Ion M Ioniţă: 'Media şi Inteligenţa Artificială' - o carte actuală; să înţelegem dimensiunea pericolului la care suntem supuşi

Jurnalistul Ion M. Ioniţă, redactor şef Historia, a afirmat, miercuri, că volumul "Media şi Inteligenţa Artificială", lansat, miercuri, la standul Editurii Tritonic Books din cadrul Gaudeamus, este deosebit de actual, avertizând asupra dimensiunii pericolului la care suntem supuşi fără o educaţie digitală, care să ne ferească să credem în TikTok mai mult decât în familia noastră.
"Nici nu mai pot să-i spun cât de actuală este. Practic, zilele astea, toată lumea se întreabă ce ni se întâmplă. Şi ideea este că nu ne-am lămurit încă, nu am înţeles pe deplin, de abia acum începem să înţelegem că suntem, practic, victimele unor acţiuni care se întâmplă în social media şi înţelegem care este dimensiunea pericolului la care suntem supuşi", a spus Ioniţă.
El a arătat că inteligenţa artificială a schimbat complet modul în care ne raportăm la viaţă şi la realitate prin prisma influenţelor social media.
"Şi, într-adevăr, autorii acestei cărţi îşi pun întrebarea: 'Mai are rost presa în lumea de azi?' 'Jurnaliştii mai folosesc la ceva?' Pentru că oricine are un telefon mobil - şi toată lumea are telefon mobil - poate să fie creator de ştiri, creator de conţinut, să răspândească orice fel de gând îi trece prin cap. Şi atunci ce nevoie mai este de oameni care să se ocupe de informaţie, să selecteze informaţia, să o verifice şi să o prezinte publicului. Poate că nu mai e nevoie şi că toată presa şi media vor ajunge la coşul de gunoi al istoriei, aşa cum au dispărut şi conducătorii de trăsuri şi manufacturierii de şei de cai, în afara celor de competiţie.... S-ar putea să fim în situaţia aceasta, să nu înţelegem deloc ce ni se întâmplă, să considerăm că orice apare pe mediile de socializare merită să ne ocupe timpul şi atenţia şi să ne influenţeze oricine din lumea aceasta", a explicat jurnalistul.
Ion M. Ioniţă a atras atenţia că, poate, cel care ne influenţează "ar putea fi un robot, ar putea să fie inteligenţa artificială", proces care va duce, în final, la sfârşitul civilizaţiei umane.
"S-ar putea să fie, în scurt timp, persoane non-umane, s-ar putea să avem de-a face cu inteligenţa artificială în care să credem, cu care să conversăm - de fapt şi facem acest lucru pe telefon - şi să ne capete încrederea şi să ne sfătuiască cum să ne trăim viaţa, chiar să ne definească şi viitorul copiilor noştri prin deciziile pe care le luăm, care nu vor fi decizii în interesul nostru personal şi nici al copiilor noştri, dar vom crede că aşa trebuie. Un fel de nouă religie indusă de TikTok. Şi noi, dacă ajungem să credem în TikTok mai mult decât în familia noastră şi în părinţii noştri şi în copii noştri, înseamnă că civilizaţia umană a ajuns la sfârşit. Nu vreau să fiu catastrofal, dar cred că spre asta ne îndreptăm", a avertizat Ioniţă.
În cadrul lansării, moderată de editorul Bogdan Hrib, profesorul Antonio Momoc a subliniat că "platformele digitale nu sunt surse de informare, ci un spaţiu, o platformă care este pusă la dispoziţia noastră pentru a ne promova produsele sau serviciile".
"Şi acolo, doar ideile cu care rezonăm şi frustrările noastre sunt cele cu care ne vor intersecta. (...) Discutăm despre o algoritmizare a consumului de informaţie. Asta înseamnă că informaţia nu mai ajunge aşa cum eram noi obişnuiţi la fiecare dintre noi, ci se duce în anumite bule-filtru. Aceste bule-filtru sunt practic filtrate de către algoritm şi livrează în mod personalizat, foarte bine croit pe interesele, aşteptările, frustrările, nemulţumirile noastre informaţiile pe care le primim în camerele acestea de ecou din social media şi asta ne izolează", a explicat Momoc.
Potrivit profesorului, în acest fel "ajungem să trăim atât de izolaţi cu aceste informaţii algoritmizate care ne sosesc, încât ne trezim într-o bună dimineaţă că există o altă lume despre care ştiam prea puţin, pentru că nu am fost contemporani cu ea, nu am interacţionat foarte mult cu ea, sau ştiam foarte puţin despre ea din reţelele sociale".
"Şi ne trezim că a doua zi dimineaţă două milioane de oameni votează pe cineva despre care ştiam prea puţin sau poate chiar unii dintre cei care au votat ştiau foarte puţin, dar ştiau foarte multe cu care rezonau în aceste cutii de rezonanţă care sunt aceste bule-filtru şi unde se pot livra, se pot rostogoli şi se pot auzi o serie întreagă de conspiraţii, o serie întreagă de zvonuri, de frustrări, de prejudecăţi, de natură culturală, de natură identitară şi care sunt acolo, dar cu care noi nu rezonăm dacă nu suntem targhetaţi, dacă nu suntem ţintele informaţiilor respective", a arătat Antonio Momoc.
Apărut în Colecţia Comunicare Media a Editurii Tritonic Books, volumul, coordonat de profesorii Antonio Momoc şi Romina Surugiu, urmăreşte impactul tehnologiei IA şi al automatizării asupra jurnalismului, comunicării, publicităţii, educaţiei, artelor, dar şi asupra modelelor de business asociate.
Capitolele cărţii analizează impactul distructiv al noilor tehnologii ale informaţiei asupra industriei comunicării, efectele tehnologiilor care se bazează pe big data şi pe algoritm pentru automatizarea proceselor în industrii diverse. Potrivit autorilor, revoluţia digitală perturbă modelele de afaceri actuale, piaţa media şi gândirea economică dominantă. "Tendinţa este de scădere a costurilor de producţie şi a forţei de muncă umană prin retehnologizare, prin apelul la inteligenţa artificială, automatizare şi robotizare. Noile tehnologii par a avea puterea de a desfiinţa industrii întregi şi de a schimba complet piaţa muncii", precizează autorii. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sibiu: Ministrul Natalia Intotero a discutat cu reprezentanții Rețelei Naționale a Muzeelor din România
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a discutat vineri, la Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului, cu reprezentanții Rețelei Naționale a Muzeelor din România (RNMR). Natalia Intotero a precizat, într-o postare pe Facebook, că a avut 'o întâlnire aplicată'. Discuțiile au vizat 'direcții clare pentru viitorul muz
România - la cea de-a XIX-a ediție a jazzahead! de la Bremen
România este prezentă cu un stand organizat de Institutul Cultural Român, pentru a treia oară consecutiv, la cea de-a XIX-a ediție jazzahead!, care și-a deschis porțile în Germania, la Bremen. Potrivit unui comunicat al ICR transmis vineri AGERPRES, în standul de la Bremen sunt promovați artiști profesioniști și organiz
Bucharest Opera Festival - în perioada 15 - 24 iunie
Cea de-a IV-a ediție a Bucharest Opera Festival, care va alterna producții de operă, balet, operetă, musical-operă rock și operă în concert prezentate de mai multe companii, printre care două din afara țării - Teatrul Național de Operă și Balet 'Maria Bieșu' din Chișinău și Opera din Ruse, se va desfășura în perioada 15 - 24 iunie.
Festivalul Filmului European începe pe 8 mai în București și alte nouă orașe din țară
Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European va începe pe 8 mai la București și va fi urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, marcând un record în ceea ce privește numărul de orașe în care festivalul va fi prezent, informează un comunicat transmis, vineri, AGERPRES. În Buc
Reprezentațiile teatrelor bucureștene vor fi precedate, sâmbătă, de momente de reculegere în semn de omagiu față de Papa Francisc
Teatrele bucureștene și-au adaptat programul de spectacole pentru sâmbătă, zi declarată de Guvernul României, prin Hotărârea nr 403/24.04.2025, Zi de doliu național, în semn de omagiu față de sanctitatea sa Papa Francisc. * Teatrul Național 'I.L. Caragiale' a anunțat că sâmbătă va fi coborât în bernă drapelul R
Izvorul Tămăduirii/PS Paisie: Maica Domnului este icoana Bisericii; simbolizează harul vindecător al lui Dumnezeu
Maica Domnului este icoana Bisericii, în Vinerea Izvorului Tămăduirii, ea simbolizând harul vindecător al lui Dumnezeu, le-a transmis, vineri, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul credincioșilor prezenți pe Colina Bucuriei. 'Ea este acum imaginea bisericii, locul unde lucrează acest har vindecător al Domnului Hristos cel Înviat din
Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii - la Catedrala Patriarhală
La Catedrala Patriarhală se vor desfășura vineri, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, o serie de evenimentele liturgice, dedicate și aniversării a 140 de ani de la dobândirea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, acestea se vor desfășura astfel:
Filmul lui Bogdan Mureșanu 'Anul Nou care n-a fost' - în cinematografele din Franța și Belgia
Lungmetrajul 'Anul Nou care n-a fost', scris, regizat și produs de Bogdan Mureșanu, va ajunge în cinematografele din Franța și Belgia, din 30 aprilie. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, avanpremiere speciale, cu participarea regizorului, au avut loc luna aceasta la Paris și Bruxelles. Din distribuția
Muzeul Țăranului - redeschis oficial după reabilitare; Intotero: Un lăcaș al credinței, al tradiției și al artei populare autentice
Muzeul Național al Țăranului Român a fost redeschis oficial joi, după un amplu proces de consolidare și reabilitare, ministrul Culturii, Natalia Intotero, subliniind la ceremonie că instituția este 'un lăcaș al credinței, al tradiției și al artei populare autentice'. 'Muzeul Național al Țăranului Român nu este doar un muzeu, ci un lăcaș
Funeralii Papa Francisc/ Nunțiul Apostolic va oficia Sfânta Liturghie cu Recviem - sâmbătă, la Catedrala Sfântul Iosif
Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, Monseniorul Giampiero Gloder, va prezida, sâmbătă, de la ora 9:00, Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc, la Catedrala Sfântul Iosif, informează Arhidieceza Romano-Catolică de București. Potrivit sursei citate, Arhiepiscopul Mitropolit de București, IPS Aurel Percă, va
Sibiu: Ansamblul Folcloric 'Cindrelul - Junii Sibiului' va reprezenta România la EuropaFest în Germania
Ansamblul Folcloric Profesionist 'Cindrelul - Junii Sibiului' va reprezenta România, între 17 și 20 mai, la EuropaFest, eveniment găzduit de orașul german Landshut, potrivit unei hotărâri adoptate joi în ședința Consiliului Județean, instituție care finanțează acest ansamblu. 'Artiștii vor prezenta dansuri populare reprezent
Neversea Kapital - între 4 și 6 iulie, pe Arena Națională din Capitală
Prima ediție a festivalului Neversea Kapital va avea loc în perioada 4 - 6 iulie, pe Arena Națională din Capitală, organizatorii evenimentului semnând în acest sens un protocol de colaborare cu Primăria Municipiului București. Prima ediție Neversea Kapital va aduce bucureștenilor show-uri speciale ale unor artiști internaționali apreciați și
Mureș: Replici fidele ale soldaților de teracotă descoperiți la Xi'an, într-o expoziție la Muzeul Județean
Replici fidele ale soldaților de teracotă descoperiți la Xi'an, reconstituiri istorice și de obiecte de artă din timpul dinastiei Qin vor putea fi admirate în expoziția internațională 'Soldații de Teracotă - Armata nemuritoare a primului împărat chinez', care urmează să fie deschisă la Târgu Mureș de Muzeul Județean Mureș, în colaborare cu
Mureș: Tezaurul dacic de argint descoperit la Ațintiș va fi expus în premieră la Noaptea Muzeelor
Un tezaur dacic din argint, cu nouă piese, descoperit în toamna anului trecut în comuna Ațintiș de către doi detectoriști, va fi expus, în premieră, de către Muzeul Județean Mureș, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor din acest an, programat în 17 mai. 'În toamna anului 2024, un tezaur dacic de argin
Arad: 75 de spectacole de teatru sunt înscrise la ediția a XV-a a Festivalului Underground
Cea de-a XV-a ediție a Festivalului Underground va avea loc în perioada 20 - 29 iunie și vor participa zeci de companii de teatru din țară și străinătate, care s-au înscris cu 75 de spectacole, au anunțat, joi, organizatorii evenimentului. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Hub Cultural 'mARTA' Arad (o structură subordonată munici