logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Conferinţa Naţională a ABR: Bibliotecarii şi jurnaliştii nu trebuie să se teamă de inteligenţa artificială

Image

Bibliotecarii şi jurnaliştii nu trebuie să se teamă să folosească inteligenţa artificială, această tehnologie fiind deja implementată, atât în unele biblioteci din străinătate, cât şi în mass-media, au arătat specialiştii invitaţi, miercuri, la Conferinţa Naţională a Asociaţiei Bibliotecarilor din România (ABR).

Potrivit acestora, unul dintre obiectivele introducerii AI în aceste domenii este de a-i atrage pe tineri să caute informaţia în biblioteci şi în presă.

Istoricul Răzvan Pop, directorul Bibliotecii Judeţene ASTRA din Sibiu, a declarat că bibliotecarii sunt promotorii noilor tehnologii şi nu trebuie să se teamă că vor rămâne şomeri din cauza inteligenţei artificiale.

"Mă bucur că există astfel de întâlniri, pentru că am sesizat şi cred că există o oarecare temere printre bibliotecari, că ce se întâmplă cu această modernizare, ne pierdem locurile de muncă, online-ul ne va acapara biblioteca. Eu cred că este un beneficiu, pentru că noi nu o să fim victimele acestei transformări şi, dacă înţelegem ce avem de făcut, de fapt suntem promotori şi de fapt putem fi oamenii care schimbăm", a explicat Răzvan Pop.

Directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" din Bucureşti, Mireille Rădoi, a subliniat importanţa aflării informaţiilor reale într-o perioadă în care este tot mai dificil să discernem adevărul de ficţiune.

 

Foto: (c) Isabela PAULESCU/AGERPRES


"Ne aflăm într-o eră în care informaţia este mai accesibilă decât oricând şi, cu toate acestea, ne confruntăm cu paradoxul că, deşi avem acces la o multitudine de surse şi resurse, nu a fost niciodată mai dificil să discernem adevărul de ficţiune, în fiecare zi fiind bombardaţi din toate părţile cu informaţii. Avansul tehnologic ne-a oferit acces la o cunoaştere cvasinelimitată, potenţial nelimitat, dar, în acelaşi timp, a deschis calea pentru dezinformare şi manipulare. Internetul şi reţelele sociale au transformat nu doar modul în care comunicăm, ci şi felul în care percepem realitatea", a arătat Mireille Rădoi.

Potrivit directorului general al Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti, "proliferarea reţelelor de socializare a dus la formarea cetăţeniei digitale, iar aceste evoluţii sunt însoţite de riscuri considerabile, ca de exemplu fenomenul fake news".

Informaţia veridică este esenţială în mass-media şi jurnaliştii trebuie să lucreze responsabil cu inteligenţa artificială, să-şi informeze cititorii atunci când fac asta, a atras atenţia directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae.

 

Foto: (c) Isabela PAULESCU/AGERPRES


"Avem foarte multe puncte în comun, avem foarte multe provocări şi dumneavoastră ca bibliotecari, şi noi ca jurnalişti. (...) Cred că acum ne aflăm în faza în care noi va trebui să lucrăm cu această nouă tehnologie, să ajungem să o dominăm pentru că nu ştiu câţi dintre dumneavoastră folosesc noile ChatGPT-uri, dar acestea sunt alimentate cu informaţiile pe care noi le deţinem. Aici este rolul nostru, trebuie să alimentăm sistemele tehnice cu ceea ce noi avem ca să fim siguri că în viitor va fi realitatea", a declarat Claudia Nicolae.

Directorul AGERPRES consideră că este o provocare atât pentru jurnalişti, cât şi pentru bibliotecari, modul în care aceştia reuşesc să-i atragă pe tineri.

"Controlul informaţiei în momentul de faţă este foarte fragil. Oricine poate citi oriunde o ştire. Întrebarea este: aceea este o ştire sau e doar o bârfă sau e doar o informaţie speculată de cineva? (...) Tinerii nu au bagajul informaţional pe care noi încă îl mai avem. Aici este rolul dumneavoastră şi da, cred că tematica acestei conferinţe este extrem de importantă. Provocarea dumneavoastră, dar şi a noastră, ca jurnalişti, este cum reuşim să aducem tinerii aproape de noi, pentru că ceea ce ei vor avea ca mentalitate viitoare depinde în mare parte de noi. (...) AI poate contribui atât la combaterea dezinformării, cât şi la amplificarea ei, în funcţie de cum sunt folosiţi algoritmii. Este esenţial să se dezvolte practici etice clare pentru utilizarea AI în acest sens", a concluzionat directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae.

AGERPRES este partener media al Conferinţei Naţionale a Asociaţiei Bibliotecarilor din România, eveniment care are loc la Sibiu. Tema din acest an a conferinţei este "Biblioteca - de la tradiţional la inteligenţa artificială". AGERPRES/(A - autor: Isabela Paulescu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 30

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 07-05-2025 16:14

Bihor: 'Visuri pe aripi de vioară'... Stradivarius, cu Răzvan Stoica și dirijorul Alvin Arumugam, la Filarmonica orădeană

Concertul simfonic săptămânal de joi, 8 mai, al Filarmonicii de stat orădene se numește 'Visuri pe aripi de vioară', la a cărui reușită își vor da concursul violonistul invitat Răzvan Stoica și o vioară Stradivarius, orchestra simfonică și concert-maestrul Nagy Kalman, sub bagheta dirijorului Alvin Arumugam, directorul muzical al Musicians' Initiative

Culte 07-05-2025 14:41

Bihor: Expoziția foto-documentară itinerantă 'Fericiții episcopi martiri greco-catolici români', la Oradea

Expoziția foto-documentară itinerantă 'Fericiții episcopi martiri greco-catolici români' va fi vernisată joi, 8 mai, ora 12, în Muzeul Orașului Oradea, din Cetate, pentru a putea fi vizitată până în 21 mai a.c. Cu acest prilej va fi lansat și albumul bilingv român-englez 'Fericitul Valeriu Traian Frenț

Cultura - Media 07-05-2025 13:25

Bihor: Conferința 'Regina Maria - o româncă adevărată', susținută la Oradea de acad. Georgeta Filitti

Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, va susține joi, la Muzeul Țării Crișurilor (MTC) din Oradea, conferința intitulată 'Regina Maria - o româncă adevărată', urmată de lansarea volumului 'Regina Maria a României. Însemnări zilnice 1932', publicat la Editura Omnium. Potrivit u

Cultura - Media 07-05-2025 13:08

Expoziția 'George Enescu în vremea Marelui Război (1914-1918)' a revenit la Tulcea

Expoziția 'George Enescu în vremea Marelui Război (1914-1918)' a revenit, începând de miercuri, în Tulcea, după ce luna trecută a fost prezentată pentru prima dată publicului din județ, în cadrul unui eveniment cultural amplu care a marcat împlinirea a 70 de ani de la dispariția unuia dintre cei mai importanți muzicieni de

Cultura - Media 07-05-2025 12:29

Brăila: Concurenți din șase țări, la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară 'George Grigoriu'

Concurenți din șase țări participă anul acesta la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară 'George Grigoriu' de la Brăila, ajuns la cea de-a XX-a ediție, care se va desfășura în perioada 9-11 mai. În urma preselecției, care s-a desfășurat în luna martie, au fost admiși 20 de concurenți din șase țări: România, B

Cultura - Media 07-05-2025 11:52

Muzeul Satului: Evenimente dedicate împlinirii a 89 de ani, de sâmbătă, până pe 18 mai

O serie de evenimente menite să marcheze împlinirea a 89 de ani de către Muzeul Național al Satului 'Dimitrie Gusti' vor fi organizate, de sâmbătă, până pe 18 mai, în cadrul instituției muzeale. Potrivit unui comunicat al Muzeului Satului, transmis miercuri AGERPRES, ceremonia oficială de deschidere a Zilelor Mu

Cultura - Media 07-05-2025 09:42

Premiera 'D'ale carnavalului' deschide Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, pe 18 mai, la Opera Națională București

Festivalul Săptămâna Internațională a Muzicii Noi se va deschide în data de 18 mai, la Opera Națională București, cu premiera 'D'ale carnavalului' de Dan Dediu, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Potrivit unui comunicat al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), transmis miercuri AGERPRES,

Cultura - Media 07-05-2025 09:28

Buzău: Manifestări culturale la 100 de ani de la moartea lui Alexandru Marghiloman

Primăria Municipiului Buzău, prin intermediul Centrului Cultural și Educațional organizează timp de două zile 'In Memoriam. Alexandru Marghiloman -100 de ani de la trecerea în eternitate', a marelui om politic, președinte al Consiliului de Miniștri, cel care a susținut înfăptuirea actului de Unire al Basarabiei cu România.

Cultura - Media 07-05-2025 08:59

Timiș: Festivalul 'Ceau, Cinema!' aduce filme ale cineastului german Wim Wenders

Cea de-a XII-a ediție a Festivalului de film 'Ceau, Cinema!', dedicat producțiilor europene de film, va avea loc în perioada 16-20 iulie, la Timișoara, și va aduce trei producții clasice din anii '70, care l-au impus pe Wim Wenders pe plan internațional ca un reprezentant de seamă al mișcării 'Noul Cinema German'. Reu

Cultura - Media 07-05-2025 08:44

Buzău: Festivalul 'Buzău Iubește Teatrul' aniversează a XX-a ediție cu Maia Morgenstern și Marcel Iureș

Festivalul 'Buzău Iubește Teatrul', ediția aniversară XX, se va desfășura în perioada 24-31 mai la Teatrul 'George Ciprian' Buzău și va aduce în fața publicului spectacole și actori de excepție, precum Maia Morgenstern în piesa 'Neguțătorul din Veneția' sau Marcel Iureș în 'Don Quijote'.

Cultura - Media 07-05-2025 08:37

Sălaj: Muzeul Memorial al Holocaustului marchează 20 de ani de activitate

'Glasul Libertății' este evenimentul cultural prin care Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord din Șimleu Silvaniei (2005 - 2025) marchează, pe 11 mai, de la ora 18:00, aniversarea a 80 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare naziste, alături de împlinirea a 20 de ani de activitate a acestui muzeu. 

Culte 07-05-2025 06:04

Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' - miercuri la Catedrala Sf. Iosif din București

O Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' (pentru alegerea Pontifului Roman) va fi oficiată miercuri, de la ora 18:30, la Catedrala Sf. Iosif din București. ''În unire cu Biserica Universală, ne rugăm ca Duhul Sfânt să îi inspire pe cardinalii electori în alegerea celui care va f

Cultura - Media 07-05-2025 06:00

O incursiune fotografică în frumusețea sălbatică a Albaniei, într-o expoziție la Muzeul 'Antipa'

Expoziția '#2Albania - File din natură' va fi vernisată, miercuri, la Muzeul 'Grigore Antipa'. Evenimentul, care se desfășoară de la ora 18:00, este organizat de Muzeul Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' și Ambasada Republicii Albania la București. Acesta are loc în contextul Zilei Națion

Cultura - Media 06-05-2025 21:29

Prezidențiale2025/TVR organizează pe 15 mai, la Palatul Cotroceni, dezbaterea decisivă între George Simion și Nicușor Dan

Televiziunea Română organizează joi, 15 mai, la Palatul Cotroceni, dezbaterea decisivă între cei doi candidați calificați în cursa prezidențială - George Simion și Nicușor Dan. Potrivit unui comunicat transmis marți AGERPRES, Televiziunea Română a trimis invitații oficiale ambilor candidați calificați în turul al doilea al alegeri

Cultura - Media 06-05-2025 19:32

Olt: Mircea Vintilă și Emeric Imre vor concerta în weekend la Slatina, la festivalul 'Alutus '22'

Mircea Vintilă și Emeric Imre Trio vor concerta în weekend în Slatina, la Festivalul 'Alutus '22', eveniment ce va aduce în fața publicului, în parcul din strada Mănăstirii din centrul municipiului, ateliere de pictură, arte și meșteșuguri tradiționale, spectacole de muzică și poezie. Festivalul, ajuns la ediția a patra, va