logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bihor: Singurul teatru independent pentru copii din judeţ aniversează un deceniu de activitate

Image

Singurul teatru independent pentru copii din judeţul Bihor, "Comoara cu poveşti Oradea", aniversează în septembrie 2024 un deceniu de activitate, cu spectacole "pentru copii de la 3 la 99 de ani", bazate pe divertisment, educaţie şi interactivitate.

"Este un apostolat continuu pentru noi. Adică să facem educaţie prin cultură adevărată. Acesta este principiul de bază al nostru. În acelaşi timp, considerăm că cel mai bun critic teatral nu este specialistul, ci copilul însuşi. Spectatorii. Voit am făcut o exagerare afirmând că spectacolele noastre se adresează copiilor cu vârste între 3 ani şi 99 de ani, exagerare acceptată de public, pentru că la noi vin copiii de mână cu părinţi şi bunici. Şi-apoi, după cum ştim, toţi avem încă, în interior, un copil care merită să se bucure", a declarat marţi, pentru AGERPRES, fondatorul şi directorul general al acestui teatru, Marius Aron.

Trupa "Comoara cu poveşti" - Trendart Company a fost înfiinţată în anul 2012, la iniţiativa lui Marius Aron, după ce a condus Teatrul de Stat pentru Copii şi Tineret "Arcadia", timp de 15 ani. Împreună cu el au pornit acest proiect Emese Csuri, scenograf la Arcadia începând din 1990, dar şi textieră şi costumieră, alături de fiul acestora, Eric Christian Aron, manager adjunct.

Trupa mai este alcătuită din actorii Daniel Teszler, Georgiana Cora Jecu, Loredana Ionaş şi Nora Tiu Chiriac, actriţă specializată în pedagogie teatrală, regizor şi lector universitar.

Echipa este completată de inginerul de sunet Lucian Obadă, conducerea companiei investind constant în echipamente de calitate pentru sunet, lumini şi decor. Iar microbuzul propriu le oferă libertatea de a instala scena oriunde.

"Punctele noastre forte sunt mobilitatea, adaptarea la spaţiile neconvenţionale, talentul şi devotamentul. De la bun început, am pus preţ pe spectacole muzicale şi interactive. Anii petrecuţi frecventând oraşe, sate, teatre, şcoli şi grădiniţe din ţară şi din străinătate au demonstrat că teatrul nostru are cele mai bune spectacole. Se pare că suntem singura companie de cinci stele din ţară, conform recenziilor monitorizate de Facebook. Şi garantez că sunt aşa, deoarece feedback-ul cel mai important vine imediat după spectacol", a menţionat Marius Aron.

Abia din 2014 se poate considera că şi-au început cu adevărat programul educativ, având stagiuni complete, din toamnă până în vară. Deşi are o pregătire de manager cultural, lui Marius Aron nu i-a fost uşor să producă toţi banii pentru a le asigura salarii celor şapte angajaţi. Inclusiv în perioada anilor de pandemie, când a reuşit să-şi păstreze colectivul.

"E diferit faţă de situaţia unei instituţii bugetate, cum era Teatrul Arcadia. Am avut mare noroc, totuşi, că eram un om cunoscut în domeniu. Intrarea noastră pe piaţă s-a produs foarte lin şi fără dificultăţi majore. Am ales poveşti deosebit de cunoscute din literatura pentru copii, dar avem şi scenarii proprii pentru spectacole care rezonează pozitiv cu publicul. 80 la sută din repertoriu sunt, de fapt, poveşti pe care copiii le au în bibliografie, cum ar fi 'Fata babei şi fata moşului', după Ion Creangă", a precizat directorul teatrului independent.

În fiecare an, trupa "scoate" două premiere, una toamna şi una în ianuarie. Pe lângă acestea, se reiau unul sau două spectacole pe care le-au jucat în urmă cu cinci-şase ani, pentru generaţiile noi de copii. Anual, în jur de 220 de spectacole sunt jucate într-un program bine organizat.

Compania îşi desfăşoară activitatea atât în Oradea, în parteneriat cu 56 de grădiniţe şi şcoli, până la clasa a VIII-a, cât mai ales în mediul rural în aproape toate localităţile din judeţ, mai puţin în cele cu populaţie majoritar maghiară. Sunt puţine şcoli care au săli de spectacol, motiv pentru care se joacă şi în săli de sport sau în alte spaţii neobişnuite.

Pe lângă Bihor, trupa s-a deplasat şi în judeţele învecinate - Satu Mare, Arad, Sălaj, Alba, Timiş, chiar şi la românii din Ungaria, la Gyula. Cu toate că biletul de intrare este de doar 17 lei, sunt mulţi copii, mai ales în rural, care nu pot să şi-l cumpere. De cele mai multe ori, aceşti copii sunt lăsaţi să vizioneze spectacolul, fără plată. O soluţie de apreciat vine din partea unor primari care au decis să "sponzorizeze" evenimentul din bugetul local.

"La ţară, copiii de acolo nu au acces la atâtea surse culturale precum cei de la oraş. Ne bucură enorm să vedem feţele copiilor radiind de fericire! Sau implicarea lor veselă în jocul interactiv. Reprezentaţiile noastre sunt cu actori pe viu, nu-s cu păpuşi, care apar destul de rar. Suntem singura trupă din ţară care terminăm spectacolul cu întrebarea: Ei, copii, ce am învăţat noi azi? De exemplu: Rău faci, rău primeşti. Bine faci, bine primeşti. Şi încheiem astfel cu două-trei proverbe, rezultate din textul spectacolului, sute de copii repetă proverbul", a afirmat el.

Potrivit managerului, la nivel mondial se mai scrie foarte puţin teatru pentru copii, iar cele mai multe dintre spectacolele trupei se adaptează pe poveştile scriitorilor Fraţii Grimm, Andersen, Ion Creangă. Însă următoarea premieră a trupei orădene se numeşte "Peter Pan în ţara de nicăieri" pe un text scris de Csuri Emese. De altfel, scenografa a mai realizat vreo zece lucrări pe care ar putea să le publice.

În ce priveşte regia, la început au lucrat cu regizori invitaţi, precum regretatul Mihai Păun, Traian Săvinescu, dar după experienţa personală ca actor şi fost director la "Arcadia" care a văzut mii de spectacole, Marius Aron şi-a încercat talentul şi ca regizor. Cu rezultate "absolut senzaţionale", afirmă el, "fără falsă modestie". Însă o preferă, în prezent, în această calitate pe Nora Tiu Chiriac, "motorul artistic al trupei".

Pentru a ajunge cu spectacole la un număr mare de copii, managerul Marius Aron are două proiecte importante pe care ar dori să le pună în practică. Unul se numeşte "Teatrul pe roţi în Munţii Apuseni", pentru care s-a străduit, în zadar, să obţină finanţare de la Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). Prin celălalt se intenţionează deplasări în străinătate la copiii din diaspora, deoarece mulţi copii români născuţi acolo îşi uită limba maternă. AGERPRES / (A - autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Afisari: 13

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 07-05-2025 16:14

Bihor: 'Visuri pe aripi de vioară'... Stradivarius, cu Răzvan Stoica și dirijorul Alvin Arumugam, la Filarmonica orădeană

Concertul simfonic săptămânal de joi, 8 mai, al Filarmonicii de stat orădene se numește 'Visuri pe aripi de vioară', la a cărui reușită își vor da concursul violonistul invitat Răzvan Stoica și o vioară Stradivarius, orchestra simfonică și concert-maestrul Nagy Kalman, sub bagheta dirijorului Alvin Arumugam, directorul muzical al Musicians' Initiative

Culte 07-05-2025 14:41

Bihor: Expoziția foto-documentară itinerantă 'Fericiții episcopi martiri greco-catolici români', la Oradea

Expoziția foto-documentară itinerantă 'Fericiții episcopi martiri greco-catolici români' va fi vernisată joi, 8 mai, ora 12, în Muzeul Orașului Oradea, din Cetate, pentru a putea fi vizitată până în 21 mai a.c. Cu acest prilej va fi lansat și albumul bilingv român-englez 'Fericitul Valeriu Traian Frenț

Cultura - Media 07-05-2025 13:25

Bihor: Conferința 'Regina Maria - o româncă adevărată', susținută la Oradea de acad. Georgeta Filitti

Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, va susține joi, la Muzeul Țării Crișurilor (MTC) din Oradea, conferința intitulată 'Regina Maria - o româncă adevărată', urmată de lansarea volumului 'Regina Maria a României. Însemnări zilnice 1932', publicat la Editura Omnium. Potrivit u

Cultura - Media 07-05-2025 13:08

Expoziția 'George Enescu în vremea Marelui Război (1914-1918)' a revenit la Tulcea

Expoziția 'George Enescu în vremea Marelui Război (1914-1918)' a revenit, începând de miercuri, în Tulcea, după ce luna trecută a fost prezentată pentru prima dată publicului din județ, în cadrul unui eveniment cultural amplu care a marcat împlinirea a 70 de ani de la dispariția unuia dintre cei mai importanți muzicieni de

Cultura - Media 07-05-2025 12:29

Brăila: Concurenți din șase țări, la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară 'George Grigoriu'

Concurenți din șase țări participă anul acesta la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară 'George Grigoriu' de la Brăila, ajuns la cea de-a XX-a ediție, care se va desfășura în perioada 9-11 mai. În urma preselecției, care s-a desfășurat în luna martie, au fost admiși 20 de concurenți din șase țări: România, B

Cultura - Media 07-05-2025 11:52

Muzeul Satului: Evenimente dedicate împlinirii a 89 de ani, de sâmbătă, până pe 18 mai

O serie de evenimente menite să marcheze împlinirea a 89 de ani de către Muzeul Național al Satului 'Dimitrie Gusti' vor fi organizate, de sâmbătă, până pe 18 mai, în cadrul instituției muzeale. Potrivit unui comunicat al Muzeului Satului, transmis miercuri AGERPRES, ceremonia oficială de deschidere a Zilelor Mu

Cultura - Media 07-05-2025 09:42

Premiera 'D'ale carnavalului' deschide Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, pe 18 mai, la Opera Națională București

Festivalul Săptămâna Internațională a Muzicii Noi se va deschide în data de 18 mai, la Opera Națională București, cu premiera 'D'ale carnavalului' de Dan Dediu, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Potrivit unui comunicat al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), transmis miercuri AGERPRES,

Cultura - Media 07-05-2025 09:28

Buzău: Manifestări culturale la 100 de ani de la moartea lui Alexandru Marghiloman

Primăria Municipiului Buzău, prin intermediul Centrului Cultural și Educațional organizează timp de două zile 'In Memoriam. Alexandru Marghiloman -100 de ani de la trecerea în eternitate', a marelui om politic, președinte al Consiliului de Miniștri, cel care a susținut înfăptuirea actului de Unire al Basarabiei cu România.

Cultura - Media 07-05-2025 08:59

Timiș: Festivalul 'Ceau, Cinema!' aduce filme ale cineastului german Wim Wenders

Cea de-a XII-a ediție a Festivalului de film 'Ceau, Cinema!', dedicat producțiilor europene de film, va avea loc în perioada 16-20 iulie, la Timișoara, și va aduce trei producții clasice din anii '70, care l-au impus pe Wim Wenders pe plan internațional ca un reprezentant de seamă al mișcării 'Noul Cinema German'. Reu

Cultura - Media 07-05-2025 08:44

Buzău: Festivalul 'Buzău Iubește Teatrul' aniversează a XX-a ediție cu Maia Morgenstern și Marcel Iureș

Festivalul 'Buzău Iubește Teatrul', ediția aniversară XX, se va desfășura în perioada 24-31 mai la Teatrul 'George Ciprian' Buzău și va aduce în fața publicului spectacole și actori de excepție, precum Maia Morgenstern în piesa 'Neguțătorul din Veneția' sau Marcel Iureș în 'Don Quijote'.

Cultura - Media 07-05-2025 08:37

Sălaj: Muzeul Memorial al Holocaustului marchează 20 de ani de activitate

'Glasul Libertății' este evenimentul cultural prin care Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord din Șimleu Silvaniei (2005 - 2025) marchează, pe 11 mai, de la ora 18:00, aniversarea a 80 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare naziste, alături de împlinirea a 20 de ani de activitate a acestui muzeu. 

Culte 07-05-2025 06:04

Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' - miercuri la Catedrala Sf. Iosif din București

O Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' (pentru alegerea Pontifului Roman) va fi oficiată miercuri, de la ora 18:30, la Catedrala Sf. Iosif din București. ''În unire cu Biserica Universală, ne rugăm ca Duhul Sfânt să îi inspire pe cardinalii electori în alegerea celui care va f

Cultura - Media 07-05-2025 06:00

O incursiune fotografică în frumusețea sălbatică a Albaniei, într-o expoziție la Muzeul 'Antipa'

Expoziția '#2Albania - File din natură' va fi vernisată, miercuri, la Muzeul 'Grigore Antipa'. Evenimentul, care se desfășoară de la ora 18:00, este organizat de Muzeul Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' și Ambasada Republicii Albania la București. Acesta are loc în contextul Zilei Națion

Cultura - Media 06-05-2025 21:29

Prezidențiale2025/TVR organizează pe 15 mai, la Palatul Cotroceni, dezbaterea decisivă între George Simion și Nicușor Dan

Televiziunea Română organizează joi, 15 mai, la Palatul Cotroceni, dezbaterea decisivă între cei doi candidați calificați în cursa prezidențială - George Simion și Nicușor Dan. Potrivit unui comunicat transmis marți AGERPRES, Televiziunea Română a trimis invitații oficiale ambilor candidați calificați în turul al doilea al alegeri

Cultura - Media 06-05-2025 19:32

Olt: Mircea Vintilă și Emeric Imre vor concerta în weekend la Slatina, la festivalul 'Alutus '22'

Mircea Vintilă și Emeric Imre Trio vor concerta în weekend în Slatina, la Festivalul 'Alutus '22', eveniment ce va aduce în fața publicului, în parcul din strada Mănăstirii din centrul municipiului, ateliere de pictură, arte și meșteșuguri tradiționale, spectacole de muzică și poezie. Festivalul, ajuns la ediția a patra, va