsăreni, județul Mureș, este menționat cu denumirea în maghiară Bálintfalva, adică satul lui Valentin, pe harta iozefină, fiind singura localitate cu numele acestui sfânt d

Cultura - Media 14-02-2025 16:20

Iași: Omagiu adus poetului român din Republica Moldova Grigore Vieru, în Parcul Copou

La bustul poetului Grigore Vieru din Parcul Copou a avut loc, vineri, o ceremonie de depunere de jerbe și au fost rostite alocuțiuni atât din partea reprezentanților instituțiilor din administrația locală, dar și din partea celor din învățământul și cultura ieșeană, pentru a marca 90 de ani de la nașterea acestuia.

Cultura - Media 14-02-2025 16:09

Actorul Alexandru Ivănoiu: 'Horror Vacui' - un titlu controversat; dacă oamenii simt adversitate, să vină să îl învingă

'Horror Vacui' - cel mai lung eveniment teatral din lume, care se va desfășura timp de șapte zile, 24 de ore din 24, începe sâmbătă la Galeria de Artă Galateca din Capitală. 'Horror Vacui', organizat de Asociația A.R.T. Fusion, va aduce în fața publicului 505 texte despre abandon și reziliență, interpretate &i

Cultura - Media 14-02-2025 15:37

România, la sesiunea Comitetului interguvernamental pentru promovarea diversității culturale de la Paris

România a participat, în perioada 11-14 februarie, la cea de-a 18-a sesiune a Comitetului interguvernamental pentru promovarea și protecția diversității expresiilor culturale al Convenției UNESCO 2005, de la Paris, în calitate de membru al comitetului acestui organism, cu un mandat pentru perioada 2023-2027. Participarea acti

Cultura - Media 14-02-2025 14:30

Giurgiu: Lansări de carte și sesiuni de lectură de Ziua Națională a Lecturii

Lansări de carte și sesiuni de lectură sunt acțiunile care au fost organizate de Biblioteca Județeană Giurgiu pentru a marca Ziua Națională a Lecturii. 'În acest an manifestările prilejuite de Ziua Națională a Lecturii au început la sediul Bibliotecii Județene Giurgiu încă de ieri cu o lansare de carte. Doina Ruști și-a l

Cultura - Media 14-02-2025 14:30

Documentarul 'Brancusi, Les metamorphoses de la sculpture', proiectat în Sala Mare a ICR

Documentarul 'Brancusi, Les metamorphoses de la sculpture', scris și realizat de Alain Fleischer, va fi proiectat, în versiune originală, în limba franceză (narator: Christian Gonon), pe 18 februarie, începând cu ora 18:30, în Sala Mare a Institutului Cultural Român. Potrivit unui comunicat al Servic

Cultura - Media 14-02-2025 14:21

Documentarul 'Phoenix - Povestea', nominalizat la Premiile Gopo 2025

Documentarul 'Phoenix - Povestea', în regia lui Cristian Radu Nema, a fost nominalizat la Premiile Gopo 2025. 'Trupa Phoenix își exprimă cu emoție recunoștința și bucuria față de includerea filmului 'Phoenis - Povestea' în cursa pentru nominalizările la prestigioasele Premii Gopo 2025. Este un moment cu ad

Cultura - Media 14-02-2025 14:15

ICR sprijină prezența românească la cea de-a 75-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin

Institutul Cultural Român 'Titu Maiorescu' din Berlin sprijină participarea cineaștilor din România la cea de-a 75-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (Berlinale). Potrivit unui comunicat al Serviciul Promovare și Comunicare al ICR, transmis, vineri, AGERPRES, în competiția oficială a Berlinale

Cultura - Media 14-02-2025 10:10

Biletele pentru Festivalul Internațional 'George Enescu' 2025 vor fi puse în vânzare începând de sâmbătă

Melomanii vor putea achiziționa, începând de sâmbătă, de la ora 12:00, bilete individuale pentru concertele și evenimentele din cadrul Festivalului Internațional 'George Enescu', anunță, vineri, ARTEXIM. Biletele vor putea fi achiziționate online pe platforma https://www.cts.eventim.ro/artist/festivalul-george-enescu,

Cultura - Media 13-02-2025 21:47

Muzeul Național de Istorie a României: Ovidiu Țentea, noul manager interimar al instituției

Cercetătorul Ovidiu Țentea este, începând de joi, noul manager interimar al Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), informează pe Facebook instituția muzeală. Potrivit postării MNIR, Ovidiu Țe

Cultura - Media 13-02-2025 16:30

Covasna: Spectatorii Teatrului 'Andrei Mureșanu' vor fi plimbați pe 14 și 24 februarie cu 'Trenulețul Dragostei'

Teatrul 'Andrei Mureșanu' din Sfântu Gheorghe le oferă o surpriză spectatorilor care și-au cumpărat bilete la spectacolul 'La Ronde' de vineri, 14 februarie - o plimbare prin oraș cu 'Trenulețul Dragostei'. Managerul instituției, Anna Maria Popa, a declarat, pentru AGERPRES, că trenulețul va circula atât de Ziua Sf&a

Cultura - Media 13-02-2025 13:17

Sălaj: Un băiat de șase ani are peste 300 de cărți împrumutate în 2024 de la Biblioteca Județeană

Un băiat în vârstă de șase ani, din Zalău, deține recordul de cărți împrumutate în 2024 de la Biblioteca Județeană 'Ioniță Scipione Bădescu' Sălaj, cu peste 300 de volume pe care părinții i le-au citit pe parcursul anului trecut. Potrivit precizărilor făcute pentru AGERPRES de Mariana Marian, managerul Bibliotec

Cultura - Media 13-02-2025 13:00

Alba: Paza Muzeului Național al Unirii, asigurată cu agenți înarmați și cu sisteme electronice

Paza Muzeului Național al Unirii (MNU) din Alba Iulia, în a cărui colecție se găsesc peste 200.000 de piese, din care în jur de 1.000 sunt clasate ca Tezaur, este asigurată atât cu agenți înarmați, cât și cu sisteme electronice. 'Avem sistemele electronice de pază, pe care nu vi le pot dezvălui din motive obie

Cultura - Media 13-02-2025 12:53

Teatrul Masca lansează un program de accesibilizare pentru spectatorii fără auz din București

Teatrul Masca, alături de Fundația CODA 'Farmecul tăcerii', lansează, în cadrul actualei stagiuni, un program de accesibilizare pentru spectatorii fără auz din București. Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, prin programul 'Aici se visează la schimbare', Teatrul Masca se alătură inițiativei lansate de Tea

Cultura - Media 13-02-2025 10:54

Ministerul Culturii a demarat inventarierea patrimoniului cultural național mobil

Ministerul Culturii a anunțat, joi, inițierea procesului de inventariere a patrimoniului cultural național mobil, printr-o amplă acțiune de verificare a modului în care aceste obiecte sunt reflectate în evidențele instituțiilor muzeale din subordinea sa. 'În acest scop, a fost constituită Comisia de inventariere a modului