BukFeszt 2024: Teatrul de limbă maghiară din România se prezintă la Bucureşti; 7 zile cu spectacole inedite

Cea de-a treia ediţie a festivalului BukFeszt va avea loc la Bucureşti, în perioada 30 septembrie - 6 octombrie, la Teatrul Odeon şi Teatrul Metropolis.
Programul BukFeszt din acest an include şapte spectacole, producţii ale celor cinci teatre membre MASZIN - Uniunea Teatrelor Maghiare din România, care organizează festivalul, au informat marţi organizatorii.
Înfiinţată în 2017, asociaţia are scopul de a promova dialogul interetnic şi, în acelaşi timp, de a creşte vizibilitatea în Bucureşti a spectacolelor de limbă maghiară din provincie. Organizatorii vor să prezinte spectacole definitorii pentru teatrul de limbă maghiară din România în faţa profesioniştilor din domeniu şi a publicului bucureştean de orice etnie.
Spectacolele selectate în program sunt variate tematic, iar interpretarea este inedită. De la proză la dans contemporan, de la texte contemporane maghiare şi americane la clasici ai literaturii universale, vor fi prezentate spectacole pentru toate gusturile, iar cei care vor urmări întregul program vor putea avea o imagine de ansamblu despre repertoriul recent al teatrelor maghiare din România, au precizat organizatorii, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.
Deschiderea celei de-a treia ediţii a festivalului BukFeszt va avea loc la Teatrul Odeon luni, 30 septembrie, ora 19.00 cu drama "10" de Szekely Csaba, în regia lui Rusznyak Gabor, producţie a Teatrului "Tomcsa Sandor" din Odorheiu Secuiesc.
Marţi, 1 octombrie, de la ora 18.00, tot la Teatrul Odeon, publicul bucureştean va putea vedea "Mizantropul" de Moliere, în regia lui Sardar Tagirovsky, în interpretarea Companiei "Harag Gyorgy" a Teatrului de Nord din Satu Mare. Regizorul spectacolului este deja cunoscut de publicul fidel al festivalului de la prima sa ediţie, ca regizor al spectacolului "Rasputin" pe textul lui Géza Szocs.
Miercuri, 2 octombrie, în sala mare a Teatrului Metropolis, Teatrul de Nord va prezenta drama irlandeză contemporană "Schilodul din Inishaam", de Martin McDonagh, începând cu ora 17.00. Spectacolul face parte din secţiunea de debut pentru regizorii tineri, fiind pus în scenă de tânărul coregraf Belai Marcel. De la ora 20.00, aceeaşi sală va găzdui spectacolul "Strigăte şi şoapte", regia Gyorfi Csaba, producţia Teatrului "Szigligeti" din Oradea, inspirată de bine-cunoscuta capodoperă a lui Ingmar Bergman.
Joi, 3 octombrie, la Teatrul Odeon, începând cu ora 19.00 trupa Teatrului "Csíki Játékszín" din Miercurea Ciuc va susţine spectacolul "Opera de trei parale", în regia lui Szocs Artur.
Vineri, 4 octombrie, de la ora 19.00, pe scena principală a Teatrului Odeon, artiştii orădeni ne invită la "Silvia" de Kalman Imre, opereta maghiară cunoscută în toate colţurile lumii. Regia spectacolului îi aparţine lui Novak Eszter, directorul artistic al Teatrului Szigligeti din Oradea.
Festivalul se va încheia cu spectacolul Teatrului Maghiar de Stat "Csiky Gergely" din Timişoara, "Doctorul", în regia lui Andrei Şerban. Piesa lui Robert Icke beneficiază de prima montare în România şi se va juca în 6 octombrie, de la ora 19.00, în sala mare a Teatrului Odeon.
Partenerii festivalului sunt: Departamentul pentru Relaţii Interetnice (DRI), Uniunea Teatrală din Română (UNITER), Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar, Ambasada Ungariei în România, Teatrul Odeon şi Teatrul Metropolis.
Biletele pentru spectacolele din cadrul festivalului sunt disponibile la casele de bilete ale Teatrului Odeon şi ale Teatrului Metropolis din Bucureşti (în funcţie de sălile în care vor avea loc spectacolele), conform programului de funcţionare.
***
Asociaţia MASZIN, fondată în anul 2017, este formată din cinci teatre maghiare din România: Teatrul Maghiar de Stat "Csiky Gergely" din Timişoara, Teatrul de Nord din Satu Mare- Trupa "Harag Gyorgy", Teatrul Szigligeti din Oradea, Teatrul Csíki Játékszín din Miercurea Ciuc şi Teatrul "Tomcsa Sandor" din Odorheiu Secuiesc.
Asociaţia MASZIN (Asociaţia Teatrelor Maghiare din România) joacă un rol esenţial în sprijinirea şi reprezentarea teatrelor maghiare din România. Scopul principal al organizaţiei este de a crea un cadru de cooperare profesională pentru teatrele membre, de a implementa planuri comune şi de a identifica soluţii la problemele cu care se confruntă aceste instituţii.
Un exemplu de iniţiativă importantă organizată de asociaţie este festivalul BukFeszt, care în 2024 ajunge la cea de-a treia ediţie. Obiectivul principal al acestui festival este de a oferi publicului din Bucureşti acces la spectacole de teatru de înaltă calitate, interpretate în limba maghiară. În acelaşi timp, BukFeszt are şi un rol important în facilitarea accesului breslei teatrale din Bucureşti la spectacolele teatrelor minoritare, promovând astfel schimburile culturale şi dialogul profesional între artiştii maghiari şi români.
Această iniţiativă, alături de alte programe profesionale organizate de MASZIN, contribuie semnificativ la îmbunătăţirea vizibilităţii şi a calităţii producţiilor de teatru în limba maghiară, precum şi la consolidarea relaţiilor între teatrele minoritare şi comunităţile locale.
Dialogul interetnic, cultura şi cunoaşterea reciprocă sunt piloni esenţiali pentru construirea unei societăţi bazate pe toleranţă şi respect. Cultura facilitează comunicarea între comunităţi, promovând înţelegerea şi aprecierea diversităţii. Prin evenimente culturale comune, se pot depăşi barierele şi se pot crea punţi de legătură între grupuri etnice.
Cunoaşterea reciprocă contribuie la eliminarea prejudecăţilor şi la construirea unei coexistenţe armonioase. Toleranţa, rezultatul acestui dialog, înseamnă nu doar acceptarea, ci şi respectul activ pentru diversitate. Iniţiativele culturale şi educaţionale pot juca un rol esenţial în promovarea unui climat de deschidere şi colaborare interetnică, întărind coeziunea socială şi valorizând fiecare comunitate. AGERPRES/(AS-autor: Cătălina Matei, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Primul Arhiepiscop Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord va fi întronizat sâmbătă la Londra
Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie, primul Arhiepiscop Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord, va fi întronizat, sâmbătă, la Catedrala Arhiepiscopală 'Sfântul Mare Mucenic Gheorghe' din Londra, Marea Britanie. Sfânta Liturghie și ceremonia de întronizare vor fi oficiate începând cu ora 9:00 de
Institutul Cervantes lansează stagiunea de spectacole-lectură AproapESpectacol
Institutul Cervantes lansează stagiunea de spectacole-lectură AproapESpectacol, lecturi performative de teatru hispanic actual, prin care dramaturgia spaniolă contemporană va prinde lumina scenei sub coordonarea lui Bobi Pricop. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, marți, AGERPRES, stagiunea de spectacole-lectură va debuta joi, de la ora 19:00,
Teatrul Masca sărbătorește 35 de ani de activitate
Teatrul Masca organizează, în perioada 23 - 25 mai, un eveniment aniversar cu ocazia împlinirii a 35 de ani de activitate, fiind programate spectacole, discuții, seri de muzică. ''Într-un moment în care ideea de instituție publică se redefinește, Teatrul Masca marchează 35 de ani de existență nu printr-o retrosp
Festivalul Filmului European, la cea de-a XXIX-a ediție; Jicman: Ne regăsim fiecare în tematicile propuse
Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European va începe joi la București cu proiecția, la Sala Luceafărul, a documentarului ''O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde'' / ''A Sudden Glimpse to Deeper Things'', marele câștigător al celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Var
Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' - miercuri la Catedrala Sf. Iosif din București
O Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' (pentru alegerea Pontifului Roman) va fi oficiată miercuri, de la ora 18:30, la Catedrala Sf. Iosif din București. ''În unire cu Biserica Universală, ne rugăm ca Duhul Sfânt să îi inspire pe cardinalii electori în alegerea celui care va f
Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST, în perioada 21 - 30 mai
Cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST va avea loc în perioada 21 - 30 mai, la Teatrul Evreiesc de Stat. ''Teatrul Evreiesc de Stat își continuă misiunea de a celebra identitatea culturii idiș marcând un moment important în acest an - aniversarea a 185 de ani de la nașterea lui
Tronul, tunica și casca domnitorului Alexandru Ioan Cuza, prezentate într-o expoziție omagială la Piatra-Neamț
Tronul, trusa de pistoale de duel dăruită de împăratul Napoleon al III-lea, tunica și casca de colonel de lăncieri care i-au aparținut lui Alexandru Ioan Cuza sunt prezentate, începând de marți, într-o expoziție inedită la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, dedicată împlinirii a 150 ani de la moartea domnitorului. '
Senat/Comisia de cultură: Marți - 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală
Comisia pentru cultură și media a Senatului organizează marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie'. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Agenția Națională de
Bihor: Expoziția 'Maria a României, Regină și artistă', la Muzeul Țării Crișurilor timp de două luni
Muzeul Țării Crișurilor Oradea a anunțat luni vernisajul expoziției 'Maria a României, Regină și artistă', ce va avea loc vineri, 9 mai, și va putea fi vizitată timp de două luni. 'Expoziția explorează latura artistică a Reginei Maria a României, care a fost nu doar ocrotitoare a artelor, colecționară de artă, scriitoar
Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor' - marți, la Academia Română
Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor', despre încarcerarea mai multor persoane de către regimul comunist, va avea loc, marți, începând cu ora 10:00, în Aula Academiei Române. Potrivit unui comunicat al Academiei Române transmis, luni, AGERPRES, evenimentul, organizat de Institu
Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' - prezentat de Tudor Gheorghe, la Sala Palatului
Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' va fi prezentat de Tudor Gheorghe, luni, la Sala Palatului din Capitală, începând cu ora 19:00. Potrivit site-ului www.tudor-gheorghe.ro, artistul va fi acompaniat de Orchestra Concertino din Chișinău, sub bagheta dirijorului și orchestratorului Marius Hristescu.
Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei' - la Muzeul Geologic Național
Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei', dedicată prezentării valorilor patrimoniului național din județele Constanța și Tulcea, se deschide, luni, la Muzeul Geologic Național. Expoziția cuprinde 50 de panouri grupate în cinci secțiuni: Patrimoniul cultural construit, Patrimoniul cultural imaterial al etniilor dob
Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de
Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă la vot
Regizoarea și scenarista Lia Bugnar, regizorul Vlad Massaci, cântărețele Alina Eremia și Andra și actrița Ofelia Popii sunt câțiva dintre artiștii care îi îndeamnă pe români să își exprime, duminică, la alegerile prezidențiale, dreptul la vot. Lia Bugnar este de părere că alegerile 'vor fi o oglindă în care vom afl
Botoșani: Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni, resfințită la 70 de ani de la moartea marelui muzician român
Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni a fost resfințită, duminică, în urma unui proces de restaurare printr-un proiect cu fonduri europene. Ceremonia de resfințire a casei în care s-a născut Enescu a avut loc cu prilejul marcării a 70 de ani de la moartea marelui muzician român.