logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Expoziţia fotografică 'Noi, Poporul', care celebrează Parteneriatul Strategic cu SUA, vernisată la Galaţi

Image

Expoziţia fotografică itinerantă "Noi, Poporul/We the People", care celebrează 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România, a fost vernisată, joi, la Galaţi, în prezenţa unor oficialităţi locale, dar şi de la nivel central.

Prezentă la vernisaj, Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA la Bucureşti, a declarat că relaţia oraşului Galaţi cu Statele Unite ale Americii datează cu câteva decenii înainte ca Statele Unite şi România să stabilească oficial relaţii diplomatice.

 



"Este potrivit să sărbătorim parteneriatul nostru strategic de lungă durată aici, în Galaţi - un oraş cu o semnificaţie istorică profundă în relaţiile dintre Statele Unite şi România. Relaţia oraşului Galaţi cu Statele Unite datează dinaintea perioadei la care multe persoane s-ar putea gândi, cu câteva decenii înainte ca Statele Unite şi România să stabilească oficial relaţii diplomatice, în 1880. De fapt, în 1840, Anton Negroponte a devenit primul reprezentant al Statelor Unite în ceea ce urma să devină România modernă. El a fost numit viceconsul onorific american atunci când Statele Unite au deschis un consulat la Galaţi", a amintit Kathleen Kavalec.

Rectorul Universităţii "Dunărea de Jos", Marian Barbu, a punctat, la rândul său, că instituţia pe care o reprezintă susţine valori care rezonează cu cele ale Statelor Unite ale Americii, respectiv democraţia, libertatea şi dorinţa de cunoaştere.

"De-a lungul anilor, instituţia noastră a creat un mediu bogat în cunoaştere, cercetare şi diversitate culturală. Ne mândrim cu rolul nostru de a crea legături între oameni, comunităţi şi naţiuni, sprijinind relaţii care depăşesc graniţele şi oferind oportunităţi valoroase pentru studenţi, profesori şi cercetători. În acest fel, susţinem valori care rezonează cu cele ale Statelor Unite ale Americii: democraţia, libertatea şi dorinţa de cunoaştere. Aceste principii comune ne ghidează în misiunea noastră de a educa şi sprijini generaţiile viitoare, asigurându-le că universitatea rămâne un simbol al progresului şi înţelegerii", a precizat Marian Barbu.

 



Importanţa parteneriatul strategic româno-american a fost subliniată şi de primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Florin Pucheanu, care a arătat că acesta oferă linişte Galaţiului, oraş aflat la doar 8 km de războiul din Ucraina.

"E un mare privilegiu să putem vorbi despre acest parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii. Chiar dacă, din păcate, o mare parte dintre bunicii noştri nu a mai apucat să vadă americanii venind, noi avem privilegiul de a ne bucura de prezenţa lor nu doar în România, ci şi la Galaţi. Pentru cei care încă mai pun la îndoială parteneriatul strategic cu America şi securitatea pe care o oferă acest parteneriat strategic, cred că ar trebui să se uite la ceea ce se întâmplă la vecini, la mai puţin 8 km distanţă de punctul în care ne aflăm, şi de cât de liniştiţi putem sta noi în România ştiind că, în cel mai rău caz, maxim nişte rămăşiţe de drone ar putea cădea pe teritoriul românesc', a afirmat Pucheanu.

Legăturile istorice dintre România şi SUA au fost evocate şi de preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.

 



"Parteneriatul strategic nu este de 25 de ani sau de 27 de ani, este de 170 şi ceva de ani, când s-a înfiinţat Consulatul la Galaţi, când aici, la Galaţi, a fost prima Comisie Europeană a Dunării (...). Şapte ani de zile mai târziu, a apărut şi prima navă la Galaţi, o navă americană, bineînţeles, în schimbul de mărfuri. Ne bucură enorm de mult parteneriatul strategic, pentru că astăzi şi România, dar şi Galaţiul, sunt mai liniştite datorită acestui parteneriat, pentru că vedem ce se întâmplă noaptea pe cerul liber văzând drone sau auzind tot felul de sunete care nu sunt tocmai prietenoase. Noi vom fi aici de fiecare dată, aşa cum am fost şi acum doi ani şi ceva şi acum trei ani şi acum un an şi ceva, când mii de oameni din Ucraina au trecut pe aici, i-am găzduit şi au văzut ospitalitatea gălăţenilor şi a românilor", a declarat Costel Fotea.

Ministrul consilier Doru Liciu - Unitatea Arhive Diplomatice din Ministerul Afacerilor Externe, prezent şi el la vernisaj, a arătat că, în condiţiile războiului de peste graniţă, "agresiunii total disproporţionate a Rusiei împotriva Ucrainei", poate fi apreciată mai bine valoarea parteneriatului strategic dintre România şi SUA.

"La câţiva kilometri de noi putem constata urmările unui război ilegal, a unei agresiuni total disproporţionate a Rusiei împotriva Ucrainei şi, în acest context, putem aprecia mai bine valoarea acestui parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii. Vedem că nimic nu este câştigat pentru totdeauna, nici securitatea, nici libertatea, nici prosperitatea şi pentru aceasta trebuie să fim fermi şi să apărăm valorile în care credem. Această relaţie privilegiată cu Statele Unite este garantul cel mai de preţ că putem spera la un viitor mai bun pentru copiii noştri şi tocmai de aceea cred că avem datoria ca peste 25 de ani, când ne vom reîntâlni la Galaţi, să putem puncta mult mai multe întâlniri şi mult mai multe realizări. Este un drum care abia a început", a afirmat Doru Liciu.

 



Prefectul de Galaţi, Andreea-Anamaria Naggar, a vorbit despre valorile şi obiectivele parteneriatul cu SUA.

"Astăzi marcăm un moment deosebit de important în istoria relaţiilor dintre România şi Statele Unite ale Americii. Nu aniversăm doar un simplu acord diplomatic, ci celebrăm un simbol profund al prieteniei, al colaborării şi al angajamentului nostru comun faţă de valorile democratice şi securitatea globală. Am trecut împreună prin numeroase provocări, dar parteneriatul strategic România-Statele Unite şi-a păstrat neclintite valorile şi obiectivele fundamentale şi anume: consolidarea democraţiei, promovarea prosperităţii cetăţenilor români şi americani, precum şi susţinerea intereselor comune pentru dezvoltarea economică", a declarat Andreea-Anamaria Naggar.

Arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, a oferit evenimentului o notă de spiritualitate, punctând că SUA este "apărătoarea Bibliei", iar pacea - "temelia solidă a viitorului". El a vorbit, de asemenea, despre ospitalitate.

"Aceasta înseamnă să ai întotdeauna un loc la masă, în inima ta, pentru fratele tău, omul care se află străin, bolnav, sărac sau migrant. Am învăţat de la Iisus Hristos să rupem din pâinea noastră şi atunci vom avea mai mulţi fraţi", a spus înaltul prelat.

La vernisajul expoziţiei fotografice "Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic" a participat şi Claudia Nicolae, directorul AGERPRES. Aceasta a explicat importanţa fotografiei de presă, subliniind gradul ei de obiectivitate, deoarece "nu este nici retuşată, nici photoshopată, este aşa cum fotoreporterul a surprins-o în acel moment".

"Jurnaliştii AGERPRES au încercat, de-a lungul istoriei, să surprindă momente de presă. (...) Există mai multe tipologii de fotografie. Dacă vorbim de fotografia artistică, încercăm să scoatem în evidenţă un moment sau un loc frumos. Dacă vorbim de fotografia de presă, acolo vom vedea obiectivitatea acelui moment. Fotografia, faţă de ştirea de presă, reprezintă cel mai intangibil moment istoric. O fotografie, mai ales în arhiva AGERPRES, nu este nici retuşată, nu este nici photoshopată, este aşa cum fotoreporterul a surprins-o în acel moment. De aceea preţuiesc astfel de expoziţii, pentru că în primul rând promovează istoria pe care AGERPRES o deţine şi în al doilea rând ne pune pe noi, jurnaliştii, acolo unde ne este locul, parte a istoriei fiecărei etape a României", a afirmat Claudia Nicolae.


"Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic" este un eseu fotografic, tematic, care explorează relaţiile diplomatice, de securitate, economice, culturale dintre poporul român şi cel american, încă de la începutul Parteneriatului Strategic, în anul 1997.

''Cele 150 de fotografii cuprinse în această expoziţie creează un cadru personal pentru Parteneriatul Strategic, din trecut şi din prezent, şi oferă posibilitatea de a experimenta prietenia şi colaborarea între cele două popoare, într-un nou mod. Expoziţia se axează pe tema 'Noi, Poporul'/ 'We the People' care este faimosul preambul al Constituţiei Statelor Unite şi întruchiparea legăturilor umane care formează punţi de înţelegere şi cooperare între popoare. Diplomaţia şi prietenia bilaterală de succes se bazează pe aceste legături şi pe valorile comune pe care le înglobează'', precizează Ambasada SUA într-un comunicat de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a contribuit cu 20 de poze din fluxul de fotografie şi din Arhiva Fotografică a Agenţiei, iar Unitatea Arhive Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe - cu 13 fotografii.

Expoziţia fotografică a putut fi vizitată în mai multe oraşe, în ultimii doi ani: Craiova, Timişoara, Bucureşti, Sibiu, Iaşi, Cluj-Napoca, Constanţa, Oradea, Suceava, Braşov. În perioada 5-25 septembrie 2024, expoziţia poate fi vizitată la Galaţi. AGERPRES/(A, AS - autor: Ecaterina Ignat, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Andreea Preda)

 

Foto: (c) Ecaterina Ignat/AGERPRES

Afisari: 24

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 06-05-2025 19:32

Olt: Mircea Vintilă și Emeric Imre vor concerta în weekend la Slatina, la festivalul 'Alutus '22'

Mircea Vintilă și Emeric Imre Trio vor concerta în weekend în Slatina, la Festivalul 'Alutus '22', eveniment ce va aduce în fața publicului, în parcul din strada Mănăstirii din centrul municipiului, ateliere de pictură, arte și meșteșuguri tradiționale, spectacole de muzică și poezie. Festivalul, ajuns la ediția a patra, va

Cultura - Media 06-05-2025 18:55

Gorj: Dublu eveniment artistic - expoziție de artă plastică și recital de muzică - la Muzeul Național 'Constantin Brâncuși'

Un dublu eveniment artistic, expoziție de artă plastică și recital de muzică - performance - susținute de artiști din Turcia, va avea loc, joi, la Muzeul Național 'Constantin Brâncuși' din Târgu Jiu. Potrivit unui comunicat de presă transmis, marți, de managerul Muzeului Național 'Constantin Brâncuși', Denisa Șuță, evenimentul

Culte 06-05-2025 17:00

Brăila: Adunarea Generală a Federației Filantropia, în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Arhiepiscopia Dunării de Jos găzduiește, în perioada 5-7 mai, lucrările Adunării Generale a Federației Filantropia, eveniment care se desfășoară la sediul Așezământului socio-medical 'Sfântul Mare Mucenic Pantelimon' din stațiunea Lacu Sărat. 'Programul a debutat ieri seară, în Capela 'Sfântul Mare Mucenic Pantelim

Culte 06-05-2025 15:43

Primul Arhiepiscop Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord va fi întronizat sâmbătă la Londra

Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie, primul Arhiepiscop Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord, va fi întronizat, sâmbătă, la Catedrala Arhiepiscopală 'Sfântul Mare Mucenic Gheorghe' din Londra, Marea Britanie. Sfânta Liturghie și ceremonia de întronizare vor fi oficiate începând cu ora 9:00 de

Cultura - Media 06-05-2025 14:50

Institutul Cervantes lansează stagiunea de spectacole-lectură AproapESpectacol

Institutul Cervantes lansează stagiunea de spectacole-lectură AproapESpectacol, lecturi performative de teatru hispanic actual, prin care dramaturgia spaniolă contemporană va prinde lumina scenei sub coordonarea lui Bobi Pricop. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, marți, AGERPRES, stagiunea de spectacole-lectură va debuta joi, de la ora 19:00,

Cultura - Media 06-05-2025 13:54

Teatrul Masca sărbătorește 35 de ani de activitate

Teatrul Masca organizează, în perioada 23 - 25 mai, un eveniment aniversar cu ocazia împlinirii a 35 de ani de activitate, fiind programate spectacole, discuții, seri de muzică. ''Într-un moment în care ideea de instituție publică se redefinește, Teatrul Masca marchează 35 de ani de existență nu printr-o retrosp

Cultura - Media 06-05-2025 13:16

Festivalul Filmului European, la cea de-a XXIX-a ediție; Jicman: Ne regăsim fiecare în tematicile propuse

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European va începe joi la București cu proiecția, la Sala Luceafărul, a documentarului ''O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde'' / ''A Sudden Glimpse to Deeper Things'', marele câștigător al celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Var

Culte 06-05-2025 12:16

Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' - miercuri la Catedrala Sf. Iosif din București

O Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' (pentru alegerea Pontifului Roman) va fi oficiată miercuri, de la ora 18:30, la Catedrala Sf. Iosif din București. ''În unire cu Biserica Universală, ne rugăm ca Duhul Sfânt să îi inspire pe cardinalii electori în alegerea celui care va f

Cultura - Media 06-05-2025 10:35

Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST, în perioada 21 - 30 mai

Cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST va avea loc în perioada 21 - 30 mai, la Teatrul Evreiesc de Stat. ''Teatrul Evreiesc de Stat își continuă misiunea de a celebra identitatea culturii idiș marcând un moment important în acest an - aniversarea a 185 de ani de la nașterea lui

Cultura - Media 06-05-2025 09:38

Tronul, tunica și casca domnitorului Alexandru Ioan Cuza, prezentate într-o expoziție omagială la Piatra-Neamț

Tronul, trusa de pistoale de duel dăruită de împăratul Napoleon al III-lea, tunica și casca de colonel de lăncieri care i-au aparținut lui Alexandru Ioan Cuza sunt prezentate, începând de marți, într-o expoziție inedită la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, dedicată împlinirii a 150 ani de la moartea domnitorului. '

Cultura - Media 05-05-2025 16:22

Senat/Comisia de cultură: Marți - 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală

Comisia pentru cultură și media a Senatului organizează marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie'. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Agenția Națională de

Cultura - Media 05-05-2025 15:39

Bihor: Expoziția 'Maria a României, Regină și artistă', la Muzeul Țării Crișurilor timp de două luni

Muzeul Țării Crișurilor Oradea a anunțat luni vernisajul expoziției 'Maria a României, Regină și artistă', ce va avea loc vineri, 9 mai, și va putea fi vizitată timp de două luni. 'Expoziția explorează latura artistică a Reginei Maria a României, care a fost nu doar ocrotitoare a artelor, colecționară de artă, scriitoar

Cultura - Media 05-05-2025 15:33

Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor' - marți, la Academia Română

Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor', despre încarcerarea mai multor persoane de către regimul comunist, va avea loc, marți, începând cu ora 10:00, în Aula Academiei Române. Potrivit unui comunicat al Academiei Române transmis, luni, AGERPRES, evenimentul, organizat de Institu

Cultura - Media 05-05-2025 08:38

Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' - prezentat de Tudor Gheorghe, la Sala Palatului

Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' va fi prezentat de Tudor Gheorghe, luni, la Sala Palatului din Capitală, începând cu ora 19:00. Potrivit site-ului www.tudor-gheorghe.ro, artistul va fi acompaniat de Orchestra Concertino din Chișinău, sub bagheta dirijorului și orchestratorului Marius Hristescu.

Cultura - Media 05-05-2025 06:00

Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei' - la Muzeul Geologic Național

Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei', dedicată prezentării valorilor patrimoniului național din județele Constanța și Tulcea, se deschide, luni, la Muzeul Geologic Național. Expoziția cuprinde 50 de panouri grupate în cinci secțiuni: Patrimoniul cultural construit, Patrimoniul cultural imaterial al etniilor dob