logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Sculptorul Barzu, martor al Revoluţiei la Timişoara: Îmbrăţişările oamenilor, asemeni unor cruci înălţate spre cer

Image

Sculptorul Eugen Barzu, martor direct al evenimentelor care au avut loc în 17 decembrie 1989 la Timişoara, a relatat pentru AGERPRES cum a ajuns să fie prezent la acele momente istorice şi ce impact au avut acele imagini - manifestanţii paşnici care în faţa tancurilor şi mitralierelor nu au avut o altă apărare decât scutul îmbrăţişărilor - asupra întregii sale creaţii de dăltuire a pietrei.

Eugen Barzu, astăzi conferenţiar al Facultăţii de Arte şi Design din cadrul Departamentului de Arte Vizuale - specializarea sculptură a Universităţii de Vest (UVT) Timişoara, avea 20 de ani în decembrie '89, iar pentru viitorul monumentalist, ideatic, fiecare trup a luat înfăţişarea unei cruci, prin a căror alăturare a luat naştere o coloană infinită a speranţei ridicate spre cer.

Astfel s-a născut prima lucrare dedicată martirilor acelor zile, "Coloana Eroilor şi a Victimelor Revoluţiei", modelată de Eugen Barzu şi amplasată în campusul Memorialului Revoluţiei de la Timişoara.

"În februarie 1989 terminasem armata, un an şi patru luni, eliberat şi lăsat la vatră. Fiind după armată, m-am reangajat pentru a fi în regulă social, după cum cerea sistemul dictatorial de atunci, că trebuia să fii angajat. Lucram ca sculptor al Teatrului de păpuşi şi în paralel mă pregăteam şi pentru admiterea la Institutul de Artă 'Nicolae Grigorescu' din Bucureşti. Timpul a trecut şi am ajuns în decembrie 1989. Întâmplător, am trecut şi eu prin zona Piaţa Maria pentru că pregătirea pentru facultate o făceam autodidact, mergând la Liceul de Arte Plastice din zona ultracentrală a oraşului, unde fusesem elev, iar prin bunăvoinţa profesorilor de acolo, ca fost elev, mi s-a permis accesul în anumite ateliere. Drumul dus-întors, inevitabil trecea prin zona centrală. Am trecut şi eu pe acolo, am văzut lumea adunată pe 16 decembrie, în zona Piaţa Maria, unde locuia Tokes Laszlo. Era sâmbătă, iar eu duminică urma să merg la Catedrală, să ascult colindele.

În faţa locuinţei casei pastorului eram câteva sute de persoane. Era spre seară şi se scandau lozinci, îşi manifestau nemulţumirea faţă de regimul comunist. M-a şocat ceea ce am văzut, eram uimit faţă de reacţiile curajoase ale oamenilor.

A doua zi, duminică 17 decembrie, am mers la Catedrală să ascult repetiţiile corului Catedralei cu colinde de Crăciun. Mie mi-au plăcut din totdeauna colindele de Crăciun şi am mers să le ascult. Era bezna aceea, lipsa generală de informaţie culturală, iar aceste colinde erau raza de lumină. Cel puţin, aşa am perceput eu atunci.

Colindele erau cântate de corul Catedralei care repetau, după vecernie. Am ajuns la Catedrală cu bicicleta, venind din Calea Şagului. Am lăsat bicicleta legată de un copac, în Parcul Catedralei. A fost o zi foarte plăcută, zi de primăvară, surprinzător de caldă. M-am strecurat şi am intrat în biserică prin mulţimea de oameni. Era o mare de oameni în tot spaţiul de la Catedrală vizavi spre Operă. Era ticsit de oameni. Erau mii. Toţi scandau puternic împotriva regimului. Era şocant, incredibil. Aveam sentimentul că era ireal. Nu mi-am imaginat că se putea întâmpla aşa ceva. Am intrat în Catedrală, uşile bisericii erau deschise.

Voiam să ascult colindele. Am intrat dincolo de pridvor, tocmai se termina slujba de seară şi corul începuse să cânte prima colindă, cred că era 'O, ce veste minunată!'. Pe la jumătatea cântării, zgomotul, vacarmul din stradă şi strigătul mulţimii de afară erau atât de puternice încât a acoperit cântarea corului. Sus, la cor nu se mai auzea textul. Înţelegea toată lumea ce se petrece, au oprit cântarea, coriştii au început să coboare şi s-a creat un flux de ieşire din Catedrală. Uşor, am ieşit cu toţii. Eu eram printre ultimii care mai ieşeau din Catedrală, iar după noi s-au închis uşile bisericii. Eram cu spatele la uşi, între uşi şi coloanele pridvorului. Aveam în faţă panorama întregii Pieţe a Operei, cu mii de oameni unul lângă altul, strigau, scandau, a fost o stare sufletească ne mai trăită nici până atunci, nici de atunci.

Este momentul de culme a prezenţei mele prin voinţa hazardului, nu pentru că mi-am propus eu.

Acel moment din seara zilei de 17 decembrie a fost momentul de maximă trăire. Am trecut atunci, acolo, vreo jumătate de oră, prin sentimente, trăiri şi senzaţii cu totul aparte. Nu le pot defini şi să le dau o definire. Am avut senzaţia că sunt în altă lume, că trăirile acelea erau unice. Am simţit o solidaritate fantastică, o apartenenţă, deşi eram o persoană anonimă faţă de toată mulţimea respectivă, nici eu nu ştiam cine sunt ei, nici ei nu ştiau cine sunt eu, dar am avut trăirea sufletească şi senzaţia că suntem toţi împreună, că suntem fraţi, o familie din care fac şi eu parte, o apropiere inexplicabilă şi o trăire umană românească unică.

Acesta a şi fost momentul care m-a determinat şi care a rămas adânc în memoria mea vizuală, afectivă, sentimentală care ulterior m-a ajutat ca sursă de inspiraţie pentru realizarea mai multor lucrări de artă, variante şi monumente dedicate acelui moment unic, splendid din viaţa mea civică, de cetăţean, de timişorean, de român, de fiinţă care aparţine unui popor, unei naţiuni, unui loc, unui oraş. A fost cu adevărat trăirea sentimentului că am apartenenţă la locul acesta, la neamul acesta şi am avut cea mai mare mândrie că sunt român, că aparţin acestui loc şi acestei istorii", a mărturisit artistul Eugen Barzu.

Acele momente au avut urmări asupra tânărului aspirant la arta monumentală, în sensul definirii şi clarificării unor valori de conştiinţă umană.

Universitarul de astăzi spune că a renăscut, deşi avea doar 20 de ani. A renăscut şansa la viaţă, speranţa unei noi vieţi, într-un viitor idealizat, proiectat într-o perspectivă pentru care merită să trăieşti şi să realizezi un proiect de viaţă, motiv pentru care am mers mai departe.

"Sigur că acel moment s-a manifestat în lucrările mele, în creaţia mea, numai că a fost puţin amânat momentul naşterii lucrărilor dedicate a acelui moment în sensul în care dorinţa exista, dar în acel moment nu aveam o bază atât de solidă profesional, care să-mi permită imediat realizare acestor monumente. Era un gol de cultură profesională, de experienţă profesională în artele plastice, care să-mi permită realizarea la nivel profesionist lucrări de artă la nivel de monumente", punctează Eugen Barzu.

Sculptorul îşi aminteşte prima lucrare creată sub imboldul Revoluţiei.

"Prima variantă dimensională ca obiect există, a fost ca o etapă de lucru, un preambul la viitoarele variante Era un fel de portret de imagini, figuram prezenţa unei forme umanoide, a unui chip desfigurat, maltratat prin barbaria crimelor. Era un fel de portret care cumula în el, ca o sinteză, aceste forme de ucidere, un portret aluziv la figura umană, incomplet. Un cap de om desfigurat aşezat pe o calotă sferică împuşcată, cu foarte multe găuri, perforată de acele gloanţe, suspendată pe un suport. Era prima lucrare, dintr-un material perisabil, ghips.

Au urmat şi alte variante care în final au culminat cu Monumentul închinat eroilor şi victimelor acelor momente din Decembrie 1989, care se află în curtea Memorialului Revoluţiei din Timişoara: 'Coloana Eroilor şi a Victimelor Revoluţiei'. Este sub forma unei coloane a îmbrăţişărilor, pentru că, întorcându-mă la 17 decembrie, acel moment a însemnat pentru mine cel mai important moment: acea masă de mii de oameni, pe orizontala terestră. Dar sentimentul acesta de unitate, când toţi scandau într-o singură voce, într-o singură trăire, într-un singur suflet, mie mi-a transmis acest sentiment de frăţietate, de îmbrăţişare. Toţi se strângeau în braţe unii pe alţii, iar această îmbrăţişare eu am imaginat-o pe verticală, ca un mesaj, strigăt care urcă spre cer.

Această îmbrăţişare am figurat-o prin simbolul crucii. Pe toate cele patru feţe ale coloanei sunt cruci care se îmbrăţişează. Aceste cruci reprezintă toţi acei oameni care au fost atunci, mulţimea aceea anonimă ca identitate, dar reprezentativă ca simbol. Acei oameni s-au sacrificat, iar sacrificiul celor care şi-au dat viaţa atunci a creat această îmbrăţişare, unitate, frăţietate că toţi suntem una şi împreună ne ridicăm din plan orizontal material, în plan vertical, spiritual, superior, imaterial, cel mai valoros.

 

Foto: (c) Otilia Halunga/AGERPRES



Aceasta este lucrarea, aşa cum am înţeles-o eu, ca simbol, monument care se înalţă spre zona infinită a cerului, a ceea ce este sus, nobil şi înălţător, unde toate valorile umane sunt perene şi eterne în raport cu orizontala care este permanent schimbătoare", exprimă artistul Eugen Barzu.

Monumentele de artă, asemeni crucilor, sunt mărturii în calea uitării, păstrare în timp a unei memorii, a unei istorii, evenimente excepţionale, pentru a fi generaţiilor viitoare, umanităţii.

Muzeul Catedralei Mitropolitane din Timişoara a găzduit, în toamnă, expoziţia "Paşi înspre Cer" semnată de Eugen Barzu, un omagiu adus martirilor Revoluţiei din Decembrie 1989 de la Timişoara, sub simbolul Crucii prăznuite de creştinii ortodocşi la 14 septembrie.

Pentru sculptor, arta monumentală pe care o creează, mai ales în marmură albă, nu este una sacră, ci slujitoare a sacrului, fiind atras cu precădere de reprezentarea îngerilor drept chipuri văzute ale dumnezeiescului nevăzut, sub semnul crucii.

"Pentru mine, arta nu mai reprezintă un scop în sine, ca la începutul carierei mele. Treptat, avansând şi în universul credinţei, cred că am depăşit aceste praguri şi mergând mai departe mi-am dat seama că arta este doar un instrument de care mă pot folosi pentru a găsi un aranjament, o compunere specifică artei plastice, pentru a exprima cel mai bine acel crez. În privinţa simbolurilor la care mă raportez, lucrurile sunt împletite cu multe aspecte ale vieţii. Am fost impresionat în toată fiinţa mea de evenimentele care s-au întâmplat la Timişoara, în decembrie 1989, schimbarea de regim politic, la care am fost şi eu martor, la catedrală, pe trepte şi înăuntru", a spus Eugen Barzu.

Solidaritatea umană din 17 decembrie 1989 a trezit în artist imaginea Mântuitorului Hristos, care cheamă la El toţi oamenii, spre a-i îmbrăţişa. AGERPRES/(A, AS - autor: Otilia Halunga, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 115

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Cultura - Media 30-04-2025 18:48

Vlad Drăgulescu, președintele Festivalului Shakespeare: Publicul din mediul rural este fabulos

Caravana 'Shakespeare - peste tot' poposește miercuri și joi în județul Timiș, cu intenția de a aduce teatrul mai aproape de comunitățile din Timișoara și comuna Balinț, unde s-au amenajat scene de spectacol deschise tuturor, oferind ateliere de teatru, recitalul 'Galeria Shakespeare: Sonete Itinerante' și spectacolul 'Shakespeare redus'

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni

Culte 30-04-2025 18:06

PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.

Cultura - Media 30-04-2025 17:44

Timiș: CJ vrea să preia în administrare Conacul de la Clopodia pentru a-l conserva și reabilita

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că instituția sa vrea să preia în administrare Conacul Petala de la Clopodia, monument istoric aflat într-o avansată stare de degradare, intenția fiind ca în viitor să fie vizat de un proiect de reabilitare. Liderul administrației județene a s

Cultura - Media 30-04-2025 17:17

Alba: Restaurare cu fonduri UE de 3 milioane de euro a celei mai vechi biserici din Zlatna, monument istoric

Cea mai veche biserică din orașul Zlatna, de șase secole, monument istoric de importanță națională, construită, posibil, pe locul unui vechi templu roman, va fi restaurată cu peste trei milioane de euro, fonduri nerambursabile, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, de către Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru. '

Cultura - Media 30-04-2025 15:47

Cristian Niculescu (ICR Berlin): Concertul Filarmonicii din Târgu Mureș la Berlin va fi un eveniment cu totul deosebit

Directorul Institutului Cultural Român (ICR) din Berlin, Cristian Niculescu, susține că participarea Orchestrei Filarmonicii de Stat Târgu Mureș la concertul din luna noiembrie, de la Berlin Philharmonie - Main Auditorium, va fi un moment 'cu totul deosebit', fiind inclus de Ambasada României din Republica Federală Germania pe agenda anului

Culte 30-04-2025 14:22

Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră

Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină 

Culte 30-04-2025 14:16

Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.

Cultura - Media 30-04-2025 13:38

Harghita: 38 de biblioteci publice, transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale

Aproximativ 40 de biblioteci publice din Harghita sunt incluse într-un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ce vizează transformarea acestora în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale. Biroul de Presă al Consiliului Județean (CJ) Harghita a anunțat, miercuri, că a fost semnat contractul de finan

Cultura - Media 30-04-2025 13:32

Filmul 'Kontinental '25' de Radu Jude - premieră în cinematografele din România pe 20 iunie

Filmul 'Kontinental '25', în regia lui Radu Jude, va avea premiera în cinematografele din România pe 20 iunie, informează un comunicat transmis AGERPRES. 'Kontinental '25' urmărește povestea Orsolyei, un executor judecătoresc din Cluj, care, după evacuarea unui om fără adăpost, este aruncată într-o criză morală p

Culte 30-04-2025 12:56

PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici

Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni

Cultura - Media 30-04-2025 11:14

Trupa VH2 a lansat single-ul 'Iubirea nu moare'

Trupa VH2, formație care l-a avut ani la rând solist vocal pe Gabriel Cotabiță, a lansat single-ul pop-rock 'Iubirea nu moare'. 'Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu iubirea după ce oamenii pleacă? VH2 transformă întrebarea asta într-un cântec. Un cântec despre ce rămâne nespus, dar nicioda

Cultura - Media 30-04-2025 09:59

Spectacolul 'Ludwig' de Thomas Berhnard, regia Dragoș Galgoțiu - în premieră la Teatrul Odeon, pe 10 și 11 mai

Spectacolul 'Ludwig' de Thomas Berhnard, cu regia și decorul semnate de Dragoș Galgoțiu, va avea premiera la Sala Studio a Teatrului Odeon pe 10 și 11 mai, de la ora 19:30, informează organizatorii într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES. Din distribuție fac parte actorii Eduard Trifa, Antoaneta Zaharia, Sabrina Iașchevici

Cultura - Media 30-04-2025 09:04

Sibiu: Alexandra-Georgiana Pițu a câștigat trofeul Festivalului Cântecului Popular Românesc 'Lucreția Ciobanu'

Alexandra-Georgiana Pițu din Giurgiu a câștigat, marți seara, trofeul Festivalului Cântecului Popular Românesc 'Lucreția Ciobanu' de la Sibiu, unul dintre cele mai importante concursuri de profil din România. 'Sunt profund emoționată și cu greu îmi găsesc cuvintele în aceste momente. Vă pot spune doar a