logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Sibiu: Târgul de Crăciun de la Brukenthal, cel mai important organizat la un muzeu din Europa

Image

Christmas at the Palace, ce are loc la Muzeul Naţional Brukenthal, este cel mai important târg de Crăciun organizat într-un spaţiu muzeal din Europa, au anunţa marţi, organizatorii, printr-un comunicat de presă.

"Christmas at the Palace este un eveniment foarte apreciat de sibieni şi de turişti. Dacă ne gândim că anul trecut peste 150.000 de vizitatori ne-au vizitat înseamnă că am făcut treabă bună. Este un proiect organizat împreună cu Focus Events, şi vreau să îi mulţumesc lui Sebastian Marcovici, şi de anul acesta este co-finanţat de Primăria Municipiului Sibiu, şi îi mulţumesc de asemenea doamnei primar Astrid Cora Fodor. De câţiva ani am încercat să subliniez că Muzeul Naţional Brukenthal, o instituţie important din Sibiu, serveşte comunitatea. Suntem ai comunităţii, ne desfăşurăm activitatea în comunitatea sibiană. Chiar dacă suntem o instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii, singura instituţie de acest fel din judeţ, Muzeul Naţional Brukenthal trebuie să devină o instituţie asimilată tot mai mult de comunitatea sibiană. Christmas at the Palace este de asemenea un eveniment pentru public extraordinar. Un eveniment de marketing şi divertisment care ne clasează pe primul loc în Europa", a declarat managerul muzeului sibian, Alexandru Constantin Chituţă.

Potrivit acestuia, "există un asemenea târg în curtea Palatului Schonbrunn din Viena, însă proiectul nostru este mult mai amplu în ceea ce privesc activităţile. Evenimentul de anul acesta a adus şi unele surprize, cum ar fi plasa de lumini de pe strada Xenopol, unde se află a două intrare a Muzeului Naţional Brukenthal şi evenimentul masa comunităţii, un eveniment de asemenea unic. Christmas at the Palace este un eveniment care demonstrează că Brukenthal este mai mult decât un muzeu! Este important astăzi, în defavoarea celor care doresc să ne limităm foarte mult activitatea, să arătăm că muzeele trebuie să devină hub-uri culturale, instituţii în care lumea să vină şi să se simtă bine".

Până la sfârşitul anului, unele dintre cele mai frumoase curţi interioare din oraş va găzdui câteva căsuţe cu produse speciale, zonă destinată mâncării, unde vizitatorii vor regăsi cele mai apreciate branduri sibiene şi o căsuţă de unde se vor putea achiziţiona diferite produse de brand Brukenthal realizate pentru acest sezon, o zonă de foto,, o decoraţie de peste şase metri înălţime amplasată în mijlocul curţii, luminiţe şi lasere, dar şi o scenă pe care în zilele de weekend vor urca ANTENNA, Abasc, JazzyBIT, LOWELT, FunkyDrop, SOCERON, Cipi Hampu, Los Vagabondos, Roberto, Mikhy, Szabo, Iustin Borbely.

Ediţia din acest an aduce şi o nouă decoraţie stradală în Sibiu. Strada Xenopol a prins viaţă într-un mod spectaculos în această iarnă, printr-o instalaţie artistică intitulată "Community Lights".

Potrivit organizatorilor, proiectul reprezintă mai mult decât o simplă amenajare decorativă, este un simbol al solidarităţii, al bucuriei culturale şi al unităţii unei comunităţi care şi-a dovedit, de-a lungul timpului, coeziunea şi spiritul inovator.

"Luminile Comunităţii" reflectă valorile care ne aduc împreună: empatia, generozitatea şi dorinţa de a construi un viitor mai luminos. În semn de solidaritate, luminile pulsează simbolic, creând senzaţia unei "respiraţii comune" - o metaforă vizuală a interconectării noastre ca societate, afirmă Sebastian Marcovici.

În acelaşi timp, instalaţia oferă un prilej de divertisment cultural, prin programe variate de evenimente asociate: spectacole muzicale, momente artistice şi sesiuni de povestiri comunitare. Acest demers pune accent pe rolul artei ca limbaj universal, capabil să depăşească barierele şi să apropie sufletele.

Proiectul, realizat cu sprijinul autorităţilor locale şi al comunităţii artistice din Sibiu, marchează un angajament ferm faţă de unitatea comunităţii. Prin colaborare şi iniţiative creative, spaţiile urbane devin platforme de întâlnire şi dialog.

"Luminile Comunităţii" îşi propun să inspire fiecare trecător să ia parte la această experienţă luminoasă şi să reflecteze asupra puterii comunităţii în momente de provocare şi speranţă.

Cupola de lumini a fost realizată de echipa "Lumini cu poveste", cu sprijinul partenerului principal al evenimentului Christmas at the Palace, Banca Transilvania. Această instalaţie va rămâne amplasată pe tot parcursul anului, transformând strada Xenopol într-un loc deosebit de atractiv şi instagramabil.

Instalaţia de lumini va fi donată Primăriei Municipiului Sibiu de către Asociaţia Focus Sibiu şi va rămâne un element emblematic pentru oraş. Această iniţiativă reflectă angajamentul faţă de un Sibiu modern şi deschis, în care arta şi comunitatea se întâlnesc pentru a crea o poveste de neuitat.

De asemenea, proiectul Christmas at the Palace din acest an a adus şi un proiect apreciat de sibieni şi de turişti. În data de 30 noiembrie Strada Xenopol, înspre intrarea din curtea a doua a Palatului Brukenthal, a adunat sute de persoane.

Cina Comunităţii este un concept inovator şi emoţionant care a adus oamenii împreună în jurul unei mese gigantice. Ideea acestei cine speciale a pornit din dorinţa de a aduce mai aproape comunitatea şi de a da viaţă străzii Xenopol, care a devenit pietonală în urmă cu 2 ani. Pornind de la această transformare urbană, a luat naştere ideea mesei comunităţii. Participanţii, localnici şi turişti deopotrivă, au fost invitaţi să aducă de acasă mâncare, băuturi calde sau alte bunătăţi pentru a le împărţi cu ceilalţi. Fără vreo intenţie comercială, evenimentul a fost guvernat de principiul "sharing is caring".

"Au fost oameni care au adus plăcinte cu mere, ceaiuri calde, chiar şi o căsuţă din turtă dulce. Câteva restaurante din zonă au contribuit cu platouri. Ideea a fost să creăm un dialog în comunitate, să strângem oameni din toate categoriile sociale la aceeaşi masă", a spus Sebastian Marcovici. AGERPRES/(AS - autor: Isabela Paulescu, editor: George Onea, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Afisari: 32

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 01-05-2025 14:15

Timiș: MNArT trece la orarul de vară; simezele - pline de lucrări din arta românească și europeană

Muzeul Național de Artă din Timișoara trece de joi la orarul de vară și așteaptă publicul, în minivacanța de 1 Mai, cu un 'Bufet al simțurilor', proiect lansat în anul Capitalei Europene a Culturii - Timișoara 2023, prin care se dorește deschiderea instituției spre comunitate, dar și promovarea inițiativelor care și-au lăsat amprenta asupra potenț

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Cultura - Media 30-04-2025 18:48

Vlad Drăgulescu, președintele Festivalului Shakespeare: Publicul din mediul rural este fabulos

Caravana 'Shakespeare - peste tot' poposește miercuri și joi în județul Timiș, cu intenția de a aduce teatrul mai aproape de comunitățile din Timișoara și comuna Balinț, unde s-au amenajat scene de spectacol deschise tuturor, oferind ateliere de teatru, recitalul 'Galeria Shakespeare: Sonete Itinerante' și spectacolul 'Shakespeare redus'

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni

Culte 30-04-2025 18:06

PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.

Cultura - Media 30-04-2025 17:44

Timiș: CJ vrea să preia în administrare Conacul de la Clopodia pentru a-l conserva și reabilita

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că instituția sa vrea să preia în administrare Conacul Petala de la Clopodia, monument istoric aflat într-o avansată stare de degradare, intenția fiind ca în viitor să fie vizat de un proiect de reabilitare. Liderul administrației județene a s

Cultura - Media 30-04-2025 17:17

Alba: Restaurare cu fonduri UE de 3 milioane de euro a celei mai vechi biserici din Zlatna, monument istoric

Cea mai veche biserică din orașul Zlatna, de șase secole, monument istoric de importanță națională, construită, posibil, pe locul unui vechi templu roman, va fi restaurată cu peste trei milioane de euro, fonduri nerambursabile, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, de către Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru. '

Cultura - Media 30-04-2025 15:47

Cristian Niculescu (ICR Berlin): Concertul Filarmonicii din Târgu Mureș la Berlin va fi un eveniment cu totul deosebit

Directorul Institutului Cultural Român (ICR) din Berlin, Cristian Niculescu, susține că participarea Orchestrei Filarmonicii de Stat Târgu Mureș la concertul din luna noiembrie, de la Berlin Philharmonie - Main Auditorium, va fi un moment 'cu totul deosebit', fiind inclus de Ambasada României din Republica Federală Germania pe agenda anului

Culte 30-04-2025 14:22

Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră

Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină 

Culte 30-04-2025 14:16

Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.

Cultura - Media 30-04-2025 13:38

Harghita: 38 de biblioteci publice, transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale

Aproximativ 40 de biblioteci publice din Harghita sunt incluse într-un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ce vizează transformarea acestora în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale. Biroul de Presă al Consiliului Județean (CJ) Harghita a anunțat, miercuri, că a fost semnat contractul de finan

Cultura - Media 30-04-2025 13:32

Filmul 'Kontinental '25' de Radu Jude - premieră în cinematografele din România pe 20 iunie

Filmul 'Kontinental '25', în regia lui Radu Jude, va avea premiera în cinematografele din România pe 20 iunie, informează un comunicat transmis AGERPRES. 'Kontinental '25' urmărește povestea Orsolyei, un executor judecătoresc din Cluj, care, după evacuarea unui om fără adăpost, este aruncată într-o criză morală p

Culte 30-04-2025 12:56

PF Daniel - întâlnire cu Patriarhul Copt al Alexandriei; au fost subliniate bunele relații dintre cele două Biserici

Patriarhul Daniel l-a primit, miercuri, pe Patriarhul Copt al Alexandriei, Preafericitul Părinte Tawadros al II-lea, prilej cu care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat bunele relații dintre cele două Biserici. 'Relațiile între Biserica Coptă și Biserica Ortodoxă Română s-au intensificat mai ales prin prieteni

Cultura - Media 30-04-2025 11:14

Trupa VH2 a lansat single-ul 'Iubirea nu moare'

Trupa VH2, formație care l-a avut ani la rând solist vocal pe Gabriel Cotabiță, a lansat single-ul pop-rock 'Iubirea nu moare'. 'Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu iubirea după ce oamenii pleacă? VH2 transformă întrebarea asta într-un cântec. Un cântec despre ce rămâne nespus, dar nicioda

Cultura - Media 30-04-2025 09:59

Spectacolul 'Ludwig' de Thomas Berhnard, regia Dragoș Galgoțiu - în premieră la Teatrul Odeon, pe 10 și 11 mai

Spectacolul 'Ludwig' de Thomas Berhnard, cu regia și decorul semnate de Dragoș Galgoțiu, va avea premiera la Sala Studio a Teatrului Odeon pe 10 și 11 mai, de la ora 19:30, informează organizatorii într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES. Din distribuție fac parte actorii Eduard Trifa, Antoaneta Zaharia, Sabrina Iașchevici