Mureş: Căsuţa-muzeu din Ţopa, restaurată de artista Teli Iaşca, inaugurată prin evenimentul 'HOPA!-n şură'

Artista Teli Iaşca, recunoscută în lume pentru lucrările ei unice de artă contemporană, inspirate din motivele portului popular românesc, a anunţat organizarea evenimentului "HOPA!-n şură" prin care va fi deschisă oficial căsuţa-muzeu din satul Ţopa, o casă tradiţională românească pe care a cumpărat-o şi a restaurat-o, începând din anul 2017.
"Cu bucurie deschidem porţile Căsuţei din Ţopa (muzeu ţărănesc) şi a şurii aTELIer 'Cristian Păunescu'. Asociaţia HOPA, în parteneriat cu Asociaţia pentru Educaţie Deschisă Sighişoara vă invită la evenimentul 'HOPA!-n Şură'. Pe 28 decembrie, de la ora 15:00, în Ţopa, la nr. 95, deschidem oficial sediul nostru publicului şi vă aşteptăm la Căsuţa din Ţopa şi la Şura - aTELIer 'Cristian Păunescu'. Colindătorii vor fi primiţi cu foc de tabără, vin fiert şi gustări, colinde interpretate de Ştefania Pârlea şi Lorena Filipescu, colindele grupului 'Târnava Mare' din Ţopa, colindele corului 'Nicolae Bogdan' din Sighişoara, cântări vechi de la 'Truverii', piesa 'Noapte de Crăciun' după Anicuţa Boitoş şi spectacol de colinde cu Crăişorii din Boiu, Colţul de lectură, expo-n Şură 'Teli Iacşa' şi cu un micro-atelier de ştrencănit (împletit, n.r.). Speram să aducem un plus de vitalitate în jurul nostru, zâmbete, bucurie şi noi perspective. Vă invităm să descoperiţi propunerile noastre pentru anul ce va veni", a anunţat artista Teli Iaşca pe Facebook.
Despre Căsuţa-muzeu din Ţopa, Teli Iaşca a spus că a fost construită între 1850-1870, "de oameni buni, iar şura prin 1930, cu siguranţă tot de oameni buni".
"Pe şură scrie MNLM (Marcu Nicolae - Lucreţia Marc, primii proprietari). A preluat-o fiica lor, tanti Florica, cu soţul ei, Nicolae. Apoi Marc Tudose, meşter crestător în lemn, linguri de lemn, împreună cu Raluca, soţia lui, care au pus-o în valoare aducând un plus de frumuseţe (în colecţia) căsuţei. Am găsit-o frumos prezentată pe pagina Despinei şi am păşit pentru prima dată în Ţopa, în august 2017. Am fost îmbrăţişată la propriu şi la figurat de tanti Sevia, care este mereu alături de noi la rânduială, şi nu numai, dar şi de mulţi alţi vecini-prieteni. Un milion de oameni ne-or fi călcat pragul (poate exagerez la număr) dar aşa am simţit, oameni care ne-au ajutat să ajungem azi aici. Vecini, prieteni, Iubirea, rude, vizitatori în trecere, voluntari...Vă mulţumesc tuturor! Deschidem oficial Căsuţa din Ţopa pentru voi toţi, aşa cum am visat, pentru înfrumuseţarea sufletelor noastre, pentru vindecare (cum ar spune Nico), pentru a ne uni în Dumnezeu, pentru a invăţa mereu ceva nou, pentru tot ce mai visăm noi de-acum înainte, cu curaj şi din Iubire", a susţinut Teli Iaşca.
Artista, pe numele său real Teofilia - Constanţa Juravle - Păunescu, a declarat presei că a ales să trăiască în satul Ţopa de lângă Sighişoara, unde, în anul 2017, a cumpărat o casă ţărănească plină de obiecte tradiţionale româneşti şi a decis să lase Bucureştiul pentru acest loc.
"Eram în Elveţia, mă rugam foarte mult să mă întorc în ţară şi să-mi cumpăr cumva o casă în centru, pe care să o transform într-un mic muzeu al meu. Şi Dumnezeu a auzit 'centru-muzeu' şi mi-a dat o casă în centrul ţării. Este un muzeu etnografic cu colecţie, pe care l-am preluat de la un meşter popular, de la Marc Tudose. Am aflat dintr-un anunţ, am văzut căsuţa şi, evident, m-a fermecat. Până la prânz, economista din mine a făcut un plan de afaceri şi am zis: măi, dacă încep cu o casă de vacanţă, cu un mic centru cultural? Pentru că eu am încercat să dezvolt tot felul de cluburi de copii, de ateliere sociale, ateliere de înfrumuseţare a sufletului, tip de educaţie non-formală, să fie nişte oameni fericiţi în viitor, activi social. Căsuţa a costat 17.000 euro, n-am negociat nimic pentru că am simţit că merită colecţia din ea. Când am ajuns aici m-am întâlnit cu tanti Sevia care, fără să mă cunoască, m-a luat în braţe şi a zis: 'bine ai venit! Aia e căsuţa copilăriei mele şi mă bucur că tu o să o iei şi o să ai grijă de ea'. Şi din momentul acela ea este familia mea', a declarat Teli Iaşca.
Artista a spus că a achiziţionat Căsuţa din Ţopa în august 2017, fiind o casă construită din lut şi, conform documentelor originale, este cea mai veche din sat.
"E o dezrădăcinare a mea din Bucureşti. Colaborez cu foarte multe entităţi din zonă, ONG-uri care se ocupă de viaţa culturală şi socială. Împreună cu colegele mele din două sate apropiate, Ana Maria Morar din Şoard şi cu Oriana Irimia de la Boiu (unde are un muzeu etnografic mic), cele două fiind în zona asta a plantelor medicinale, încercăm să oferim o experienţă interesantă prin acest mic proiect al nostru 'Sate, arte şi plante'. Vreau să vă invit să experimentaţi ceea ce avem noi de oferit, viaţa de la sat, plantele medicinale, relaţia noastră de armonie cu natura şi artele ca formă de terapie, înfrumuseţare a sufletului', a afirmat artista.
Teli Iaşca a terminat Relaţii Economice Internaţionale şi spune că a făcut inclusiv roboţi industriali, dar şi Şcoala Populară de Artă, secţia design vestimentar, la clasa Gabrielei Coruţ.
"Cu a treia icoană, o interpretare a unei icoane bizantine pe sticlă, deci în stil popular, am câştigat premiul trei la un concurs naţional, primul meu premiu. Dar lucrez şi tot felul de instalaţii din materiale reciclabile şi pictură pe pânză. În timp am dezvoltat un stil propriu, fac chiar artă contemporană pe sticlă într-o tehnică care la noi era legată de icoana populară, de pictură naivă. Oricum mă fascina să reciclez şi să nu pierd nimic, să nu arunc. Aveam un atelier în Bucureşti ca artist plastic. Am zis că ce aş putea să expun cu ocazia Săptămânii Modei Româneşti şi am printat textile cu lucrări de-ale mele pe care am zis să nu le agăţ de un manechin oarecare şi chiar am realizat o lucrare de artă. Practic am PET-uri de plastic îmbrăcate în resturi, chiar de la pus parchetul de la noi din atelier, sau tehnica papier. Tot ce vedeţi este realizat de mine, inclusiv modelajul, flori din hârtie sau tehnica picturii pe sticlă aplicată pe plastic. E o parte dintr-o lucrare de-a mea legată de vise şi visuri. A fost expusă la a doua ediţie a Bienalei de carte-obiect de la Muzeul Literaturii Române din Bucureşti", ne-a mai spus Teli Iaşca.
Satul Ţopa se află la 8 kilometri de Sighişoara, la ieşire spre Braşov, şi are 340 de locuitori, care păstrează tradiţiile şi portul popular prin grupul folcloric Târnava Mare, din care face parte acum şi Teli Iacşa. AGERPRES/(A, AS - autor: Dorina Matiş, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Sursa foto: Teli Iacşa / Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până
Vlad Drăgulescu, președintele Festivalului Shakespeare: Publicul din mediul rural este fabulos
Caravana 'Shakespeare - peste tot' poposește miercuri și joi în județul Timiș, cu intenția de a aduce teatrul mai aproape de comunitățile din Timișoara și comuna Balinț, unde s-au amenajat scene de spectacol deschise tuturor, oferind ateliere de teatru, recitalul 'Galeria Shakespeare: Sonete Itinerante' și spectacolul 'Shakespeare redus'
Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor
Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni
PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.
Timiș: CJ vrea să preia în administrare Conacul de la Clopodia pentru a-l conserva și reabilita
Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că instituția sa vrea să preia în administrare Conacul Petala de la Clopodia, monument istoric aflat într-o avansată stare de degradare, intenția fiind ca în viitor să fie vizat de un proiect de reabilitare. Liderul administrației județene a s
Alba: Restaurare cu fonduri UE de 3 milioane de euro a celei mai vechi biserici din Zlatna, monument istoric
Cea mai veche biserică din orașul Zlatna, de șase secole, monument istoric de importanță națională, construită, posibil, pe locul unui vechi templu roman, va fi restaurată cu peste trei milioane de euro, fonduri nerambursabile, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, de către Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru. '
Cristian Niculescu (ICR Berlin): Concertul Filarmonicii din Târgu Mureș la Berlin va fi un eveniment cu totul deosebit
Directorul Institutului Cultural Român (ICR) din Berlin, Cristian Niculescu, susține că participarea Orchestrei Filarmonicii de Stat Târgu Mureș la concertul din luna noiembrie, de la Berlin Philharmonie - Main Auditorium, va fi un moment 'cu totul deosebit', fiind inclus de Ambasada României din Republica Federală Germania pe agenda anului
Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră
Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină
Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.
Harghita: 38 de biblioteci publice, transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale
Aproximativ 40 de biblioteci publice din Harghita sunt incluse într-un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ce vizează transformarea acestora în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale. Biroul de Presă al Consiliului Județean (CJ) Harghita a anunțat, miercuri, că a fost semnat contractul de finan
Filmul 'Kontinental '25' de Radu Jude - premieră în cinematografele din România pe 20 iunie
Filmul 'Kontinental '25', în regia lui Radu Jude, va avea premiera în cinematografele din România pe 20 iunie, informează un comunicat transmis AGERPRES. 'Kontinental '25' urmărește povestea Orsolyei, un executor judecătoresc din Cluj, care, după evacuarea unui om fără adăpost, este aruncată într-o criză morală p
PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici
Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni
Trupa VH2 a lansat single-ul 'Iubirea nu moare'
Trupa VH2, formație care l-a avut ani la rând solist vocal pe Gabriel Cotabiță, a lansat single-ul pop-rock 'Iubirea nu moare'. 'Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu iubirea după ce oamenii pleacă? VH2 transformă întrebarea asta într-un cântec. Un cântec despre ce rămâne nespus, dar nicioda
Spectacolul 'Ludwig' de Thomas Berhnard, regia Dragoș Galgoțiu - în premieră la Teatrul Odeon, pe 10 și 11 mai
Spectacolul 'Ludwig' de Thomas Berhnard, cu regia și decorul semnate de Dragoș Galgoțiu, va avea premiera la Sala Studio a Teatrului Odeon pe 10 și 11 mai, de la ora 19:30, informează organizatorii într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES. Din distribuție fac parte actorii Eduard Trifa, Antoaneta Zaharia, Sabrina Iașchevici
Sibiu: Alexandra-Georgiana Pițu a câștigat trofeul Festivalului Cântecului Popular Românesc 'Lucreția Ciobanu'
Alexandra-Georgiana Pițu din Giurgiu a câștigat, marți seara, trofeul Festivalului Cântecului Popular Românesc 'Lucreția Ciobanu' de la Sibiu, unul dintre cele mai importante concursuri de profil din România. 'Sunt profund emoționată și cu greu îmi găsesc cuvintele în aceste momente. Vă pot spune doar a