Maramureş: Crăciunul, afectat de modernitate; în unele sate se mai păstrează încă tradiţiile

Sărbătoarea Crăciunului a început să-şi piardă din intensitate în mediul rural al judeţului Maramureş odată cu pătrunderea televiziunii pe cablu, a telefonului mobil cu acces la internet şi a numărului mare de români care au plecat să muncească în străinătate.
"Din păcate, sărbătoarea Crăciunului a început să-şi piardă din farmecul de odinioară. (...) Acum, zece sau douăzeci de ani, lumea era un pic mai liniştită, mai puţină agitată şi nu era fuga asta după cumpărători în ritmul de acum. Fără a părea nostalgic, cred că extinderea televiziunii pe cablu/satelit, internetul pe telefon mobil şi alte facilităţi, de altfel, folositoare confortului vieţii a schimbat comportamentul oamenilor din sat. Dar şi la oraş e acelaşi fenomen. Lumea a devenit mult mai retrasă, foarte puţinii adulţi mai merg cu colinda la prieteni sau între familii, însă, singurul lucru remarcabil e că primesc colindători, îndeosebi, copii. Acesta pare a fi preţul modernităţii şi riscul de a pierde odată cu trecerea timpului farmecul sărbătorii Crăciunului. (...) Pe lângă acest comportament mai există şi cel al îndepărtării oamenilor. E vorba de foarte mulţi români, inclusiv de la noi, oameni care muncesc în străinătate şi care nu în fiecare an de Crăciun sau Anul Nou, reuşesc să ajungă acasă din diferite motive. Totuşi, legătura cu familia rămasă în ţară există, iar aici tehnologia comunicaţională este de ajutor" a declarat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei " Clepsidra de Cristal " din localitatea Tăuţii Măgherăuş, prof. Emil Crâncău, în vârstă de 80 de ani.
Odinioară, satul maramureşan era un "colţ de rai" în perioada sărbătorilor de iarnă şi lumea trăia cu intensitate fiecare zi.
"Totul, absolut totul se schimba din momentul începerii postului (de Crăciun - n.r.) când familiile se pregăteau de întâmpinarea sărbătorii. Postul era ţinut în majoritatea familiilor, iar vârstnicii erau cei care puneau mare preţ pe respectarea postului, gest insuflat şi celorlalţi membri din familie. Existau familii şi probabil mai există şi azi în satele sau cătunele izolate care intrau în post cu toată vesela din bucătărie schimbată. Adică, mâncarea de post era servită şi pregătită în vase noi, vase care se folosesc doar pentru pregătirea mâncării de post. Era, de fapt, un semn de purificare, curăţare interioară pe lângă multe alte gesturi şi lucruri care se petreceau într-o gospodărie. Totul ce se petrecea aducea satului atmosfera unui mic colţ de rai", a spus Emil Crâncău.
Foto: (c) Leontin Cupar/AGERPRES
O particularitate a satului pe durata postului erau şezătorile, prilej de cunoaştere a tinerilor şi aflarea veştilor din sat.
"Şezătoarea, poate era de departe unul dintre cele mai aşteptate momente din postul Crăciunului. Era locul unde se întâlneau băieţii cu fetele, dar şi locul în care femeile lucrau manual diverse bunuri care urmau să fie folosite în casă. Şezătoarea era organizată la casa unei gazde, iar pe toată durata postului şezătoarea se putea roti şi pe la alte familii care îşi arătau disponibilitatea. Tot în şezătoare, copii învăţau colindele, iar tinerii învăţau Viflaimul, un teatru popular foarte cunoscut. Un alt rol al şezătorii era acela de vorbi despre noutăţile din sat. (...) Era ca un fel de buletin de ştiri al satului cu toate întâmplările plăcute sau mai puţin plăcute. Regret faptul că azi, în prea puţine sate sau comune, şezătoarea este respectată. (...) A dispărut cu o generaţie care deja are acces la foarte multe bunuri", a mai adăugat Emil Crâncău.
Acesta afirmă că Ajunul Crăciunului şi sărbătoarea Crăciunului reprezintă bucuria supremă a celui mai important reper din viaţa creştinătăţii.
"Seara de Ajun, momentul în care e marcată Naşterea Mântuitorului, e cel mai important reper din viaţa creştinătăţii pe care satul românesc a reuşit să o transpună prin colindă şi pregătire. Un moment deosebit al bucuriei, al naşterii lui Iisus. (...) Era şi încă îmi place să cred că s-a păstrat un foarte frumos obicei; acela ca bradul să fie adus din pădure, în seara de Ajun, atunci să fie împodobit de familie. E un sentiment cu totul aparte, iar toate aceste gesturi să ştiţi că poartă o simbolistică şi nu sunt deloc întâmplătoare în viaţa satului. (...) În seara de Ajun, primii care merg cu colinda sunt copii, urmaţi de tineri şi târziu în noapte, adulţii. Pe parcursul nopţii, unii tineri merg cu Viflaimul. (...) Colindătorii cu mic şi mare sunt cei care vestesc Naşterea Domnului, iar bucuria se întinde pretutindeni. În ziua de Crăciun se mergea şi încă se mai merge la biserică îmbrăcat în haine noi, iar în unele bisericii, teatrul popular Viflaimul este primit în biserică. (...) Colindele lungi sau mai scurte fac parte din patrimoniul satului românesc din cultura veche ce încă se mai păstrează din generaţie în generaţie şi asta, zic, eu e un lucru bun, nu suntem chiar pierduţi ", a mai spus Emil Crâncău.
El mai subliniat că sărbătoarea Crăciunului şi cea a Anului Nou reprezintă trăirea într-o credinţă a dăruirii şi a frumosului.
"Oamenii simt că trăiesc credinţa, că se apropie mai mult de Dumnezeu şi de ceilalţi. De la Sfântul Nicoale şi până dincolo de Anul Nou, oamenii trăiesc altfel, au plăcerea de a dărui şi credinţa că de sărbători totul este posibil", a conchis Emil Crâncău. AGERPRES/(A - autor: Leontin Cupar, editor: Irina Poenaru, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai
Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până
Vlad Drăgulescu, președintele Festivalului Shakespeare: Publicul din mediul rural este fabulos
Caravana 'Shakespeare - peste tot' poposește miercuri și joi în județul Timiș, cu intenția de a aduce teatrul mai aproape de comunitățile din Timișoara și comuna Balinț, unde s-au amenajat scene de spectacol deschise tuturor, oferind ateliere de teatru, recitalul 'Galeria Shakespeare: Sonete Itinerante' și spectacolul 'Shakespeare redus'
Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor
Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni
PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.
Timiș: CJ vrea să preia în administrare Conacul de la Clopodia pentru a-l conserva și reabilita
Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că instituția sa vrea să preia în administrare Conacul Petala de la Clopodia, monument istoric aflat într-o avansată stare de degradare, intenția fiind ca în viitor să fie vizat de un proiect de reabilitare. Liderul administrației județene a s
Alba: Restaurare cu fonduri UE de 3 milioane de euro a celei mai vechi biserici din Zlatna, monument istoric
Cea mai veche biserică din orașul Zlatna, de șase secole, monument istoric de importanță națională, construită, posibil, pe locul unui vechi templu roman, va fi restaurată cu peste trei milioane de euro, fonduri nerambursabile, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, de către Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru. '
Cristian Niculescu (ICR Berlin): Concertul Filarmonicii din Târgu Mureș la Berlin va fi un eveniment cu totul deosebit
Directorul Institutului Cultural Român (ICR) din Berlin, Cristian Niculescu, susține că participarea Orchestrei Filarmonicii de Stat Târgu Mureș la concertul din luna noiembrie, de la Berlin Philharmonie - Main Auditorium, va fi un moment 'cu totul deosebit', fiind inclus de Ambasada României din Republica Federală Germania pe agenda anului
Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră
Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină
Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.
Harghita: 38 de biblioteci publice, transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale
Aproximativ 40 de biblioteci publice din Harghita sunt incluse într-un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ce vizează transformarea acestora în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale. Biroul de Presă al Consiliului Județean (CJ) Harghita a anunțat, miercuri, că a fost semnat contractul de finan
Filmul 'Kontinental '25' de Radu Jude - premieră în cinematografele din România pe 20 iunie
Filmul 'Kontinental '25', în regia lui Radu Jude, va avea premiera în cinematografele din România pe 20 iunie, informează un comunicat transmis AGERPRES. 'Kontinental '25' urmărește povestea Orsolyei, un executor judecătoresc din Cluj, care, după evacuarea unui om fără adăpost, este aruncată într-o criză morală p
PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici
Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni
Trupa VH2 a lansat single-ul 'Iubirea nu moare'
Trupa VH2, formație care l-a avut ani la rând solist vocal pe Gabriel Cotabiță, a lansat single-ul pop-rock 'Iubirea nu moare'. 'Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu iubirea după ce oamenii pleacă? VH2 transformă întrebarea asta într-un cântec. Un cântec despre ce rămâne nespus, dar nicioda
Spectacolul 'Ludwig' de Thomas Berhnard, regia Dragoș Galgoțiu - în premieră la Teatrul Odeon, pe 10 și 11 mai
Spectacolul 'Ludwig' de Thomas Berhnard, cu regia și decorul semnate de Dragoș Galgoțiu, va avea premiera la Sala Studio a Teatrului Odeon pe 10 și 11 mai, de la ora 19:30, informează organizatorii într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES. Din distribuție fac parte actorii Eduard Trifa, Antoaneta Zaharia, Sabrina Iașchevici
Sibiu: Alexandra-Georgiana Pițu a câștigat trofeul Festivalului Cântecului Popular Românesc 'Lucreția Ciobanu'
Alexandra-Georgiana Pițu din Giurgiu a câștigat, marți seara, trofeul Festivalului Cântecului Popular Românesc 'Lucreția Ciobanu' de la Sibiu, unul dintre cele mai importante concursuri de profil din România. 'Sunt profund emoționată și cu greu îmi găsesc cuvintele în aceste momente. Vă pot spune doar a